Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, LOBO_M napisał:

Jak można oceniać film Wilka i wysywać z niego jakieś wnioski?

Znając dzwiek z kolumn BMN mogę z całą odpowiedzialnością napisać iż nagranie Wilka jest tak kiepskie że nie moze byc miarodajne. Skoro BMN charakteryzują się w rzeczywistości dźwiękiem pełnym z dobra podstawa basowa, to nagranie Wilka powinno to pokazać. A skoro dzwiek poprawny ukazuje sie jako wykastrowany z dociazenia i pełnego basu to oznacza to, iż dzwiek z kolumny BMN "apgrejdowanej" przez Wilka, który na nagraniu już posiada lekki nadmiar basu, w rzeczywistości musi mieć go jeszcze więcej. Trzeba być także przygłuchy żeby nie usłyszeć iż jednocześnie w tej "nowej" kolumnie występują braki na srednicy. 

Tak wygląda mój tok rozumowania. 

24 minuty temu, LOBO_M napisał:

niemiarodajne ocenianie kolumn u kolegi z naszymi kolumnami w naszym domu.

Tu jest pełna zgoda, nikt z tym nie dyskutuje

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Znając dzwiek z kolumn BMN mogę z całą odpowiedzialnością napisać iż nagranie Wilka jest tak kiepskie że nie moze byc miarodajne. Skoro BMN charakteryzują się w rzeczywistości dźwiękiem pełnym z dobra podstawa basowa, to nagranie Wilka powinno to pokazać. A skoro dzwiek poprawny ukazuje sie jako wykastrowany z dociazenia i pełnego basu to oznacza to, iż dzwiek z kolumny BMN "apgrejdowanej" przez Wilka, który na nagraniu już posiada lekki nadmiar basu, w rzeczywistości musi mieć go jeszcze więcej. Trzeba być także przygłuchy żeby nie usłyszeć iż jednocześnie w tej "nowej" kolumnie występują braki na srednicy. 

żle mnie zrozumialeś, dla mnie takie JUTUBOWE nagrania to jest parodia recenzji w tym i kazdym innym przypadku. Nie wiem po co to roztrzasac. Nie wiem po co ów wilk się zabrał za BMN jaki miał w tym cel i chyba mnie to nie interesuje. 

2 minuty temu, LOBO_M napisał:

Nie wiem po co ów wilk się zabrał za BMN jaki miał w tym cel i chyba mnie to nie interesuje.

No mnie to osobiście wkurza, a jaki cel pewnie się domyślasz, jesteś niegłupim facetem. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

13 minut temu, LOBO_M napisał:

dla mnie takie JUTUBOWE nagrania to jest parodia recenzji

Ja nadal tak uważam, ale jednak wystarczył jeden, jedyny film żeby zszargać opinie, a mnie to osobiście wkur... ze gosc klepiący kolumny za 38 tysi na słabej zwrotnicy i glosnikach za grosze wspina się po plecach uczciwego rzemieslnika

7 minut temu, LOBO_M napisał:

Wiem jak brzmią BMN i myslę że wiem jakie są ich mocne i słabe strony.

Ponownie zapraszam, nieskromnie napisze że kolumny konstruktora brzmią u mnie lepiej niż u niego z podanych wcześniej kiedys tam powodow

Edytowane przez Mikelas76

14 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Tak mi nie dawał spokoju ten film Wilk Audio. Korzystając z tego że mogę podlaczyc tv i dalej za tym YouTube, do mojego systemu przez daca Denafripsa pontusa, b. dobrym optykiem QED's Reference Optical Quartz Cable który na prawdę więcej pokazuje niż zwykły sznurek, posłuchałem sobie wnikliwie porównania. 

No i jedyne co można powiedzieć to że nagranie jest bardzo kiepskie i nie odzwierciedla wogole grania BMN-ow. Wiem jak graja u mnie bergesy które są trochę lepsze niż s3 i to mi wystarczy do moich wniosków. Skoro fajnie grające s3 graja tam za  jasno prawie bez basu to jak do cholery graja na żywo te apgrejdowane kolumny, gdy już na filmie slysze dudnienie i podbicia basu. Przecież teraz to gra totalna V-ką. Średnica tak zredukowana ze nie uświadczysz nic walącym basem i świszczącą góra. 

