Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, ciszyn11 napisał:

z ciekawości, co oznacza granie V? Chodzi o to, że wzmacniacz nie gra liniowo i np gra skrajami pasma? 

Tak.

Co ciekawe, każdy użytkownik Atolla ma chyba inną o nim opinię ? ja ostatni wzmacniacz przed 100 miałem akurat budżetowy marantz 6006 więc średnie porównanie, ale moje pierwsze odczucie po wpięciu do kolumn było: jak czysto i krystalicznie w porównaniu do Marantza. (pomiary dla 6006  są rewelacyjne, a Atoll to jakaś porażka technologiczna) Kolejne wrażenie że wiecej basu i wysokich tonów, ale szybko zorientowałem się ze wokale są dużo czystsze i pełniejsze, więc jakby wszystkiego było więcej.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Zależy z czym spinasz. 

Kilka lat temu miałem Marantza ale 6004 i było troszkę jazgotliwie i jasno ALE!!! były spięte z Monitor Audio Bx5. 

Więc..... ????

Pzdr

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Co ciekawe, każdy użytkownik Atolla ma chyba inną o nim opinię ? [...] (pomiary dla 6006  są rewelacyjne, a Atoll to jakaś porażka technologiczna) Kolejne wrażenie że wiecej basu i wysokich tonów, ale szybko zorientowałem się ze wokale są dużo czystsze i pełniejsze, więc jakby wszystkiego było więcej.

A jak bardzo akustyka w pokoju ma wpływ na "ciągnięcie" się basu po ścianach i podłodze z zapiaszczeniem z kolumn wobec zmiany przewodów i wzmacniacza - źródło to samo???

Przykłady u mnie w tym samym pomieszczeniu - bez jakichkolwiek zmian:

1. mam ten sam, swój AX-892 i BMN Berges 3, zmieniam kabelek RCA z Albedo Blue i jest poprawa, np.na taki PAD Genesis lub PAD Musaeus... Bas jest sprężysty, różnorodniejszy, niżej schodzi, nie dudni, średnica bogata, wokale piękne, soprany dokładne i mocne, ale nie kłują w uszy... Scena też lepsza, słychać inną przestrzeń, ogólnie in plus...

2. zmieniam wzmacniacz, a reszta ta sama i też jest lepiej, jak wyżej...

Wychodzi na to, że szukamy wzmacniacza, żródła, kabelków, a akustyka w pokoju schodzi na dalszy plan i zapewne jest tak wiele opinii na temat tego samego sprzętu, bo akustyka w pomieszczeniu jest inna. Więc ten sam wzmak inaczej gra, bo są też inne klocki i kabelki no i pomijam własne upodobania... Dane techniczne niestety też nie grają i są sprzęty z rewelacyjnymi parametrami i niestety nie grają tak, jakbyśmy oczekiwali... Więc trzeba wszystko brać pod uwagę i słuchać u siebie!!!

Mam od kilku dni kabelek Chord Clearway RCA i niestety to nie to... Bas dudni w pokoju, grają nim ściany i sufit. Jak pisał @rafal735r jest lekko wycofana średnica, co nie oznacza, że dźwięk jest cieplejszy... Może ten kabelek do takiego odchudzonego grania z Arcama SA30 by się nadał, ale wątpię... Mój stary i poczciwy IXOS 104 bije tego Chorda... gra równo w całym paśmie i nawet bardzo poprawnie - zwłaszcza za taka cenę... @LOBO_M oraz @sebgla popracowali nad akustyką i jak się czyta przynosi to dobre efekty. Wiadomo, Żona może marudzić, coś trzeba będzie przestawić, wynieść, jednak to wszystko dla poprawy dźwięków i lepszego zadowolenia - bo o to chyba chodzi, jak już się wydaje ponad 5k na sprzęt (choćby całość) wzwyż...

Edytowane przez Marko Polo

Ja miałem XT8F  z MF m5si (na teście) i u mnie wtedy zagrało to słabo, więc każdy ma inne zdanie jak z wszystkim na forum.

Edytowane przez obcymars
2 godziny temu, dedal75 napisał:

Zależy z czym spinasz. 

Kilka lat temu miałem Marantza ale 6004 i było troszkę jazgotliwie i jasno ALE!!! były spięte z Monitor Audio Bx5. 

Więc..... ????

Pzdr

Teraz mam B&W Preference 5, Marantza wpiąłem jeszcze do BW 601 i jakiś Monitor Audio (monitory) , w sumie na wszystkich był taki jakis spokojny i nudny trochę, o dziwo mocy mu nie brakowało zbytnio, nawet Preference 5 ładnie poganiał 

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Co ciekawe, każdy użytkownik Atolla ma chyba inną o nim opinię ? ja ostatni wzmacniacz przed 100 miałem akurat budżetowy marantz 6006 więc średnie porównanie, ale moje pierwsze odczucie po wpięciu do kolumn było: jak czysto i krystalicznie w porównaniu do Marantza.

