Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma tak lekko :-) ... byłoby za dobrze, aby pierwsza zwrotnica i od razu elegancja-francja ...ale za 5-lat, jak Marek dobrze podrasuje zwrotnice i elektrownie, to już może być całkiem niezła jazda.

Zwrotnica od każdego przetwornika musi być wypuszczona na zewnątrz, aby była na widoku w zasięgu ręki.

Grzegorz-cybant razem z Tobą pmcomp'ie uprzedzał aby nie stosować Cross-Cap'ów i ja pisałem że to padło skompresowane. Wziąłby Soleny Silver Sound i byłaby inna bajka, czy nawet te Rike Audio S-Cap.

Dalej, co on tam ma... Cewki taśmowe, te z Polinku, ujdzie to na średnicy.

Nigdzie nie mam samych taśm, a hybrydy i to tylko na średnicy Wax-Coil + Wire Coil ...i jest kozak, ale wszędzie indziej (poza średnicą) to już cewki z rdzeniem EI robią dużo lepszą robotę.

Poza tym jako bypassy, mam SM-ki w zwrotnicach, także na średnicy przy Supreme i SGO z 18V, a z drugiej strony przy Vitaminach Q 196P z 18V ...także i SM-ki pod napięciem.

Jenseny PIO-Cu już kiedyś miałem, to dla mnie padło, nie wiem jak Pmcomp może lubić te zdechlaki Jensena.

Następna kwestia, to selektywna elektronika... Bo może być za słaby, za tępy, za ciężki (przeciążony) tonalnie stary Krell KSA50 MkII, to trzeba nowszego, bardziej neutralnego Marka Levinsona, lub coś innego...

np. jakaś Theta :

Theta Citadel 1.5 monoblock power amplifier

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Theta Enterprise monoblock power amplifier

Ukryta Zawartość

Albo jeszcze lepiej w klasie D… Theta Prometheus monoblock power amplifier, na modułach Hypex NC-200

9e3d7435_ScreenShot2014-02-05at8.01.08PM.png

I jeszcze przewody, musi mieć 4-pary głośnikowych przewodów, aby każdy przetwornik miał swój osobny przewód głośnikowy – to podstawa!

Odpowiedni przekrój, czasami po kilka przewodów głośnikowych pod każdy przetwornik.

Im bardziej przezroczysty/rozdzielczy, neutralny i uniwersalny system, tym bardziej dokładna i fachowa ocena każdego najdrobniejszego komponentu!

Dobra, nie ma co się powtarzać, bo wszystko jest oczywiste.

Pmcomp, Ty wybierasz się na AS 2014 Warsaw ... masz tak blisko, to ja już bym na miejscu był, za każdym razem. A tak się nie chce jechać samemu tyle drogi, a grają takie paki jak : JBL K2 S9900, Grande Utopia EM, i kilka innych ciekawych paczek.

Choć z drugiej strony, to wcale nie tak daleko, biorąc pod uwagę to, że Mirek10 na AS 2014 przylatuje z Londynu! – mieliśmy się styknąć na AS, i ja także z Tomkly'm i innymi.

Dzisiaj od 10 godziny w Hotelu Bristol, sala Reymont, 1 piętro…

Ukryta Zawartość

10277034_852281664822606_8536966268935582401_n.jpg?oh=a89aaebf1958c4183d698472479e6cda&oe=54E2925D

…K2 S9900 z topowym systemem Levinsona: No.512 + No.52 i zapewne No.53 lub No.532 i Cardasy Clear

Jeszcze z topowym, najlepszym przedwzmacniaczem No.52 , no nie, wkur*ię się jak nie posłucham!

… z góry widać najnowszy zintegrowany wzmacniacz No.585, który na tegorocznym show w Monachium grał z K2 S9900, a No.512 + No.52 i No.53 z Everestami DD67000 i jeszcze grubszymi Transparentami, niż przy K2 S9900

IMG_2543ss.jpg

04.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atlon11
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Jenseny PIO-Cu już kiedyś miałem, to dla mnie padło, nie wiem jak Pmcomp może lubić te zdechlaki Jensena.

