Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie dzisiaj dostałem informację, że Matrix audio mini-i 3 pro, juz do mnie jedzie. Wiec najprawdopodobniej moja malina bedzie na sprzedaz, RPI 3b z Allo Boss dac +obudowa+ zasilanie ifi ipower. 

ja dzisiaj zaczalem montaz paneli akustycznych, z wyliczen wyszlo ok 20m2, ale dostalem akceptacje od żony tylko na 13m2

Edytowane przez LOBO_M

No to moje odczucia w konfrontacji szwedzko-bryrtyjskiej vs japońskiej... 

Kiedy przytargałem Primare i30 zakładałem, że sprawa będzie prosta i „szwed pokaże klasę i zmiażdży japońca”. W końcu i waga i gabaryty i tylna ścianka i zasoby prądowe na to wskazywały. Więc przez kilka dni skandynawczyk grał sobie swobodnie, ponieważ u kolegi nie był tak często używany, jak u mnie samuraj.

Po tygodniu zabrałem się za porównanie, które wcale nie okazało się oczywistym… CDki porównywałem tylko po RCA, ponieważ moja Yamaha nie ma XLRów. Przewody RCA to Albedo Blue, a kabelki głośnikowe to bez zmian Wireworld Mini Eclipse 8 w konfekcji banan, zaś BMNy to Bergesy 3 z Crescendo na pokładzie.

BMN Berges 3 + Primare i30 vs Yamaha AX-890 + Yamaha CDX-890 – w tym zestawieniu Primare mocniej pokazuje, które płyty są słabiej zrealizowane – czego w całym torze Yamahy tak nie odczuwam. Bardzo pozytywne zaskoczenie „grania z północy” przyniosły pasma dolne i górne, natomiast średnica była troszkę inna, grała lekko niżej i była lekko wycofana. Scena prezentowana przez BMNy była szersza, ale nie tak głęboka, jak u Yamahy, a wszystkie tony dużo bardziej poukładane. I30 brzmiało trochę mniej muzykalnie od AX-890 i dało się to usłyszeć, ale „pomieszczenie grało dużo lepiej” i wszystkie tony były czystsze i odbierane w konkretniejszej lokalizacji. Pogłosy w skąpo wytłumionym pokoju były dużo mniejsze, dźwięki już tak się nie ”rozlewały po podłodze i ścianach” – co bardzo mi się spodobało… Zdecydowanie lepiej zagrała muzyka poważna, tutaj BMNy wraz z Primare pokazały klasę – pozostałe gatunki były już bardziej zależne od realizacji płyt. Z dobrymi płytami I30 podłączone do Bergesów 3 grało dostojniej z pełniejszym wybrzmieniem zwłaszcza w dolnym paśmie, ale i góra była bogatsza i pełniejsza – jedynie średnica dała się zauważyć delikatnie wycofaną. Niektóre płyty z gatunków – których najczęściej słuchamy – rock, pop, jazz, blues nie grały tak równo, jak z japończykiem. Żona nawet była delikatnie zaskoczona tym faktem i stwierdziła, że nasz zestaw jest bezpieczniejszym… (sic!)

BMN Berges 3 + Primare i30 vs Yamaha AX-890 + NAD S500 – i ten zestaw także okazał się bardzo interesujący. Brytyjczyk wraz ze szwedem udowodnili, że BMNy potrafią przekazać duże emocje na każdym poziomie i dźwiękowo rewelacyjnie. Nad zagrał jednak podobnie, jak Primare – wszystko było bardziej precyzyjne, dociążone w dolnych rejestrach, pełniejsze w górnych, ale odrobinę oschłe w średnicy i w porównaniu do CDX-890 też delikatnie mniej muzykalnie. Odniosłem wrażenie, że grał bardziej studyjnie… Pomieszczenie także było mniej natarczywe w przydźwiękach, pogłosach i odbiciach, co pozytywniej wpływało na odbiór słuchanej muzyki. Nie potrafię sobie aż tak precyzyjnie wytłumaczyć, jak to możliwe, że zmieniając wzmacniacz i CDka można polepszyć sobie akustykę w pokoju nic więcej w tej kwestii nie robiąc??? (sic!)

