Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze kolumn

Bartosz_63620

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam:

-karta dzwiekowa aim sc 808

-wzmacniacz Denon PMA-520AE

poszukuje kolumn podlogowych uzywanych za okolo 1500-1700 pln. pokoj ma 3,5 na 5,5 m , slucham kazdego rodzaju muzyki, lubie niski mocny bass odczuwalny na całym ciele

kolega w temacie polecił mi 6 modeli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS które wybrac? nie ukrywam ze szukam najlepszych głosników w tej cenie dostepnych obecnie na alegro/olx, mowa o stosunku jakosc cena

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/128957-pomoc-w-wyborze-kolumn/
Gość numik

(Konto usunięte)

super mocny bas i kef? pearl?

dobra..moim zdaniem...kup nowe STX Electrino 250 i będziesz miał bas nawet w wątrobie :) - ale dośc dobry, to są serio bardzo ok kolumny, do tego one były chyba strojone na tanich Denonach jak Twój, bo z takim grały na audio show i grały dobrze!

Witam. Oczywiscie nie chodzi mi tylko o bass. Ale zakladam ze w tej cenie reszta pasm będzie ladnie brzmiec ;) dzieki ale twoja propozycja przekracza budżet. Poza kefem i pearlem inne kolumny z linkow? Widzialem tez dali 808

Niestety to slaby wzmacniacz. Jak chcesz uzyskac z niego dobre basy to proponuje kliosch r26f. Mozna by tez przemyslec heco 500 jednak tu bas nie bedzie odpowiednio kontrolowany.

W razie pytan lub wycen zapraszam

Źródłem będzie komputer tak? Pewnie masz zamiar słuchać muzyki siedząc przy komputerze?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

lubie niski mocny bass odczuwalny na całym ciele

Ukryta Zawartość

Proszę mi wybaczyć ten sarkastyczny filmik, ale żeby poczuć bas w całym ciele (dobrej jakości nie, łup, łup), to trzeba się wybrać na koncert. Za 1500zł to można kupić co najwyżej wątpliwej jakości subwoofer, który będzie w stanie wytworzyć wystarczający SPL dla niskich częstotliwości, bez zniekształceń.

Ukryta Zawartość

Za 1500zł to można kupić co najwyżej wątpliwej jakości subwoofer, który będzie w stanie wytworzyć wystarczający SPL dla niskich częstotliwości, bez zniekształceń.

Edit: Za 1500zł subwoofer, może pozwolić nam odczuć wibracje w trzewiach, ale nie bez zniekształceń dla ucha. Nie ma co się oszukiwać, bas dobrej jakości, to BAS a nie "tani" bas. Żeby nie było. Posiadam budżetowy sprzęt. Moje kolumny na tle konkurencji, w podobnej cenie, schodzą dość nisko, ale kiszki nie wibrują. W życiu musimy godzić się na kompromisy, tym bardziej, kiedy finansowo nie możemy poszaleć :(

prosilem o pomoc w wyborze kolumn z linków. albo cos uzywanego do 2000 z allegro, jest ktos w stanie pomoc w taki sposob ??

>Bartosz, to jest trochę nie fair. Zawsze staram się pomóc a poczułem się, jakbym cwaniakował, bo jak sądzę to zdanie poniekąd było skierowane do mnie. Napisałeś wyraźnie, że lubisz niski mocny bas odczuwalny na całym ciele, więc chciałem dać Ci do zrozumienia, że żadna z tych kolumn nie zapewni Ci takich odczuć. To są kolumny do słuchania basu a nie do jego odczuwania. Takie nakrętki od słoików, montowane we współczesnych kolumnach, nie są w stanie wytworzyć takiego ciśnienia akustycznego, żeby dało się go poczuć, na dokładkę w domowych warunkach. Takie są prawa fizyki. Obiecuje, że już nie zabiorę głosu. Możliwe, że nie mam większego doświadczenia i bredzę, więc z pewnością bardziej doświadczeni koledzy na pewno pomogą coś Ci wybrać.

Poczytaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prosilem o pomoc w wyborze kolumn z linków. albo cos uzywanego do 2000 z allegro, jest ktos w stanie pomoc w taki sposob ??

Miałem Dali 450 w zestawie PMA 510AE i bas dość dobrze dawał czadu jak na moje potrzeby ;-)

Jakbyś tydzień wcześniej napisał ten temat to miałem jeszcze te Dali u siebie i miałbyś przyzwoite kolumny i to znacznie poniżej zakładanego budżetu :-)

Bo problemem nie sa kolumny do 2000 z dobrym basem tylko denon. 520 przy nieodpowiednim dobraniu kolumn zagra duzym ale subwooferowym basem. Mniej kontrolowanym.

Szukaj kolumn klipsch, heco, magnata pomijaj tannoy, dali, canton

Jeśli w ogóle można użyć takich słów jak kontrolowany bas przy tym wzmacniaczu :) Mój brat miał tego Denona razem z DCD 520 AE i dogadywał się ten zestaw z waflami. Wharfedale Diamond 10.6

Tylko te Wafle maja mocno dziwną góre. Ale fakt faktem bas maja bardzo dobry.

Sprzedać tego Denon póki jeszcze nie ma nowego modelu a chętni się znajdą i kupić jakaś solidną używkę i do tego kolumny za 2000 i sprzęt da rade zarówno przy odczuciach na trzewiach jak i słuchaniu relaksacyjnym.

Pozdrawiam

Cześć! Jakie kolumny polecilibyście do Rotel RA-12? Źrodło RCD-12, salon z aneksem 27m2, glownie rock, folk i klasyczna/filmowa. Kolumny chetnie używane, koniecznie z bass reflexem z przodu. Budżet 2000-2500 PLN.

Do dostania na rynku wtórnym?

Można bardzo długo czekać.

S.Gie szukaj także Heco Metax XT, Tannoy DC6T SE. To z takic nowszych konstrukcji. Wybór jest spory.

Czemu bass reflex z przodu? Pamiętaj że takie rozwiązanie nie powoduje że możesz kolumny dostawić do ściany.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź ;) a do Nad c326bee co moglibyście polecić z używanych kolumn? AE Aegis evo 3 to bezpieczny wybór? Ostatnio dopadł mnie nieoczekiwany wydatek i staram się niestety wytanić zakup pierwszego stereo :/ ps. Ale kolumny z bs z przodu można postawić nieco bliżej, niż te z bs z tyłu, do ściany? Czy jestem w błędzie? Niestety mam salon z aneksem i dużo miejsca tam nie ma.

Niby tak. Choć z drugiej strony w niektórych konstrukcja Bass reflex jest raczej dla wietrzenia obudowy niż pracy układu. Jeśli bass reflex jest duży to nie imituje on takich częstotliwości aby zaburzać dzwięk.

Przyswajając kolumny do ściany traci się na stereofonii.

Masz Rotela czy NADa?

>Bartosz, to jest trochę nie fair.

Zgadza się, kolesia trochę poniosło. Dlatego proponuję:

kolega w temacie polecił mi 6 modeli

W takim razie poproś kolegę, na pewno wybierze te najwłaściwsze.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.