Ja je lubię ale w elektronice, w torze np. jako sprzęgające albo wyjściowe. I teraz będą włozone na wyjście do zwrotnicy. A np. w Dynaco ST 35 będą Multicapy RTX i Spraque Black Beauty NOS.

Jedyne kondy jakie zmieniam w zwrotnicy to na Duelundy 1,5uF i 1uF w części wysokotonowej. Reszcie kondów mówię pa, pa.

Na AS sie wybiorę i tych JBLi posłucham. Choć nie lubię słuchać w nieznanych, szczególnie hotelowych pomieszczeniach.

Pozdro

A tak się nie chce jechać samemu tyle drogi, a grają takie paki jak : JBL K2 S9900, Grande Utopia EM, i kilka innych ciekawych paczek.

Choć z drugiej strony, to wcale nie tak daleko, biorąc pod uwagę to, że Mirek10 na AS 2014 przylatuje z Londynu! – mieliśmy się styknąć na AS, i ja także z Tomkly'm i innymi.

Jak się można wybrać samolotem z Warszawy do Monachium to mozna i z Londynu do Warszawy :).

Pozdro

Zapraszam na blog ............................................. do zerknięcia na moją zwrotnicę.

Pozdro

Edytowane przez cir
reklama

Muszę przewietrzyć mój system…

Zapraszam do poczytania moich wrażeń z odsłuchu JBL K2 S9900 (totalna porażka !!!, teraz juz wiem czemu koledze sly granie JBLi może się nie podobać) oraz innych klocków z Hotelu Bristol.

Jutro robię Hotel Sobieski.

Nie podam bezpośredniego linka bo cir i tak wywali. Wpiszcie w wyszukiwarkę "blog pmcomp" i wyjdzie w pierwszym wyniku wyszukiwania. W drugim wyniku znajdziecie historię :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Pmcompie, Cir edytował post, bo popełniłeś off-top wklejając po raz ''n-ty'' link do ''swego blogu''.

Jak masz coś do powiedzenia, to napisz tu, ale prawdę, a na fausz jak na swym zrzędnym blogu (#753, strona 38) :

''Salka dość mała ale atlon11 twierdzi, że wielkie JBLe zagrają nawet w kibelku, a na pewno grają w małych, skośnookich pomieszczeniach takich jak tu:''

608a17ba.JPG

...co to ma znaczyć? Wymyślasz swe twierdzenia i przypisujesz je innym! .../........................................./bo nie toleruję takich przekrętów/............................./

Masz to wykasować tam u siebie z blogu, inaczej .................................

Trybisz cokolwiek, że nie znoszę jak ktoś coś wymyśla jak Ty!, mówi nie prawdę, lub przekręca, nawet jedno słowo ...czyli ogólnie........................................................... ludzi!

Widzisz jaką Ty masz krótką i słabą pamięć na stare lata:

Zagra, zagra. Te JBLe mimo ogromnych rozmiarów nie mają problemów z graniem w małych klitkach. Zauważyłem też że przez to że same paczki są tak szerokie nie są tak wyczulone na stanie blisko ścian bocznych.

Rozumiem, że po 5-ciu latach (od wpisu) mogłoby się coś tam delikatnie przekręcić, ale gdzie po kilkunastu godzinach ...Ty to................................. Wypisujesz gdzieś po kontach i jeszcze wszystko przekręcasz.

Edytowane przez cir
obrazliwy atak personalny

No cóż, wtedy głośniki projektowali inżynierowie, a dzisiaj pilnuja ich księgow

To podobnie jak z samochodami. Takie czasy Panocku, takie casy!

Słuchałem w Monachium ML z JBL i .... niestety nie podobało mi się. Wybieram się dziś do Bristolu i zobaczymy, a raczej posłuchamy.

