Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie potężny mod na 48 Hz nie do ogarnięcia tym bardziej że raczej nic nie mogę zrobić . Cóż tak mi trafiło 😉 co począć . Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 minut temu, dedal75 napisał:

U mnie potężny mod na 48 Hz nie do ogarnięcia tym bardziej że raczej nic nie mogę zrobić . Cóż tak mi trafiło 😉 co począć . Pzdr

Może spróbuj ogarnąć to programem APO

1 godzinę temu, dedal75 napisał:

Nie wszystko gra beznadziejnie ale zdarzają się kawałki nie do przejścia . Pzdr

U Ciebie 10dB na 48Hz,u mnie 10 na 53 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 godzin temu, dedal75 napisał:

U mnie potężny mod na 48 Hz nie do ogarnięcia tym bardziej że raczej nic nie mogę zrobić

Hehe ja tez mam problem ale z lekka gorka na 60-70hz i 600hz no i z lekka dziura 90-150hz. Testowo wrzucilem zrobiony eq do apo no i fajnie te górki sie wyrownaly. Z dziuro to nawet rew i apo nie zrobia za duzo. 

Kolega ma problem z 40hz i zadna adaptacja niz nie pomaga

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

W dniu 18.12.2021 o 19:32, Mikelas76 napisał:

Hehe ja tez mam problem ale z lekka gorka na 60-70hz i 600hz no i z lekka dziura 90-150hz. Testowo wrzucilem zrobiony eq do apo no i fajnie te górki sie wyrownaly. Z dziuro to nawet rew i apo nie zrobia za duzo. 

Kolega ma problem z 40hz i zadna adaptacja niz nie pomaga

A ja jestem bardzo ciekawy, jak takie pomiary by u mnie wypadły ???

Czy po mimo owych niekorzystnych wartości - zmierzonych, czyli wiedząc o nich - nie stracił bym ochoty na słuchanie muzyki, a zaczął "kombinować", jak rozwiązać sprawę... Chyba zaproszę kogoś z takowym urządzeniem do siebie wiosną... :)

W dniu 13.12.2021 o 00:58, Mikelas76 napisał:

Ja tylko zauwazam iz doplata okolo 4000 aby poskoczyc z bergesow do beszeli pro jest nieracjonalna. Bergesy graja b. dobrze jak na swoja cene. Beszele pro juz nie. Graja troche lepiej ale to juz sie robi cena 11000. Duzo. Sensowniejsze wydaje sie w takiej sytuacji dolozyc jeszcze kilka tysi i kupic porzadne 3 drogi. 

Nextele to świetne głośniki i za to się dopłaca, plus lepsze gniazda i elementy zwrotnicy.

Przypominam, że taki komplet głośników zastosowany jest w diapasob astera za 40k:

https://m.ceneo.pl/30924074

3 godziny temu, EMiL napisał:

Nextele to świetne głośniki i za to się dopłaca, plus lepsze gniazda i elementy zwrotnicy.

Przypominam, że taki komplet głośników zastosowany jest w diapasob astera za 40k:

https://m.ceneo.pl/30924074

Chyba był stosowany w wielu znanych konstrukcjach. Niestety za napis trzeba zapłacić. 

?👈

1 godzinę temu, zildjian napisał:

Si

Odsłuchiwałem u producenta

Jestem bardzo ciekaw, czy takie bezpośrednie porównanie u Ciebie w tym samym pokoju, z Twoim tym samym osprzętem pokazało by, że brzmienie mogło by okazać się ciekawsze, a nawet lepsze - niż u producenta ??? W moim pokoju te same kolumny jednak brzmiały ciekawiej, choćby ze względu na szerszy rozstaw... Mnie Bergesy 3 z Moon niesamowicie urzekły !

A jaki masz osprzęt - tak z ciekawości, możesz na priv odpisać. 