BMN Berges 3 + Primare i30 + NAD S500 vs Yamaha CDX-890 – pomiędzy CDkami było mniej różnic, niż pomiędzy wzmacniaczami. Yamaha jednak okazała się bardziej muzykalna, natomiast NAD pokazał większą kulturę prezentacji poszczególnych tonów i instrumentów – to tak w wielkim skrócie. Jednak zupełnie inaczej NAD zagrał po XLRach. Scena podniosła się, dźwięki wybrzmiały pełniej i lżej jednocześnie. Wokale i średnie tony stały się pełniejsze i uwydatniły się w stosunku do RCA. To brzmienie po XLRach zdecydowanie najbardziej mi się podoało!!!

Także Yamaha z NADem zagrała poważniej, zachowując swoją muzykalność, ale pokazując bardziej różnorodne dźwięki, bogatsze, pełniejsze oraz poukładaną scenę, głębię i lokalizację. Instrumenty z każdego słuchanego gatunku muzyki były ciekawsze w odbiorze i co dziwne już tak nie było słychać różnicy w realizacjach płyt, jak w przypadku Primare i 30.

BMN Berges 3 + Primare i30 – odnośnie tonów tak to odczuwałem:

- tony niskie schodziły niżej, były bardziej mięsiste i różnorodniejsze w całym swoim paśmie, dało się usłyszeć precyzyjniejszą różnicę tonalną brzmienia i lokalizacji w wielu instrumentach grających podobnie, tzn. kontrabas przy wiolonczeli, czy basie, perkusja z bębnami i kotłami, organy itp.,

- tony średnie mimo delikatnego wycofania były jakby pełniejsze, ale nie tak błyskotliwe, jak pozostałe pasma… Wokale brzmiały jakby poważniej, ale nadal swobodnie i realistycznie, a całe pasmo było bardziej poukładane, bardzo podobały mi się instrumenty dęte i strunowe – w tym fortepian – w tym paśmie,

- tony wysokie okazały się dokładniejsze w odbiorze, precyzyjniej się oddzielały jedne od drugich, np. cymbały i dzwonki, trójkąty, większa różnorodność dźwięków talerzy, fortepian – już bez lekko dręczącego pogłosu – smyczki i flety były czystsze itp.,

Zestaw z samym Primare i30 najbardziej przypadł mi w brzmieniu, ale wcale nie był idealny i był mniej muzykalny od Yamahy, ale bardzo ciekawy. Zapewne inne źródło lub przewody mogły by sporo poprawić, ale przecież porównywałem z tym, co mam… I właśnie tego „prądu” brakuje mi w Yamaszce, który ma Primare.

BONUS:

Tak na sam koniec muszę wspomnieć, że te wszystkie pozytywne cechy wzmacniaczy duetu szwecko-japońskiego usłyszałem u siebie od lampowo-tranzystorowego „makarońca” ZXT-70… (sic!)

Primare,-NAD,-Yamaha.jpg

Edytowane przez Marko Polo

Jak zawsze fajny opis.

jakie konkretnie utwory uzywasz do testow? Zawsze te same czy inne?

szczegolnie klasyka mnie interesuje, nie slucham na codzien i ciekawy jestem co sluchasz

6 minut temu, LOBO_M napisał:

Jak zawsze fajny opis.

jakie konkretnie utwory uzywasz do testow? Zawsze te same czy inne?

szczegolnie klasyka mnie interesuje, nie slucham na codzien i ciekawy jestem co sluchasz

A to różnie, ale dobre wydanie miałem Vivaldiego - 4 pory roku - ale żem usiadł na płytę i nie wytrzymała nacisku (sic!).

Z muzyki poważnej to są płyty, które w jakiejś kolekcji się ukazywały, a czasami uda mi się pożyczyć coś od kolegi. Lubię Vivaldiego, Mozarta, Saint-Seansa, Gershwina, Chopina, Van Beethowena, Bacha...