( Zastrzegam, ze mam pełną świadomość, iż na wystawie z opiniowaniem sprzętu należy być bardzo ostrożnym)

Słuchałem w Monachium ML z JBL i .... niestety nie podobało mi się. Wybieram się dziś do Bristolu i zobaczymy, a raczej posłuchamy.

Słuchaliśmy wtedy nawet razem i mieliśmy takie same odczucia. Ale gusta są różne.

No cóż, wtedy głośniki projektowali inżynierowie, a dzisiaj pilnuja ich księgowi .

To podobnie jak z samochodami. Takie czasy Panocku, takie casy!

( Zastrzegam, ze mam pełną świadomość, iż na wystawie z opiniowaniem sprzętu należy być bardzo ostrożnym)

cytuj jako pmcomp, bo to jego słowa

cytuj jako pmcomp, bo to jego słowa

I ja się z nich nie wycofuję.

Zestaw JBL K2 S9900 + ML zagrał wczoraj w Bristolu fatalnie. To moje zdanie. Dlaczego? Napisałem.

Pozdro

Po odsłuchach na AS przeprosiłem się ze swoim systemem może już nie jest tak źle :)

Ma już ktoś takie odczucia? przynać się :D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Właśnie skończyłem drugą. Pierwsza już gra i nie wiem czy gdzieś się pierdyknąłem czy po prostu 3155 nie nadaje się do tego układu bo gra to dość średnio ale to też trochę głupota oceniać z jedną kolumną.

Brakuje mi L-pada na 2123H, jest trochę głośny na zwrotce 3155.

Muszę koniecznie coś zrobić z BSS'em bo po recapie i wymianie opampów na wejściu jest za ostry. Spróbuje z powrotem dać do niego NE5532P, może się uspokoi.

Edytowane przez Marek.S

Jestem po kilku godzinach odsłuchu i powiem tyle - kicha. Matowy, nużący dźwięk z tych 3155. 3143 miały dużo więcej werwy i wyrazu. Nie wiem w czym problem, L-pady? Za grube okablowanie?

Edytowane przez Marek.S

Szkoda, ze nie przerobiles na 9V tej starej zwrotnicy, wtedy mialbys lepesze porownanie.

Zaraz, zaraz, jednego nie rozumiem. Czy ty zeobiles na 9V zwrotkę do uzycia potem z aktywną zewnetrzną zwrotnicą? Moze to tu jest problem?

Jak ja rozumiem temat to albo pasywna zwrotnica 9V albo zewnetrzna aktywna zwrotnica. Moze po prostu nie mozna mieszac tych rozwiązań?

A moze ta zwrotka 3155 nie nadaje sie do twoich driverów?

Nie wiem więc rzucam otwarte pytania.

Glowa do gory, na pewno to rozgryziesz. Pamietam jak ja robilem skoki w nok z Goodmansami, walczylem, walczylem i skonczylem na JBLach :). A dziś slucham czefoś innego ale o tym za chwilę :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość cybant

(Konto usunięte)

Jestem po kilku godzinach odsłuchu i powiem tyle - kicha. Matowy, nużący dźwięk z tych 3155. 3143 miały dużo więcej werwy i wyrazu. Nie wiem w czym problem, L-pady? Za grube okablowanie?

Zacznij od sprawdzenia , czy nie masz czegoś podpiętego w przeciwfazie...

Jak nie pomoźe wywal L pady , degradują dźwięk.

Czym to napędzasz , może wzmak nie daje rady?

Układy linearyzacji impedancji zamulają dźwięk , jeżeli są.

Z kablami żartowałeś?

Edytowane przez cybant

Podłączyłem odwrotnie L-pady :-)

Z czasem wywale je i dam normalne rezystory.

Kilka razy słyszałem że nie powinno się dawać 2.5mm na średnice i wysokie. Nie wiem ile w tym prawdy.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Podłączyłem odwrotnie L-pady :-)

Z czasem wywale je i dam normalne rezystory.

Kilka razy słyszałem że nie powinno się dawać 2.5mm na średnice i wysokie. Nie wiem ile w tym prawdy.