Miałem tak samo jak przełączyłem sobie z IN200 na swój obecny wzmacniacz. A największa przepaść była jak przełączyłem z pre + power Naima. Tam to była dosłownie porażka, zacząłem się zastanawiac skąd te kwoty za ten angielski badziew. Bo nie ma co się oszukiwać, wykonanie to też jest badziewne. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

43 minuty temu, karfied napisał:

@obcymarsCzy mógłbyś napisać, co Ci się nie podobało? Będę wdzięczny za kilka słów.

Trzeba wypożyczyć i posłuchać może Tobie podejdzie. Za ostro na górze  bas bez wypełnienia faktury względem zwykłego Dayensa M.

Edytowane przez obcymars

@Marco Poloa porownywales swojego IXOS z jakimś wire world?

Juz przeszło tydzień słucham muzyki w "nowym wnętrzu" i dochodze do wniosku, że dodanie paneli absorbujących, sprawiło poprawę porównywalną z tą jaka zaszła kiedy zmieniałem

aplituner ->wzmacniacz Marantz PM7200 (miedzy 7200 a pm 16 juz takiego przeskoku nie bylo)

przewody glosnikowe za 1zł ->clear way

KEF Q50 ->BMN

Samo przestawianie mebli/kwiatow itd nie da takiego efektu (wiem bo moja żona ma manię zmiany aranżacji salonu), po prostu trzeba pomieszczenie w pewnym stopniu wygluszyc, zminimalizowac poglosy. Dosłownie wszystko się oczyszcza. Patrząc na koszta względem uzyskanego efektu, jedna z najlepszych inwestycji audio. Po prostu szkoda dobrych klocków na słabe pomieszczenie. 

11 godzin temu, obcymars napisał:

Trzeba wypożyczyć i posłuchać może Tobie podejdzie. Za ostro na górze  bas bez wypełnienia faktury względem zwykłego Dayensa M.

Właśnie pamiętam tą opinię i była dla mnie zaskakująca. U mnie m5si po Rega Elex R uspokoił górę.. Wymieniłem go na Tucanę pod wpływem zachwytów na forum, ale to był błąd. Menuetto rzeczywiście wybitny w swojej cenie. Niezwykły wzmacniacz. Finalnie zostałem przy Dayensie, tyle Ecstasy IVse z pre lampowym i to jest moje granie.

Wiec u Ciebie Menuetto (zwykly czy custom) jak wypadl przy M5si? Custom sklepowo troche tanszy niz M6si (nie z polski) ekstasy drogo, chyba ze ceny sa mocno do negocjacji.

lubie manufaktury, bo tak jak z BMN cena/jakosc na wysokim poziomie. Choc Dayens to juz nie taka manufaktura skoro sa w salonach audio i to nie tylko w swoim kraju, sa ich reklamy wiec marze juz sa narzucone...

@ciszyn11 teraz oceniam, ze ekstasy to tylko preamp. Wiec masz menuetto i osobno pre?

Edytowane przez LOBO_M
Godzinę temu, LOBO_M napisał:

Wiec u Ciebie Menuetto (zwykly czy custom) jak wypadl przy M5si? Custom sklepowo troche tanszy niz M6si (nie z polski) ekstasy drogo, chyba ze ceny sa mocno do negocjacji.

lubie manufaktury, bo tak jak z BMN cena/jakosc na wysokim poziomie. Choc Dayens to juz nie taka manufaktura skoro sa w salonach audio i to nie tylko w swoim kraju, sa ich reklamy wiec marze juz sa narzucone...

@ciszyn11 teraz oceniam, ze ekstasy to tylko preamp. Wiec masz menuetto i osobno pre?

Menuetto wersji zwykłej- wyciągał fajne różne smaczki z nagrań, był bardziej muzykalny. Było kilka zastrzerzeń na forum do basu/dociążenia, ale ja tego nie zauważyłem w czasie jak był u mnie. Jak dla mnie super wzmacniacz.

Aktualnie mam końcówkę mocy Ecstasy IVse w wersji custom. Do tego preamp lampowy Cary Audio slp98. Jest też preamp pasywny Dayensa o tej nazwie,  ale nie brałem go pod uwagę ze względu na cenę (20 tys). Ecstasy IV gra niesamowicie. Swobodnie, przejrzyście, z bardzo dobrą separacją i dociążeniem. Pre lampowe dodaje gładkości i holografii. 

Tak,  trzeba brać pod uwagę, że Dayens to jednak manufaktura, więc odsprzedawalność słabsza i pewnie trzeba mocniej obniżyć cenę przy chęci odsprzedaży w przyszłości.

Edytowane przez ciszyn11
19 godzin temu, rafal735r napisał:

Miałem tak samo jak przełączyłem sobie z IN200 na swój obecny wzmacniacz. A największa przepaść była jak przełączyłem z pre + power Naima. Tam to była dosłownie porażka, zacząłem się zastanawiac skąd te kwoty za ten angielski badziew. Bo nie ma co się oszukiwać, wykonanie to też jest badziewne. 

