Skocz do zawartości
IGNORED

Sapphire25+Rega BrioR rozczarowanie w 16m...Co zmieniać...?

fido920

Rekomendowane odpowiedzi

Tak przeleciałem wątek ale co konkretnie w brzmieniu Ci nie pasuje?

Nie podobają mi się wysokie tony - szeleszczące, zwłaszcza kiedy jest wiele instrumentów, talerze w Metallice z orkiestrą symfoniczną w No Leaf Clover nie da się słuchać...wszystkie instrumenty w wysokich tonach zlewają się w w szeleszczenie... Na plus za to tam gdzie gra niewiele instrumentachw spokojniejszej muzie pięknie słychać trąbkę i fortepian...No i zero stereofonii, chyba można zapomnieć o znikaniu kolumn...Jeśli chodzi o bas lubię bardzo nisko schodzący i taki jest, więc mi nie przeszkadza mimo, że może pomieszczenie małe...Spróbuję jeszcze pobawić się z wygłuszeniem ścian za kolumnami...czym w miarę estetycznie wygłuszyć ściany za i z jakimi kosztami się trzeba liczyć? Nie zainwestuję w ustroje za ileś tysi, interesują mnie pianki/wałki i takie pofalowane coś jak pojemniki na jajka ;) estetycznie wykonane...;)

Poszukaj uzywanych KEF R300. Na te metry będą OK.

słuchałem ich nowych, gdyby były używane łyknąłbym je jak nic , były super i mniej miejsca zajmują więc nadałyby się na pewno bardziej do mnie...Niestety nowe za drogie, a używek wątpię żeby się ktoś pozbywał...Posłuchałbym ich tylko z innymi wzmacniaczami bo słuchałem ich z Regą i chciałem trochę więcej powera usłyszeć...

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Próbowałeś zmienić ustawienia kolumn? Objawy które podajesz często wiążą się z akustyką pomieszczenia i niewłaściwym ustawieniem kolumn

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Wrzuć jak najszybciej zdjęcie pokoju, to tam leży problem. Kupisz kolejne kolumny i znów nie zagra i znów będziesz wykończony.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

słuchałem ich nowych, gdyby były używane łyknąłbym je jak nic , były super i mniej miejsca zajmują więc nadałyby się na pewno bardziej do mnie...Niestety nowe za drogie, a używek wątpię żeby się ktoś pozbywał...Posłuchałbym ich tylko z innymi wzmacniaczami bo słuchałem ich z Regą i chciałem trochę więcej powera usłyszeć...

Dość często się pojawiają za 3-3.5tys zl. Trzeba pilnować. Lubią mocne piece.

?👈

Zupełnie nie rozumiem dlaczego nie posłuchasz Brio z Regami RX1, wiadomo że stroją je pod swoje wzmacniacze. Posłuchaj też monitorów ProAca. AKUSTYKA TO PODSTAWA :-)

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Niestety po nabyciu w/w zestawu i 2 miesiącach wygrzewania stwierdzam, że suma około 6 klocków wydana na zestaw wyrzucona została w błoto!!!

Ktoś sugerował Rega RS 3, ale nowych w salonie nie widzę, a RX 3 przekraczają ewentualny budżet uzyskany z ewentualnej sprzedaży Sapphirów...;)

Nie chciałbym stracić zbyt wiele na tej cudownej transakcji

Przykro mi człowieku, takie jest życie. Pierwsze wrażenie nie jest dobrym doradcą.

Z Rega RS 3 ostrożnie. Grają specyficznym dźwiękiem, który może się nie spodobać.

Najlepiej na razie nie kupuj nic. Weź piec pod pachę i zalicz co najmniej kilka odsłuchów.

Nie podobają mi się wysokie tony - szeleszczące, zwłaszcza kiedy jest wiele instrumentów, talerze w Metallice z orkiestrą symfoniczną w No Leaf Clover nie da się słuchać...wszystkie instrumenty w wysokich tonach zlewają się w w szeleszczenie... Na plus za to tam gdzie gra niewiele

Mnie pomogła na nadmiar sopranów i szeleszczenie zmiana kabla RCA.

W przypadku grania z PC proponuję sprawdzić czy nie ma włączonej jakiejś obróbki sygnału typu korekcja częstotliwości.