Ale ostatnio duże wrażenie wywarł na mnie koncert na bluray wydany przez Deutsche Grammophon „John Williams - Live in Vienna”, na którym legendarny kompozytor w wieku 88 lat dyrygował Wiener Philharmoniker (Filharmonia Wiedeńska)  w Musikverein Wien we Wiedniu, z udziałem skrzypaczki Anne-Sophie Mutter .. Po 2 razy dziennie słuchałem...

6 godzin temu, Seb1 napisał:

Marko Polo dobrze kombinujesz. Dajesz nakładkę dac na malinę i po kłopocie. Kupujesz tak dobrą, na jaką Cię stać. Przy takiej konfiguracji uwzględnij jednak dobry zasilacz, np Tomanka czy Nostromo. Wgrywania i konfiguracji softu nie bój się wcale. Ja przy drugiej instalacji dłużej szukałem hasła do wifi, niż wgrywałem system.

3 godziny temu, hudykot napisał:

Dokładnie, strach ma wielkie oczy. Przeszperać rynek wtórny i strata w razie czego mała lub żadna.

No to kolejny krok do przodu i zagościł u mnie DAC Nostromo Wolf 2 w wersji limitowanej wraz z zasilaczem Nostromo w oryginalnej, podwojonej wersji 12V i 5V na wyjściu. A to wszystko dzięki uprzejmości i wsparciu @sebgla - wielkie dzięki...

Przy okazji baaardzo krótkiego pobytu u @sebgla miałem okazję posłuchać CDka Lectora w konfiguracji ze wzmacniaczem Lector ZXT-70 (którego u siebie też słuchałem) z BMNami Beszele PRO. Niestety czasu zabrakło na jakiekolwiek właściwe wsłuchanie się, ale zauważyłem, że akustyka wspierana poprzez różne pułapki dźwiękowe i panele, które posiada kolega sporo poprawiają w odsłuchu - kiedy pomieszczenie nie sprzyja. Ja niestety u siebie nie mam żadnego elementu, ale podobnie - jak u kolegi z forum - okazało się, że można znaleźć lepsze miejsce do słuchania i muszę przyznać, że te 30-50cm robi naprawdę dużą i słyszalną różnicę... Siedząc w odpowiednim miejscu zestaw Lectora poprzez BMNy Beszele PRO w dosyć drapieżnej muzyce Dream Theater pokazał wyraźnie pazura, zaś Dire Straits w odpowiedniej łagodności utwierdził, że i bardziej bluesowe, czy jazzowe granie będzie pięknie przedstawione przez włoski duet, że o dobrym popie nie wspomnę. Majewski grając na swojej skrzydłówce zabrzmiał rewelacyjnie, tak dobrej prezentacji flugelhorna i fortepianu jeszcze nie słyszałem... Zazdroszczę tak sporego pokoju i prawdziwego kominka - echhhh... 

Sory kolego, ale jak widzę te SIC! to mnie krew zalewa. Przecież to nic nie znaczy po polsku. Jakaś straszna buła czy cuś ? .Ogólnie to szacun (sic!) za opisy. Ja we wszystkich razem tyle nie napisałem.

Primare najładniejszy. Potem Nad ?

21 minut temu, Seb1 napisał:

Sory kolego, ale jak widzę te SIC! to mnie krew zalewa. Przecież to nic nie znaczy po polsku. Jakaś straszna buła czy cuś ? .Ogólnie to szacun (sic!) za opisy. Ja we wszystkich razem tyle nie napisałem.

Primare najładniejszy. Potem Nad ?

Ojjjjjj - tylko bez nerwów ? 

Coś podobnego kiedyś przeczytałem i tak jakoś mi zostało... Znalezione w "sieci" - Sic!, wymawiane jako [s-ik], pisane w nawiasie, to zapożyczenie z łaciny znaczące ‘tak!, (właśnie) tak!, (świadomie) tak (napisane)!’. [...] Czasem chodzi także o uwagę umieszczaną po podaniu zaskakującej informacji. I właśnie w tym kontekście to stosuję, podobnie jest z innymi: YOLO, BTW, IMHO, LOL, ROTFL, TBH, OMG… Może się oduczę?!?!?!?

