Skocz do zawartości
IGNORED

Zatyczki i pierścienie do bass reflex

Krzysztof_54067

Rekomendowane odpowiedzi

Czy znacie jakiś sklep, w którym można kupić pierścienie i zatyczki z pianki do bass-reflexu?

Na przykład takie:

19507-max_bw_.jpg

do różnych średnic.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Ja znam. Auchan. Kupujesz gąbkę kąpielową za 69gr. Zwijasz w rulon i zatykasz. Wedle potrzeby można przeciąć wzdłuż ostrym nożem i jest mniejsza średnica.

dzięki :-) fajny pomysł, najlepsze są proste rozwiązania :-)

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Możesz jeszcze kupić w markecie budowlanym pianki do izolacji rur są różne średnice ale to nie jest typowa gąbka ale działa.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Samych zatyczek czy pierścieni raczej nie kupisz. Najczęściej są sprzedawane razem z kolumnami. Kiedyś też szukałem i o ile pamiętam Elac sprzedaje coś takiego osobno. Ostatecznie zrobiłem z gąbki filtra do akwarium np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba odpowiednio nożyczkami uformować walec i gotowe. Gąbki akwariowe mają dość "luźną" gęstość a o coś takiego mi chodziło. Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzisiaj w tym celu kupiłem otuliny do rur (gąbka do ocieplenia). 2m za całe 3,99 zł. Dostępne w każdym markecie budowlanym

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Czy znacie jakiś sklep, w którym można kupić pierścienie i zatyczki z pianki do bass-reflexu?

Na przykład takie:

19507-max_bw_.jpg

do różnych średnic.

Pamietaj,że dzięki zatyczkom nie zrobisz obudowy zamkniętej....

De gustibus non est disputandum

Pamietaj,że dzięki zatyczkom nie zrobisz obudowy zamkniętej....

To właśnie o to chodzi, żeby nie robić OZ. Basrefleks przytyka się po to, żeby skasować dudnienie, a jego całkowite zaczopowanie odbiera za dużo niskich tonów. Warto poeksperymentować z gąbkami różnej gęstości i grubości, żeby uzyskać optymalny efekt.

Desant, jest tak jak piszesz. Eksperymenty i uważne wsłuchiwanie się w zmiany brzmienia są konieczne. Warto sprawdzić z pierścieniami o różnej średnicy i gąbkami o różnej gęstości. Z moich doświadczeń wynika, że całkowite zamknięcie basrefleksu nie zawsze jest dobre, Niskich tonów wtedy ubywa, ale całość znacząco traci na spójności i dynamice. Tak więc trzeba to zrobić z wyczuciem i nie przesadzić. Konstruktorzy kolumn, nawet ci, którzy nie dołączają zatyczek do swoich produktów, najczęściej nie mają nic przeciwko takim eksperymentom. Warto popróbować. Efekty mogą być zaskakująco dobre - bas może przestać się "rozłazić", staje się szybszy, zwarty.

Tak, tak, całkowite zamknięcie za bardzo obcina.

Będę eksperymentował z pierścieniami.

Myślałem też o pułapkach basowych z pianki, żeby nie ingerować w całe pasmo bawiąc się na BR ale nie widzę zadowolonych :-) więc odpuściłem...

Chyba, że ktoś testował takie ćwierćwałki w rogach z sukcesem?

To właśnie o to chodzi, żeby nie robić OZ. Basrefleks przytyka się po to, żeby skasować dudnienie, a jego całkowite zaczopowanie odbiera za dużo niskich tonów. Warto poeksperymentować z gąbkami różnej gęstości i grubości, żeby uzyskać optymalny efekt.

Dokładnie tak zrób a na pewno będziesz zadowolony....

De gustibus non est disputandum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.