Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie! ...bo robią taki śmietnik jak w swych wielu wątkach.

Kiedyś arek45 próbował robić zadymę, wyskakując ni stąd, ni zowąd z hardcorowym tekstem, przez co powstało piekło, a moderacja nawet nie reagowała. Mam przypomnąć dla Moderacji ...gdzie byli!

Pamiętam, ładnie grzecznie mu odpisałem, a ten się rzucił! To mu nie będzie zapomniane.

Niech mi tacy jak arek45 & sly30 na oczy się nie pokazują.

Takich jak oni, trzeba tępić, a w szczególności sly30 ...bo ten to dopiero chodzi i szuka zaczepki...aby ludzi powkurwiać swymi, paranojami, obłudami, oszczerstwami i pomówieniami.

był dobry, merytoryczny wątek. spokojny.

proszę moderację o usunięcie tych personalnych wpisów, bo tu nie ich miejsce.

> atlon,

znasz może osobę, która wykona zewnętrzną zwrotnicę LX10?

widziałem jak japończycy zrobili zewnętrzną do S101 i to jest to.

kiedyś też polecałeś ten krok i nadszedł już czas na realizację w moich C56.

atlon, chodzi mi o coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez grzechniks

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Dzię-ku-je-my ;-)

p.s

Atlon11, na Ebay gość z Holandii sprzedaje Beldena 9497 po €8 za metr.

Może się skusze.:)

Nie rozumiem tylko zbytnio tego systemu, wklepując ebay.PL nie znajduje mi ich, ebay.NL to samo, znajduje je dopiero szukając przez ebay.DE

No to niech będzie w temacie.

Aktywna cyfrowa zwrotnica 2/4 w JBL 4343 przetestowana. Wnioski?

Ojjjjjjj ...dzisiaj się działo ... fachowiec porrzebny zawitał. Znał się na materii :).

Bardzo ciekawe. Baaaardzo. Poczytajcie.

Pozdro

Dzię-ku-je-my ;-)

p.s

Atlon11, na Ebay gość z Holandii sprzedaje Beldena 9497 po €8 za metr.

Może się skusze.:)

Nie rozumiem tylko zbytnio tego systemu, wklepując ebay.PL nie znajduje mi ich, ebay.NL to samo, znajduje je dopiero szukając przez ebay.DE

Gorzej, ze ten gość nie wysyła do Polski.

BTW w roli 500m wychodzi po 1,6 EUR/mb. Ale z Niemiec.

eBay z pokazywaniem tak ma.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Uffff, opisałem wszystkie nasze doświadczenia i wnioski z zastoswania cyfrowej zwrotnicy dbx Drive Rack 480 w moim systemie z JBLami 4343B.

Do poczytania na moim blogu.

pozdro

pmcomp, dlaczego nie rozważasz opcji półaktywnej? Środek, góra analogowo, przez pasywna zwrotnicę, a bas przez aktywną, moze nawet z equalizaja.

Owszem, rozważam ale z wykorzystaniem zwrotnicy analogowej, a nie cyfrowej.

Tak jak ty piszesz mogę zrobić już teraz lekko przelutowując kabelki. Tor niskich ma dolnoprzepustowy filtr pasywny ustawiony na 300Hz, a tor MID/HF/UHF ma górnoprzepustowy filtr pasywny ustawiony na 300 Hz.

Nie wiem z jakiego powodu inzynierowie JBLa wymyslili, żeby wykorzystywać zewnętrzną zwrotnicę z podziałem na 300Hz, skoro odpowiednie filtry są już w środku w kolumnach.

A można tak, z wykorzystaniem biampingu:

GcCPhN.jpg

Przełączenie przełącznika na zewnętrzną zwrotnicę powoduje odcięcie z toru C1, C2, L1 i L2. I wtedy potrzebna jest zewnętrzna zwrotnica. Niewątpliwym atutem takiego rozwiązania jest możliwość "dowolnej" częstotliwości podziału innej niż 300 Hz.

Pozdro

Sam nie bawiłem się tymi zwrotnicami ale mój znajomy jest w tym biegły i nie wyrażał się pozytywnie o nich. Są niedrogie ale w jego opinii kiepskie. Polecał Trinnova z profesjonalnym oprogramowaniem ale to teź są już inne pieniądze.

Sam nie bawiłem się tymi zwrotnicami ale mój znajomy jest w tym biegły i nie wyrażał się pozytywnie o nich. Są niedrogie ale w jego opinii kiepskie.