Ja tam luźny jestem. Tylko To btw, sic , imho wkurza mnie strasznie. W naszym języku to nic nie znaczy. Jakieś zagraniczne inputy bezrozumne. Przecież można użyć wiele normalnych słów, zamiast tych...... fejsbulokogizmów czy cuś. Pielęgnujmy Nasz jązyk. Trudne to nie jest.

8 godzin temu, Marko Polo napisał:

No to kolejny krok do przodu i zagościł u mnie DAC Nostromo Wolf 2 w wersji limitowanej wraz z zasilaczem Nostromo w oryginalnej, podwojonej wersji 12V i 5V na wyjściu. A to wszystko dzięki uprzejmości i wsparciu @sebgla - wielkie dzięki...

Przy okazji baaardzo krótkiego pobytu u @sebgla miałem okazję posłuchać CDka Lectora w konfiguracji ze wzmacniaczem Lector ZXT-70 (którego u siebie też słuchałem) z BMNami Beszele PRO. Niestety czasu zabrakło na jakiekolwiek właściwe wsłuchanie się, ale zauważyłem, że akustyka wspierana poprzez różne pułapki dźwiękowe i panele, które posiada kolega sporo poprawiają w odsłuchu - kiedy pomieszczenie nie sprzyja. Ja niestety u siebie nie mam żadnego elementu, ale podobnie - jak u kolegi z forum - okazało się, że można znaleźć lepsze miejsce do słuchania i muszę przyznać, że te 30-50cm robi naprawdę dużą i słyszalną różnicę... Siedząc w odpowiednim miejscu zestaw Lectora poprzez BMNy Beszele PRO w dosyć drapieżnej muzyce Dream Theater pokazał wyraźnie pazura, zaś Dire Straits w odpowiedniej łagodności utwierdził, że i bardziej bluesowe, czy jazzowe granie będzie pięknie przedstawione przez włoski duet, że o dobrym popie nie wspomnę. Majewski grając na swojej skrzydłówce zabrzmiał rewelacyjnie, tak dobrej prezentacji flugelhorna i fortepianu jeszcze nie słyszałem... Zazdroszczę tak sporego pokoju i prawdziwego kominka - echhhh... 

Miło było się spotkać  ?

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

8 godzin temu, Seb1 napisał:

Ja tam luźny jestem. Tylko To btw, sic , imho wkurza mnie strasznie. W naszym języku to nic nie znaczy. Jakieś zagraniczne inputy bezrozumne. Przecież można użyć wiele normalnych słów, zamiast tych...... fejsbulokogizmów czy cuś. Pielęgnujmy Nasz jązyk. Trudne to nie jest.

Co tam @Seb1

Piątek, piąteczek, piątunio ????

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

No to moje pierwsze wrażenia z Nostromo Wolf 2 z dedykowanym zasilaniem w wersji Limited Edition, ale ze starym kabelkiem IXOS 104, bo dedykowanego jeszcze nie mam. Nostromo ma 4 filtry, które można wybierać i głównie na tej różnicy się skupiłem. Niestety porównanie to nie jest najlepsze, ponieważ IXOS 104 vs Albedo Blue to jednak spora różnica w brzmieniu, ale...

Z blueraya Sony najbardziej podobały mi się filtry F2 i F3. Słychać było zdecydowaną różnicę na BMNach, zwłaszcza w dolnych partiach oraz w średnicy. Bas okazał się pełniejszy, a średnica jakby lekko się ociepliła. Wszystkie tony były bardziej nasycone, a scena w zależności od filtra troszeczkę się zmieniała - raz była szersza - F2, raz bardziej przy kolumnach i bliżej - F3. Trochę inaczej było z CDkiem Yamahy - tutaj od F1 do F3 było różnie i będę musiał dłużej się wsłuchać, bo raz F1 i F2 mi się podobało, a raz F2 i F3... Ogólnie filtr F4 jakoś najmniej mi przypadł.