Zwyczajnie nie ma potrzeby dawać takiego grubego kabla , przecież tam płyną małe prądy.

Jeszcze pytanie, rozumiem ,że to zwrotnice z 3155 do głośników 3155?

95% tak. Różnica jest tylko w tym że 3155(z modelu 4355) ma "12 calowy midwoofer 2202H a u mnie jest "10 2123H ale mają podobną specyfikację.

No i w modelu 4355 są 2 woofery, u mnie jeden ale to nie ma znaczenia bo w 3155 i tak bas jest aktywny.

2.5mm2 dałem bo to miałem na stanie. Zamówiłem już 15m Beldena 9497.

Edytowane przez Marek.S
Gość cybant

(Konto usunięte)

Marek,

12 calowy głośnik nie może mieć podobnej specyfikacji....ma inne parametry TS.

Poza tym przecież przy zmianie ilości głośników lub objętości obudowy zmieniają wszystkie parametry ....

Tak nie wolno, tworzysz zupełnie inny głośnik.

Jeżeli robisz kopię jakiejś kolumny to muszą być zachowane wszelkie parametry oryginalnej.

Głośniki , wymiary obudowy zwrotnica..

Jak czytam , że Wy tutaj bez pomiarów zmieniacie np. podziały głośników to włos sie jeży.

Przy zmianie podziału np. rozwala sie całe zestrojenie fazowe....

Zestrojenie fazowe czyli time alignment? Żaden stary JBL z serii 43 tego nie ma, dopiero od 44xx był time align.

W sumie, poczytaj o tych zwrotkach. Przy JBLach praktycznie nikt na to nie patrzy tylko do 4343/4344MkI/4345 ładuja zwrotki z 4344MkII albo 4355 i nikt się nie skarży :-)

p.s

Niektórych wartości jak 3.6uF nie mogłem dostać u Jantzena i dałem 3.3+0.33. Warto zmienić ten 0.33 na powiedzimy superior z-capa czy to nic nie da?

Edytowane przez Marek.S
Gość cybant

(Konto usunięte)

Zestrojenie fazowe czyli time alignment? Żaden stary JBL z serii 43 tego nie ma, dopiero od 44xx był time align.

W sumie, poczytaj o tych zwrotkach. Przy JBLach praktycznie nikt na to nie patrzy tylko do 4343/4344MkI/4345 ładuja zwrotki z 4344MkII albo 4355 i nikt się nie skarży :-)

p.s

Niektórych wartości jak 3.6uF nie mogłem dostać u Jantzena i dałem 3.3+0.33. Warto zmienić ten 0.33 na powiedzimy superior z-capa czy to nic nie da?

Tak pomoże, zawsze lepiej wymienić mniejszą pojemność niż większą.

Zamianę tych zwrotnic pominę milczeniem ;))

Dojdziesz kiedyś do tego:)

Nie będę ładował nieskończonych kwot w te paki. W końcu przesiądę się na coś pokroju 4348, K2 9800 albo nowe M2 z dwiema końcówkami Crowna.

Poza tym, nie ma zwrotnicy do serii 43xx z time alignmentem. Po prostu nikt jeszcze takiej nie zaprojektował.

Ew. musiałbyś mieć 4 drożną zwrotnicę aktywną.

Edytowane przez Marek.S

Jak czytam , że Wy tutaj bez pomiarów zmieniacie np. podziały głośników to włos sie jeży.

Przy zmianie podziału np. rozwala sie całe zestrojenie fazowe....

To chyba ja :(.

W 4343 zmienilem czestotliwosc podzialu pomiedzy dolem a reszta z 300 Hz na 224 Hz. Sluchalismy na cyfrowej zwrotce, gdzie regulowalismy i czestotliwosc podzialu i nachylenie zbocza. W moim pomieszczeniu przy 300 Hz wyzszy bas dudnil, a raczej niska srednica, przy 224 Hz zjawisko ustawalo i bylo przyjemniej. Tak odbieraly to dwie pary dosc osluchanych w zwrotnicach uszu.