O jakich zwrotnicach piszesz? O analogowych?

Te na szczęście łatwo powinny poddać się "ałdjofilskim tuningom".

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Jak dobrze rozumiem, to jest tylko jeden hebelek, ktory powoduje koniecznosc uzycia aktywnej zwrotki jednoczesnie dla niskich i średnich/wysokich czestotliwosci? Dlatego trzeba przelutować by miec system półaktywny?

Takie podejscie jest wg mnie warte sprobowania nawet ze zwrtoką cyfrową. Nie sądzę żeby degradowała dźwięk pracując tylko w niskim zakresie.

Takie połączenie będzie w moim systemie, ktory teraz skladam. Tyle, ze mój wzmacniacz ma 3.5wata, wiec chybe w ogole nie będzie u mnie filtra gornoprzepustowego dla 8" średniaka.

O jakich zwrotnicach piszesz? O analogowych?

Te na szczęście łatwo powinny poddać się "ałdjofilskim tuningom".

Pozdro

O cyfrowych, tych DBX, Berhringer itd.

No tak ale on jest zdecydowanym przeciwnikiem zwrotnic analogowych poza Kinoshitą za kosmiczne pieniądze. Uważa, że tylko cyfra ale ta "poważna" a nie zabawki, jak te które wymieniłem.

A co takiego jest zlego w zwrotnicy analogowej? Filtry i wzmocnienie realizowane analogowo, albo przez wzmacniacze operacyjne albo w torze lampowym. Robiono tak od lat. I można audiofilsko. Pewnie, jest tylko zwrotnica i wzmocnienie bez equalizacji i innych bajerów.

Wiem, ze Ty jestes przeciwnikiem analogu ale jako źródła. A tu mamy tor. To tak jak przedwzmacniacz czy wzmacniacz analogowy.

Zamierzam sprawdzić taką zwrotnicę analogową na opampach i jak wyniki bedą zachęcające a nie zniechęcające jak wczorja to tuningować ją do audiofilskich elementów albo skonczyć na zwrotnicy lampowej

Pozdro

Dzięki.

Bardzo ciekawy produkt w przystępnej cenie. Jak wyczytalem 1500 USD.

Wart rozwazenia.

Poza tym lubię produkty Nelsona Passa.

Niestety jest to konstrukcja dwudrożna. Jeśli potrzebna trójdrożna to trzeba, a co najwazniejsz to mozna zastosowac połączenie dwóch urządzeń. Wtedy wydluza się sciezka sygnalu, potrzebny dodatkowy interconnect. Robi się 3000 USD plus interconnect, wtedy wolalbym chyba tą lampową Marchanda.

Tym bardziej, ze mozna ją kupic w wersji zbalansowanej, a ten First Watt jest chyba niezbalansowany.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

No tak ale on jest zdecydowanym przeciwnikiem zwrotnic analogowych poza Kinoshitą za kosmiczne pieniądze. Uważa, że tylko cyfra ale ta "poważna" a nie zabawki, jak te które wymieniłem.

Trzeba sobie z drugiej strony uświadomić że na starych 43xx świat się nie kończy(szczególnie ta tuba+rozpraszacz to przestarzały koncept) i nie pakować w nie kolejnych 15-20 tysięcy bo wtedy po prostu lepiej je sprzedać i dołożyć do Project K2 9500/9800 albo używanych M2 i mieć spokój.

Fakt że Xiica czy XTA to dużo lepsze procesory ale kosztują też kilka razy tyle co DBX (szczególnie XTA)

pmcomp, 3143 przełączona w tryb bi amp raczej nie posiada filtra górnoprzepustowego!!!! Podłączyłem kiedyś przez przypadek wzmacniacz bezpośrednio do sekcji śred./wys. i w pewnym momencie zaczęły mi charczeć drivery....

Myślę też że lepszy efekt da wymiana tych 3143 na nowe zwrotnice z projektu 4344MkII z baterią 9V a dopiero potem zabawa z hi-endowymi DSP.

Edytowane przez Marek.S

Nie mam nic do analogowych zwrotnic i nie mam w tym temacie doświadczenia. Ciekawi mnie ten temat i chętnie czytam wasze opinie. XTA ? Jakiś link? Chyba tego nie widziałem. A waszym zdaniem jaka analogowa zwrotnica jest najlepsza? Albo kilka opcji?

Już mam. XTA to cyfrowy crossover. A analogowe?

Edytowane przez sly30

Z analogowych aktywnych zwrotnic zostaje Marchand, Pass XVR, Bryston 10B, BSS FDS, Klark Teknik DN-800 i to chyba wszystko.

No może jeszcze jakiś LabGruppen albo Meyer ale te często są zaprojektowane pod jeden konkretny zestaw. To samo tyczy się też Krella KBX, chciałem go ostatnio kupić bo pasuje dizajnem do przedwzmacniacza ale nigdzie nie ma instrukcji jak go przerobić na konkretną częstotliwość.

Słyszałem też od wielu znajomych że najlepiej brzmiące analogowe zwrotnice to te w których częstotliwość podziału ustawia się na sztywno za pomocą kombinacji rezystorów i kondów.

XTA226 to już dziadek jeśli chodzi o DSP ale ponoć daje sobie rade nawet z Xilicą i ma przetwarzanie 96KHz.

p.s

Tu jeszcze dla przykładu Klark Teknik DN800:

9qlms1.jpg

Dyskretny Pass XVR1:

156qt5z.jpg

Edytowane przez Marek.S

pmcomp, 3143 przełączona w tryb bi amp raczej nie posiada filtra górnoprzepustowego!!!! Podłączyłem kiedyś przez przypadek wzmacniacz bezpośrednio do sekcji śred./wys. i w pewnym momencie zaczęły mi charczeć drivery....

Myślę też że lepszy efekt da wymiana tych 3143 na nowe zwrotnice z projektu 4344MkII z baterią 9V a dopiero potem zabawa z hi-endowymi DSP.

Hmmm, skonsultuję schemat w Linnarcie. Wydawało mi sie, ze to są elementy C2 i L2, które są pomijane przy przelączeniu kolumny przelączniekiem w tryb pracy zwrotniczy aktywnej z podzialem przy 300Hz.

Przy podłączeniu biampingu trzeba je zostawić w torze co wymaga przelutowania przełącznika, ktory je odłącza dla przejscia w tryb zwrotnicy aktywnej. Wtedy są one niepotrzebne bo filtrowanie gornoprzepustowe ma realizować zewnetrzna aktywna zwrotnica.

Ale przecież oczywiscie ja sie nie znam i moge sie mylic.

25 lat temu umialem na studiach filtry liczyć, teraz już nie :(.

9500 albo M2 to pewny rozwód :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Z tego co pamiętam to te kondy 52uF są tylko zabezpieczeniem driverów przed "strzałem" przy uruchamianiu i wyłączaniu niektórych wzamcniaczy, szczególnie w latach 70 dużo końcówek nie miało przekaźników na wyjściu.

+ W trybie bi-amp, bo o to mi chodziło trzeba właśnie uważać na drivery żeby w trybie bi-amp nie podłączyć sekcji wys. bezpośrednio do wzmaka, bez aktywnej zwrotnicy.

Edytowane przez Marek.S

Skonsultowałem, wygląda na to, że mam rację z tym filtrem górnoprzepustowym.

aby sie to nie stało co piszesz trzeba przelutować przelacznik aby przy przelaczaniu nie odlaczal elementow C1, C2, L1 i L2 z toru.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Moim zdaniem wtedy lepiej już zrobić zwrotki w oddzielnych puszkach i między zwrotki a kolumny dać speak-ony.

Cos jak w profesjonalnych M9500.

38147_big.jpg

Ktoś chętny na subwooferek TCB 4688? Ależ to musi mieć pierdyknięcie, podwójna osiemnastka w obudowie band-pass. 1200W i 23Hz (-10db)

Ukryta Zawartość

$_85.JPG

Ukryta Zawartość

> atlon,

znasz może osobę, która wykona zewnętrzną zwrotnicę LX10?

widziałem jak japończycy zrobili zewnętrzną do S101 i to jest to.

kiedyś też polecałeś ten krok i nadszedł już czas na realizację w moich C56.

atlon, chodzi mi o coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Osoby do wykonania zwrotnic, pewnie by się znalazły – nawet na tym forum.

Jak na odległość, bez kolumn. Do wykonania samych zwrotnic niezbędny jest schemat.

Oryginalna zwrotnica w JBL S101 prezentuje się naprawdę dobrze:

Ukryta Zawartość

…cewki TOLTEC na rdzeniu EI. Wartości 3.0mH i 0.50mH, przewodnik OFC 0.8mm i 0.7mm. Tłumik Fostex AT-50H. Rezystory cementowe 10W 7.5R, 10R, 39R. W filtrze dolno-przepustowym kond. KSC 24MFD/100V + by-pass. W górno-przepustowym jakieś żółte – pewnie coś z MKP / MKS / MKT + by-passy. Wiesz dokładnie jakie?

W 80-tych i jeszcze w 90-tych latach wstawiali kond. bocznikujące, aby wycisnąć jak największą rozdzielczość i mikro-detal. Nawet DD55000 je mają:

Ukryta Zawartość

Zwrotnica do S101 na nowych komponentach:

Mundorf MCap 15uF / Jantzen Standard 10uF, 4.7uF / Jantzen Superior 3.3uF, 2.7uF / ASC X333F uF?.

Dale NS-5 39R, 10R, 6.8R / Jantzen Audio Superes 10W 1R, 10W 0.47R, 10W R?

Jantzen Audio Iron Cored Coil (with discs) 3.0mH, Air Cored Wire Coil 0.50mH.

Ukryta Zawartość

...Fostex'a AT-50H zastąpili rezystorami, to mogli w tym miejscu trochę nadrobić. Tak ogólnie szału nie ma, ale jest dobrze. Ciekawo, czy wstawiając nowe komponenty, wiedzieli jak grają stare.

Terminale dali słabsze, ale zawsze lepiej dołożyć do komponentów zwrotnicy, aniżeli wydawać tysiące zł na jakieś topowe terminale, a wtedy efekt będzie lepszy.

4425 Bi-Radial Studio Monitor grają na tych samych przetwornikach 2214H + 2416H (1 3/4'' diameter titanium diaphragm) + 2342 Bi-Radial Horn 100° x 100° Dispersion.

Przetworniki te same, ale to w ogóle inne kolumny/projekty, w innych obudowach, z innymi zwrotnicami, punktami podziału i hornami, bo w S101 grają 2371 Flat-Front Bi-Radial Horn 90° x 40° Dispersion.

Do domu lepiej domowe JBL S101 40th Anniversary Edition:

Ukryta Zawartość

...to tak jakby następca, starszych JBL L101 | Lancer 101:

Ukryta Zawartość

...w obu przypadkach kolumny dociąża górna płyta marmurowa.

W Lancer 101 i Twoich Dorian'ach C56 woofery LE14A nie są niczym filtrowane, tylko drivery LE175 z filtrem górnoprzepustowym:

Ukryta Zawartość

...tego 8-ohm'owego L-Pad'a możesz z powodzeniem zastąpić rezystorami.

Do LE175 dostaw jakiś tweeter: 075 / 076 / 077.

Najlepiej abyś sam we własnym systemie złożył sobie nowe zwrotnice do C56.

Jak masz przejrzysty system, to i spokojnie zagrają taśmowe cewki z LE175

Najlepiej byłoby dać cewki ze srebrnej taśmy i kondy typu PIO ze srebrną folią i to z 9V :-)

Oryginalne EI TOLTEC są bardzo wydajne, równe, kontrolowane i wyraziste na skrajach i najchłodniejsze na średnicy. Jeszcze u mnie grają na basie z LE15A, na wysokich z 1'' driverami LE85 i bullet tweeterami 075.

Przy bardzo przezroczystym/neutralnym systemie, to już oryginalne EI były gorsze w barwie na średnicy i chłodniejsze tonalnie ...przy największych 2'' średniotonowych driverach na 4'' tytanie.

Powietrzne cewki na średnicy cieplejsze i dużo detali, ale bardziej do góry.

Taśmowe cewki na średnicy bardziej gęste na detalach i najlepiej dociążone w niższym zakresie. Dźwięki pełne bardzo naturalne i równe w całej średnicy.

Oryginalne EI będą lepsze na średnicy, wtedy gdy system/elektronika nie da totalnych detali, otwartości i kontroli średnicy ...wtedy one lepiej wszystko poukładają i wykontrolują.

Powietrzną mam w filtrze górnoprzepustowym z Supreme uzupełnionym o S/G/O z 9V i SM.

Taśmową w dolnoprzepustowym z Vitamin Q 196P z 9V i SM.

Lubię słyszeć multum informacji! i wszystko pod wzorową równowagą i kontrolą :-)

...do tego pełna dynamika/swoboda i zero kompresji.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • Pokaż nowe odpowiedzi