Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, LOBO_M napisał:

Coś na zasadzie, słyszę różniące ale tylko jak widzę co gra

A ja pytałem na jakiej podstawie słyszysz resztę kabli, bo pisałeś że słyszysz. Jakieś wiarygodne pomiary? Coś co można "zmierzyć". Nie "ja słyszę". 

PS. Też nie wierzę z kable cyfrowe etc ale jak się trzymamy pewnej tezy to trzeba w całej rozciągłości. 

?👈

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Podobne pomiarowo sprzęty grają też zupełnie inaczej. Przestałem się tym sugerować.

Topping 90 był naj naj naj, a wiemy jak wyszlo

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

56 minut temu, Kasz76 napisał:

Ja osobiście słyszę wpływ kabli zasilających, sygnałowych, głośnikowych i LAN i bynajmniej kolejność nie jest przypadkowa😀.

Ja nawet słyszę jak sąsiad zmienił u siebie kabel. 

?👈

56 minut temu, rafal735r napisał:

Ja nawet słyszę jak sąsiad zmienił u siebie kabel. 

Ale to tylko w bloku, jak sąsiad sadysta wychowuje  dzieci 😜

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

PS. Też nie wierzę z kable cyfrowe etc ale jak się trzymamy pewnej tezy to trzeba w całej rozciągłości. 

"Trzymając się tezy", wiele straciłeś w moich oczach stawiając (tak ogólnie rzecz biorąc) analoga na równi z cyfrówką...

3 godziny temu, Kasz76 napisał:

Ślepy test nie jest jakaś wyrocznią ponieważ zależy od wielu czynników, min. kondycji słuchacza w danym dniu, jego zdolności do zapamiętywania treści muzycznych, zdolności porównawczych i jeszcze pewnie wielu innych rzeczy.

Proponuję wróża Marcina, taki żart 🙂

Nie rozumiem tego, teraz na serio, mam parę sprzętów i na co dzień słyszę co lepiej mi gra a co gorzej - i na to nie ma wpływu temperatura, ciśnienie, kac, czy też stopień za rosienia dachu.

Jak się nie ma argumentów to się nie pisze że tak jest .... w sensie głupot.

Nie chcę tu prawić wykładów, ale transmisja cyfrowa to zera i jedynki, nie inaczej.

Tu nie ma ocieplenia, czy większej sceny. Tu albo gra albo nie. Masz pełną transmisje albo nie.

Chyba najlepszym przykładem będzie komunikacja szyfrowana, albo odczytasz maila albo nie. Nie zrobi Ci się w związku z lepszym łączem np. różowy, albo zielony przy gorszej transmisji...

Prościej nie potrafię 🙂

Edytowane przez piotralski
11 minut temu, piotralski napisał:

"Trzymając się tezy", wiele straciłeś w moich oczach stawiając (tak ogólnie rzecz biorąc) analoga na równi z cyfrówką...

Bo sobie wymyśliłeś że tylko te kable mogą wpływać na dzwiek, a te drugie nie??? 

A nie możesz sam wypożyczyć lub wpłacić kaucje za jakiś dobry kabel cyfrowy i przekonać się czy slyszysz jakiś wpływ? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

Bo sobie wymyśliłeś że tylko te kable mogą wpływać na dzwiek, a te drugie nie??? 

A nie możesz sam wypożyczyć lub wpłacić kaucje za jakiś dobry kabel cyfrowy i przekonać się czy slyszysz jakiś wpływ? 

Bo od dobrych kilku lat w tym siedzę? To że nie pisze na tym forum dużo (bo wisi mi statystyka) nie znaczy że nie słucham muzyki, nie zmieniam sprzętów i nie czytam tego i innych for 🙂

Skoro jesteś inżynierem, wytłumacz mi jak w kodzie Morse'a wyrazić coś cieplej, zimniej lub szerzej?

To nie jest żart, pytam poważnie, bo w cyfrówce właśnie tak to działa, zera i jedynki..... i niestety nic po za tym 😄

10 minut temu, piotralski napisał:

To nie jest żart, pytam poważnie, bo w cyfrówce właśnie tak to działa, zera i jedynki..... i niestety nic po za tym 😄

I jestes pewny że nic poza tym? Nie możesz być!  Jesli nie udowodnuisz przegrałeś, a to powinno zakończyć Twoja kolejną prowokację. 