Pozdro

Gość cybant

(Konto usunięte)

To chyba ja :(.

W 4343 zmienilem czestotliwosc podzialu pomiedzy dolem a reszta z 300 Hz na 224 Hz. Sluchalismy na cyfrowej zwrotce, gdzie regulowalismy i czestotliwosc podzialu i nachylenie zbocza. W moim pomieszczeniu przy 300 Hz wyzszy bas dudnil, a raczej niska srednica, przy 224 Hz zjawisko ustawalo i bylo przyjemniej. Tak odbieraly to dwie pary dosc osluchanych w zwrotnicach uszu.

Pozdro

Pasuje teraz włączyć ARTA i to pomierzyć ...bo cuda tam Panie ;)) mogą być ...ale nie muszą.

Aaaaa...i 224 300 Hz to już średnica pełną gębą i to raczej nie dudni ..może pogrubiać nizszą średnicę, ale raczej nie dudnić.

Edytowane przez cybant

Jasne, to dudnił bas bo naszym zdaniem w moim pomieszczeniu mógł się tworzyć jakiś rezonans gdy głośnik niskotonowy musiał obsługiwać niską średnice zamiast sam bas :). Ach Ci konstruktorzy.

Mierzyć będziemy jak zrobię aktywna zwrotnicę i tam poustalam częstotliwości podziału. Troche trudniej bo trzeba zmieniac wartości kondów ale ... mam kupione na plus/minus 200-300 Hz i 1000-1500 Hz :).

A poza tym nie wiem czy warto się w to bawić bo ... dzisiaj JBLe dostały małe dostawki:

Ukryta Zawartość

i efekty przerosły moje oczekiwania. Miniabyr był, słuchał i potwierdza :).

A nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa, w sobotę przywiozę kolejne przystawki :).

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Te Tanbergi to taka rewelacja?

Kiedyś w demoludach tak, nawet ruskie skopiowali je точка в точку

Hmmm. Nie powiem gdzie o tym poczytasz ... ;).

Właśnie kończę relację. Za jakieś 20 minut.

A miniabyr muzyk jest i uszy ma nie od parady.

Pozdro

Kiedyś w demoludach tak, nawet ruskie skopiowali je точка в точку

Co to było? Na tych samych głośnikach (Philips i Celestion) czy na swoich wynalazkach?

Pozdro

A to był strzał w ciemno. Podobno w Norwegii wystawiają je przed domy ;). Prawie za darmo. Okropnie przepłaciłem ale Spendor + Leben + Accuphase na AS2014 kosztował więcej a ... mój dzisiejszy nie grał gorzej :). Tato, chwalą nas :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

<br />Co to było?<br /><br />

TD20 a u ruskich jakoś tak nazwali kosmos 1500 nie pamiętam. Pamiętam tylko ze Tandberg sadził się z nimi o naruszenie własności intelektualnej.

Co do Monitorów Tandberga to bardzo dobry produkt używany namiętnie w ich studiach. Trochę dziwne te dwie kopółki jedna nad drugą, natychmiast Misimor napisał by ze to niepoprawne :)Jak dla mnie to główna zaleta to ta ich 3" kopółka.

TD20 a u ruskich jakoś tak nazwali kosmos 1500 nie pamiętam. Pamiętam tylko ze Tandberg sadził się z nimi o naruszenie własności intelektualnej.

Eeeee ... zaraz. TD20 to ... magnetofon :). Fajny, też mam.

Pozdro

Co do Monitorów Tandberga to bardzo dobry produkt używany namiętnie w ich studiach.

To ten: Tandberg Studio Monitor. Ten Holender co sprzedał mi 5020 właśnie przesiadł się na te flagowce:

155_dscn0031.jpg

Stawiam na fantastyczną średnicę z tej średniotonowej kopółki. Podobnej słuchałem kiedyś w MBLach, stosował tez taką Dynaudio. Cholernie przestrzenny dźwięk.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi