Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Atlon11 a co Ty masz konkretnie w domu, jaki system?

Pisałem już niejednokrotnie :-) musisz poszukać!

Słucham na vintage'owych kolumnach 4-way z pięcioma przetwornikami na kolumnę.

Komponenty z moich kolumn możesz zastać w JBL Hartsfield i Paragon D44000, no i masz prawie wszystko, a pozostałe 2 przetworniki jeszcze z innego modelu.

Są to oryginalne kolumny rozbudowane do optymalnej konfiguracji aby wycisnąć ile tylko się da. Całość znajduje się na równie świetnych standach, by już od podstawy była pełna kontrola nad dźwiękiem! Łącznie ze standami obie kolumny około pół tony.

Stare firmowe zwrotnice omijam, i robię własne bezkompromisowe w klasie A.

Woofery zasilane monoblokami 450W w klasie A/B.

Następne monobloki z osobnym/zewnętrznym zasilaniem grają w klasie A Single-Ended oddając 80W dla całej sekcji średnio-wysokotonowej.

Jedynie w przedwzmacniaczu posiadam lampy, ale i też nie ma mowy aby zakłamywał brzmienie, bo inaczej out.

Jak trzeba to i elektronikę upgraduje, aby nie stawiała żadnych ograniczeń.

Okablowanie maksymalnie rozdzielone, tak by każdy przetwornik/sekcja posiadała osobne przewody głośnikowe, łącznie cztery pary od wzmacniaczy!

Zasilanie również podstawa, i tu dwie duże puste aluminiowe listwy z jak najlepszymi gniazdami rodowanymi. Żadnych filtrów i bezpieczników tylko optymalne gniazda i bdb ich połączenie – nic nie może kompresować dynamiki, rozdzielczości i przejrzystości. Dwie listwy, bo jedna jest dla monobloków, a druga dla przetworników dac, transportów i przedwzmacniaczy. Dalej wiadomo jak najlepsze, optymalnie dopasowane sieciówki do każdego urządzenia, i od obu listw osobne do samej ściany.

A jak gra? Tak, że tobie nawet się nie śniło! Wszystko wymiata tak samo od Jazzu, klasyki, po muzykę elektroniczną, rock i pop, po prostu wszystko gra.

Jest świetny realizm brzmienia, neutralność, uniwersalność, wyśmienita dynamika, rozdzielczość, detaliczność, naturalna barwa wybrzmień detali i wokali, równowaga tonalna, rytm, bas, przestrzeń i świetna scena...totalne poczucie Live i pełna kontrola nad dźwiękiem.

To jest coś, wycisnąć maksymalną ilość informacji w całym paśmie z jak najlepszą jakością, np. średnica ekstremalnie przejrzysta, wyciąga wszystkie informacje z głębi, a przy tym ma świetną jakość i kapitalne selektywne wokale.

Ogólnie lubię świetny realizm i jakość brzmienia z leciutką dozą miękkości, i zero rozpływania się dźwięku, bo tego nienawidzę.

Uwielbiam słuchać muzykę, ale tylko w najlepszej jakości, takiej w której pochłania żywcem!

I tylko takie kolumny mnie interesują, które potrafią przekazać całe piękno muzyki bez żadnych ograniczeń!

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Wszystko testuje/zgrywam na słuch, i świetnie mi to wychodzi :)

Najlepsze zwrotnice z najniższym poziomem zniekształceń zapewnia Charge-Coupled Linear Definition System, którego działanie opiera się na spolaryzowaniu napięciem stałym kondensatorów znajdujących się w zwrotnicy. I takie właśnie wykonuje u siebie i polecam Tobie Wuelem :)

Pzdr.

Twoj wiek mowi wszystko , ja juz fascynacje sprzetem mam dawno za soba....

To czym się teraz zajmujesz?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pisałem już niejednokrotnie :-) musisz poszukać!

Słucham na vintage'owych kolumnach 4-way z pięcioma przetwornikami na kolumnę.

Komponenty z moich kolumn możesz zastać w JBL Hartsfield i Paragon D44000, no i masz prawie wszystko, a pozostałe 2 przetworniki jeszcze z innego modelu.

