Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  190 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, rafal735r napisał:

A może ktoś ma w czterech literach że kolumny grają nie liniowo, a najważniejsze że im się podobają i zgrywają z elektronika i pokojem. 

well.jpg

2 minuty temu, rafal735r napisał:

Strony paplania i dogryzania jak narazie tu widzę.

Ja z Mikelasem dyskutuje. Ani ja, ani on, nie narzucamy niczego sobie. 

.

21 godzin temu, rafal735r napisał:

Najważniejsze że można pitolić głupoty w miejscu gdzie się nie powinno. 

Na forum zapewne jest kilka takich tematów, a jak nie ma to można założyć. 

Można zabawiać świat w miejscu do tego stosownym. 

Rafale, gdzie Twoja przychylność dla nowych Klubowiczów

W dniu 27.07.2024 o 17:27, rawracer napisał:

Z mojego doświadczenia opiszę moje doświadczenie z BMN jeżeli chodzi o reprodukcje dźwięku .

Fajnie brzmią i tu bym ich nie zmienił z winylem.

Stare tłoczenia jak i nowe dobrze się słucha i w każdym gatunku choć przy rocku trochę gorzej.

Jeżeli włączę już inne źródło słychać ,że nie ma już tej dokładności a z szybkim rockiem robi się haos i przy głośniejszym słuchaniu po godzinie męczą mnie.

Elektronika ,wokale jakiś pop fajnie brzmią i przy tym gatunku też bym nie zmienił ich.

Mam podobne spostrzeżenia dotyczące S2II. Do spokojnej nuty rewelacja.

Jeżeli chodzi o upgrade to można żeby poprawić koherencję czasową przetworników tylko po co? 

To nie apteka, a nawet jak zyskasz w paśmie liniowość to możesz stracić barwę. Te kolumny nie są doskonale ale mają swój charakter i nie ma co na siłę ich "dostrajać". 

Chcesz skonstruowane "poprawnie technicznie" to nie grzeb w tych tylko odsprzedaj i poszukaj nowych, a najlepiej zleć skonstruowanie od podstaw takich, które spełnią Twoje oczekiwania. 

Przerobiłem te kolumny i mam pewne doświadczenia. Za dużo z nich się ponad to co prezentują nie wykrzesa. 

Podobnie może być z innymi modelami. Wg mnie albo Ci leżą albo szukaj innych. Nie kombinuj żeby je upgradować. To złożony proces w którym dostraja się również BR. Konstrukcja obudów BMN to uniemożliwia. 

Pozdrawiam. M

Edytowane przez MariuszZ.
Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Mam podobne spostrzeżenia dotyczące S2II. Do spokojnej nuty rewelacja.

Jeżeli chodzi o upgrade to można żeby poprawić koherencję czasową przetworników tylko po co? 

To nie apteka, a nawet jak zyskasz w paśmie liniowość to możesz stracić barwę. Te kolumny nie są doskonale ale mają swój charakter i nie ma co na siłę ich "dostrajać". 

Chcesz skonstruowane "poprawnie technicznie" to nie grzeb w tych tylko odsprzedaj i poszukaj nowych, a najlepiej zleć skonstruowanie od podstaw takich, które spełnią Twoje oczekiwania. 

Przerobiłem te kolumny i mam pewne doświadczenia. Za dużo z nich się ponad to co prezentują nie wykrzesa. 

Podobnie może być z innymi modelami. Wg mnie albo Ci leżą albo szukaj innych. Nie kombinuj żeby je upgradować. To złożony proces w którym dostraja się również BR. Konstrukcja obudów BMN to uniemożliwia. 

Pozdrawiam. M

Dzięki Mariusz za podpowiedź .

W jakimś stopniu nasz odbiór BMN się porównuje .

Do spokojnej muzyki ,z wokalami rewelacja.

Podjąłem właśnie taką decyzję jak Twoja sugestia.

Będę a właściwie już jakiś czas temu mam BMN wystawione na sprzedaż .

Nie tak dawno właśnie pomyślałem o upgrade czy też modyfikacji ich,bo pierwotnie była myśl wymiany na Beszele ,ale jednak zmienię markę,bo podejrzewam że w nawet najwyższym modelu będzie to granie zbliżone .

I myśli o wymianie na najwyższy model Rafał o czymś świadczy .

Chyba zadowolenie jakiś za tym idzie ?

Ale do rocka one mi nie pasują .

Edytowane przez rawracer

Weźcie spróbujcie wytlumic sami obudowy w Waszych BMN na przykład watolina na ścianki obudowy tył, boki, góra, dół i upchajcie do tego za basowym wełny owczej. Wszystko tak zeby nie zakryć tunelu bas reflex oczywiście. 

