Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny krok na drodze do audiofilii

Alexander_63808

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie drodzy forumowicze!

Zastanawiam się nad kupnem nowego Dac'a ze wzmacniaczem i słuchawek.

Sprzęt jaki miałem do tej pory:

Na początku miałem CAL! oraz zintegrowaną kartę dźwiękową (taka mini inicjacja).

Około roku temu (może nieco więcej) kupiłem sobie FiiO E10K 2, a także słuchawki Pioneer SE-A1000.

Co mi się w nim podobało, a co nie:

Jestem ze swojego sprzętu bardzo zadowolony, ale brakuje mi nieco w słuchawkach dynamiki i mocy basu.

Słucham wielu różnych gatunków muzyki, klasycznej, jazzu, rocka, czasami nawet elektronicznej, lecz najczęściej metalu, praktycznie większości podgatunków.

W Aurvankach "czuło się" dużo lepiej riffy, solówki na perkusji przyprawiały o drgawki (w pozytywnym sensie) a wokal, zwłaszcza w cięższych utworach, był jakby bardziej mięsisty. I choć scena mniejsza i bardziej skompresowana, a linia dźwiękowa mniej purystyczna (CAL'e markowały niedoskonałości nagrań, bo miały niewyrównaną charakterystykę brzmieniową), takie właśnie granie przypadło mi do serca.

Co sam wypatrzyłem:

Rozglądając się po internecie, wpadł mi w oczy model firmy Beyerdynamic, DT150. Czytałem, że są to słuchawki studyjne, a co za tym idzie, wymagające, dlatego też mam wątpliwości czy obecny wzmacniacz (FiiO) mi wystarczy.

Podsumowanie:

Słuchawki, które będą miały lepszą scenę i "przestrzeń" między instrumentami niż CAL'e. Będą grały bez przekłamań, dokładnie i czysto, ale bez przesady. Nie mam ochoty na neutralne, beznamiętne brzmienie. Dynamiczny i potężny dźwięk, wyraźne i śpiewne wysokie tony, doskonale słyszalna średnica i ciemny, głęboki bas. No, byłoby idealnie, gdyby takie były :). Rzeczywistość weryfikuje i do kompromisów zmusza budżet: 1000 zł, sprzęt nowy lub używany (ale popularny, żebym nie musiał siedzieć na allegro pół roku i polować). Do nich pasujący barwą DAC, też do 1000 zł.

Wiem, duże wymagania, ale wierzę w was. Jesteście profesjonalistami.

Dziękuję za wszystkie konstruktywne wypowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/129336-kolejny-krok-na-drodze-do-audiofilii/

Witajcie drodzy forumowicze!

Zastanawiam się nad kupnem nowego Dac'a ze wzmacniaczem i słuchawek.

Sprzęt jaki miałem do tej pory:

Na początku miałem CAL! oraz zintegrowaną kartę dźwiękową (taka mini inicjacja).

Około roku temu (może nieco więcej) kupiłem sobie FiiO E10K 2, a także słuchawki Pioneer SE-A1000.

Co mi się w nim podobało, a co nie:

Jestem ze swojego sprzętu bardzo zadowolony, ale brakuje mi nieco w słuchawkach dynamiki i mocy basu.

Słucham wielu różnych gatunków muzyki, klasycznej, jazzu, rocka, czasami nawet elektronicznej, lecz najczęściej metalu, praktycznie większości podgatunków.

W Aurvankach "czuło się" dużo lepiej riffy, solówki na perkusji przyprawiały o drgawki (w pozytywnym sensie) a wokal, zwłaszcza w cięższych utworach, był jakby bardziej mięsisty. I choć scena mniejsza i bardziej skompresowana, a linia dźwiękowa mniej purystyczna (CAL'e markowały niedoskonałości nagrań, bo miały niewyrównaną charakterystykę brzmieniową), takie właśnie granie przypadło mi do serca.

Co sam wypatrzyłem:

Rozglądając się po internecie, wpadł mi w oczy model firmy Beyerdynamic, DT150. Czytałem, że są to słuchawki studyjne, a co za tym idzie, wymagające, dlatego też mam wątpliwości czy obecny wzmacniacz (FiiO) mi wystarczy.

