Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę z czystym sumieniem polecić lampę do BMNów. U mnie to Unison Research S6 i jest pięknie. Ale zależy co kto lubi. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

44 minuty temu, karfied napisał:

Mam chyba podobne odczucia względem mojego CA A500. Charakterem grania wydają się te sprzęty podobne tylko mój jakościowo pewnie z niższej półki. Czyli grają raczej neutralnie i dość jasno. Jednak w dobrych realizacjach ta jasność raczej mi nie przeszkadza. Jednak mimo wszystko rozglądam się za wzmacniaczem, który uwypukli bardziej te niższe partie średnicy i dociąży też dolne pasmo w moim przypadku. Ale z drugiej strony nie chciałbym żeby stało się to kosztem utraty detali i  zbytniego wycofania górnego pasma. Niektórzy producenci kolumn i wzmacniaczy mocno wycofują górną średnicę i wysokie żeby sprzęt grał bardziej przyjemnie, nie obnażał tak słabych nagrań i był do dłuższych odsłuchów. Dobrze, że producent naszych kolumn stroi je tak by grały pełną średnicą i na górze nic nie traciły. A do wyższej średnicy sięgają wokale i wiele instrumentów i mogą być wtedy w pełni naturalnie odtworzone, prawdziwe. Rzecz gustu,  ja wolę jak czasem dadzą po uszach, np z nagrania koncertowego. Jak się uczestniczy na koncercie na żywo to po 2 godzinach słuchania też bolą uszy. Natomiast w dobrych nagraniach studyjnych i nagranych na płytę cd talerze już przeważnie są wycofane, ale dokładne. Słucha się przyjemniej. Inna sprawa, że nasze kolumny grają neutralnie i przez to bardzo posłusznie poddają się reszcie systemu. Dlatego rozglądam się za wzmacniaczem, trochę mniej jasnym od CA, ale dalej detalicznym i z otwartą górą. Wydaje mi się, że tak grał z moimi kolumnami Musical Fidelity 3si i z dociążonym dołem. Zastanawiam się też nad Yamahą AS 1000, którą kiedyś polecał rafal735r, czy jakimś Denonem. Nowszy model AS 1100 nowy przekracza mój budżet, ale jest taki ładny..Siedzi mi w głowie też Nad c 375 bee. Dobre opinie ma też Marantz PM16 (LOBO_M posiada, ale rozważa zmianę). Nie mam pewności, ale może te wzmacniacze zagrały by trochę mniej jasno. Chciałbym też posłuchać lampy. A może to będzie ten dźwięk, który mi przypadnie do gustu.

Dla mnie to najbardziej pasuje granie Marantza i bym kupił jakiś nieco wyższy model. Ale one są tak cholernie brzydkie że cycki opadają. Nie rozumiem czemu z takich ładnych paneli jak w PM7000 przeszli na mydelniczki. Zdecyduję się jednak na CXA80, stoją po 2900zł. Tzn jeden stoi bo wczoraj ktoś jeden sprzątnął z allegro. Posłucham dłużej i zdecyduję czy będzie zmiana czy może coś z kablami pokombinuję. Ładne te wzmacniacze i czysto grają. Wczoraj jeszcze posłuchaliśmy w kilka osób i każdy potwierdził że z S3II gra to pięknie, i jakoś ta góra przestała przeszkadzać. Jednym ze słuchaczy był kumpel który ma właśnie Yamahę A-S1000 z S3II, trochę łagodniejsza jest w niej ta góra, a też fajnie czysto gra, bas trzyma za mordę tak jak ma być. No i wygląda jak rasowy wzmacniacz. Możesz w nią celować śmiało. PM16 to jest ciepła klucha i będzie się marnował potencjał kolumn. Kumpel właśnie zamienił PM16 na A-S1000, i różnica kolosalna na korzyść Yamahy. A też nie lubi jasnego grania.

Dzięki za cenne rady. Jak byłem u Pana Bogdana ostatnio to chwalił też jakiś z nowszych modeli wzmacniacza Cambridge, ale nie pamiętam jaki, możliwe że ten właśnie CXA80.

Edytowane przez karfied
18 godzin temu, Marko Polo napisał:

Tak, zarówno pierwsza, jak i reedycja to kawał dobrej polskiej muzyki..  Słuchajmy muzyki!!! 

Dochodzi druga w nocy, ukochana w blasku świec opowiada o muzyce, z BMNów płynie płyta Marka Niedźwieckiego,  gruzińskie wino jest pod ręką... czego chcieć więcej???

IMG_20200628_014017.jpg

No ja wczoraj też miałem wkleić to:

25bd29d330c88e5e42128664c8871b52_1.jpg

Ale zwatpilem ?