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

12 minut temu, piotralski napisał:

To nie jest żart, pytam poważnie, bo w cyfrówce właśnie tak to działa, zera i jedynki..... i niestety nic po za tym

No tak, słynne zera i jedynki.  Ja dopuszczam jeszcze aspekt różnic materiałowych pomiędzy kablami. Nie potrafię tego wytłumaczyć o czym wielokrotnie wspominałem, ale kable różnią się zarówno materiałem jak i konstrukcja, więc tu może być przyczyna różnic w dźwięku. 

Skoro siedzisz w tym tyle lat i nie slyszysz wpływu działającego okablowania, nie zadałeś sobie sam pytania, czy czasem jest coś nie tak z twoim sprzętem? To jest niemożliwe nic nie slyszec. 

Nawet konstruktor kolumn BMN wie, że kable wpływają na dzwiek, sam  o tym wspomina podczas rozmów nie tylko ze mną. 

16 minut temu, guinness_bis napisał:

I jestes pewny że nic poza tym? Nie możesz być!  Jesli nie udowodnuisz przegrałeś, a to powinno zakończyć Twoja kolejną prowokację. 

Dla czego nie cytujesz całości? Może przeczytaj czasem co piszesz, bo śmiesznie wychodzi. Ja tu nie walczę, staram się wytłumaczyć, wiec przestań z ta prowokacją 🙂

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

No tak, słynne zera i jedynki.  Ja dopuszczam jeszcze aspekt różnic materiałowych pomiędzy kablami. Nie potrafię tego wytłumaczyć o czym wielokrotnie wspominałem, ale kable różnią się zarówno materiałem jak i konstrukcja, więc tu może być przyczyna różnic w dźwięku. 

Skoro siedzisz w tym tyle lat i nie slyszysz wpływu działającego okablowania, nie zadałeś sobie sam pytania, czy czasem jest coś nie tak z twoim sprzętem? To jest niemożliwe nic nie slyszec. 

Nawet konstruktor kolumn BMN wie, że kable wpływają na dzwiek, sam  o tym wspomina podczas rozmów nie tylko ze mną. 

Próbuję to po raz kolejny Ci uświadomić 🙂

Kable analogowe (RCA, sieciówka) TAK, też często mam takie doznania, ale cyfrowe stanowczo NIE.

Amen, nie będę się kopał z koniem 😄 

Śledziłem ten wątek z dużym zainteresowaniem, bo również wielokrotnie rozmawiałem z Panem Bogdanem i uważam że dobry kierunek obrał (stosunek ceny do jakości), ale chyba odpuszczę, bo za dużo "spamu" ląduje mi na mailu poprzez Twoje nie uzasadnione dywagacje 😛

10 minut temu, piotralski napisał:

Amen, nie będę się kopał z koniem 😄

Przynajmniej tu się zgadzamy

Pozdrawiam

Nie znalem ale sie poduczę 😉

9 godzin temu, piotralski napisał:

🙂

Ale w coaxialu płynie prund. 

?👈

8 godzin temu, LOBO_M napisał:

Sprzezenie zwrotne w optyku, coaxialu czy zasilajacym?

Akurat pisałem o wzmacniaczach i wiarygodności pomiarów. Co do kabli cyfrowych, ja za bardzo nie słyszę - używam zwykłe cat5e i Usb Lindy za 40zl (ma dobre, zmierzone parametry), ale być może kwestia np ekranowania przy Usb czy coaxialu może mieć jakieś znaczenie przy transferze zakłóceń z dac do wzmacniacza. I nie zabraniam nikomu słyszeć różnic. Pomiędzy Dac a TV mam z kolei optyk za 10zl i działa, kiedyś łączyłem 2 sygnały 44,1 i 48 jednym spliterem do dac i też działał 😉

2 minuty temu, rafal735r napisał:

w coaxialu płynie prund. 

W Usb też 👍

Zapomniałem - raz słyszałem kabel USB - był cos ewidentnie uszkodzony. Nie było trzasków - było totalne zmulenie. Wszystkie inne kable dawały mi taki sam dźwięk poza tym jednym. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 godzin temu, LOBO_M napisał:

Tyle ze teza dla przesyłu cyfrowego nie ma zastosowania w przesyle analogowym. Kolega @piotralski bardzo trafnie przedstawił dlaczego na przykładzie Morsa. Nie ma jedynek ani zer bardziej wyraźnych, dłuższych, głębszych. 

No ja już dużo przeczytałem że znasz się na cyfrowych połączeniach i musisz mieć absolutna rację czy one grają czy nie. Ale ja pytałem jak sprawdzasz te kable analogowe. Jak to sprawdzić? Że jakiś głośnikowy gra szerzej, drugi ma mniej basu etc. Tez na nie działanie cyfrowych aż za dużo podałeś. Ale jakoś przebrnąłem przez te posty. Chciałbym się dowiedzieć jak te analogowe zmieniają brzmienie. Może jest jakiś sekretny kod jak w cyfrze. 

?👈

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

No ja już dużo przeczytałem że znasz się na cyfrowych połączeniach i musisz mieć absolutna rację czy one grają czy nie. Ale ja pytałem jak sprawdzasz te kable analogowe. Jak to sprawdzić? Że jakiś głośnikowy gra szerzej, drugi ma mniej basu etc. Tez na nie działanie cyfrowych aż za dużo podałeś. Ale jakoś przebrnąłem przez te posty. Chciałbym się dowiedzieć jak te analogowe zmieniają brzmienie. Może jest jakiś sekretny kod jak w cyfrze. 

Mogę ci napisać na priv, albo podaj link i odpowiem Ci w miejscu którym chcesz.

Co do zakazu pisania o kablach, podpisuje się.

Można skasować te strony z szacunku dla P. Bogdana.

Godzinę temu, LOBO_M napisał:

Mogę ci napisać na priv, albo podaj link i odpowiem Ci w miejscu którym chcesz.

Co do zakazu pisania o kablach, podpisuje się.

Można skasować te strony z szacunku dla P. Bogdana.

Jestem za skasowaniem !, Rafał zadziałasz?

Hegel H120 & KEF R3

Ja bym nie kasował. Jak dla mnie bardzo interesująca dyskusja z obydwu stron ciwkawe dzielenie się własnymi doświadczeniami i wiedzą. Po co robić jakieś zakazy... Jak kogoś nie interesuje temat kabli niech tylko rzuci okiem nie czyta. Są tacy klubowicze których interesuje temat kabli bo chcieliby podpiąć dobrze swoje BMNy. Po co z tego powodu robić podziały. Przecież można mieć każdy swoje zdanie tylko trzeba je nawzajem uszanować i siebie też i nie obrażać innych. Z dyskusji wynika że panowie bronią swoich racji za bardzo zaciekle ale chyba nie jest aż tak źle żeby kasować. BMNom to ujmy nie przyniosło a Bogdan sam uważa że kable są ważną częścią systemu to chyba nie ma nic przeciwko wymianie doświadczeń na temat kabli. Panowie trochę się posprzeczali ale widać że mają wolę do porozumienia. Wzajemnie się zapraszają itp.

Edytowane przez karfied

Pan Bogdan zwraca uwagę na kable i doradza które co wnoszą . Tyczy się to sieciowek,głośnikowych i interkonektow.

Wszystkie swoje kolumny stroi na Rocket 88,więc może nie dyskutować,tylko podpinać odrazu ten konkretny kabel i mieć/żyć ze świadomością że mamy już TOP możliwości w całym zakresie pasma  😀

Godzinę temu, rawracer napisał:

Wszystkie swoje kolumny stroi na Rocket 88,więc może nie dyskutować,tylko podpinać odrazu ten konkretny kabel i mieć/żyć ze świadomością że mamy już TOP możliwości w całym zakresie pasma

Nie do końca, mi akurat stroi na wireworldach glosnikowych i na PAD Musaeus IC. 

Ale słuchajcie, kable wnoszą zmiany, ale to nie są aż tak wielkie zmiany żeby takie kolumny u kogoś na innych kablach nie zagraly. Przecież kable to ostateczny szlif, a za charakter i brzmienie odpowiada przede wszystkim zestaw głośników.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.