Wogole. te komentarze to jakieś nieporozumienie, sami dawni tonsilowcy i miłośnicy drżących ścian i walenia basem po kątach??? 

A czytaliście opinie o Wilk Audio? 

"Nie wiem czy wiecie, ale ostatnio dość popularny "Wilk Audio" przy tworzeniu kolumn używa pomiarów ze strony producenta.
Nie byłoby to nic złego, jakby to było w fazie przedprodukcyjnej, ale nie jest. Tutaj Wilk robi zwrotnice do kolumn dla Reduktora Szumu bazując na pomiarach skopiowanych ze strony producenta.
Nie będę pisać dywagacji na ten temat, ale wspomnę tylko, że rozjazd pomiędzy tym co deklaruje producent w tego typu grafikach a rzeczywistości, czasami jest gigantyczny.
Czasami produkt przechodzi "cichą modernizację", czasem trafia się trochę inna partia a czasem po prostu nijak ma się pomiar do rzeczywistości.
I to nie jest pierwszy raz.
Z resztą, na innym filmie można zauważyć, że Wilk nie potrafi się posługiwać mikrofonem pomiarowym (jak ktoś będzie chciał, to znajdę film i odpowiedni fragment).
Do tego można zauważyć na filmie Wilka, że nawet zejście głośnika jest prosto z datasheetu. Wedle tego co pokazuje vituix, luj na 32cm wooferze schodzi -3 do 50hz. To gorzej mój monitorek na 16cm... 
A dodanie realnego zejścia z symulacji do pomiaru to 5/10 min roboty. Ale najwyraźniej to za dużo. 
(koło 13 minuty filmu).
Podsumowując,
dobra robota, taka po polsku.
Czyli może i oszukane, ale za to zrobione byle jak.

Post w ramach ostrzeżenia co niektórych, jaka fuszera tu się wyprawia."

Opinia klienta WA

Screenshot_20221220_185034_com.google.android.apps.messaging.jpg

Tyle na temat WA

Niezła jazda. Znajomy robił u niego zewnętrzne zwrotnice do Tannoy DC10t za grubą kasę i widzę, że musiał to ratować gdzie indziej. 

1 minutę temu, ciszyn11 napisał:

Tak. Zwrotki droższe od Twoich kolumn, najwyższe kondy i cewki

Ja pierdziele, przy takiej kasie taka wtopa? Bym chyba temu Wilkowi kły wyrwał 🤭🤭🤭

17 godzin temu, Prawie Audiofil napisał:

Jako,że pozostanę na emigracji dłuższy czas ,zdecydowałem o sprzedaży moich BMN Berges 3, które zostały w Polsce.

Gdyby ktoś był zainteresowany, proszę o kontakt na priv.

Wystawię je za dzień,dwa na OLX.

Tutaj na miejscu muszę mieć jakieś niewielkie podstawkowe...niestety.

https://m.olx.pl/803773724/?bs=olx_pro_listing

Hegel H120 & KEF R3

19 minut temu, LOBO_M napisał:

Tidal gra duzo gorzej, co najmniej 8-9 kawalkow na 10

Nie przesadzaj ze duzo gorzej, wszystko zależy od wersji nagrania wrzuconej na serwer. Są nagrania i gorsze i lepsze.

Mialem deezer, tidal, qobuz i amazon. 

Najlepsza jakość ma qobuz, ale co z tego skoro połowy moich ulubionych kawalkow tam nie ma. Podobnie z Amazonem. Deezer ciut gorszy niz tidal. Wszystko zależy od streamera i daca. Akurat tidal to taki złoty środek dla wielu ludzi. 

A apple jak sam zauważyłeś kiedyś jest dość kłopotliwy z połączeniem na streamer itp. To taka amerykańską aplikacja gdzie 80% ludzi pracuje w tym środowisku. U nas jest zgoła odmiennie. Miałem iphona, mam ipada więc wiem o czym mowie

Godzinę temu, Prawie Audiofil napisał:

Trochę ci się odbarwily od słońca. 

Godzinę temu, LOBO_M napisał:

ja zostaem przy Apple Music, cena.

Tidala za dychę chyba nie przebije. 

Godzinę temu, dedal75 napisał:

Czyli co tak dobrze gra ?

Prawdziwi audiofile słuchają szpul i winyli. 

?👈

1 godzinę temu, LOBO_M napisał:

Blisko nie mam, ale moze sie skusze. Przyjade z moim przewodem zasilajacym, niemarkowym, ale porzadnym. To samo LAN i optyk coax.

Robimy slepe testy, skoro roznica jest tak duza to musisz zaliczyc conajmniej 9 na 10 prob. Jak nie zaliczysz to opiszesz to na forum, jak zaliczysz to ja jade na zakupy;-)

Ja nie krowa i zdanie zmieniam jak ktos mi pokaze argumenty ku temu. Dwa cel jest jeden jak najlepsze audio z jak najlepszym wsp jakosc cena. Trzy kiedys myslalem ze Tidal gra tak samo jak amazon music, deezer czy apple music, bylem w bledzie, tidal to szrok przy nich

HAHAHA, chłopie ja Ciebie zapraszam żebyś posłuchał BMN-ow w innym systemie i innym pokoju. Na kablach takich jakie mam. 

Mi nie zależy żeby Ciebie przekonywać  10-oma testami każdego kabla 🤭, czy jakimiś tam zawodami na trafił czy chybił. 

Ale widzę że ty podchodzisz do tego śmiertelnie powaznie. Nie mam misji nawracania kogokolwiek, szkoda czasu i nerwów. Zaproszenie podtrzymuje, ale towarzyskie, nie zawodowe 😉

32 minuty temu, rafal735r napisał:

Trochę ci się odbarwily od słońca. 

Prawdziwi audiofile słuchają szpul i winyli. 

Dlatego teraz stoją bez maskownic. Wyrówna się odcień po jakimś czasie. Tak myślę...

Hegel H120 & KEF R3

58 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Dlatego teraz stoją bez maskownic. Wyrówna się odcień po jakimś czasie. Tak myślę...

Nie wyrówna. Pogadaj z Bogdanem, cos doradzi

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Ja juz nawet za darmo nie chce:-)

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

HAHAHA, chłopie ja Ciebie zapraszam żebyś posłuchał BMN-ow w innym systemie i innym pokoju. Na kablach takich jakie mam. 

Mi nie zależy żeby Ciebie przekonywać  10-oma testami każdego kabla 🤭, czy jakimiś tam zawodami na trafił czy chybił. 

Ale widzę że ty podchodzisz do tego śmiertelnie powaznie. Nie mam misji nawracania kogokolwiek, szkoda czasu i nerwów. Zaproszenie podtrzymuje, ale towarzyskie, nie zawodowe 😉

Super, ale skoro w ilus postach piszesz, ze kabel zasilajacy zmienia i slyszysz to, optyk zmienia lan zmienia. To znaczy ze w slepym tescie praktycznie za kazdym razem poznasz czy jest „standardowy” optyk czy ten referencyjny. Bo ja w slepym tescie poznam tidal vs. AM. Jezeli jednak wyjdzie ze 5-6 razy na 10 trafisz to praktycznie tyle co rzut kostka. 
ponad dwa lata temu kupilem Dac Matrix i mowilem ze gra lepiej niz aktualny jaki posiadam. Wydatek 3,5 tys, zona sprawe postawila jasno jak jest taka roznica to siadaj pan na kanape. Wynik byl taki ze roznicy nie slyszalem, dac wrocil do sklepu a ja zaoszczedzona kase wydalem na co innego.

dlatego albo cos dziala i w slepym tescie slychac, albo pozostajemy w sferze wiary i przekonania ze jest lepiej. Widze ze sceptycznie podchodzisz do slepych testow. Ja jestem inzynierem z zawodu i zamilowania i dla mnie licza sie fakty.

37 minut temu, LOBO_M napisał:

To znaczy ze w slepym tescie praktycznie za kazdym razem poznasz czy jest „standardowy” optyk czy ten referencyjny. Bo ja w slepym tescie poznam tidal vs. AM

Stary ty masz jakąś obsesję na ten temat. Ja pisze co slysze i nie robię z tego krucjaty. 

39 minut temu, LOBO_M napisał:

Ja jestem inzynierem z zawodu i zamilowania i dla mnie licza sie fakty

Wyobraź sobie że też jestem inżynierem po Politechnice Poznańskiej. Ale umysł zostawiam otwarty i niczego nie zamykam.