Zobaczcie jaki będziecie mieli efekt i dźwięk... 

4 minuty temu, raiwan napisał:

Weźcie spróbujcie wytlumic sami obudowy w Waszych BMN na przykład watolina na ścianki obudowy tył, boki, góra, dół i upchajcie do tego za basowym wełny owczej. Wszystko tak zeby nie zakryć tunelu bas reflex oczywiście. 

Konstruktor chyba nie jest za jakąkolwiek formą wytłumienia tych kolumn niezależnie od serii

2 godziny temu, rawracer napisał:

U mnie rock z Burmestera grał wybitnie. Z Teac jest gorzej, wyższy bas jest trochę szczupły, a jak wiadomo bębny to podstawa. Ale nie zgodzę się że one gubią detal przy szybkim graniu. Tylko wiadomo że podstawa to też jakaś realizacja. Jak ktoś słucha metalu wyprodukowanego byle jak to żadna kolumna, wzmacniacz czy akustyka tam nie pomoże. Ja słucham jakiegoś cięższego grania, ale nie jestem tak wtajemniczony. Lubię ACDC, Rammstein, Metallica, Limp Bizkit i takie tam.

Buckedhead gra szybko i mega czysto. Nic tam nie ucieka. 

Godzinę temu, raiwan napisał:

Próbowałeś u siebie? Ja myślałem żeby dać do środka jakaś wełnę, ale boję się że bas zostanie zjedzony. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

No właśnie u mnie bas zrobił się bardziej dociążony, mniej takiego pustego jakby z pudła taniej gitary. Pojawiło się więcej szczegółów od razu a wokal poszedł na pierwszy plan.

Oczywiacie nie każdy lubi taki efekt, bo może się wydawać za dużo wysokich wówczas 

3 godziny temu, rawracer napisał:

Dzięki Mariusz za podpowiedź .

W jakimś stopniu nasz odbiór BMN się porównuje .

Do spokojnej muzyki ,z wokalami rewelacja.

Podjąłem właśnie taką decyzję jak Twoja sugestia.

Będę a właściwie już jakiś czas temu mam BMN wystawione na sprzedaż .

Nie tak dawno właśnie pomyślałem o upgrade czy też modyfikacji ich,bo pierwotnie była myśl wymiany na Beszele ,ale jednak zmienię markę,bo podejrzewam że w nawet najwyższym modelu będzie to granie zbliżone .

I myśli o wymianie na najwyższy model Rafał o czymś świadczy .

Chyba zadowolenie jakiś za tym idzie ?

A mi właśnie w rokowej muzyce dobrze się sprawują, są w miarę miękkie, ale szybkie na basie i gitary brzmią dobrze, perkusje też są mocne i pełne wybrzmień, wokale rewelacja... Więc to bardziej zależy od wzmaka, źródła, czy przewodów ?

Ja słucham bardzo różnej muzyki, więc ciężko mi cokolwiek przypasować, nawet ze sprzętami za około 20.000.

To ja napisze tak, czy to bmny ktore mialem, czy obecne yb, uwazam ze obie konstrukcje brzmia najlepiej na kawalkach nowszych, akustycznych i audiofilskich.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Bo są po prostu dobrze zrealizowane. 

Ale jest też sporo starych zespołów, które brzmią świetnie nawet dziś mimo jakiś małych uchylen. 

Fleetwood Mac, Michael Jackson, George Michael, Madonna z lat 80, Tina Turner. Niektóre kawałki Eltona Johna czy Phila Collinsa. 

Nawet nasze polskie podwórko jest całkiem niezle. Nie jest to może top, ale Maanam, czy reedycja Lady Pank Lp1 z chyba 2018r robi robotę. 

?👈

6 minut temu, rafal735r napisał:

Fleetwood Mac, Michael Jackson, George Michael, Madonna z lat 80, Tina Turner. Niektóre kawałki Eltona Johna czy Phila Collinsa. 

Nawet nasze polskie podwórko jest całkiem niezle. Nie jest to może top, ale Maanam, czy reedycja Lady Pank Lp1 z chyba 2018r robi robotę. 

W pełni się zdradzam, p Collins ma kilka zremasterowanych płyt, Fleetwood Mac to samo, piękne czyste granie. Maanam kocham na wieczór . 

