Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny nowe a najlepiej używane do 6000

venom200

Rekomendowane odpowiedzi

Nadspodziewanie szybko Ci poszło to wybieranie.Od razu już wiesz że zagrają z każdą lampą.Ciekawe Panie ciekawe.

A to wszystko raptem w 2 dni w weekend -)

Nadspodziewanie szybko Ci poszło to wybieranie.Od razu już wiesz że zagrają z każdą lampą.Ciekawe Panie ciekawe.A to wszystko raptem w 2 dni w weekend -)

One grają już optymalnie od 15 w więc prawie każda lampa tyle prądu da z siebie. Ja dziś je słuchałem z lampą 16w i była bajka. Ale pomieszczenie zaadoptowane w pełni akustycznie i pozostała reszta toru rewelacyjna. I tutaj porażka kolejny dziękuję użytkownikowi Imacman

z lampą to jest wyśmienite połączenie .

Piwo wirtualne stawiasz :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

I jak w porównaniu do R300? Powiem szczerze że ja juz tak nie robie i nie kupuje nic na lapu capu. Lepiej odłożyć sobie trochę pieniędzy, przytaskac coś do domu i porównać leb w leb, bo potem mogą być niespodzianki i znów nie dosyt.

?👈

Serial pod tytułem kolumny narazie dobiegł końca. U mnie w domu zagościły Studio 16 Hertz Minas Anor III i powiem szczerze że z lampą to jest wyśmienite połączenie .

Pierwotnie myślałem nad Xavianami ale one faktycznie potrzebują dużo prądu a Minasy zagrają z każdą lampa w zasadzie.

Świetny wybór. Minaski są łatwe do wysterowania.
I jak w porównaniu do R300? Powiem szczerze że ja juz tak nie robie i nie kupuje nic na lapu capu. Lepiej odłożyć sobie trochę pieniędzy, przytaskac coś do domu i porównać leb w leb, bo potem mogą być niespodzianki i znów nie dosyt.

Pierwsze co się rzuca w oczy to średnica jest lepsza. KEFy tworzyły stereofonie tak jakby na bokach a Minasy ten dźwięk jakby wychodzi do użytkownika . Czyki Kef miały raczej szersza scene a Minasy głębsza. Względu na lepszą średnicę zyskała góra jest jej raczej mniej niż w R300 ale zupełnie to nie przeszkadza bo nabrała ona subtelności i jakości. Największy problem mam z basem jeszcze go jie sklasyfikowalem bo jest go nie mniej nie więcej ale inaczej. Tu jeszcze opiszę moje spostrzeżenia bo za mało słuchania było jeszcze. Na pewno bas jest bardziej realistyczny nie jest sztucznie podbity pewnie ze względu na przedni bass reflex. Niemniej z tego co już zauważyłem to do słuchania np Metellica kolumny zachowują się chyba gorzej od Kef. Ale to jeszcze sprawdzę przy większych głośnościach

Pierwsze co się rzuca w oczy to średnica jest lepsza. KEFy tworzyły stereofonie tak jakby na bokach a Minasy ten dźwięk jakby wychodzi do użytkownika . Czyki Kef miały raczej szersza scene a Minasy głębsza. Względu na lepszą średnicę zyskała góra jest jej raczej mniej niż w R300 ale zupełnie to nie przeszkadza bo nabrała ona subtelności i jakości. Największy problem mam z basem jeszcze go jie sklasyfikowalem bo jest go nie mniej nie więcej ale inaczej. Tu jeszcze opiszę moje spostrzeżenia bo za mało słuchania było jeszcze. Na pewno bas jest bardziej realistyczny nie jest sztucznie podbity pewnie ze względu na przedni bass reflex. Niemniej z tego co już zauważyłem to do słuchania np Metellica kolumny zachowują się chyba gorzej od Kef. Ale to jeszcze sprawdzę przy większych głośnościach

Czy wiadomo ile potrzebuja czasu na wygrzanie ?

Czy wiadomo ile potrzebuja czasu na wygrzanie ?

Wiadomo. Aby Minas Anor grały tym co mają najlepszego do rozegrania się potrzebują ze 150 godzin, najmniej. Z perspektywy czasu i innych egzemplarzy tej konstrukcji uważam, że 200 godzin to optimum i już grają na 102 ! :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Ale one są wygrzane jak napisal venom.

Tak czy siak już chyba raczej wycofać się chyba nie możesz więc, albo zaakceptujesz je albo znów będziesz musiał sprzedawać.

?👈

jak jest z otwartością góry? słuchałem do tej pory kilku modeli 16hz i zwykle ta góra była wycofana/zamglona/zaokrąglona - brakowało blasku i rozdzielczości

Ale one są wygrzane jak napisal venom.

Tak czy siak już chyba raczej wycofać się chyba nie możesz więc, albo zaakceptujesz je albo znów będziesz musiał sprzedawać.

Ale ja metalu nie słucham praktycznie wcale. Kolumny grają b dobrze i jie mam zamiaru narazie nic zmieniać. Teraz jak będzie jakakolwiek zmiana to nie kolumn tylko elektroniki jak już. Słuchałem tych kolumn z adaptacją akustyczną i z wypasiona elektroniką i wiem co potrafią. Basu jest dużo żeby nie było tylko jest inny niż w kef. Nie jest sztucznie podbity. A w sunie jest go więcej A co do góry u mnie jakoś tego braku nie odczuwam ba mało tego uważam że jest b dobra z tym że ja mam srebrne kable i głośnikowe jak i rca może dlatego nie mam braku wysokich.

jak jest z otwartością góry? słuchałem do tej pory kilku modeli 16hz i zwykle ta góra była wycofana/zamglona/zaokrąglona - brakowało blasku i rozdzielczości

Jakbyś miał okazję to posłuchaj jakiegoś modelu S16Hz na morelu elite. Na brak blasku i rozdzielności myślę, że byś nie narzekał. Słucham Canto Grand Premium i góra na pewno nie była wycofana.

Wszystko to jest kwestia punktu odniesienia, przyzwyczajenia, preferencji osobniczych. Dla mnie np w mojej konfiguracji góra mogła by być ciemniejsza. Co ostatnio potwierdziłem sobie wymieniając interkonekt na VDH. Minas Anor to w sumie tanie kolumny mające fajna cechę tzn pozwalają zagrać wzmacniaczowi i odtwarzaczowi. Zmiany tych klocków sporo wnoszą do przekazu. Z moich doświadczeń z kilkoma wzmacniaczami widać, że na wzmak do tych kolumn nie ma co żałować kasy, bo będzie wyjątkowo dobrze słychać wydane pieniądze od razu. Podobnie źródło. Niemniej są to kolumny jakby stworzone pod sterowanie lampą, chociaż z tranzystorem też zagrają co robię z premedytacją. Na lampowy wzmacniacz godny tych kolumn mnie nie stać.

Wszystko to jest kwestia punktu odniesienia, przyzwyczajenia, preferencji osobniczych. Dla mnie np w mojej konfiguracji góra mogła by być ciemniejsza. Co ostatnio potwierdziłem sobie wymieniając interkonekt na VDH. Minas Anor to w sumie tanie kolumny mające fajna cechę tzn pozwalają zagrać wzmacniaczowi i odtwarzaczowi. Zmiany tych klocków sporo wnoszą do przekazu. Z moich doświadczeń z kilkoma wzmacniaczami widać, że na wzmak do tych kolumn nie ma co żałować kasy, bo będzie wyjątkowo dobrze słychać wydane pieniądze od razu. Podobnie źródło. Niemniej są to kolumny jakby stworzone pod sterowanie lampą, chociaż z tranzystorem też zagrają co robię z premedytacją. Na lampowy wzmacniacz godny tych kolumn mnie nie stać.

Dodam jedynie, że kres możliwości najlepszej wersji premium signature osiągnęliśmy dopiero przy monoblokach za 300kzł i źródle DCSa. Znaczy te kolumny mają niesamowity potencjał. Kto nie słuchał ich w dobranej konfiguracji nie słyszał ich wcale.

Śmieciowe głośniki grają podobnie z każdą elektroniką, produkty wybitne pokazują progres przy każdej zmianie komponentów na wyższy poziom. W serii Ethos różnice są jeszcze większe. Tutaj trzeba mieć sporą wiedzę i przyzwoity system żeby usłyszeć co naprawdę potrafią.

Dziś odsłuch na spokojnie na większym poziomie głośności i nareszcie mam porównanie. One mają basu więcej niż KEF tylko nie jest sztuczny. Na utworach akustycznych jest jeszcze lepiej bo jest wręcz potężny jak na moje pomieszczenie . W metalu też jest bas tylko inaczej prezentowany. Niemniej to do łojenia kolumny raczej nie są

Słuchałem tych kolumn z adaptacją akustyczną i z wypasiona elektroniką i wiem co potrafią

można wiedzieć o jaką elektronikę dokładnie chodzi?

To, że kolumny dobrze zagrały z monoblokami Szymona to mnie nie dziwi. Wiadomo, że z tak drogą elektroniką nikt ich nie będzie łączył, ale to dobrze, że kolumny mają potencjał. Z im lepszą elektroniką je zestawimy to pokarzą coraz więcej. Sam miewałem kolumny przy, których progres przy zmianie elektroniki był nie za duży. Wtedy, żeby zrobić krok to przodu zmieniłem kolumny.

Jakbyś miał okazję to posłuchaj jakiegoś modelu S16Hz na morelu elite. Na brak blasku i rozdzielności myślę, że byś nie narzekał. Słucham Canto Grand Premium i góra na pewno nie była wycofana.

Są tacy, co jak im góra nie cyka i nie włazi na twarz, to mówią że jest "mało otwarta". Tymczasem Morel nawet już CAT nie jest nigdy ofensywny sam z siebie (chyba że takie jest nagranie) ale za to pięknie różnicuje wysokie w zależności od instrumentu, sposobu nagrania, akustyki pomieszczenia... a taki np. blaszany Seas 27cośtam często wywala wszystko na twarz, częściowo unifikując brzmienie wszystkiego, tak że już po krótkim odsłuchu zwykle miałem go dosyć. Owszem, jest efektowny, ale to takie tanie efekciarstwo z którym trudno dłużej wytrzymać. Nie lubię tego głośnika prawie równie mocno jak Vify XT25. Za to blaszane Vifki to pełna kultura. Bardzo wielka szkoda że zaprzestano ich produkcji.

Niemniej to do łojenia kolumny raczej nie są

Nie potwierdzam. na Minasach lub ich protoplastach łoiłem Metallicą już 15 lat temu. Posłuchasz dłużej, to będziesz wiedział co mam na myśli.

można wiedzieć o jaką elektronikę dokładnie chodzi?

Monobloki Consonance cybr 211 preamp lampowy Cayin nie wiem jaki i CD amplifon audio tacd01

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.