Ja miałem takie odczucie jak słuchałem Naima Atoma. 10k, a dla mnie zagrało to dużo o gorzej od starego HK 3490 wartego może z 600zl

9 godzin temu, ciszyn11 napisał:

Właśnie pamiętam tą opinię i była dla mnie zaskakująca. U mnie m5si po Rega Elex R uspokoił górę.. Wymieniłem go na Tucanę pod wpływem zachwytów na forum, ale to był błąd. Menuetto rzeczywiście wybitny w swojej cenie. Niezwykły wzmacniacz. Finalnie zostałem przy Dayensie, tyle Ecstasy IVse z pre lampowym i to jest moje granie.

Opisałem to wtedy w klubie D. Też byłem zaskoczony, że mi nie podszedł gdyż wiele o nim dobrego się naczytałem. Na szybkich utworach nap.  Perfect - A kysz - biała mysz, nie dało się tego słuchać sieczka i żyletki.

Dayens Menuetto ma bardzo zwarty szybki bas,  lekko zmiękczony z fajną fakturą. Niektórym to przeszkadza innym nie.

Słuchałem chwile jak jeździłem za paczkami Y. As1100 z Spendorami A6 A5 bodajże i po przepięciu ich na Dayensa niskie tony były troszkę mocniejsze i lepsze, ogólnie sygnatura grania bardzo podobna. Powiem więcej nic basu nie było na A6 ? dopiero Menuetto. je zaznaczał, I to samo potwierdził  właściciel Yamahy, ale zaznaczam że tam warunki, to były fatalne do odsłuchu.

Z BMN na pewno będzie to w miarę naturalne granie.

37 minut temu, obcymars napisał:

Z BMN na pewno będzie to w miarę naturalne granie.

Na tym by mi bardzo zależało. Skoro Dayens Menuetto gra podobnie do Yamachy AS 1100 to rozumiem, że też jest przejrzysty i szczegółowy? Z tego co piszesz wynika, że z basem byłoby pewnie ok - kiedy trzeba szybko i mocy i jakości nie brakuje. A co ze średnicą i górą, czy dźwięki są ładnie nasycone, barwne i z odpowiednim ciężarem, ale przy tym czy jest też oddech, powietrze, dobra akustyka? 

Edytowane przez karfied

No ja bym z chęcią posłuchał Yamahy, Hegla, MF nawet tego Dayensa bo kompletnie brzmienia nie znam tych wymienionych. 

Naturalnie z BMNami. Pzdr

32 minuty temu, karfied napisał:

Na tym by mi bardzo zależało. Skoro Dayens Menuetto gra podobnie do Yamachy AS 1100 to rozumiem, że też jest przejrzysty i szczegółowy? Z tego co piszesz wynika, że z basem byłoby pewnie ok - kiedy trzeba szybko i mocy i jakości nie brakuje. A co ze średnicą i górą, czy dźwięki są ładnie nasycone, barwne i z odpowiednim ciężarem, ale przy tym czy jest też oddech, powietrze, dobra akustyka? 

W klubie D. chyba zostało już sporo powiedziane poczytaj. Kolega Adam 38 ma bardzo duże doświadczenie jak coś to zapytaj się jego.

Ja  testowałem trochę kabli głośnikowych i słyszę różnicę aktualnie gram na tym co w o mnie. Jak dla mnie dużo wnoszą, rca w mniejszym stopniu. Na nap. zwykłej Melodice nie ma takiej kontroli niskich jak na wyższym modelu a lepiej jeszcze na tych co posiadam.

Źródło też ważne, akustyka... ustawienie kolumn. U jednego zagra tak u drugiego nie jeszcze dochodzą własne preferencje co lubimy.

Dla mnie jest jest szczegółowy i przejrzysty, gra równo.

Właśnie zauważyłem, że nie ma żadnego wyjścia z przedwzmacniacza...A ja mam subwoofer, który też podpinam, szczególnie do filmów. Dlatego to chyba dla mnie niestety nie tędy droga ?

43 minuty temu, dedal75 napisał:

No ja bym z chęcią posłuchał Yamahy, Hegla, MF nawet tego Dayensa bo kompletnie brzmienia nie znam tych wymienionych. 

Myślę, że warte sprawdzenia są też polskie Haiku Audio sol 2 i Baltlab Epoca 3.

No  ja chciałbym by miał wejście na końcówkę direct in lub coś w ten deseń, tym bardziej że odkopałem ostatnio temat kina domowego małym kosztem troszkę zabawy ?. Pzdr

Nie dodatkowe, tylko fronty! a w stereo odpalamy tylko w wzmak i źródło do niego podpięte i cieszymy się muzyka z 2 kanałow ? bez przepinania przewodów. Pzdr

PS naturalnie AMP z preout. 

Koniec OT?

Edytowane przez dedal75

I suba ?. Pzdr

@karfied tak napomknąłem bo potrzebowałeś wyjścia z przedwzmacniacza ew. wyjścia na subwoofer. Możliwe że ja się zagalopowałem ?

Edytowane przez dedal75

To raczej ja mało zrozumiale zadałem pytanie. Ale teraz już wszystko jasne ? Do kina fajnie byłoby mieć jeszcze kolumny na tyłach, ale wtedy rzeczywiście musiałbym mieć direct in na końcówce wzmacniacza żeby podpiąć amplituner. Takie wejścia niestety chyba rzadko są na wyposażeniu. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.