@Seb1 jakoś udało się  ?

No i kolejne pytanie do kolegów, jaki niedrogi i dobrze grający całym pasmem kabelek "cyfrowy" polecicie do 200 PLN? Może wcale nie musi być "cyfrowy"??? Może warto troszkę droższy, a może "nie cyfrowy" też będzie łokej...

Ja lubię wyrównane brzmienie ze sprężystym dość nisko schodzącym, kontrolowanym i różnorodnym basem, lekko ocieploną i bogatą średnicą i klarownymi ekspresyjnymi, nie piaszczącymi/syczącymi sopranami, Żonę będę musiał "urabiać"...

@dedal75 no i tzw. weekend!!!

Nostromo Wolf 2 - małe.jpg

Edytowane przez Marko Polo

No fajnie że coś kupiłeś ? może trochę spokoju będzie, albo się zacznie ?

@Marko Polo No weekend ?

Ja przystopowalem, i jak Ci już pisałem odkurzam temat Kina, @Seb1mnie natchnął fundując sobie ampli ?. Pzdr

Potrzebujesz coaxial 

Edytowane przez dedal75

Godzinę temu, Marko Polo napisał:

No i kolejne pytanie do kolegów, jaki niedrogi i dobrze grający całym pasmem kabelek "cyfrowy" polecicie do 200 PLN?

Ja mam z maliny do DAC Nostromo koaksjalny PROLINK Hi End OFC Coaxial Digital Cable.

Nie porównywałem z innymi kablami, polecił mi go konstruktor Nostromo Pan Marek Kowzan. Kosztował około 100 zł.

Mi się podoba najbardziej granie po filtrze 2 w moim Nostromo Wolf 2 w wersji rozszerzonej i mam dokładnie takie same spostrzeżenia: basy pełniejsze, średnica cieplejsza, tony bardziej nasycone i scena najszersza. Już nie przełączam, ten filtr najlepiej wpasował się w mój system. 

17 godzin temu, LOBO_M napisał:

17 godzin temu, Marko Polo napisał:

A to różnie, ale dobre wydanie miałem Vivaldiego - 4 pory roku - ale żem usiadł na płytę i nie wytrzymała nacisku (sic!).

Z muzyki poważnej to są płyty, które w jakiejś kolekcji się ukazywały, a czasami uda mi się pożyczyć coś od kolegi. Lubię Vivaldiego, Mozarta, Saint-Seansa, Gershwina, Chopina, Van Beethowena, Bacha...

Ale ostatnio duże wrażenie wywarł na mnie koncert na bluray wydany przez Deutsche Grammophon „John Williams - Live in Vienna”, na którym legendarny kompozytor w wieku 88 lat dyrygował Wiener Philharmoniker (Filharmonia Wiedeńska)  w Musikverein Wien we Wiedniu, z udziałem skrzypaczki Anne-Sophie Mutter .. Po 2 razy dziennie słuchałem...

Ja też nie słucham na codzień klasyki, ale był u mnie niedawno kolega, wielki miłośnik tej muzyki i zaproponował do odsłuchu super kawałki z barokową wiolonczelą i też na klawesynie. Bardzo polecam, dźwięki wydobywające się z tych instrumentów to coś pięknego. I bardzo naturalnie BMN to odtwarzają. Akurat słuchałem kiedyś na żywo klawesynu.

Wiolonczela w wykonaniu Pieter Wispelwey J.S. Bach Cello Solo https://tidal.com/track/17207242 cała płyta bardzo dobrze zrealizowana

Klawesyn Władysław Kłosiewicz J.S.Bach Goldberg Variations https://tidal.com/track/8084146

3 godziny temu, Marko Polo napisał:

No to moje pierwsze wrażenia z Nostromo Wolf 2 z dedykowanym zasilaniem w wersji Limited Edition, ale ze starym kabelkiem IXOS 104, bo dedykowanego jeszcze nie mam. Nostromo ma 4 filtry, które można wybierać i głównie na tej różnicy się skupiłem. Niestety porównanie to nie jest najlepsze, ponieważ IXOS 104 vs Albedo Blue to jednak spora różnica w brzmieniu, ale...