Klimat, wieczorna porą to podstawa. 

?👈

2 godziny temu, rafal735r napisał:

No ja wczoraj też miałem wkleić to

O matko  do Ciebie!!!! 

Tylko lasu nie spal, tak te drzewka jakos blisko ?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Klimat, wieczorna porą to podstawa. 

Dobry klimat i dobre relacje są na wagę złota!!!

Uwielbiam wsłuchiwać się w głosy natury,  trzaski z ogniska, syczenie palonego drewna, szum wiatru, morza itp.. to daje taki dobrostan, a człowiek to niszczy...

BMNy także tak naturalnie grają, jakby swoją muzyczną lekkością i finezją dźwięków chciały nam poprawić dobrostan w naszych czterech ścianach... Cieszmy się tymi dźwiękami, muzyką i dbajmy o naturę!

U mnie system wzbogacił się o genialne muzykalne źródło - odtwarzacz cd Lector CDP707. Odkrywam płyty i muzykę na nowo ? Oczywiście na BMNach ? Wydawało się wcześniej , że już jest tak dobrze, że lepiej być nie może a jednak może.

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

To super, że udało się wycisnąć jeszcze lepszy dźwięk ?Przeczytałem, że też jest na lampach. Podłączasz przez DAC Nostromo (widzę, że taki chyba masz) czy od razu do wzmacniacza? Ja może niedługo będę miał możliwość posłuchać moje kolumny ze wzmacniaczem lampowym. Na moim osiedlu mieszka ktoś kto zrobił sam kilka takich wzmacniaczy DIY. Znajomy miał jeden z nich i był zadowolony.

Dac Nostromo jest bardzo fajny ale gdybym dźwięk Lectora puścił przez tego Daca to straciłbym cały urok tej muzykalności  wychodzącej z Lectora. Oczywiście podłączyłem go bezpośredni do wzmacniacza. Ja ogólnie coraz bardziej lubię lampę. Zacząłem od wzmacniacza 2 lata temu, teraz CD i chodzi mi jeszcze po głowie przedwzmacniacz gramofonowy też lampowy. 

Na ratunek idzie DAC Lectora. Masz lampy, masz muzykalność, masz komplet. Sam posiadam i sobie chwalę.

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

Tak. Masz rację. Ale dla mnie głównym źródłem jest i zawsze będzie CD, dlatego zdecydowałem się na CD Lectora ?  Tidala używam tylko do odkrywania muzyki, którą potem kupuje na CD lub vinyl. Do tego Nostromo Wolf i Chromecast jest wystarczający jak dla mnie.

Ja natomiast już tylko stream. Płyty CD służą jako ozdoba i wypełnienie regałów ?
Ostatnio miałem okazję słuchać jako źródło dedykowany komputer audio od chłopaków z Perfect Connection. 
Moim zdaniem ale również zdaniem kolegi który ten komputer nabył, jakość dźwięku dorównuje, a nawet przewyższa jakość jego CD
(Ayon modelu nie pamiętam) o wygodzie nie wspominając. Pewnie dla wielu takie odtwarzanie  jest to nie do zaakceptowania, ale ja osobiście się mocno nienakręciłem i zamierzam w przyszłości zamienić za mój streamer CA CXN.

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

Ważne, że każdy znajdzie coś dla siebie ? O to w tym chodzi.

Oczywiście. Jak każdy inny sprzęt. Lampa lampie nierówna. Ja też gdybym kupił kiedyś w ciemno Ayona Scorpio na lampach KT88 to bym siedział i płakał. Na szczęście wypożyczyłem na kilka dni a po dwóch godzinach wrócił do kartona i już go widzieć/słyszeć nie chciałem. 

2 godziny temu, guinness_bis napisał:

Na ratunek idzie DAC Lectora. Masz lampy, masz muzykalność, masz komplet. Sam posiadam i sobie chwalę.

tez bym chcial ale cena zabija

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Kurde, jak ja Wam zazdroszczę, że możecie posłuchać BMNów z tak zacnymi "klockami"... Lampa u mnie odpada z racji finansowych, a o dobry tranzystor w cenie ok. 2k PLN raczej ciężko, coraz mniej tego na rynku i okolice Bydzi jakoś nie obfitują w ciekawe egzemplarze. Trza podleczyć organizm i poszukać lepszej pracy - czas nie sprzyja, a region coraz biedniejszy...

Cześć

w okolicy bydzi, dobry podobno wzmacniacz do BMN - prawie w budżecie

https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz-hegel-h-70-CID99-IDFf4Bc.html#cf11f7625e

Warto sprawdzić- mam H100 i słuchałem u siebie na testach BMN. Było naprawdę dobrze i ciekawie. Warto sprawdzić jak się zgra.

test poniżej:

https://hi-fi.com.pl/wzmacniacze-testy-lista/302-hegel-h70.html

11 godzin temu, jacmos napisał:

Cześć

w okolicy bydzi, dobry podobno wzmacniacz do BMN - prawie w budżecie

Warto sprawdzić- mam H100 i słuchałem u siebie na testach BMN. Było naprawdę dobrze i ciekawie. Warto sprawdzić jak się zgra.

Dzięx, Hegla nie znam, ktoś pisał, że poniżej H100 nie warto, ale wiadomo - każdy ma inne preferencje i pieniążki - może uda się potestować w jakiejś przyszłości coś innego...

Może ktoś z forum opisze swoje porównania z BMNami, co do posiadanego sprzętu w konfrontacji z jakimiś testowanymi modelami... I koniecznie poproszę o modele sprzętów, by łatwiej było to konfrontować.

Każdy ma inny słuch i inaczej odbiera dźwięki, a i cały tor też znacznie zmienia brzmienie, ale zawsze można jakieś detale dla siebie wyłapać i może okazać się to dobrym i pomocnym rozwiązaniem ?

Witam

nie ma za co...

do rozważenia ew H1- poprzednik H100

https://allegrolokalnie.pl/oferta/hegel-h1

ps. nie miałem okazji sprawdzić ale H80 to podobno bardziej muzykalne granie w stosunku do H100, a ceny podobne.

Z wzmacniaczy z bardzo dobrym stosunkiem jakości/ceny mogę polecić Dayensa Menuetto. Chyba ktoś nawet sprzedaje używkę na allegro. Bardzo muzykalny wzmacniacz

7 godzin temu, Marko Polo napisał:

Może ktoś z forum opisze swoje porównania z BMNami, co do posiadanego sprzętu w konfrontacji z jakimiś testowanymi modelami... I koniecznie poproszę o modele sprzętów, by łatw

Ehh... Zaraz zaś nie da się czytać forum?

W dniu 28.06.2020 o 16:33, karfied napisał:

Dobre opinie ma też Marantz PM16 (LOBO_M posiada, ale rozważa zmianę).

Faktycznie, rozwazam, ale ilosc pracy i totalny brak czasu do konca tego roku sprawily ze nawet ogloszenia jeszcze nie zrobilem. Mysle ze docelowo sprzedam oba Marantz PM7200 i PM16. po ostatnich owocnych odsluchach u sasiada i pelnym przyzwoleniu Żony na zakupy audio, wyglada na to ze caly zestaw pojdzie level a moze dwa wyzej. Czuje jednak ze bedzie ciezko wybrac cos nowego, tak samo jak jest z zakupem auta, latwiej sprzedac niz kupic, bynajmniej ja tak mam.
Choc jedna marke samochodow kocham bezwarunkowo i ostatnio znowu jej uległem

8 godzin temu, ciszyn11 napisał:

Z wzmacniaczy z bardzo dobrym stosunkiem jakości/ceny mogę polecić Dayensa Menuetto. Chyba ktoś nawet sprzedaje używkę na allegro. Bardzo muzykalny wzmacniacz

Dayensa Musze dopisac do listy odsluchowej.

11 minut temu, LOBO_M napisał:

Potrzebuje kupic cztery docelowe wtyki bananowe, skrecane, cos polecicie? Takie sa wystarczajace?

co ja sie tutaj na forum naczytalem ze glosnikowce najlepiej bez wtykow gole do terminali wkrecac! 

I tez tak robie

18 minut temu, LOBO_M napisał:

Potrzebuje kupic cztery docelowe wtyki bananowe, skrecane, cos polecicie? Takie sa wystarczajace?

https://allegro.pl/oferta/wireworld-wtyki-banan-zlocone-z-oslonkami-2-szt-7546003839?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Brałem dla kumpla te i całe metalowe, które ma w ofercie. Bardzo solidnie i trwałe.

https://allegro.pl/oferta/wtyk-bananowy-banan-bfa-prolink-tbc-055-24h-6885055880?fromVariant=6379051316

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

co ja sie tutaj na forum naczytalem ze glosnikowce najlepiej bez wtykow gole do terminali wkrecac! 

I tez tak robie

Moze faktycznie, jakby nie bylo dwa polaczenia mniej. Odwieczne dylematy.

teraz mam wlasnie bez bananow, mo wzialem stare do zestawu turystyczniego i mam gole przewody

3 godziny temu, LOBO_M napisał:

Moze faktycznie, jakby nie bylo dwa polaczenia mniej. Odwieczne dylematy.

ma to sens jak nie przepinasz kabli non stop

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.