Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy MC i MM - Phono stage

Rekomendowane odpowiedzi

To taka fajna konstrukcja, ze warto sie starac.. 

Od roku mam problem z dopieciem wzmaka Waldku, ale ja potrzebuje motywacji, pocisniecia i wtedy jestem znowu otwarty ;).

Odwzwe sie na dniach.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

z tym brumem to spokojnie, tylko pamietaj jak się podłącza przewód ochronny do obudowy i po co jest earth loopbreaker i będzie dobrze

W dniu 19.03.2020 o 21:12, jimmi napisał:

To taka fajna konstrukcja, ze warto sie starac.. 

Od roku mam problem z dopieciem wzmaka Waldku, ale ja potrzebuje motywacji, pocisniecia i wtedy jestem znowu otwarty ;).

Odwzwe sie na dniach.

hmmm, to źle bo OLA jest warta grzechu i to dosłownie, skup się i do dzieła.

Waldku tylko w zasadzie jest jakies zagadnienie poniewasz brum trafa daje niezłe wyzwanie w tego typu urządzeniach stąd topologia zmusza wywalenie zasilacza do osobnej budki na odległosc jak wirus takie tam moje spostrzeżenie.

W dniu 26.03.2020 o 20:11, mario00 napisał:

Waldku tylko w zasadzie jest jakies zagadnienie poniewasz brum trafa daje niezłe wyzwanie w tego typu urządzeniach stąd topologia zmusza wywalenie zasilacza do osobnej budki na odległosc jak wirus takie tam moje spostrzeżenie.

Jasne. Ogólnie to nie ma reguły . Ale zdjęcie powyższe pokazuje dobre rozłożenie w jednej obudowie. proszę zobaczyć jak jest u mnie i brumu niema.

A z drugiej strony zasilacz jest dwustopniowy i aż korci aby go do drugiej obudowy wyprowadzić i taki miałem pierwotny plan, ale skoro brumu nie ma to estetyka zwyciężyła.

Jedyny brum, jaki sie moze pojawic, to przy wlaczonym telewizorze, jesli pre stoi blisko i mamy wkladke mc. 

Ale kto slucha vinyli z wlaczonym telewizorem, bo ja raczej nie. ?

10 minut temu, jimmi napisał:

Ale kto slucha vinyli z wlaczonym telewizorem

ostatnio mnie coś naszło i męczyłem Mika Oldfielda oryginał z 1982roku. Ech, nawet synowi sie spodobał Taurus II.
Pokolenie srajfonowe nie ma pojęcie o historii muzyki. Jak dla nich nie ma czegoś na Spotyfi w MP3 to nie istnieje.

Jakbym wiedzial Waldek, ze bede mial gramofon w obecnym czasie, to w latach 90' nie rzucalbym sie z chlopakami winylami wynoszonymi przez ludnosc na smietnik. Ilez to pieniedzy, wtedy sie zmarnowalo to wiem najlepiej teraz.

Streamer uzywam, jedynie do jazzu-leci wowczas godzinami bezwiednie. W zyciu moze ze 2 miesiace mialem Tidal i cos mnie nie ciagnie. Szukam wlasnie idealnego cdplayer, bo mam mase plyt. Wyglada na to, ze obracac sie bede raczej plytowo.Vinylek i cd lubie miec namacalnie.

O dobrze brzmiący CD będzie trudno, no chyba ze sam go zrobisz, a to nie jest trudne, pomogę. Nie kupuj przejściowych sprzętów to nie ma sensu.

Na razie to komputer i program dbpower. Zgrywasz CD na dysk twardy. Ok 10 płyt dziennie dasz redę. Potem tagujesz w Mp3tag i dokładasz okładki.

Streamer przejsciowy jest tani - np Pi3+ i soft na niego Moode. I już gra. Koszt 300zł na Pi , zasilacz i kartę.
Wariant 2 - foobr2000 na kompie i karta muzyczna z SPDIF lub odbiornik USB plus kabel . tez koszt 300.
Sugeruję wariant 1. Będzie bolało zgrywanie, tagowanie mniej (podam stronę z okładkami i wszystkimi tagami) i przyzwyczajenie się do nowej funkcjonalnosci.

LP będziesz grał 1 płytę na poczatek wieczoru, potem moze CD a resztę dnia to streamer. No i wszyscy domownicy maja korzyść z plików.

Pominąłem NASa , ale od niego nie uciekniesz jak i od zbójeckiego prawa głosowanego u nas nocą. Na początek - musisz kupić dysk 4T do pracy ciągłęj, będzie droższy o 100zł od zwykłych. Nie oszczędzaj.

No dobra wracamy do LP

11 minut temu, Waldi_06 napisał:

O dobrze brzmiący CD będzie trudno, no chyba ze sam go zrobisz, a to nie jest trudne, pomogę. Nie kupuj przejściowych sprzętów to nie ma sensu.

Moze jakis watek osobny o tym?

Mozna sie pokusic, bo widze ze sa obudowy na ali do pod cd.

Do tego dobrac naped i zrobic pcb. Bylbym wniebowziety wowczas.

Przyklad zewnetrza:

1. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, jimmi napisał:

Moze jakis watek osobny o tym?

Nie ma chętnych to po co. Zacznij. Pomogę, zrobimy reportaż i na końcu sie umiesci. Bo inaczej offtopiki popsują watek. tak to widzę.
Podstawa to mechanizm ze sterownikiem. Reszta na email.

Niby odpaliłem - wyregulowałem.

Dzisiaj sprawdzam co na wyjściu słychać, miernikiem. A tam masakra DC od 11V skacze do -16V.

Kupowałem 2sk389 od kolegi, który tu w wątku pisał, że ze Szwecji będzie sprowadzał. Kupiłem 4 szt.

Myślę może przy uruchomieniu padły, biorę nówkę sztukę z woreczka i co ?

Prosty miernik (na znanym portalu są po ok 50 PLN) pokazuje mi, że to tranzystor NPN !!!, hfe 3M - tak 3 miliony ...

Miałem jeszcze jakieś 2szt. 2SK170 kupione też niepewnie, mierzę, są chociaż FETy. Wlutowałem do jednego kanału i spokój.

Offset na wyjściu ok 30mV - rozumiem, że mogę go P3 korygować ?

W związku a tym szukam coś na wejście ... macie coś ? Może gdzie pewnie można kupić ?

Kenwood 5090,Rapsberry + Konwerter USB-I2S-SPDIF (JarekC)

Lampucera + bufor GIC (praca własna), Creek Evo2, Epos M22i

Wybór jest taki:
2sk209 - świetne tranzystory , są po 4 złote i jest ich ogrom w sklepach
LSy, ultra drogie
zwykłe BJT sparowane ,

209 są w smd ale to nic nie szkodzi - lutuj do padów 389

Ja jakis czas temu dorwalem dwie plyty z
kaseciakow TEAC V-5000 I 5010 i takie ogryzki tam znalazlem w sumie kosztowalo mnie to cos kolo 40 ojro. Mogę ci parke odstąpić 964c37d8440a5ba76bba6c907a3b4931.jpga4ae923f603613b72ee14c616b0224b7.jpg

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

21 godzin temu, Waldi_06 napisał:

Wybór jest taki:
2sk209 - świetne tranzystory , są po 4 złote i jest ich ogrom w sklepach
LSy, ultra drogie
zwykłe BJT sparowane ,

209 są w smd ale to nic nie szkodzi - lutuj do padów 389

Czy te 2sk209 można użyć zamiast 3381 bez zmiany rezystorów ?

1 minutę temu, Waldi_06 napisał:

>Macios - kupiłeś te tranzystory od kolegi lonevolfa? Kup koniecznie.

czekam na odpowiedź na PW

3 minuty temu, Macios napisał:

Czy te 2sk209 można użyć zamiast 3381 bez zmiany rezystorów ?

Tak. Ponieważ prąd jest ustalany przez źródło. Ważne aby one miały prąd większy niż 4mA, dobra wiadomość to że w sprzedaży są od 6 do 12mA. Czyli nie ma problemu

Ostatnio miałem więcej czasu na DIY i zabrałem się za moje zestawy. Dokończyłem eksperymenty z zasilaniem we wzmacniaczu "Ola" a potem zabrałem się za pre gramofonowe.
Tutaj wyszły dwie sprawy - dobra - prawidłowe okablowanie i uziemienie obudowy i płytek dodaje brzmieniu szlachetności = (zabiera zniekształcenia z masy). Druga też dobra - tutaj nie ma zaskoczenia i każdy musi to zrobić. Niebawem info i rysunki.

15 minut temu, Waldi_06 napisał:

Tak. Ponieważ prąd jest ustalany przez źródło. Ważne aby one miały prąd większy niż 4mA, dobra wiadomość to że w sprzedaży są od 6 do 12mA. Czyli nie ma problemu

To ok.

Kupiłem 30 szt. tych 2sk209 (będziem parować).

Witam posiadaczy tytułowego przedwzmacniacza.

Chciałbym umiejscowić płytki przedwzmacniacza w obudowie ale zanim to nastąpi muszę mieć pewność, że układy działają poprawnie.

