Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet 200 tys. pln - zakup wzmacniacza i kolumn

metanoia

Rekomendowane odpowiedzi

oj Szymon, Szymon,

jak Elberoth kupi kiedyś kolumny firmy Studio 16 Hz to Twój byt na tym forum przestanie mieć jakikolwiek sens ...

i co Ty wtedy będziesz robił ...

Proponuję Ubiq Audio Model One

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) elektroniką Audia Flight FLS4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i pre Audia Strumento No.1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a źródło Lumin S1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do tego okablowanie i zostanie jeszcze na futro z norek dla żony :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pojedzie do Egiptu by podziwiać piramidki w realu?

;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

oj Szymon, Szymon,

jak Elberoth kupi kiedyś kolumny firmy Studio 16 Hz to Twój byt na tym forum przestanie mieć jakikolwiek sens ...

Zostaną kumplami i będą razem słuchać i pić .....kawkę ;)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Słuchałem Magico i Ethosow, oczywiście w innych systemach bo to zupełnie odmienne koncepcje grania.

Gdzie ty słuchałeś tych Magico? Z jakim systemem i jakie modele. To co piszesz o nich nie pokrywa sie kompletnie z tym co ja słyszałem :)

Gdzie ty słuchałeś tych Magico? Z jakim systemem i jakie modele. To co piszesz o nich nie pokrywa sie kompletnie z tym co ja słyszałem :)

Widać nie słyszałeś jeszcze spójnie i barwnie grającej kolumny. Nie martw się wszystko przed tobą.

Jak będziesz realnie zainteresowany testem porównawczym to udzielę Ci wszelkich szczegółów. Napomknę jedynie, że za wzmocnienie robiły monosy soulution a źródłem były znienawidzone pliczki.

Znaczy na braki w elektrowni paczki nie mogły narzekać. Myślę, że prędzej czy później taki sparing Ethosów z Magico i Wilsonami odbędzie się dla szerszej publiczności. Ja już znam wyniki :)

P.S. W najbliższą sobotę kolejne ciekawe porównania... Jak masz jakieś porządne graty to zapraszam serdecznie.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Szymek ma rację, one nie grają konturowym basem , znajomy w Niemczech ma s3 w systemie z integrą Solution.

Pomimo świetnego mocnego wzmacniacza nie jest to wzór precyzji basu.

Ciężka membrama z gumowym zawieszeniem w obudowie jest próbą połączenia ognia z wodą .

Wysoka masa membramy redukuje zniekształcenia generujące się w wyniku " ściskania " powietrza w obudowie zamkniętej i umożliwia niskie zejście basu , niestety odbywa się to kosztem odpowiedzi impulsowej .

Jak coś jest ciężkie to trudno to rozpędzić i zatrzymać ..trochę jak ciężarówkę ;))

Używanie z kolei lekkich membram w OZ powoduje problemy ze zniekształceniami ...i tak źle i tak niedobrze ...

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Widać nie słyszałeś jeszcze spójnie i barwnie grającej kolumny. Nie martw się wszystko przed tobą.

Jak będziesz realnie zainteresowany testem porównawczym to udzielę Ci wszelkich szczegółów. Napomknę jedynie, że za wzmocnienie robiły monosy soulution a źródłem były znienawidzone pliczki.

Znaczy na braki w elektrowni paczki nie mogły narzekać. Myślę, że prędzej czy później taki sparing Ethosów z Magico i Wilsonami odbędzie się dla szerszej publiczności. Ja już znam wyniki :)

P.S. W najbliższą sobotę kolejne ciekawe porównania... Jak masz jakieś porządne graty to zapraszam serdecznie.

Odpowiedz na moje pytanie. Nie napominaj tylko powiedz uczciwie gdzie słuchałeś, jakich Magico i na jakim systemie. Sam wzmacniacz nie gra, chyba o tym wiesz prawda? Jak spuszczasz taka krytykę, to wypada powiedziec gdzie co i jak ,bo inaczej Twoje słowa sa mało wiarygodne.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Dobre , ja też słuchałem z Solution tylko 530 ...hmmm ciekawe dlaczego tak to łączą właściciele ...?

