Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

A ja poszedłem na całość i kupiłem ponad 40 letnie Tannoy Devon na ponad 30cm DC. Grają genialnie. Wrażenie koncertu na żywo w pokoju. Violin na Revelatorach, które równolegle testuję nie mają do nich startu.

38 minut temu, ciszyn11 napisał:

A ja poszedłem na całość i kupiłem ponad 40 letnie Tannoy Devon na ponad 30cm DC. Grają genialnie. Wrażenie koncertu na żywo w pokoju. Violin na Revelatorach, które równolegle testuję nie mają do nich startu.

Co to za Violin? 

Niestety u mnie  upgrade do Crescendo nie wchodzi w grę, inna średnica otworu. W związku z tym mam dwie opcje Satori Berylium, albo SS iluminator, szpilka. Wiec pytanie do Was o opinie, wiem ze wiąże się z uzyskaniem subiektywnej oceny, ktora w cale nie musi mi podpasować. Niemniej jednak proszę, aby oposoby które mają ww przetworniki napisały swoje odczucia co do nich, moze porownanie do nizszych modeli. Aktualnie mam model EX2 II. Może ktoś z Was tez robił upgrade właśnie do tych tweeterow. No i jeszcze duża prośba o zdjęcia, wiem że w necie tego pełno, ale chciałbym ocenić real photo z BMN. Czy szpilka jest tylko biała, czy ktoś ma inny kolor?

Edytowane przez LOBO_M

Jestem zobowiązany do napisania kilku słów.

Chciałbym podziękować rafal735r za zaproszenie na dobrą kawę,  oraz odsłuchy kolumn. Zabrzmi pewnie banalnie, ale Beszele to dla mnie baardzo fajne kolumny. Niedawno słuchałem Audiosolutions Figaro S i nie wywarły na mnie takiego wrażenia. Tutaj coś pięknego. W pierwszym momencie wydaje się, że wszystkiego jest za mało, ale po chwili dotarło do mnie, że jest tak, jak powinno być. Rozdzielczo, równo. Taki jakiś spokój,  pulsacja, fiksacja. To już chyba to, czego potrzebuję.

No i Burmester robi też bardzo dobrą robotę. Doceniłem jego kunszt w chwili, gdy podłączyliśmy mojego Nada C372 z pasywką zamiast pre. Zrobiło się "brudno"  mniej rozdzielczo, bas się rozjechał. 

Długa droga jeszcze przede mną.

Potwierdzam. I dołączam się z podziękowaniem. 

BMN zaprezentowały wysoki poziom, strojone delikatnie pod Rafała jednak dla mnie godne uwagi. 

Ja poniekąt pojechałem, dla towarzystwa i rozeznanie w marce BMN ponieważ w kręgu mojego zainteresowania jest seria S1i ew. wyżej. 

Skupiam się na odsłuchu w moim pomieszczeniu bo przekonałem się że jest trudne i tylko na miejscu potrafię ocenić czy sprzęt wart jest zakupu. 

Kolumny równe i kulturalne. Ja do listy markę dopisuję. Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, LOBO_M napisał:

Niestety u mnie  upgrade do Crescendo nie wchodzi w grę, inna średnica otworu. W związku z tym mam dwie opcje Satori Berylium, albo SS iluminator, szpilka. Wiec pytanie do Was o opinie, wiem ze wiąże się z uzyskaniem subiektywnej oceny, ktora w cale nie musi mi podpasować. Niemniej jednak proszę, aby oposoby które mają ww przetworniki napisały swoje odczucia co do nich, moze porownanie do nizszych modeli. Aktualnie mam model EX2 II. Może ktoś z Was tez robił upgrade właśnie do tych tweeterow. No i jeszcze duża prośba o zdjęcia, wiem że w necie tego pełno, ale chciałbym ocenić real photo z BMN. Czy szpilka jest tylko biała, czy ktoś ma inny kolor?

Ja akurat nie słuchałem szpilki w BMN, tylko u znajomego w YB Audio i to również bardzo dobry glosnik. Wszystkie trzy prezentują wysoki poziom. W tych cenach nie ma chyba stwierdzenia gorszy /lepszy. Mają może nieco inny charakter. 