Na ten moment mam ten sam nieciekawy efekt o którym pisał kolega czekin1 w poście #414 tego wątku. Objawem jest impuls prądowy przy załączaniu- około 6-8V napięcia stałego na wyjściu układów czyli w obu płytkach. Mam niektóre istotne tranzystory w podstawkach. Przerzuciłem sporo tranzystorów(2SK389, 2SC3381, LSK389, BC550C, BC560C, 2SK170) oczywiście w odpowiednich miejscach i efekt ciągle ten sam. Kolega czekin1 rozwiązał problem wstawiając LSK389 w miejsce 2SC3381, ale u mnie to nie działa. Może ma ktoś jakiś pomysł.

Potwierdzam to co napisał kolega Macios o 2SK389 z grupowego zamówienia. To są prawdopodobnie tranzystory 2SC3381 lub inne podwójne NPN- sprawdziłem w miejscu T24A, T24B, działają. Chciałoby się łatwo rzec "no to i cóż że ze Szwecji".

Najniższy offset jaki udało mi się uzyskać to około 15 mV na tranzystorach LSK389 w miejscu T24(2SC3381). Wynik 30 mV nie jest chyba taki zły.

Kolega zamówił 30 szt 2SK209 więc mogą się przydać adaptery SOT23-3 SOT23 TO236A SOT346 SC59A SMT3. Będzie łatwiej parować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adaptery oczywiście też zamówiłem ?

21 godzin temu, Waldi_06 napisał:

Kibicuję w uruchamianiu.

Tak oczywiście zamieniam 3381 na 2sk209 ?

Pierwszy stopień (2sk389) już zmienione na 2sk209.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 1.04.2020 o 21:28, Macios napisał:

I jak?

Godzinę temu, Waldi_06 napisał:

I jak?

Właśnie dzisiaj podłączyłem się do Pioneera PL-990. Wiem to nie gramofon a odtwarzacz, ale ...

No właśnie GRA!!!

I to całkiem całkiem, jak na ten sprzęt.

Zaskoczyła mnie płyta z 1982 gdzieś z USSR (Liana Issakadze, wiolonczela, Vivaldi) - zagrało to naprawdę dobrze.

Trzeba czekać na gramofon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 1.04.2020 o 21:28, Macios napisał:

Tak oczywiście zamieniam 3381 na 2sk209 ?

Ukryta Zawartość

Również przyłączam się do gratulacji.
Z ciekawości zapytam jaki masz offset na tych 2SK209?
i czy u ciebie też występuje taki objaw jak skoki napięcia stałego na wyjściu pre?
Tak jak na tym filmiku:

https://youtu.be/WcqzYBFy7ew

Ukryta Zawartość

W dniu 28.03.2020 o 12:25, Waldi_06 napisał:

Na razie to komputer i program dbpower. Zgrywasz CD na dysk twardy. Ok 10 płyt dziennie dasz redę. Potem tagujesz w Mp3tag i dokładasz okładki.

Streamer przejsciowy jest tani - np Pi3+ i soft na niego Moode. I już gra. Koszt 300zł na Pi , zasilacz i kartę.
Wariant 2 - foobr2000 na kompie i karta muzyczna z SPDIF lub odbiornik USB plus kabel . tez koszt 300.
Sugeruję wariant 1. Będzie bolało zgrywanie, tagowanie mniej (podam stronę z okładkami i wszystkimi tagami) i przyzwyczajenie się do nowej funkcjonalnosci.

LP będziesz grał 1 płytę na poczatek wieczoru, potem moze CD a resztę dnia to streamer. No i wszyscy domownicy maja korzyść z plików.

Pominąłem NASa , ale od niego nie uciekniesz jak i od zbójeckiego prawa głosowanego u nas nocą. Na początek - musisz kupić dysk 4T do pracy ciągłęj, będzie droższy o 100zł od zwykłych. Nie oszczędzaj.

No dobra wracamy do LP

Ten wariant z wyjściem cyfrowym z PC u mnie zdał egzamin. Jeśli ktoś gra tylko z plików, to i tak coś juz wie i sobie poradzi. Natomiast dla takich jak my, a również mam pokaźną kolekcję winyli i podobną CD (idą łeb w łeb), słuchający w 90% fizycznych nośników komputer z Foobarem, jriverem czy PowerDVD do koncertów jest super. Ja akurat mam Yamahę 2100 wejściami na DACa, ale może też byc transport i oddzielny DAC.

Nie widzę tylko sensu zgrywania płyt CD na dysk. Skoro i tak juz mam te płyty, a największą ich zaletą oprócz jakości jest przyjemność i prostota obsługi to po co to zgrywać. Potem uruchamiać komputer, skakać myszką po nagraniach, a tak wkładam płytkę, a i tak mam nawyk słuchania płyt w całości jako dzieła skończonego.

Natomiast PC do koncertów na 4K (bajka) i do wstepnego słuchania jak nie wiem czy kupic płytę, albo jakieś unikalne nagrania.

• Pokaż nowe odpowiedzi