Odpowiedz na moje pytanie. Nie napominaj tylko powiedz uczciwie gdzie słuchałeś, jakich Magico i na jakim systemie. Sam wzmacniacz nie gra, chyba o tym wiesz prawda? Jak spuszczasz taka krytykę, to wypada powiedziec gdzie co i jak ,bo inaczej Twoje słowa sa mało wiarygodne.

Rozumiem Cię doskonale ale właściciel systemu nie wyraził zgody na publiczne udzielenie takich informacji. I tak napisałem za dużo. Dystrybutor pewnie już wie o kim piszę a nie chce żeby były jakieś pretensje do mnie. Wiesz jak mnie sprzedawcy kochają. Nie martw się jeszcze będzie czas na weryfikację dla niedowiarków.

Dobre , ja też słuchałem z Solution tylko 530 ...hmmm ciekawe dlaczego tak to łączą właściciele ...?

Bo tak zalecają sprzedawcy :)

Szymek ma rację, one nie grają konturowym basem , znajomy w Niemczech ma s3 w systemie z integrą Solution.

Pomimo świetnego mocnego wzmacniacza nie jest to wzór precyzji basu.

Ciężka membrama z gumowym zawieszeniem w obudowie jest próbą połączenia ognia z wodą .

Wysoka masa membramy redukuje zniekształcenia generujące się w wyniku " ściskania " powietrza w obudowie zamkniętej i umożliwia niskie zejście basu , niestety odbywa się to kosztem odpowiedzi impulsowej .

Jak coś jest ciężkie to trudno to rozpędzić i zatrzymać ..trochę jak ciężarówkę ;))

Używanie z kolei lekkich membram w OZ powoduje problemy ze zniekształceniami ...i tak źle i tak niedobrze ...

Kontur to jest mały miki ale co ze spójnością i właściwą barwą. To jest prawdziwy problem. Dziwne ale Ludziska dzisiaj mało słuchają klasyki więc łatwo się dają zmanipulować. Na syntetycznym basie się tego nie wychwyci.
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Rozumiem Cię doskonale ale właściciel systemu nie wyraził zgody na publiczne udzielenie takich informacji. I tak napisałem za dużo.

Nie pytam sie o nazwiko i adres, tylko o sprzęt z jakim to grało i w jakim pomieszczeniu. Jak to jest tajemnica to twoja wiarygodność jest w tym temacie zerowa. I z tego co pieszesz 'właściciel', czyli jedna osoba, wynika ,że słuchałeś ich w jedynym systemie u jakiegoś 'znajomego'. I to na takiej podstawie tyle wiesz o wszystkich modelach Magico? :)

Nie pytam sie o nazwiko i adres, tylko o sprzęt z jakim to grało i w jakim pomieszczeniu. Jak to jest tajemnica to twoja wiarygodność jest w tym temacie zerowa. I z tego co pieszesz 'właściciel', czyli jedna osoba, wynika ,że słuchałeś ich w jedynym systemie u jakiegoś 'znajomego'. I to na takiej podstawie tyle wiesz o wszystkich modelach Magico? :)

Nikt nie zmusza żebyś czytał moje posty. Masz opcję ignoruj. Świat audio to nie tylko forum AS.

Większość właścicieli drogiego sprzętu nawet nie wie że istnieje. W przeciwieństwie do życzliwych donosicieli.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Nikt nie zmusza żebyś czytał moje posty. Masz opcję ignoruj.

Nie o to chodzi. Słuchałem parę razy Magico i to co piszesz kupy się nie trzyma. Dlatego proszę o detale ,aby zrozumieć gdzie leży problem. Unikasz odpowiedzi, wiec nie pozostaje mi nic innego tylko wywnioskować ,że nie wiesz o czym piszesz. Do tego wygadałeś się ,że słuchałeś ich w jednym systemie... a opowiadasz tak o Magico jakbyś znał wszystkie modele od podszewki. Tu chodzi o to aby odróżnić na forum kto pisze prawdę ,a kto się z nią mija celowo w jakimś tam swoim interesie.