10 godzin temu, Seb1 napisał:

Jestem zobowiązany do napisania kilku słów.

Chciałbym podziękować rafal735r za zaproszenie na dobrą kawę,  oraz odsłuchy kolumn. Zabrzmi pewnie banalnie, ale Beszele to dla mnie baardzo fajne kolumny. Niedawno słuchałem Audiosolutions Figaro S i nie wywarły na mnie takiego wrażenia. Tutaj coś pięknego. W pierwszym momencie wydaje się, że wszystkiego jest za mało, ale po chwili dotarło do mnie, że jest tak, jak powinno być. Rozdzielczo, równo. Taki jakiś spokój,  pulsacja, fiksacja. To już chyba to, czego potrzebuję.

No i Burmester robi też bardzo dobrą robotę. Doceniłem jego kunszt w chwili, gdy podłączyliśmy mojego Nada C372 z pasywką zamiast pre. Zrobiło się "brudno"  mniej rozdzielczo, bas się rozjechał. 

Długa droga jeszcze przede mną.

26 minut temu, dedal75 napisał:

Potwierdzam. I dołączam się z podziękowaniem. 

BMN zaprezentowały wysoki poziom, strojone delikatnie pod Rafała jednak dla mnie godne uwagi. 

Ja poniekąt pojechałem, dla towarzystwa i rozeznanie w marce BMN ponieważ w kręgu mojego zainteresowania jest seria S1i ew. wyżej. 

Skupiam się na odsłuchu w moim pomieszczeniu bo przekonałem się że jest trudne i tylko na miejscu potrafię ocenić czy sprzęt wart jest zakupu. 

Kolumny równe i kulturalne. Ja do listy markę dopisuję. Pzdr

Dziękuję i zapraszam ponownie. ?

Ewentualnie może kontaktujecie się z GrubymKoniem. Może z nim da się jeszcze dogadać. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

W sumie mało napisałem ?

No nie ma się do czego przyczepić, nic mi nie przeszkadzało. Moje granie. 

Sluchalismy normalnych realizacji, e wiadomo że na beznadziejnych nawet sprzęt za kupę kasy nie zagra.Kilka płyt, plików, tidal. Pzdr 

Edytowane przez dedal75

Na stronie YB ocenialem wizualnie Szpilkę, bo jest tam sporo zdjęć. Mam wrazenie ze sa dwie wersje, biała i srebrna. Faktycznie tak jest? 
wiem że szpilka/berylowy satori jak i crescendo to top tweeterow z tych firm. Mimo tego fajnie byloby jakby ktos opisal swoje wrazenia po przejsciu z nizszych modeli BMN na topowe przetworniki.

musze znalezc czas i wybrac się do Bydgoszczy, ale zawodowo mam totalny zawrot glowy, a do tego 3 malych dzieci. Dlatego moj misterny plan upgrade musze przelozyc w czasie. Moze to i dobrze, bo kto wie czy od razu nie zrobie upgrade kompleksowej obu przetwornikow.

teraz juz wiem, ze cos w tym jest aby kupowac kolumny najlepsze na jakie nas stac, bo potem zaczynamy za duzo kombinowac;-)

Z tego co wiem wszystkie szpilki są jasne. Innych nie ma. Są tylko inne kolory frontow

19e4cd3b4e7c01e6d03fe78d86a988ee_1.jpg

29d5a151f27815e7a8c40ea5ce3ada4d_1.jpg

49 minut temu, LOBO_M napisał:

teraz juz wiem, ze cos w tym jest aby kupowac kolumny najlepsze na jakie nas stac, bo potem zaczynamy za duzo kombinowac;-)

Nie tak do konca. Mi to pozwoliło "doszlifowac" brzmienie. Poznalem nizszy model i mniej więcej potem wiedziałem czego chce. 