Z blueraya Sony najbardziej podobały mi się filtry F2 i F3. Słychać było zdecydowaną różnicę na BMNach, zwłaszcza w dolnych partiach oraz w średnicy. Bas okazał się pełniejszy, a średnica jakby lekko się ociepliła. Wszystkie tony były bardziej nasycone, a scena w zależności od filtra troszeczkę się zmieniała - raz była szersza - F2, raz bardziej przy kolumnach i bliżej - F3. Trochę inaczej było z CDkiem Yamahy - tutaj od F1 do F3 było różnie i będę musiał dłużej się wsłuchać, bo raz F1 i F2 mi się podobało, a raz F2 i F3... Ogólnie filtr F4 jakoś najmniej mi przypadł.

@Seb1 jakoś udało się  ?

No i kolejne pytanie do kolegów, jaki niedrogi i dobrze grający całym pasmem kabelek "cyfrowy" polecicie do 200 PLN? Może wcale nie musi być "cyfrowy"??? Może warto troszkę droższy, a może "nie cyfrowy" też będzie łokej...

Ja lubię wyrównane brzmienie ze sprężystym dość nisko schodzącym, kontrolowanym i różnorodnym basem, lekko ocieploną i bogatą średnicą i klarownymi ekspresyjnymi, nie piaszczącymi/syczącymi sopranami, Żonę będę musiał "urabiać"...

@dedal75 no i tzw. weekend!!!

Nostromo Wolf 2 - małe.jpg

Dobrze, że się udało. Ja nie miałem cierpliwości do tego ale to pewnie też dlatego, że głównie słucham z płyt i wtedy pomijałem Daca zewnętrznego. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Panele położone, zdjęcie tylko jednej ściany, druga jest z tyłu. Czułem, że będzie zmiana, ale efekt mnie mimo tego zaskoczył. Oczywiście nie zmienił się charakter grania, ale wszystko się uporządkowało, średnica i niskie, najbardziej, bas się nie ciągnie. Przy głośnym słychaniu nie ma dudnienia, ogolnie zanik poglosu wysokich. Już się zastanawiam nad dorzuceniem jeszcze z 4m2 bo efekt wizualny jest super i żona dała pełną akceptacje. Jutro jeszcze dochodzą elementy drewniane dla ocieplenia efektu. Niedlugo pozycze wielki dywan od rodzicow i musze zobaczyc co wtedy bedzie. Jedno wiem na pewno akustyka jest chyba jednym z najbardziej niedocenionych elementow w audio, a co najsmieszniejsze jest relatywnie tania vs. Sprzet za xxtys pln.

ja nie Marko Polo wiec opis malo kwiecisty;-)

C90932B9-CE5F-4616-B2A1-75D14B12F51C.jpeg

Edytowane przez LOBO_M

Wygląda interesująco niestety zezwolenia bym nie dostał choć miejsca jest by to zrobić ?. Pzdr

PS. 

Tak z innej beczki co to za ekran nad tv?

Edytowane przez dedal75

17 minut temu, dedal75 napisał:

?

Edytowane przez dedal75

Wizualnie wygląda dużo lepiej niż na zdjęciu, jak będzie wszystko skończone, pudrzuce foto całego pokoju. 

Dźwiękowo, kolejny krok naprzód, co uważam za konieczność jeśli chce wejść w beszele i lepsze towarzystwo do nich. W innym przypadku poglos, echo i ogólnie za dużo odbić i nakładania się fal dźwiękowych powoduje utratę detali, rozdzielczości, Szkoda kasy na sprzęt.

Ekran, nie pamiętam co to jest, jutro ocenie może jest jakaś naklejka, mam go z  6 lat i w połączeniu z projektorem Epson 3200 daje radę. U nas używany praktycznie codziennie, każdy wieczorny seans netflix, nasz jak i dzieci z niego leci, poprzez Mi TV podpięty do marantz i bmn

Odważny projekt i ładnie to wygląda też na zdjęciu. Na pewno poprawiona akustyka będzie procentować lepszym brzmieniem.