Podsumowanie:

Słuchawki, które będą miały lepszą scenę i "przestrzeń" między instrumentami niż CAL'e. Będą grały bez przekłamań, dokładnie i czysto, ale bez przesady. Nie mam ochoty na neutralne, beznamiętne brzmienie. Dynamiczny i potężny dźwięk, wyraźne i śpiewne wysokie tony, doskonale słyszalna średnica i ciemny, głęboki bas. No, byłoby idealnie, gdyby takie były :). Rzeczywistość weryfikuje i do kompromisów zmusza budżet: 1000 zł, sprzęt nowy lub używany (ale popularny, żebym nie musiał siedzieć na allegro pół roku i polować). Do nich pasujący barwą DAC, też do 1000 zł.

Wiem, duże wymagania, ale wierzę w was. Jesteście profesjonalistami.

Dziękuję za wszystkie konstruktywne wypowiedzi.

Audiofilizm to poważna,droga dolegliwość...czy jesteś na nią gotowy?Zostań lepiej Miłośnikiem Muzyki....Melomanem.

De gustibus non est disputandum

ultrasone pro 2900 ,wersja otwarta,pro 900 wersja zamknięta,długo się wygrzewają,ale potem grają dokładnie tak ,jak napisałeś w swoim podsumowaniu,używane kupisz poniżej 1 tys.zł, ja do nich używam dac hegla hd10,słucham metalu i klasyki -nie mam na razie zamiaru nic zmieniać.

Daj znać jak już coś kupisz, tez jestem zakochany w CAL i nie mogę nic lepszego znaleźć ;-)

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Audiofilizm to poważna,droga dolegliwość...czy jesteś na nią gotowy?Zostań lepiej Miłośnikiem Muzyki....Melomanem.

Nie zaglądałem tu chyba około roku, to forum zamieniło się w jakis wirtualny psychiatryk, ?

A nie? Wejdz w Hi End.

Nawet odwagi wejść tam nie mam jak widzę co jest w kategoriach lekkich...

Każdy temat to paplanina bez sensu i atak handlarzy zmierzający donikąd,..

Nikt na normalne proste pytanie typu "czemu mi gaśnie amp" nie pomoże, ale o kosmicznych jakościach dzwięku kolumn z tektury to całe strony ;>

Na elektrodzie [...] dużo [..] fanow unitry i tonsila

Jeszcze tacy są ?

Złącza DIN to już ogólnie egzotyka.

Poza tym wiekowy sprzęt czasem wymaga dłubania to tu to tam.

A warsztacik jest u mnie w bezpiecznym schowanku w szafce - rzadko rozkładam się z wiertarką i lutownicą.

Mam pedantkę za żonę, ale na szczęście dość swobodną i towarzyską.

PS.

Na odległość to mógłbym odpowiedzieć jedynie, żeby wymienił żarówki w tym gasnącym piecu :)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

To prawda że na elektrodzie odpowiedzą. Różnica polega na tym, że tam odpowiadają zgodnie z posiadaną wiedzą i doświadczeniem, a tutaj często wróżenie z fusów lub powielanie zasłyszanych opinii i informacji. Co do Tonsila to proponuje posłuchać nowszych konstrukcji i nie bazować tylko na starych Altusach i Altonach.

Tu wiedza i doświadczeniie które chciało by sie komuś przekazać jest odrazu zaszczekiwana przez jakiegoś natchnionego mędrka który nawet nie wie dokładnie jakie było pytanie ;)

I jakieś klapki na oczach, to jest tak a tamto tak i jego racja jest jedyna ;> I nie dociera że nie każdy jest chorobliwym poszukiwaczem "Jakości Dzwięku" <rzyg>

To że ja lubie słuchać spotifaja bo mi tak odpowiada oznacza że nie jestem godny sie oddzywać <3

to forum zamieniło się w jakis wirtualny psychiatryk, ?

Twoje pytanie jest OT

zaszczekiwana przez jakiegoś natchnionego mędrka który nawet nie wie dokładnie jakie było pytanie ;)

Najlepiej na zadane pytanie zadać następne pytanie, hehe ...

PS.

Odzywaj się - pozdrawiam.

PPS.

Nie wiem jakie aktualnie pytanie obowiązuje w temacie :) Zagubiony i zakręcony jestem . :)

A może zabujany ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Tu wiedza i doświadczeniie które chciało by sie komuś przekazać jest odrazu zaszczekiwana przez jakiegoś natchnionego mędrka który nawet nie wie dokładnie jakie było pytanie ;)

I jakieś klapki na oczach, to jest tak a tamto tak i jego racja jest jedyna ;> I nie dociera że nie każdy jest chorobliwym poszukiwaczem "Jakości Dzwięku"

To że ja lubie słuchać spotifaja bo mi tak odpowiada oznacza że nie jestem godny sie oddzywać <3

Jedno nie przeczy drugiemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.