Nie bez przyczyny spytałem czy zollery są srobione na przetwornikach z kewlaru. Z tego co zauaazylem to żółty kewlar jest we wszystkich modelach przynajmniej w większości . Ktoś to przez długi okres słucha kolumn na kewlarze moze niekoniecznie zagustować w Bmn i odwrotnie . Dobre kolumny na bazie kewlaru a mniemam ze zollery takie są dają dźwięk krystaliczny , baardzo szczegółowy i bardzo szybki,dynamiczny ale już nie tak ciepły i przyjazny dla ucha. Takie kolumny potrafią bardzo wciągnąć i zaangażować emocjonalnie. Z kolei Bmn to przetworniki na bazie celulozy. Dobry poczciwy papier daje bardzo przyjazny przyjemny i ciepły dźwięk, tworzy niepowtarzalny klimat ale już nie jest az tak wyrazisty krystaliczny , nie az tak szybki dynamiczny jak kewlar. Czy to wada ? Dla jednych uszu będzie to zaleta a dla drugich wręcz odwrotnie .Z kolei ktoś kto słucha cały czas bmn i kolumn tego typu to zollery mogą zmęczyć  Myśle ze zollery i bmn to zupełnie inne skrajne kolumny które dają zupełnie inne odczucia i paletę dźwięku. Jednych zachwyca innych zmęczą albo ululają😀to takie moje małe przemyślenia na podstawie tego czego sam doświadczyłem . Pozdrawiam wszystkich 😊

dariuszmed

Zollery to również odwrócona kopułka tioxidowa Focala,która daje ten specyficzny wysokotonowy sznyt.Niestety tweeter w Beszele 3 nie przypadł mi do gustu.

Edytowane przez zildjian
5 godzin temu, dariuszmed napisał:

Nie bez przyczyny spytałem czy zollery są srobione na przetwornikach z kewlaru. Z tego co zauaazylem to żółty kewlar jest we wszystkich modelach przynajmniej w większości . Ktoś to przez długi okres słucha kolumn na kewlarze moze niekoniecznie zagustować w Bmn i odwrotnie . Dobre kolumny na bazie kewlaru a mniemam ze zollery takie są dają dźwięk krystaliczny , baardzo szczegółowy i bardzo szybki,dynamiczny ale już nie tak ciepły i przyjazny dla ucha. Takie kolumny potrafią bardzo wciągnąć i zaangażować emocjonalnie. Z kolei Bmn to przetworniki na bazie celulozy. Dobry poczciwy papier daje bardzo przyjazny przyjemny i ciepły dźwięk, tworzy niepowtarzalny klimat ale już nie jest az tak wyrazisty krystaliczny , nie az tak szybki dynamiczny jak kewlar. Czy to wada ? Dla jednych uszu będzie to zaleta a dla drugich wręcz odwrotnie .Z kolei ktoś kto słucha cały czas bmn i kolumn tego typu to zollery mogą zmęczyć  Myśle ze zollery i bmn to zupełnie inne skrajne kolumny które dają zupełnie inne odczucia i paletę dźwięku. Jednych zachwyca innych zmęczą albo ululają😀to takie moje małe przemyślenia na podstawie tego czego sam doświadczyłem . Pozdrawiam wszystkich 😊

Ja od kiedy mam zestaw Teac w D klasie to w zasadzie ani trochę nie brakuje wyrazistości czy krystaliczności. Najważniejsze aby nie popaść w typowa klinicznosc dźwięku. A jaki to model Zoller? 

?👈

W dniu 15.12.2021 o 23:22, Mikelas76 napisał:

[...] Aha, male pytanie mam jeszcze. Czy probowaliscie jakos podnosic kolumny tzn. podkladac cos tak zeby tweeter byl na wysokosci uszu? Mam przymocowane na stale granity gr 5cm a teraz testowo podlozylem jeszcze pod spod kawalki kantowki gr 5cm. Tak wiec jest to lacznie z 6cm wyzej niz kolumna na kolcach. Mysle ze lepiej mi sie slucha w takim ukladzie, ale jeszcze kilka dni i wroce do samych granitow aby sprawdzic to ostatecznie. Ktos kombinowal cos w ta strone? 

Jakoś mi umknęło... Ja proponuję - o ile masz wypoziomowane kolumny - ustawić je pod delikatnym kątem, tzn. tak, że tylne kolce są troszkę bardziej wkręcone i kolumna przechyla się o 5 mm do tyłu (mierząc podstawę). W swoim projekcie z początku lat 90tych miałem tak zrobioną przednią ściankę, że kolumna nie była prosta, a lekko ścięta tuż pod głośnikiem śrtedio-niskotonowym ku górze... Zabieg był celowy, ponieważ skrzynki były relatywnie niskie. Może taki prosty zabieg poskutkuje i może także przyczyni się do zmniejszenia dudnień/modów? Jestem ciekawy, co pokarzą pomiary wykonane na tych samych utworach?????