?👈

Faktycznie, coś w tym jest aby robić to etapowo, minusem tego jest koszt, ta droga jest bardziej kosztowna, ale jak by nie było bez zakupu EX2 nie wiedzialbym tego co wiem teraz...

na tych dwóch zdjęciach, mam wrażenie że jest srebrna, choć to może wynikać z obróbki zdjęcia

725F4C3F-869D-4DC5-8668-E2521FE960CF.jpeg

ABAD90C4-A6EE-4356-8212-702A49CEB1AC.jpeg

Widziałem te zdjęcia:-) pierwsze to właśnie beszele, obudowa jak moja, tyle że mniejsza. Muszę więc zobaczyć ją na żywo. Wygląd dla mnie też ma znaczenie. Sprzęt musi być estetyczny i nie może mnie irytować. 

W szpilce mam obawę o jej uszkodzenie, bo jakby nie było jest to specyficzna budowa

Jest jedna rzecz, do której bylbym w stanie dopłacic w BMN, a mialowicie wkręty mocujące glośniki. Niby nie ma to wplywy na dzwiek, ale w takich kolumnach, okrągłe krzyzakowe „łebki” słabo wyglądają. Przy upgrade moich kolumn, zmienie je, chocbym sam mial je zakupić.

12 minut temu, rafal735r napisał:

Ale na jakie? Imbusowe? Te mają okrągłe łby to chyba najlepiej wyglądają. Wszystkie inne będą bardziej wystawac. 

No wlasnie nie, spojrz na szpilke i jej montaz w YB, zdjecie ktore wkleilem, wkrety ja idealnie zlicowane z korpusem przetwornika. Od pewnego poziomu wykonczenia, cenowego sa imbusy albo torx

Aaa. Jak tak to cię razi to jak chcesz możesz dać inne wkręty. 

Ja akurat nie zwracałem uwagi nigdy 

766d62747af60a3ea4a48a6811e5c9a6_1.jpg

Ja to chciałem dać chromowane, ale dalem spokój ? i tak już dostałem za te LEDy. 

?👈

20 minut temu, LOBO_M napisał:

Led pamiętam;-)
no ale to kwestia gustu i jak dla mnie kef to nie problem, dopóki świeca u Ciebie a nie u mnie;-)

Ach ten slownik w telefonie, mialo byc led a nie kef;-)

To Ty Rafał miałeś gości... Tak się zastanawiałem co tam tak dudni ulicę dalej ? a tak poważnie to mogłeś wziąść towarzyszy pod pachę i się do mnie bujnąć. 

@GrubyKońponad 2 miesiące się ugadywalismy. Ale pogadam z @Seb1 to może zalecimy i do Ciebie a i Rafała zachaczymy. Pzdr

Naturalnie bardzo dziękujemy za zaproszenie ?

Edytowane przez dedal75

Zakupiłem te kilkuletnie FX2. Podłączyłem póki co prowizorycznie, byle jakimi kablami do Rotela ra 960 bx(bi wire, A do basu, B na tweeter). Kolumny stoją bez podstawek na szafce, posłuchałem kilka utworów z YouTube (z tv przez nowy, niewygrzany CA dac magic). Boję się pomysleć co będzie, gdy za dwa miesiące już na nowym mieszkaniu ustawię je jak trzeba, zmienię przewody na godne i wygrzeje DACa! Już teraz jestem zachwycony! Mam jedno pytanko - Rotel dość mocno się grzeje. Czy w tej sytuacji zostawić mu przestrzeń u góry, czy mozna na nim postawić gramofon bez wpływu na żywotność ? 

Ps. Po przesiadce z Pearl 20 i Yamahy Rn 402-d (zestaw w tych samych pieniądzach co Rotel, CA i BMN) zrozumiałem, czemu na niewielki budżet poleca się używany sprzęt ?

8 godzin temu, Łysy napisał:

Mam jedno pytanko - Rotel dość mocno się grzeje. Czy w tej sytuacji zostawić mu przestrzeń u góry, czy mozna na nim postawić gramofon bez wpływu na żywotność ? 

?

Jeśli jakikolwiek wzmacniacz się grzeje, to nic na nim nie stawiamy. Musi mieć w około wentylację. Nie wciskać go półki, szafki itp. Lepiej już jego postawić na górze, np na CD, tuner. Gramofon nie stawia się na żadnym urządzeniu! Jak pasuje Ci granie 960 to pomyśl i dozbieraj do RA 980. Przeskok będzie bardzo znaczny.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.