Skocz do zawartości
IGNORED

Brak glebi sceny

Amadeusz Zdonowski

Rekomendowane odpowiedzi

Daj spokój , czym Ty grasz , a czym gra zainteresowany :)

Do zalożyciela , nie kupuj żródła na C , a najlepiej od razu wywal to co masz na C na znany portal ;)

co jak co ale Tannoy'i (o ile sa w 100% sprawne) nie podejrzewałbym o brak możliwości kreowania sceny w głąb i wszerz.

Patrząc na pokoj z ostatniego zdjecia z zaznaczonymi elementami materiału muzycznego, wg mnie problemem sa wczesne odbicia i stad prawdopodobnie wycinki w słyszanym przekazie. Jak zaznaczyłeś czerwona linia scena idzie w głąb ale jest "zagłuszana". Dalej drzwi i okno z boku raczej sympatyzują z fala akustyczna wycinając niski zakres niz wspomagaja....

Pomimo ze pokoj został fajnie przeorganizowany:) to nadal jest "goło & wesoło": duzo powierzchni twardych, płaskich sprzyjających powstawaniu niekontrolowanych miksów dzwieku bezpośredniego z odbitym.

Bez wdawania sie w niuanse, w pokoju tej wielkości, aby "zniknął" akustyczne należałoby przyjąć parametr min. 20% absorpcji scian i 20% dla rozpraszania, ot zeby zaczac od czegos. A moze i wiecej...

Przykład podany przez usera Mirosław jest dobrym przykładem podejścia do akustyki. Tzw. poduszki na scianach (bez urazy) sa jak gumowe podkładki albo pumeksy pod kolumna w nadzieji odzyskania brakującego basu...

W tak małym pomieszczeniu powinno sie rozwazac nawet parametr T=30 zamiast standardowego T=60.....

Reasumując: bez pomiarów, albo zrób pomieszczenie domowym sposobem bardziej "miękkie", wiecej miękkich materiałów na pustych ścianach, zapełnij je, zrób typowy pokoj Angola, zagracony plus wiecej absorpcji ale 10 cm grubości lub spróbuj przestawić sie na długość, na ścianę z drzwiami. Ustaw sie z kolumnami centralnie od środka tej sciany. I zacznij od odsłuchu w bliskim polu, tzn. trojkat 1,80.

Próbuj..

Gość aqs

(Konto usunięte)

Niestety nie ma gdzie ani od kogo pozyczyc jakikolwiek odtwarzacz CD. Bede zmuszony zakupic jakis. W srode bede mial na inny wzmacniacz na kilka godzin dla porownania jeszcze i zobaczymy.

Zacznij od wzmacniacza, byle jaki CD może okazać się gorszy od SMSL no chyba że jako transport do DAC

Wzmacniacz dużo nie pomoże

no co ty Gerard, prawie każdy wzmacniacz ma inną scenę

Akustyka aż takich dziwnych rzeczy jak opisujesz nie powinna robić

Wręcz przeciwnie... Akustyka to połowa sukcesu i bez niej nie osiągniesz 'NIC' w porównaniu do dobrego akustycznie pomieszczenia..

Też jestem tego zdania, że akustyka to połową sukcesu, ale pod kątem rozwinięcia poprawnego grania. W omawianym przypadku "dziury" w linii kolumn to jest coś bardzo nietypowego i bardziej bym tu podejrzewał, że coś jest nie tak z kolumnami (problemy fazowe) lub pozostałą elektroniką.

Każdy słyszy inaczej i przypuszczalnie te 'dziury' to niedostateczne wypełnienie lub rozciągnięcie sceny przez obecny zestaw/ustawienie.

Nie sądzę aby to były dosłowne 'dziury' ;-)

Walczyłem z tym samym przez długi czas - nawet jest gdzieś wątek o tym przeze mnie założony.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tylko tyle, ze niezależnie 'czym grasz' akustyka tez swoje.

Przeczytałeś mój post gdzieś bym temu przeczył ? wręcz przeciwnie , zawsze pisałem że akustyka jest ważna , ale w tak niewielkim pomieszczeniu nie trzeba silić się na na różnego rodzaju ustroje akustyczne , by osiągnąć dobrą scenę .

Niech założyciel klaśnie dłońmi i już powinien wiedzieć czy akustyka leży , pogłos / rezonans .

Jest tam trochę golizny , pisałem wcześniej że większy dywan / kilim , rozwinąć zasłony itd .

Mała wysokość pomieszczenia 220 cm też w jakimś negatywnym stopniu być może przyczynia się do takiego grania .

Co masz na mysli mowiac ze jest sucho w pomieszczeniu?? Ze brak wystroju umeblowania????

Tak jest.. zamiast samorobionych ustrojstw na ścianie (bez pomiarów) to wystarczy po prostu odpowiednie umeblowanie..

.. w tym przypadku 'udekorowanie' tego suchego wnętrza.. jak wiele osób pisało już.. trzeba więcej miększych materiałów.. jakieś półki na gołej ścianie z książkami..obrazy.. kwiaty itp..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

no co ty Gerard, prawie każdy wzmacniacz ma inną scenę

Tak jest, ale w tej klasie dużej różnicy nie zauważy, a dwa ze źródła które ma sporo ograniczają i wzmacniacz tego nie nadrobi.

Gryhhon mojego kolegi pięknie wypycha wokale do przodu, ale kosztuje trochę więcej

Poczekajmy, zobaczymy jaki CD przyniesie i co mu wniesie

Miałem SMSL jako swój pierwszy dac i uważam, że grał jak na swoją cenę bardzo dobrze, była scena, była głębia. Wykluczyłbym bym ten dac jako źródło problemu. Obecnie mam ASUS Xonar Essence One i nie ma wielkiej różnicy, na pewno jest bardziej szczegółowy, detaliczny.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Gryhhon mojego kolegi pięknie wypycha wokale do przodu, ale kosztuje trochę więcej

Możesz opisać technicznie w jaki sposób wypycha te wokale do przodu ? Jakie cechy/zjawiska techniczne w samym wzmacniaczu powodują wypchnięcie wokali do przodu ? Rozumiem oczywiście że cała reszta poza wokalami nie jest wypchnięta do przodu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Możesz opisać technicznie w jaki sposób wypycha te wokale do przodu ? Jakie cechy/zjawiska techniczne w samym wzmacniaczu powodują wypchnięcie wokali do przodu ? Rozumiem oczywiście że cała reszta poza wokalami nie jest wypchnięta do przodu.

Niestety, na technicznej stronie się nie znam, jedynym moim potwierdzeniem ze to słyszę,

mam przykład dla Ciebie który w podobnym stopniu pokaże co mam na myśli,

weź pilota od TV, wejdź w ustawienia dźwięku i zmieniaj tryby muzyczne

Niestety, na technicznej stronie się nie znam, jedynym moim potwierdzeniem ze to słyszę,

mam przykład dla Ciebie który w podobnym stopniu pokaże co mam na myśli,

weź pilota od TV, wejdź w ustawienia dźwięku i zmieniaj tryby muzyczne

Myślałem że rozmawiamy o wzmacniaczu o liniowej charakterystyce częstotliwościowej. Jak wypchnąć wokal do przodu przy pomocy equalizera to wiem. Czy z tego wnika że ten w/w wzmacniacz nie ma liniowej charakterystyki pod obciążeniem kolumną głośnikową ? Jeżeli tak to nie jest to dobry wzmacniacz.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Wypychanie wokali to kontrowersyjna sprawa. Wiele wzmakow to robi zwlaszcza w klasie A ale nie wiem do konca czy to zaleta. Na pewno tak sie dzieje i miks realizatorski nie ma z tym nic wspolnego bo sprawdzalem to osobiscie. Nie da sie tez tego w zaden sposob zmierzyc

Siedząc wygodnie w fotelu miło jeśli przed nami kołysze się pani z przyjemnym ciepłym wokalem.. czasem siada nam na kolanach..achhh.. to wtedy jak najbardziej odbiór jak dla mnie bardzo pozytywny.. :)

..gorzej jeśli wyskoczy zaraz przed nas jakiś gostek z rozczochraną czupryną wrzeszcząc coś do mikrofonu to już w tedy pasuję.. brrrr.. ;)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Mogę potwierdzić co powiedział rydz że zmiana elementu toru może dużo wnieść. W swoim poukładanym systemie wpiąłem zamiast Oppo 105, Ayona CD 07s i hologragia piękna się pojawiła.

Gryphon Atilla to dobry wzmacniacz, a jakie triki stosuje to nie wiem

Jak stosuje triki to nie jest to dobry wzmacniacz.

Można wyobrazić sobie lekką equalizację w zakresie ludzkiego głosu wzmacniacza o stosunkowo dużej impedancji wyjściowej podłączonego do kolumn z dużym pikiem charakterystyki impedancji na podziale (to częsty przypadek). To może zaowocować lekkim podniesieniem tego zakresu częstotliwości, ale są to bardzo małe odkształcenia i naprawdę trzeba być wyjątkowo dociekliwym żeby to usłyszeć.

Wypychanie wokali to kontrowersyjna sprawa. Wiele wzmakow to robi zwlaszcza w klasie A ale nie wiem do konca czy to zaleta

Klasa w jakiej pracuje wzmacniacz nie ma z tym nic wspólnego. Dużą impedancję wyjściową potrafią mieć końcówki bez globalnego sprzężenia zwrotnego, ale nie zawsze.

, zawsze pisałem że akustyka jest ważna , ale w tak niewielkim pomieszczeniu nie trzeba silić się na na różnego rodzaju ustroje akustyczne , by osiągnąć dobrą

poważnie to piszesz?

chyba nie miałeś okazji słuchać dobrze zaadoptowanego małego pomieszczenia...

Szkoda atramentu na pisanie:)

Idę poklaskac...

Korekcja: literówka

Ja dziś mocno kombinowałem że swoimi Kef ami i powiem szczerze że u mnie problem z brakiem sceny jako tako nie występuje jednak zauważyłem że minimalna zmiana kąta ustawienia kolumn bardzo mocno ingeruje w odbiór akustyczny a przez to scena jeszcze się zwiększa albo wyraźnie zmniejsza.

Dosłownie milimetr wpływa na odczucia dźwiękowe.

Nadmienić trzeba że ściana za którą jest audio praktycznie jest goła.

Na prawdę ścianie jest firana po lewej obraz a przciw aneks kuchenny.

Masz tu filmik poglądowy.

Sprawdź u siebie delikatne odchylenie kolumn nie zmieniaj kątów drastycznie bo może za bardzo kręcisz i stąd taka sytuacja

Cześć. Spróbuj poniższego ustawienia, wystarczy jeden wymiar szerokość ściany do wyliczenia proporcji. Odsłuch jest w bliskim polu wiec efekt jaki mogą mieć odbicia ze scian jest mniejszy. U siebie im trochę węziej ustawie kolumny tym zwieksza się głębia sceny. Trzeba popróbować w ustawieniu w którym już widocznie bedzie grać lepiej z dogieciem kolumn pod różnym kontem od ustawionych prosto do skręcajacych sie do środka aż znajdzie się optimum dla dzwięku. Dodatkowo możesz spróbować postawić płytę kamienna bądz coś w zastępstwie np bloczek betonowy na kolumny, obciążenie pozwala lepiej zlokalizować źródła na scenie, ale tez wpływa na dzwięk z kolumn, ścianki obudowy też grają i to często pozytywne zjawisko, gdy się je za mocno usztywni może brakować swobody w dzwięku ale coś za coś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Jak stosuje triki to nie jest to dobry wzmacniacz.

Można wyobrazić sobie lekką equalizację w zakresie ludzkiego głosu wzmacniacza o stosunkowo dużej impedancji wyjściowej podłączonego do kolumn z dużym pikiem charakterystyki impedancji na podziale (to częsty przypadek). To może zaowocować lekkim podniesieniem tego zakresu częstotliwości, ale są to bardzo małe odkształcenia i naprawdę trzeba być wyjątkowo dociekliwym żeby to usłyszeć.

Klasa w jakiej pracuje wzmacniacz nie ma z tym nic wspólnego. Dużą impedancję wyjściową potrafią mieć końcówki bez globalnego sprzężenia zwrotnego, ale nie zawsze.

Nie znam się, to się wypowiem. Powyższe rozumiem sprowadza się do tego, że wzmak dobrze zaprojektowany za niech będzie 5000zł to sprzęt, który już lepszy być nie może.Każdy inny będzie grał nieprawidłowo ? Pytam, bo nie rouzmiem co Autor miał na myśli.

Wracając do głębi. To ustawienie Cardasa, wydaje mi się dokładnie takie jak proponowałem ze dwa razy tutaj. Zgadzam się również, że przesunięcie kolumn nawet o centymetr, dwa ma znaczący wpływ. Ja regularnie zmieniam/zmieniałem ustawienie kolumn z miarką, tak aby odłegłości od ścian poszczególnych ścianek kolumny były idealnie takie same. Różnice spore, ale nidgy definitywnie nie zdecydowałem, które ustawienie jest najlepsze :(

Różnice spore, ale nidgy definitywnie nie zdecydowałem, które ustawienie jest najlepsze :(

to nerwica audiofilska :)

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Przepraszam, ale czy już było o tym, że Cambridge Audio Azur 640a V2.0 nie buduje jakiejś wielkiej sceny i przestrzeni? bo od tego chyba trzeba zacząć, dobry wzmacniacz, lepszy niż podstawowe Denony i Pioneery , ale nie oczekujcie od niego za wiele, z pełnym uszanowaniem :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość aqs

(Konto usunięte)

nie oczekujcie od niego za wiele, z pełnym uszanowaniem :-)

Pisałem aby zakupił taniego Rotela 980BX u mnie z Tannoyami budował szeroką scenę. Zawsze można sprzedać bez utraty gotówki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.