"Zabawa" o tyle prosta, że skoro masz już ustalone odległości, to wystarczy tylko wkręcić tylne kolce!!! Czekam na opis z pomiarów !?!?!?!?!?

1 godzinę temu, Marko Polo napisał:

Ja proponuję - o ile masz wypoziomowane kolumny - ustawić je pod delikatnym kątem, tzn. tak, że tylne kolce są troszkę bardziej wkręcone i kolumna przechyla się o 5 mm do tyłu (mierząc podstawę

Byly u mnie rozne wariacje w ustawieniach kolumn. Niestety u mnie najbardziej sprawdza sie spore odsuniecie kolumn od sciany tylnej (115cm) i nietypowe odsuniecie od scian bocznych tzn 55cm od sciany z gk i az 115cm od drzwi tarasowych. Ile ja sie najezdzilem kolumnami i sofa po salonie to masakra. Wszystko mierzylem umikem. Poza tym u mnie wszystko sie pierdzieli z akustyka dlatego ze mieszkajac jeszcze w bloku prosilem Bogdana o obciecie niskich gdyz siedzialem wtedy pod sciana i troche mi dudnilo. Teraz siedzac w obecnym pokoju do tylnej sciany mam "tylko" 235cm i basu okazuje sie za malo, a za to mam troche za duzo srednicy. No tak to jest jak mamy kolumny strojone pod pokoj A a przenosimy sie do pokoju B. Teraz bede z Bogdanem wracal do "ustawien fabrycznych" ktore napewno beda lepsze dla nowego pokoju. 

A wracajac do moich doswiadczen akustycznych i pomiarow stwierdzam ze kazdy powinien zainwestowac w mikrofon UMIK i robic sobie pomiary przy kazdej wiekszej zmianie audio czy to pomieszczenie, meble, zaslony czy sprzet. Czasami wystarczy przesuniecie o 5-10cm i na wykresie widac wyrazna zmiane. Czasami cos sie nam wydaje, raz trafimy a raz nie. Z mikrofonem jestesmy pewni. 

Prosty przyklad, kwestia zaslon. Ja mialem dwie ciezkie kotary na scianie z drzwiami tarasowymi, zmarszczone mocno na dlugosci 3,0m. Slyszalem zmian, wydawalo mi sie ze one duzo pochlaniaja, byly odsuniete 25cm od szyb, czyli wszystko OK. No wlasnie nie. Okazalo sie ze one rzeczywiscie cos tam niewiele pochlanialy od 500hz, wyzsze od 10000-20000hz troche wiecej ale to pikus w porownaniu do paneliz 10cm welny. Ale za to geste zaslony zmienialy bardzo poglos.

Inny przyklad z odchylaniem kolumny do tylu. U mnie prawie niedostrzegalne zjawisko. Duzo bardziej odczujemy skrecenie klomn na sluchacza. Odsuniecie kolumn od tylnej sciany u mnie wyrownuje poziomy decybeli dla badanych czestotliwosci. U mnie w ten sposob bilansowaly sie gorki i doliny na wykresie, a przeciez w jakim stopniu powinno byc to zblizone do linii. 

Takich rzeczy nauczymy sie tylko mierzac i badajac. 

Moze komu sie to przyda. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

46 minut temu, Mikelas76 napisał:

A wracajac do moich doswiadczen akustycznych i pomiarow stwierdzam ze kazdy powinien zainwestowac w mikrofon UMIK i robic sobie pomiary przy kazdej wiekszej zmianie audio czy to pomieszczenie

takie podejscie to ja lubię:-) kupię, napisz w co wejsc i jaki soft uzywasz?