Hmm..., a czy magico nie są przypadkiem strojone krytycznie z Qtc 0,5? Wówczas nieważne jaka membrana, tylko jej aplikacja. Szybszego basu nie można mieć z oz.

O głośnikach pisał m. in. p. Kisiel:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hi-end jest wtedy kiedy system gra wszystko nawet rocka progresywnego .

Stara muzyka rockowa jest większości fatalnie nagrana , dlatego gra do d....:(((

Najlepiej brzmi z analogu .

nie zgadzam się z tym, spokojnie można znaleźć zestawy nawet za kilka tysięcy na których ta muza zagra świetnie, a tak naprawdę to co to znaczy dobrze/źle nagrana płyta? Gdyby tak naprawdę stara muza rockowa była nagrywana do d...to kto by chciał i po co tego słuchać? Mogę wymienić całą masę płyt z lat 70 które brzmią do dziś niesamowicie. To, że coś źle brzmi to jest częściej wina systemu niż płyt.

To, że coś źle brzmi to jest częściej wina systemu niż płyt.

Warto się zastanowić pod jaki sprzęt nagrywano rocka 40 lat temu.

To pozwala odpowiedzieć na pytanie, dlaczego na wąskich słupkach ni cholery nie chce to grać.

Tak samo zresztą na większości odtwarzaczy cyfrowych.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Zgadza się.

Dlatego idea wysokiej wierności w odtwarzaniu muzyki w zasadzie nie ma racji bytu we współczesnym świecie.

A co za tym idzie wszelkie zabawy w hajendy tracą sens.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Świat audio to nie tylko forum AS.

No właśnie ludzie to próbują Ci to wytłumaczyć. Zatem jak polegać na opinii zwykłego użytkownika Forum AS - który ową wesoło kreuje, bez podania towarzyszącego sprzętu (sic!), a która nijak się ma do innych opinii? W tym na przykład publikacji Martina Collomsa, który w świecie audio jest bardzo dobrze znany i rozpoznawalny?

Sorry, ale brzmi to jak: "wiem, ale nie powiem" - rodem z przedszkola... Krótka decyzja - albo rozwiniesz ją by miała choćby "ręce i nogi", albo przyznasz... ...że słuchałeś ich, ale póki co na YouTube...

Bardzo chętnie przeczytam konkretny wpis, myślę że inni również. A jak do tego nie będzie aluzji do według Ciebie "jedynych słusznych z polskich" 16Hz to lektura będzie chyba nawet ciekawa - bo te aluzje bokiem już wszystkim wyszły na tym Forum (choć każdy boi się przyznać do tego). I pomimo iż to zacny sprzęt, to Twoje zbyt nachalne reklamowanie ich jest łyżką dziegciu w beczce miodu - co im nie służy zdecydowanie...

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Hmm..., a czy magico nie są przypadkiem strojone krytycznie z Qtc 0,5? Wówczas nieważne jaka membrana, tylko jej aplikacja. Szybszego basu nie można mieć z oz.

O głośnikach pisał m. in. p. Kisiel:

http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2379-magico-s5

Nieważne ile waźy membrama????

Musisz jeszcze dużo posłuchać ;)) i poczytać

Jakbyś nie wystroił obudowy to kilogram masy na basie z gumowym zawieszeniem nie zagra nigdy tak jak duży lekki głośnik na sztywnym zawieszeniu ..i jak to ma nadąźyć za głośnikami średniotonowymi które mają Mms po kilkanaście gram..

Porównaj sobie bas Magico do np JBL Everest to będziesz wiedział o czym piszę.

To ,że ludzie lubią snujący się bas to inna sprawa . A bas z Magico z OZ i tak jest o niebo lepszy od basu nisko strojonego z małych 18 tek o dużym skoku w BR ..

I rzeczywiście jak ktoś przywykł do " dmuchania z rurki " z malutkich głośniczków to bas Magico może wydawać się referencyjny.

nie zgadzam się z tym, spokojnie można znaleźć zestawy nawet za kilka tysięcy na których ta muza zagra świetnie, a tak naprawdę to co to znaczy dobrze/źle nagrana płyta? Gdyby tak naprawdę stara muza rockowa była nagrywana do d...to kto by chciał i po co tego słuchać? Mogę wymienić całą masę płyt z lat 70 które brzmią do dziś niesamowicie. To, że coś źle brzmi to jest częściej wina systemu niż płyt.