15 lat temu twierdzono że mleko w większych ilosciach może być szkodliwe. Dziś już niekoniecznie.

Tak sobie myślę, że producenci powinni certyfikować swoje produkty pod kątem procentu trafień w ślepym teście.  Pozytywna/negatywna zmiana.

Ależ byłoby to piękne dla niektórych. Jaka prosta zakupów. Patrzy taki w katalog, a tam np:  88% pozytywnych trafień w ślepym teście i już wie że sprzęt to mocarz warty zakupu. Wiadomo im większy procent tym lepiej. A takie przykładowo 65% to siara, koledzy przyjdą i będą się nabijać, że zostałeś oszukany i pieniądze wywalone w błoto. 

A ile sprzętu znikło by z rynku. Ależ prosty byłby wybór przy zakupie, a nie tak jak teraz. Chcesz kupić kabelek głośnikowy bo po wifi nie wypada a tu setki do wyboru. A tak patrzysz na label jest %, kolor konfekcji odpowiedni i już szczęsliwy lecisz do domu.

Uwaga: SARKAZM!  

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

Stary ty masz jakąś obsesję na ten temat. Ja pisze co slysze i nie robię z tego krucjaty. 

Nie mam obsesji, tylko nie kumam że coś może działać ale tylko przy zapalonym świetle;-)

Coś na zasadzie, słyszę różniące ale tylko jak widzę co gra

Panowie, nie sprzeczajmy się w temacie który niemal cały świat audio traktuje jako fakt i pewnik. Kable czy to się komuś podoba czy nie, wpływają na brzmienie systemu począwszy od bardzo subtelnych zmian a kończąc na całkiem wyraźnych. Sam metodą kolejnych doświadczeń kablarskich doszedłem do takiego stanowiska. Oczywiście na początku miałem szereg rozterek i wątpliwości podobnie jak cześć z Was.

Ślepy test nie jest jakaś wyrocznią ponieważ zależy od wielu czynników, min. kondycji słuchacza w danym dniu, jego zdolności do zapamiętywania treści muzycznych, zdolności porównawczych i jeszcze pewnie wielu innych rzeczy.

5 minut temu, Kasz76 napisał:

Panowie, nie sprzeczajmy się w temacie który niemal cały świat audio traktuje jako fakt i pewnik. Kable czy to się komuś podoba czy nie, wpływają na brzmienie systemu począwszy od bardzo subtelnych zmian a kończąc na całkiem wyraźnych. Sam metodą kolejnych doświadczeń kablarskich doszedłem do takiego stanowiska. Oczywiście na początku miałem szereg rozterek i wątpliwości podobnie jak cześć z Was.

Ślepy test nie jest jakaś wyrocznią ponieważ zależy od wielu czynników, min. kondycji słuchacza w danym dniu, jego zdolności do zapamiętywania treści muzycznych, zdolności porównawczych i jeszcze pewnie wielu innych rzeczy.

Piękna puenta Krzysiu 😉

Nic dodać, nic ująć. 

Jak wczesniej pisałem RCA i głośnikowe słyszę, niemniej jednak cyfrowych i zasilających nie słyszę i mam spore wątpliwości ze mozna je slyszec, bo pewną wiedzę w tej tematyce mam (3x2,5 poprawnie wykonany moim zdaniem wystarczy, pomysleć że stare instalacje miały bezpieczniki topikowe;-) ). 

Edytowane przez LOBO_M
53 minuty temu, guinness_bis napisał:

Tak sobie myślę, że producenci powinni certyfikować swoje produkty

Albo powinni dac opis czy charakterystykę np:

"kabel rca rozjaśniający wysokie tony, zachowujący nieznienne tony srednie i niskie, zweryfikowany przez 80% kupujących". 

To by był sztos 😉

3 minuty temu, LOBO_M napisał:

zasilających nie słyszę

Ok, już chyba się mi przelało. Jak nie slyszysz zasilajacych to masz jakieś lipne kable czy listwy, albo to gato jest słabe, bo nie chce mi się wierzyć że na paczkach od YB masz tak słabe różnicowanie dźwięku. Znam kilka osób mających YB i sam slyszalem kilka paczek od nich i ZAWSZE było slychac przepinke kabli. 

17 minut temu, LOBO_M napisał:

Jak wczesniej pisałem RCA i głośnikowe słyszę, niemniej jednak cyfrowych i zasilających nie słyszę i mam spore wątpliwości ze mozna je slyszec, bo pewną wiedzę w tej tematyce mam (3x2,5 poprawnie wykonany moim zdaniem wystarczy, pomysleć że stare instalacje miały bezpieczniki topikowe;-) ). 

Ja osobiście słyszę wpływ kabli zasilających, sygnałowych, głośnikowych i LAN i bynajmniej kolejność nie jest przypadkowa😀.

Edytowane przez Kasz76
6 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ok, już chyba się mi przelało. Jak nie slyszysz zasilajacych to masz jakieś lipne kable czy listwy, albo to gato jest słabe, bo nie chce mi się wierzyć że na paczkach od YB masz tak słabe różnicowanie dźwięku. Znam kilka osób mających YB i sam slyszalem kilka paczek od nich i ZAWSZE było slychac przepinke kabli. 

Mam kabel zasilajacy zrobiony za jakies 70zl, ma 50cm, porządne, ciasne wtyki, przewod 3x2,5mm2, nawet audiofilski oplot;-) Zrobilem go sam a koszt 70zl wynika z materialow. To ze nie jest to furutech to nie znaczy ze jest zły. Nie uzywam listew bo to jest wąskie gardło w przesyle prądu. 

jak jestes inzynier, to zrozumiesz, angielski tez nie jest Ci obcy.

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/ps-audio-powerplant-3-review.39857/

mam swiadomosc ze forum ASR nie jest popularne wsrod audiofili. uzyj funkcji search i przeanalizuj wykresy kabli cyfrowych i zasilajacych.

faktycznie dyskusja nie ma wiekszego sensu, kazdy jest inny. Ja muszę slyszec roznice po ciemku i tyle.

1 minutę temu, LOBO_M napisał:

Mam kabel zasilajacy zrobiony za jakies 70zl, ma 50cm, porządne, ciasne wtyki, przewod 3x2,5mm2, nawet audiofilski oplot;-) Zrobilem go sam a koszt 70zl wynika z materialow. To ze nie jest to furutech to nie znaczy ze jest zły. Nie uzywam listew bo to jest wąskie gardło w przesyle prądu. 

No to masz odpowiedź dlaczego nie slyszysz. Jeszcze długa droga przed Tobą. Kiedys na początku miałem kabel lappa na podrobach oyaide. Wszystko porządne spasowane.  Tylko on nic nie wnosił oprócz takiej szarej nijakości. Żadnej głębi powietrza docieplenia czy wypełnienia. Nic, szary byle jaki kabel. Dosłownie szary dzwiek. Dopiero kable furutecha pokazały mi ze można zmienić co się chce dobrze dobranym kablem, potem były neotech, yarbo i finalnie oyaide.

24 minuty temu, LOBO_M napisał:

mam swiadomosc ze forum ASR nie jest popularne wsrod audiofili.

Pomiary takie jak na ASR są niepełne. Dobre wyniki mogą wynikać z mocnego  sprzeżenia zwrotnego, czyli czegoś co w nadmiarze zabija dobry dźwięk. I co z tego że Sinad wyższy jak sprzęt nie gra 🙄

Podobne pomiarowo sprzęty grają też zupełnie inaczej. Przestałem się tym sugerować. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ja tu swoje trzy grosze wtrące,bo podchodziłem sceptycznie a wciąż przekonany nie jestem 🙃 ,ale kiedyś zrobiłem sieciowke z jakiegoś lapp cable i tak słuchałem .zmieniłem na oryginalny sznurek i dźwięk się otworzył ,nabrał blasku ,powietrza ,szczegółowości .

Także coś w tym jest .może też do pewnego momentu...

BMN mają potencjał ,są to dobre konstrukcje .

Teraz gram zastępczo na wzmacniaczu z głośników komputerowych i te kolumny dają radę .

4 godziny temu, Prawie Audiofil napisał:

Ciężko będzie. 

2 godziny temu, LOBO_M napisał:

Ja juz nawet za darmo nie chce:-)

Więcej bajtów dla innych 😄

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.