Co do braku stereofonii proponuję spróbować kolumny wyprostować, siadamy w miejscu odsłuchu i doginamy stopniowo do środka być może uda się coś poprawić. Są na sieci instrukcje jak ustawić poprawnie kolumny do stereo, jak to nie pomoże to nie wiem co.

Może nie ma to wpływu na stereofonie ale takie kolumny powinny stać na kolcach.

Ważne jest też, co stoi na przeciwko kolumn, jeśli jest to np. jakiś szklany kredens czy coś w podobie, fala się odbija i wysokie się kumulują

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Autor pokaż zdjęcie jak stoi sprzęt

jutro, jak posprzątam ;), dzięki za chęci :)

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Już nie zbieraj tych flaszek i puszek bo dzisiaj piątek i znowu będzie bal

Zobacz co się dzieje jak masz płaskie odbijające powierzchnie za kolumnami i pomiędzy

Musica curat cor meum et animam meam delenit

No dobra, tak z grubsza....Na przeciwległej ścianie jest kanapa, w rogu kwiatek duży, w drugim lampa stojąca. Patrząc na wprost na sprzęt po lewej na całej długości ściany jest okno z firanką i zasłonami...Po prawej jak widać wejście do pokoju...Na podłodze zabytkowy drogocenny perski dywan z końca lat osiemdziesiątych...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-43479-0-51147100-1474040413_thumb.jpg

post-43479-0-75432000-1474040413_thumb.jpg

post-43479-0-04517300-1474040414_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za źródło robi dvd/bluray?

W tej chwili tak, ale słuchałem na pożyczonym CD Yamahy...niestety ten sam efekt występuje niezależnie od źródła...Będę kombinował z ustawieniem, ale najchętniej wytłumiłbym czymś estetycznym i w miarę niedrogim tył i boki ściany za kolumnami...Nie wiem tylko czym i jak ...

Nie podobają mi się wysokie tony - szeleszczące, zwłaszcza kiedy jest wiele instrumentów, talerze w Metallice z orkiestrą symfoniczną w No Leaf Clover nie da się słuchać...wszystkie instrumenty w wysokich tonach zlewają się w w szeleszczenie... Na plus za to tam gdzie gra niewiele instrumentachw spokojniejszej muzie pięknie słychać trąbkę i fortepian...No i zero stereofonii, chyba można zapomnieć o znikaniu kolumn...Jeśli chodzi o bas lubię bardzo nisko schodzący i taki jest, więc mi nie przeszkadza mimo, że może pomieszczenie małe...Spróbuję jeszcze pobawić się z wygłuszeniem ścian za kolumnami...czym w miarę estetycznie wygłuszyć ściany za i z jakimi kosztami się trzeba liczyć? Nie zainwestuję w ustroje za ileś tysi, interesują mnie pianki/wałki i takie pofalowane coś jak pojemniki na jajka ;) estetycznie wykonane...;)

Wysokie tony utemperujesz najprostszą gąbka piramidką do dostania na allegro, gęstość bodajże 15-17 kg/m3 także dla Ciebie będzie jak znalazł. Musisz poczytać o akustyce bo wysokie mają małą energie ale są bardzo kierunkowe i rozmieszczenie ustrojów piankowych musi być dość precyzyjne.

Zanim kupisz gąbkę, jeżeli masz pomysł to możesz powiesić za Sobą ( z tyłu) kotarę/kołdrę/dywan/grubą zasłonę tak na testy. Możliwie na całej powierzchni

edit: Jeszcze szybciej, opuść głowę tak aby z tyłu była kanapa, poczekaj chwilę aż słuch się dostosuje. Wysokie tony się uspokoiły?

Przy obecnym ustawieniu możesz zapomnieć o znikaniu kolumn.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

• 2 miesiące później...

Zalecam wytlumic ścianę naprzeciw kolumn, u mnie był szklany kredens, szkło odbija wysokie tony, istny Treble Shock. Po wytlumieniu wysokie zlagodnialy o jakieś 2db, pokombinuj również z kątem ustawienia, minimalnie je skręcaj i usłyszysz, że pod pewnym kątem wysokich jest mniej,a trochę więcej np środka, co wypełni bardziej brzmienie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.