Ja mam płyty z lat 60-tych , które są świenie nagrane i co z tego ...?

Takie np. U2 albo Depeche Mode to masakra nawet z analogu, a takie popularne...98 % ludzi słucha i słuchało w samochodzie , na grundigach , radmorze i boomboxach...

Teraz też nagrywa się dobrze i do....D....;)

No właśnie ludzie to próbują Ci to wytłumaczyć. Zatem jak polegać na opinii zwykłego użytkownika Forum AS - który ową wesoło kreuje, bez podania towarzyszącego sprzętu (sic!), a która nijak się ma do innych opinii? W tym na przykład publikacji Martina Collomsa, który w świecie audio jest bardzo dobrze znany i rozpoznawalny?

Sorry, ale brzmi to jak: "wiem, ale nie powiem" - rodem z przedszkola... Krótka decyzja - albo rozwiniesz ją by miała choćby "ręce i nogi", albo przyznasz... ...że słuchałeś ich, ale póki co na YouTube...

Bardzo chętnie przeczytam konkretny wpis, myślę że inni również. A jak do tego nie będzie aluzji do według Ciebie "jedynych słusznych z polskich" 16Hz to lektura będzie chyba nawet ciekawa - bo te aluzje bokiem już wszystkim wyszły na tym Forum (choć każdy boi się przyznać do tego). I pomimo iż to zacny sprzęt, to Twoje zbyt nachalne reklamowanie ich jest łyżką dziegciu w beczce miodu - co im nie służy zdecydowanie...

" Każdy boi się przyznać" ....Szymek ,,ale strach zasiałeś w sercach ...;))

Szymka się boicie?

Przecież On tylko umie dobrze klepać w klawiaturę , w realu wygląda tak ;)

post-59766-0-07487900-1476163150_thumb.jpg

Gość A&T

(Konto usunięte)

Zgadza się.

Dlatego idea wysokiej wierności w odtwarzaniu muzyki w zasadzie nie ma racji bytu we współczesnym świecie.

A co za tym idzie wszelkie zabawy w hajendy tracą sens.

Są wyjątki. Jak wytwórnie z muzyką poważną wydające SACD DSD.

Są wyjątki. Jak wytwórnie z muzyką poważną wydające SACD DSD.

Nisza, nic nieznacząca dla rynku.

na przykład publikacji Martina Collomsa

tego z HiFi Critic?

czyli z czasopisma które nie publikuje reklam sprzętu żeby nie być posądzone o nierzetelne testy (cena egz. 17 GBP)?

które to czasopismo zawsze podaje szczegóły systemów odsłuchowych a testy trwają po kilka tygodni,

dokonują też pomiarów których wyniki zawsze publikują z testami,

recenzje w HiFI Critic mieszczą się zazwyczaj na 8 stronach ...

Szymon i Rochu (razem i osobno) widać znają się na rzeczy lepiej i im wystarczy posłuchać sprzętu na youtube i już wiedzą co jest nie tak ....

a Ci "biedni" Anglicy i Amerykanie dają się naciągać na Magico zamiast kupić 10 razy tańsze i pewnie 10 razy lepsze Studio 16 Hz ....

Szymon i Rochu (razem i osobno) widać znają się na rzeczy lepiej i im wystarczy posłuchać sprzętu na youtube i już wiedzą co jest nie tak ....

Nie wiem co ciebie ugryzło gościu, ale zejdź proszę ze mnie.

I wskaż proszę jakikolwiek mój wpis powołujący się na YT.

Rochu,

to forum jest dość przewrotne,

odnosiłem się do jednej Twoich wypowiedzi (dot. magico a nie yt) której w tej chwili nie jestem w stanie znaleźć,

po prostu już jej nie ma .....

Czyli odniosłeś się do czegoś czego nie było i nie ma.

Może lepiej zacznij pisać samodzielnie a nie jako przyd*&%as Supremo.

Dawaj na priv przykłady...może czegoś nie znam Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.