Dałeś mi do myślenia z tym ekranem i monitorem. Może bym też takie coś u siebie zamontował.

Edytowane przez karfied

To się wczoraj działo! Miałem tę przyjemność posłuchać muzyki w towarzystwie Bogdana i Marco Polo ? Do spotkania doszło głównie z chęci rozeznania się Marco Polo odnośnie transportu jaki posiadam – maliny Raspberry Pi 4 z nakładka HiFiBerry Dig+Pro. Chociaż nie uzgadnialiśmy tego, to podejrzewałem, że goście przywiozą ze sobą na pewno jakieś klocki…No i jak widać na zdjęciu zrobiła się mała górka ? I kabli też było do wyboru i koloru.

Mnie najbardziej interesowało porównanie DACów, ponieważ zastanawiam się nad upgrade w przyszłości mojego DAC Nostromo Wolf 2 w wersji rozszerzonej do Wolf 2 w wersji limitowanej (ten ze złotymi gałkami). W sieci nie znalazłem opinii na ten temat. W porównaniu bardzo pomocne okazały się różne wzmacniacze.

Wolf limitowany podłączony najpierw do mojego systemu z CA A500 zagrał wyraźnie cieplej i to była główna różnica. Dźwięki były bardziej gładkie, nasycone, przestrzeń jakby obszerniejsza w głąb. Było inaczej, ale czy lepiej…trudno powiedzieć. Chyba jednak wolę bardziej zaznaczone kontury i granie bardziej chłodne i neutralne jakie prezentuje mój obecny DAC.

Wolf limitowany bardzo dobrze spasował się z Primare I30, który ogólnie gra chłodniejszym i chudszym dźwiękiem. Natomiast z ciepłym Lectorem ZAX 70 lepiej wypadł zwykły Wolf.

Chyba najdłużej słuchaliśmy muzyki na Lectorze i to był drugi model (wcześniej hybryda ZXT 70), który miałem przyjemność też posłuchać. Ten wzmacniacz w pełni tranzystorowy posiada również charakter lampowy. Barwy są ocieplone i przede wszystkim główną rolę gra średnica, która gęsto wypełnia przestrzeń miedzy kolumnami i przybliża się do słuchacza. Dźwięki są duże, bardzo nasycone, barwne i przez to przyjemne w odbiorze. Instrumenty przez to wydają się być bardzo namacalne. Jak ktoś lubi takie granie, to będzie bardzo zadowolony. Jak dla mnie byłoby lepiej gdyby był bardziej zaznaczony dolny i górny zakres i żeby więcej było najniższego basu. Poza  tym wolę przekaz trochę lżejszy i bardziej napowietrzony.

Najczęściej słuchaliśmy sprzętów korzystając z utworów:

- Bass & Drum Intro, Nils Lofgren Band https://tidal.com/browse/track/38114505

- Frever, For Always, For Love, Smooth Jazz All Stars https://tidal.com/browse/track/117595627

- Here It Is, Leonard Cohen https://tidal.com/browse/track/32572545

- Liberty, Anette Askvik https://tidal.com/browse/track/5761228

- September in Montreal, Anne Bisson https://tidal.com/browse/track/19442765

- Look at Miss Ohio, Gillian Welch https://tidal.com/browse/track/87279678

Wzmaki1.jpg

Nostromo Limitowany1.jpg

Edytowane przez karfied
1 godzinę temu, karfied napisał:

To się wczoraj działo! Miałem tę przyjemność posłuchać muzyki w towarzystwie Bogdana i Marco Pol

Fajnie, chetnie tez bym posluchal takiego porownania dacow. Kiedys bede musial porzadny dac dokupic a nie chce wydawac na krok w bok. 

Pozdrawiam

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, dedal75 napisał:

Wam to dobrze ? w Olsztynie posucha ?. Pzdr 

To teraz zapewne i na Warmii przyjdzie pora obfitości ?

24 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Fajnie, chetnie tez bym posluchal takiego porownania dacow. Kiedys bede musial porzadny dac dokupic a nie chce wydawac na krok w bok. 

Pozdrawiam

Czy coś zaplanowałeś jak przystosować akustyczne nowy pokój? Pamiętam, że zamieściłeś kiedyś projekt swojego nowego salonu.

6 godzin temu, karfied napisał:

Czy coś zaplanowałeś jak przystosować akustyczne nowy pokój? Pamiętam, że zamieściłeś kiedyś projekt swojego nowego salonu

Narazie stawiam scianki dzialowe ?

Mysle o wyspie sufitowej z plyty knauf akustik cleaneo. Fajnie to wyglada i na youtubie slychac efekt przy pustym pomieszczeniu. W dziale akustyki Bartek polecal zrobic najpierw sufit a pozniej dopiero kombinowac panelami

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Rzeczywiście to byłby sensowny pomysł, nie wiedziałem, że takie wyspy się robi na suficie. Mi na ścianę się podobają panele coś w tym stylu. Te szczeliny fajnie zgrywałyby się z bas refleksem typu Borgan w BMN. Może kiedyś chociaż ze dwie za kolumnami powieszę.

received_2599982283556898.jpeg

Edytowane przez karfied
12 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Narazie stawiam scianki dzialowe ?

Mysle o wyspie sufitowej z plyty knauf akustik cleaneo. Fajnie to wyglada i na youtubie slychac efekt przy pustym pomieszczeniu. W dziale akustyki Bartek polecal zrobic najpierw sufit a pozniej dopiero kombinowac panelami

@LOBO_M czy na sufit planujesz tę płytę od knaufa, czy masz inne plany?

2 godziny temu, Marko Polo napisał:

@LOBO_M czy na sufit planujesz tę płytę od knaufa, czy masz inne plany?

Nie, sens tego rozwiązania widze na etapie budowy. Teraz nie ma u mnie opcji ingerencji.

Dwa, kazde pomieszczenie, w zalezności od swojej aranżacji itd wymaga odpowiedniej ilości powierzchni absorbujących. U mnie to ok 20m2, rozwiązań jest wiele, ten ktory ja wybrałem, jest dla nas w pełni akceptowalny wizualnie, mało tego, po zamontowaniu paneli, już dokupiłem kolejne bo wizualnie są rewelacyjne. Kolejna sprawa to właściwości absorbcyjne, nie wydaje mi się aby płyta knauf, patrząc na jej budowę, z m2 dawała tyle co 5cm panele jakie ja mam. Ta gąbka, jest dość specyficzna, nie jest miekka, jak tapicerska, jest taka "gęsta", mięsista, bo naciśnieciu wolniej sie odkształca. W końcu trochę posłuchałem na spokojnie, bez dzieci;-) hałasu, zmiana jest znaczna, nie tylko w samym miejscu odsłuchowym, ale ogólnie pokój stał się lepszy akustycznie. 1600zł bardzo dobrze zainwestowane.

Mam już Matrix audio mini-i 3Pro, ale musze znowu znaleźć czas na ogarnięcie tego

a1.jpg

a2.jpg

No jest pomieszczenie?? eleganckie. 

Mam identyczny stół, fajnie z getrami na nogach wygląda ?. Pzdr

4 godziny temu, LOBO_M napisał:

[...]  W końcu trochę posłuchałem na spokojnie, bez dzieci ? hałasu, zmiana jest znaczna, nie tylko w samym miejscu odsłuchowym, ale ogólnie pokój stał się lepszy akustycznie. 1600zł bardzo dobrze zainwestowane.

Mam już Matrix audio mini-i 3Pro, ale musze znowu znaleźć czas na ogarnięcie tego

a1.jpg

@LOBO_M zauważyłem, że drwa się kończą i chętnie pomogę uzupełnić za posłuchanie kilkunastu utwórów - heheheh  ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.