5 godzin temu, raiwan napisał:

Waszych BMN na przykład watolina na ścianki obudowy tył, boki, góra, dół i upchajcie do tego za basowym wełny owczej

To działanie na chybił trafił. Żeby cokolwiek poprawić w zakresie basu to trzeba dokładnie pomierzyć.

Każdy przetwornik ma inne parametry TS. Tu mamy jeden rodzaj obudowy z niezmiennym litrażem i wymiarami BR. 

Dokładanie wełny może pomóc okiełznać jakiś ledwo słyszalny rezonansik BR czy obudowy ale może też popsuć jakiś inny faktor dźwięku.

Jak są pomiary można kombinować. Inaczej to tylko szukanie po omacku. 

Ja w moich SII2 zatkałem BR i wypełniłem całą objętość owczą wełną. Mi pasuje ale to u mnie, w moich warunkach akustycznych, po analizach technicznych i odsłuchach. Warto eksperymentować z wełną ale czy ma to sens? 

Może lepiej szukać gotowych paczek, które grają w zgodzie z naszymi  oczekiwaniami. 

Ja po BMN, które mam i lubię mam jeszcze Bifrosty i Klipsche Heresy III. Każda z tych par gra swoim charakterem, żadna nie jest mistrzem od A do Z. Każda daje frajdę i dreszcze przy słuchaniu muzy ale BMNy są uniwersalne w tym sensie, że Heresy to wybitne do SETa na duotridach, z Hypexem to idealnie grają Bifrosty mające efektywność 84dB/1W/1m, a BMNy grają i z lampą i z Hypexem.

Szukać i słuchać to jedyna opcja na sukces 😉

Pozdrawiam. M

6 godzin temu, MariuszZ. napisał:

To działanie na chybił trafił. Żeby cokolwiek poprawić w zakresie basu to trzeba dokładnie pomierzyć.

Każdy przetwornik ma inne parametry TS. Tu mamy jeden rodzaj obudowy z niezmiennym litrażem i wymiarami BR. 

Dokładanie wełny może pomóc okiełznać jakiś ledwo słyszalny rezonansik BR czy obudowy ale może też popsuć jakiś inny faktor dźwięku.

Jak są pomiary można kombinować. Inaczej to tylko szukanie po omacku. 

Ja w moich SII2 zatkałem BR i wypełniłem całą objętość owczą wełną. Mi pasuje ale to u mnie, w moich warunkach akustycznych, po analizach technicznych i odsłuchach. Warto eksperymentować z wełną ale czy ma to sens? 

Może lepiej szukać gotowych paczek, które grają w zgodzie z naszymi  oczekiwaniami. 

Ja po BMN, które mam i lubię mam jeszcze Bifrosty i Klipsche Heresy III. Każda z tych par gra swoim charakterem, żadna nie jest mistrzem od A do Z. Każda daje frajdę i dreszcze przy słuchaniu muzy ale BMNy są uniwersalne w tym sensie, że Heresy to wybitne do SETa na duotridach, z Hypexem to idealnie grają Bifrosty mające efektywność 84dB/1W/1m, a BMNy grają i z lampą i z Hypexem.

Szukać i słuchać to jedyna opcja na sukces 😉

Pozdrawiam. M

Bardzo ładnie napisane .

Zgadzam się w pełni.

Na pomiarach nie znalazłem różnicy w przebiegu. Wszystko tak samo a robiłem pomiary bez wygluszenia, z pełnym, wełną, watolina, filc, mata... Wszystko razem

Edytowane przez raiwan
20 godzin temu, LOBO_M napisał:

W pełni się zdradzam, p Collins ma kilka zremasterowanych płyt, Fleetwood Mac to samo, piękne czyste granie. Maanam kocham na wieczór . 

Ogólnie to wszystkie płytki Collinsa brzmią trochę z równowaga tonalna ku górze. Nawet jego koncert z Montrealu. Ale przynajmniej konsekwentnie od lat. 

Fleetwood Mac polecam album Best na 50 lecie z 2018r.

Mam to w 24/198. Nie wieże w sumie za bardzo w te gęste pliki, ale jak jest to jest. Dobre realizacje. 

?👈

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
44 minuty temu, J4Z napisał:

Co? xDDD 

Wydaje mi się, że nie wynika z tego nic więcej, jak to, że możesz u niego posłuchać BMN z Moon.

To bylo pytanie , bo nie tylko kolumny sprzedaje , wiec nie rozumiem twojej reakcji.

5 godzin temu, Audiolubny napisał:

To bylo pytanie , bo nie tylko kolumny sprzedaje , wiec nie rozumiem twojej reakcji.

Można chyba Moona też. Ale to trzeba by zapytać. 

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.