Są to oryginalne kolumny rozbudowane do optymalnej konfiguracji aby wycisnąć ile tylko się da. Całość znajduje się na równie świetnych standach, by już od podstawy była pełna kontrola nad dźwiękiem! Łącznie ze standami obie kolumny około pół tony.

Stare firmowe zwrotnice omijam, i robię własne bezkompromisowe w klasie A.

Woofery zasilane monoblokami 450W w klasie A/B.

Następne monobloki z osobnym/zewnętrznym zasilaniem grają w klasie A Single-Ended oddając 80W dla całej sekcji średnio-wysokotonowej.

Jedynie w przedwzmacniaczu posiadam lampy, ale i też nie ma mowy aby zakłamywał brzmienie, bo inaczej out.

Jak trzeba to i elektronikę upgraduje, aby nie stawiała żadnych ograniczeń.

Okablowanie maksymalnie rozdzielone, tak by każdy przetwornik/sekcja posiadała osobne przewody głośnikowe, łącznie cztery pary od wzmacniaczy!

Zasilanie również podstawa, i tu dwie duże puste aluminiowe listwy z jak najlepszymi gniazdami rodowanymi. Żadnych filtrów i bezpieczników tylko optymalne gniazda i bdb ich połączenie – nic nie może kompresować dynamiki, rozdzielczości i przejrzystości. Dwie listwy, bo jedna jest dla monobloków, a druga dla przetworników dac, transportów i przedwzmacniaczy. Dalej wiadomo jak najlepsze, optymalnie dopasowane sieciówki do każdego urządzenia, i od obu listw osobne do samej ściany.

A jak gra? Tak, że tobie nawet się nie śniło! Wszystko wymiata tak samo od Jazzu, klasyki, po muzykę elektroniczną, rock i pop, po prostu wszystko gra.

Jest świetny realizm brzmienia, neutralność, uniwersalność, wyśmienita dynamika, rozdzielczość, detaliczność, naturalna barwa wybrzmień detali i wokali, równowaga tonalna, rytm, bas, przestrzeń i świetna scena...totalne poczucie Live i pełna kontrola nad dźwiękiem.

To jest coś, wycisnąć maksymalną ilość informacji w całym paśmie z jak najlepszą jakością, np. średnica ekstremalnie przejrzysta, wyciąga wszystkie informacje z głębi, a przy tym ma świetną jakość i kapitalne selektywne wokale.

Ogólnie lubię świetny realizm i jakość brzmienia z leciutką dozą miękkości, i zero rozpływania się dźwięku, bo tego nienawidzę.

Uwielbiam słuchać muzykę, ale tylko w najlepszej jakości, takiej w której pochłania żywcem!

I tylko takie kolumny mnie interesują, które potrafią przekazać całe piękno muzyki bez żadnych ograniczeń!

Absolutnie nie chcę się czepiać ,bo pewnie się zaraz zacznie batalia. Rozumiem że te kolumny to Diy? Monobloki też robione czy może jakieś konkrety . Sorry za sugestię . Ale dla mnie albo jesteś genialnym konstruktorem ,albo blagierem.Z prezentowanej wiedzy przez Ciebie wynika że masz ogromne pojęcie o czy piszesz. Ale z tymi zestawami Diy bym się tak nie jarał. Mam nadzieje że nie tylko w twoim przekonaniu to gra świetnie. Pozdrawiam nie mam nic złośliwego na myśli ,jedynie moja ciekawość mnie wyprzedza.

Absolutnie nie chcę się czepiać ,bo pewnie się zaraz zacznie batalia. Rozumiem że te kolumny to Diy? Monobloki też robione czy może jakieś konkrety . Sorry za sugestię . Ale dla mnie albo jesteś genialnym konstruktorem ,albo blagierem.Z prezentowanej wiedzy przez Ciebie wynika że masz ogromne pojęcie o czy piszesz. Ale z tymi zestawami Diy bym się tak nie jarał. Mam nadzieje że nie tylko w twoim przekonaniu to gra świetnie. Pozdrawiam nie mam nic złośliwego na myśli ,jedynie moja ciekawość mnie wyprzedza.

Chyba napisałem wyraźnie, iż żaden zestaw DIY!