9 minut temu, LOBO_M napisał:

napisz w co wejsc i jaki soft uzywasz?

https://blackdotaudio.eu/minidsp-umik-1-mikrofon-pomiarowy-usb-z-plikiem-kalibracyjnym,236,10777.html

48 minut temu, Mikelas76 napisał:

[...] Inny przyklad z odchylaniem kolumny do tylu. U mnie prawie niedostrzegalne zjawisko. Duzo bardziej odczujemy skrecenie klomn na sluchacza. Odsuniecie kolumn od tylnej sciany u mnie wyrownuje poziomy decybeli dla badanych czestotliwosci. U mnie w ten sposob bilansowaly sie gorki i doliny na wykresie, a przeciez w jakim stopniu powinno byc to zblizone do linii. 

Takich rzeczy nauczymy sie tylko mierzac i badajac. 

Moze komu sie to przyda. 

Czyli potwierdzasz, że to, co pokazuje program jest słyszalne ? Tzn. że mikrofon mierzy/nagrywa i program "pokazuje" wynik pomiarów i stosując pewne zabiegi - przesunięcie mebli, kolumn, zasłony, obrazy itp. usprawnienia - ma to odzwierciedlenie co do pomiarów? Pewnie można metodą prób i błędów uzyskać podobny efekt, ale to trochę walka z wiatrakami i nadal nie znamy częstotliwości rezonansowych pomieszczenia - ale brzmienie też przecież idzie poprawić... (sic!)

Zastanawia mnie tylko jedno... Skoro przesunięcie mikrofonu o kilka/kilkanaście centymetrów pokazuje różnice, to jak to ma się do tego, że często siadamy na wersalce (lub meblu kilkuosobowym) i słuchamy muzyki w dwie osoby - takie rodzinne/małżeńskie słuchanie. Czy mikrofon i program ma być tylko wskazówką??? No bo są tacy, co mają tylko jeden fotel w odpowiednim miejscu i w pojedynkę słuchają muzyki... :)

15 minut temu, Marko Polo napisał:

No bo są tacy, co mają tylko jeden fotel w odpowiednim miejscu i w pojedynkę słuchają muzyki

Moim zdaniem to daje pewnosc ze w tym wlasnie znalezionym miejscu bedziesz mial najlepszy mozliwy dzwiek. W innym przypadku robisz kilka pomiarow i usredniasz. Bedzie dobrze ale nie tak dobrze jak na tym fotelu w pojedynke 😉

21 minut temu, Marko Polo napisał:

Czyli potwierdzasz, że to, co pokazuje program jest słyszalne ?

TAK. Ja nawet za rada bieglych w temacie kolego robilem korekcje najlepszego mozliwego odczytu w programie REW tak aby uzyskac sensowna krzywa (house curve) wrzucalem to do kompa i w programie APO ktory jest equalizerem, sluchalem moich kawalkow testowych z zalaczonym APO i bez. To slychac. 

25 minut temu, Marko Polo napisał:

stosując pewne zabiegi - przesunięcie mebli, kolumn, zasłony, obrazy itp. usprawnienia - ma to odzwierciedlenie co do pomiarów

TAK

25 minut temu, Marko Polo napisał:

Pewnie można metodą prób i błędów uzyskać podobny efekt, ale to trochę walka z wiatrakami i nadal nie znamy częstotliwości rezonansowych pomieszczenia

Z WIATRAKAMI 👍

Mozna wykorzystac mikrofon do ustawienia kolumn i miejsca odsluchowego, a mozna isc dalej i korygowac akustyke pomieszczenia filtrami robionymi w REW i zaaplikowanymi do APO jesli sluchamy muzyki z PC. Mozna tez kupic mini dsp i zrobic to samo tyle ze bez PC. 

Ja nie slucham z PC, nie chce tez kupowac mini dsp, wykorzystuje mikrofon do znalezienia miejsc dajacych mi mozliwie nalepszy odsluch. 

Dla zainteresowanych wrzucam linka do tematu switchy lan. Moj post dotyczy wymiany zasilacza routera z impulsowego na liniowy. 

A przy okazji WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!!! 

Aby muzyka wam brzmiala lepiej w nowym roku i nowych lepszych zmian w naszym hobby dla każdego. 

@Mikelas76 Dziękuję i wzajemnie życzę wszystkiego dobrego Tobie i Wszystkim. 

To już masz ten nowy lepszy zasilacz liniowy z większym transformatorem, co od niedawna jest w ofercie Nostromo. Fajnie, że zakup udał się. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.