Gdzie ty blagierze te DIY wyczytałeś, jak pisze w odpowiedzi że rozbudowane!

I nikt tu się nie jara tylko odpisuje na pytanie.

Co do brzmienia, żadne twoje kolumny nie mają najmniejszego startu, bo na dźwięku to ja się znam i nie zachwycę się tym co ty, czyli KEF 105/2 i 107/2.

Wiesz wszystko trzeba umieć robić, nawet firmową elektronikę ulepszać!, albo wykonać lepszą od firmowej.

Z takim systemem/elektroniką jak u ciebie to by mi nawet kolumn z miejsca nie ruszyło, ale pod KEF to wystarczy!

Najważniejsze aby to co gra u mnie dla mnie się podobało, ale cóż ja poradzę że innym również bardzo się podoba.

Widzę że geniuszy nam przybywa. Kolega też widzę "na dźwięku to się zna" i do tego potrafi ulepszać firmową elektronikę.

Jak mniemam kolega jest bardzo majętny bo z takimi talentami biednym być nie można.

Co kolega myśli o nowej S-Klasie Mercedesa. Chwalą się że najlepsza fura wszech czasów.

Zamawiamy czy czekamy na wersję Coupe? Ja bym wolał Coupe.

Zdolny mamy naród. Same gwiazdy....tylko jakoś blasku temu narodowi nie dodają.Pewnie nie chcą.

Co do brzmienia, żadne twoje kolumny nie mają najmniejszego startu, bo na dźwięku to ja się znam i nie zachwycę się tym co ty, czyli KEF 105/2 i 107/2.

Wiesz wszystko trzeba umieć robić, nawet firmową elektronikę ulepszać!, albo wykonać lepszą od firmowej.

Z takim systemem/elektroniką jak u ciebie to by mi nawet kolumn z miejsca nie ruszyło, ale pod KEF to wystarczy!

Najważniejsze aby to co gra u mnie dla mnie się podobało, ale cóż ja poradzę że innym również bardzo się podoba.

Najpierw sprawdzasz co i u kogo siedzi.Nie atakuje, zestawy u mnie już zmienione na JBL studio monitor made in USA . a nie wersję diy made in garaż. To po pierwsze, po drugie nie napisałeś jakie to kolumny są u Ciebie wiadomo że vintage na przetwornikach takich jak siedzą w Legendach Audio nic po za tym. Facet, na marginesie u siebie w domu w Polsce, nie mam nic poza tv. bo terminator lat 2,5 chętnie by się nimi zajął, starszy syn gra na gitarze przy pomocy wzmacniacza Isophon z 1956r. Jeszcze małe dwa grosze.Z jednym się zgadzam że firmową elektronikę można ,wręcz trzeba udoskonalać do własnych potrzeb. i miałem tego nie raz przykład, Choć jestem debilem elektronicznym nie rozróżniam tego czy tamtego, to powiem Ci jedno nie wiem ile masz lat lecz, dziś przy kochanym dziadku google ,można być anonimowo fenomenem. Gorzej jeżeli nie ma się doświadczenia w odsłuch.Ja w Europie znam przynajmniej kilkanaście wartościowych sklepów gdzie spędziłem nie jedną chwilę. I jakiś tam pogląd mam, przepychać się słownie nie zamierzam. Umieściłem swoje zdjęcie ,mam nadzieje że ktoś z forum pozna mnie w Munchen na Audio, w moim towarzystwie człowiek się nie nudzi. Pozdrawiam Pamiętaj jak staną u mnie Everest czy prawdziwe Hartsfield dam znać i zamieszczę zdjęcia bo to nie lada gratka. A tak na marginesie ile jest sztuk w Polsce? Ostatnio była do sprzedania tylko jedna sztuka lecz się nie skusiłem . Za to paragony pojawiają się częściej ,mają jednak małą wadę jak dla mnie, zawsze z nimi będzie kojarzył mi się wazonik z sztucznymi kwiatami.Z racji wygładu. I nie napinaj się tak bo to nie zdrowe. Zresztą ja zawsze jestem otwarty na odwiedziny. Edytowane przez lukag72

Witaj P. byłem u Ciebie i widziałem twoje dzieło Vel JBl. ogromny potencjał sam wiesz bo Ci to mówiłem ,ja nie słyszałem na żywo oryginału,twoje paczki robią wrażenie ale czy to jest to ,sam przyznaj. Pozdarwiam

A tak na ma

Najpierw sprawdzasz co i u kogo siedzi.Nie atakuje, zestawy u mnie już zmienione na JBL studio monitor made in USA . a nie wersję diy made in garaż. To po pierwsze, po drugie nie napisałeś jakie to kolumny są u Ciebie wiadomo że vintage na przetwornikach takich jak siedzą w Legendach Audio nic po za tym. Facet, na marginesie u siebie w domu w Polsce, nie mam nic poza tv. bo terminator lat 2,5 chętnie by się nimi zajął, starszy syn gra na gitarze przy pomocy wzmacniacza Isophon z 1956r. Jeszcze małe dwa grosze.Z jednym się zgadzam że firmową elektronikę można ,wręcz trzeba udoskonalać do własnych potrzeb. i miałem tego nie raz przykład, Choć jestem debilem elektronicznym nie rozróżniam tego czy tamtego, to powiem Ci jedno nie wiem ile masz lat lecz, dziś przy kochanym dziadku google ,można być anonimowo fenomenem. Gorzej jeżeli nie ma się doświadczenia w odsłuch.Ja w Europie znam przynajmniej kilkanaście wartościowych sklepów gdzie spędziłem nie jedną chwilę. I jakiś tam pogląd mam, przepychać się słownie nie zamierzam. Umieściłem swoje zdjęcie ,mam nadzieje że ktoś z forum pozna mnie w Munchen na Audio, w moim towarzystwie człowiek się nie nudzi. Pozdrawiam Pamiętaj jak staną u mnie Everest czy prawdziwe Hartsfield dam znać i zamieszczę zdjęcia bo to nie lada gratka. A tak na marginesie ile jest sztuk w Polsce? Ostatnio była do sprzedania tylko jedna sztuka lecz się nie skusiłem . Za to paragony pojawiają się częściej ,mają jednak małą wadę jak dla mnie, zawsze z nimi będzie kojarzył mi się wazonik z sztucznymi kwiatami.Z racji wygładu. I nie napinaj się tak bo to nie zdrowe. Zresztą ja zawsze jestem otwarty na odwiedziny.

Jak jesteś taki świetny to popraw takie 107.2 które można kupić za 4000zł, a znalazły się w pierwszej 20 stereopfile com 40 lecia. Poszukaj choć jednej złej opinii na portalach ze stanów czy dalekiego wschodu. Może Ci się jedynie wydaję, że wszystko wiesz. Jak te twoje są takie 6+ ,to może sprzedam mieszkanie i kupie je sobie .Może jakieś zdjęcia zaprezentujesz. Nie obrażaj się jednak przecież chyba jesteśmy trochę rozwinięci umysłowo ,po za mną burym chamem z czworaków.

Ale za to z jakich...czworaków...z germańskich okrutnych...w mieście Alberta gdzie dziś jego duch spogląda z najwyższej na świecie

wieży....kościelnej!!

Pokora i dystans w stosunku do własnej oceny są jednak wskazane.

Musisz Luka wpaść za jakieś pół roku, kilka zmian poczyniłem, kilka jeszcze poczynię. Słucham ostatnio głównie z winylu i jest bajka. Dla mnie. Żeby tak wypisywać po forach, że się znam i że wszystko wiem. Może za pół wieku.

Sly odpuść sobie lepiej te horny w Monachium, skoro wiesz, że to nie twoja bajka, to z kisielem z odsłuchu nie wyjdziesz. Horny nigdy nie będą miały precyzyjnej lokalizacji, dla wielu to je z miejsca przekreśla. Pewnie w twoim przypadku tak jest.

Dawać mi tu wiosnę, mam chcicę na rower.

Edytowane przez Amnes

Co wy,..z tymi papierosami,....

Jak to co nawet kot Climaxa pali ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skoro tam będę to chętnie posłucham.

Słyszałem w życiu już sporo ale zawsze warto posłuchać coś jeszcze.

W przeciwieństwie do kilku kolegów z forum nie wiem zawsze co jest najlepsze.

Mam wręcz wrażenie, że w tej górnej półce to nie ma jednoznacznej definicji najlepszego

sprzętu.On się różnią i to daje pewien urok ale żeby zaraz mieć pewność, że to czy tamto

jest bezdyskusyjnie the best to ja jeszcze nie jestem na tym etapie.

A czym więcej słucham tym bardziej jestem pewien że nigdy nie dojdę do takiego

poziomu trafnego oceniania.

Rafaell, piękny Brytyjczyk.

Mam wręcz wrażenie, że w tej górnej półce to nie ma jednoznacznej definicji najlepszego

sprzętu.On się różnią i to daje pewien urok ale żeby zaraz mieć pewność, że to czy tamto

jest bezdyskusyjnie the best to ja jeszcze nie jestem na tym etapie.

Rafaell, piękny Brytyjczyk.

W sumie sprzęt może się podobać lub nie to już rczej sprawa smaków.

a Brytyjczyk to wygląda tak ;)

Najpierw sprawdzasz co i u kogo siedzi.Nie atakuje, zestawy u mnie już zmienione na JBL studio monitor made in USA . a nie wersję diy made in garaż. To po pierwsze, po drugie nie napisałeś jakie to kolumny są u Ciebie wiadomo że vintage na przetwornikach takich jak siedzą w Legendach Audio nic po za tym. Facet, na marginesie u siebie w domu w Polsce, nie mam nic poza tv. bo terminator lat 2,5 chętnie by się nimi zajął, starszy syn gra na gitarze przy pomocy wzmacniacza Isophon z 1956r. Jeszcze małe dwa grosze.Z jednym się zgadzam że firmową elektronikę można ,wręcz trzeba udoskonalać do własnych potrzeb. i miałem tego nie raz przykład, Choć jestem debilem elektronicznym nie rozróżniam tego czy tamtego, to powiem Ci jedno nie wiem ile masz lat lecz, dziś przy kochanym dziadku google ,można być anonimowo fenomenem. Gorzej jeżeli nie ma się doświadczenia w odsłuch.Ja w Europie znam przynajmniej kilkanaście wartościowych sklepów gdzie spędziłem nie jedną chwilę. I jakiś tam pogląd mam, przepychać się słownie nie zamierzam. Umieściłem swoje zdjęcie ,mam nadzieje że ktoś z forum pozna mnie w Munchen na Audio, w moim towarzystwie człowiek się nie nudzi. Pozdrawiam Pamiętaj jak staną u mnie Everest czy prawdziwe Hartsfield dam znać i zamieszczę zdjęcia bo to nie lada gratka. A tak na marginesie ile jest sztuk w Polsce? Ostatnio była do sprzedania tylko jedna sztuka lecz się nie skusiłem . Za to paragony pojawiają się częściej ,mają jednak małą wadę jak dla mnie, zawsze z nimi będzie kojarzył mi się wazonik z sztucznymi kwiatami.Z racji wygładu. I nie napinaj się tak bo to nie zdrowe. Zresztą ja zawsze jestem otwarty na odwiedziny.

Chociaż w jednym się zgadzamy :) że dla własnych potrzeb można ulepszać elektronikę.

Co Ci da model kolumn, z których tylko wykorzystuję bardzo konkretną sekcję niskotonową i nie odzwierciedla faktycznego stanu rzeczy. Ale niech będzie, na niej znajduje sekcja średniotonowa dokładnie jak w Hartsfield, dalej nad nią następny driver w mniejszym hornie i na samym szczycie tweeter. To jest dokładnie rozbudowane/ustawione jak w Living Voice Vox Olympian, tylko z potężniejszą sekcją niskotonową ustawioną na standach.

No i co, gra gitara!

Jak jesteś taki świetny to popraw takie 107.2 które można kupić za 4000zł, a znalazły się w pierwszej 20 stereopfile com 40 lecia. Poszukaj choć jednej złej opinii na portalach ze stanów czy dalekiego wschodu. Może Ci się jedynie wydaję, że wszystko wiesz. Jak te twoje są takie 6+ ,to może sprzedam mieszkanie i kupie je sobie .Może jakieś zdjęcia zaprezentujesz. Nie obrażaj się jednak przecież chyba jesteśmy trochę rozwinięci umysłowo ,po za mną burym chamem z czworaków.

Pisałem coś i jakimś poprawianiu dla kogoś kolumn! No to skąd te pytanie, a zresztą przecież wiesz, że najbardziej lubię tubowe kolumny, i takowych zawsze z przyjemnością słucham :)

Ale może Ty ich nie lubisz. Zresztą każdy słucha co jemu się podoba i tyle!

Przejrzalem Twoje wpisy......Ty jestes chory po prostu.

Co na to rodzina, czy Twoja kobieta to kolumna jest czy co?

I zero o muzyce.....

Arek do kogo ten wpis?

Twoj wiek mowi wszystko , ja juz fascynacje sprzetem mam dawno za soba....

A ty co st**y pr**u, stówkę na karku masz i muzyki nie słuchasz i nie kręcisz już drutów :) i teraz na dziewczyny z solid-core silver 0,5 mm :) he he

Przejrzalem Twoje wpisy......Ty jestes chory po prostu.

Co na to rodzina, czy Twoja kobieta to kolumna jest czy co?

I zero o muzyce.....

Gościu ty pilnuj swojej dupy bo przegiąłeś pałę totalnie! Lecz się na nogi, bo na głowę już za późno!

I w przeciwieństwie do Ciebie mam czas na wszystko, także na hobby.

No i jeszcze mógłbyś dużo się nauczyć od Rafaell'a w kwestii przewodów no pewno ma większe pojecie od Ciebie.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

To zboczenie nie hobby....a czasu masz niewiele, przekonasz sie niebawem.

Dzieki za wpis powyzej, mowi wszystko o tobie.

:>>>>> Ekstremalny high end jest elitarny, wykluczający i ważny tylko dla niewielkiej liczby ludzi. Dla mnie ważniejsze jest dotarcie do czytelników, których będzie więcej niż kilku. Hi-fi to po prostu hobby. Brzydko mówiąc, świat obraca się wokół gówna i martwimy się nonsensownymi rzeczami. Czy myślisz, że kiedy umrzesz i spojrzysz wstecz będziesz pamiętał którykolwiek ze swoich sprzętów hi-fi? Czy myślisz, że będzie cię obchodziło cokolwiek z tych problemów i obsesyjnych zachowań? Jeśli nie, to dlaczego to wszystko musi cię tak bardzo obchodzić teraz? To po prostu jest mało ważne. Po prostu czerp z tego radość. Jeśli z kolei uwielbiasz zajmować się sprzętem i wszystkimi rzeczami z tym związanymi, to kim ja jestem, żeby się z tym nie zgadzać? Miałem z tym do czynienia więcej niż znakomita większość z nas i doszedłem do wniosku, ze to jest Malo interesujące. Po prostu wyrosłem z syndromu dzieciaka w sklepie ze słodyczami.<<<<<

Patrzę internetowy Rambo, który w realu blednie.

Widać po wpisach że bez forum żyć nie możesz, to twój jedyny świat zabity dechami.

Zboczenie jest w Twoim przypadku, bo siedzisz w tym na okrągło i nie masz innych zajęć na stare lata i prze to na łeb Ci bije.

Wow! Te tuby i potężna sekcja basowe to faktycznie musi mieć....kopnięcie!

W tej sytuacji szczególnie uważnie a jednocześnie....ostrożnie muszę się

przyjrzeć tematowi na show w Monachium.

Rozwiń myśl dlaczego to takie wartościowe rozwiązanie. Google wskazuje tylko angielskie strony i nie ma sensu, abym czytał, bo nie znam się na elektronice. Z uwagi na co to taki cud. Mowa o Charge-Coupled Linear Definition System.

Ze swojego doświadczenia wiem, że jak coś jest strojone na słuch, to po każdym obudzeniu się rano i włączeniu sprzętu nachodzi ochota coś zmienić, podkręcić. Człowiek się przyzwyczaja do złego i dopiero dłuższy odpoczynek od słuchania naprowadza na właściwe brzmienie.

Zadeklaruj tutaj, że nie ustawiasz i nie zmieniasz ustawień (na słuch) co kilka dni :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi