Skocz do zawartości
IGNORED

preamp , bufor J-FET

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

im jestem starszy , tym większą mam potrzebę upraszczania sobie życia i nawet w elektronice chciałbym uprościć co tylko możliwe najlepiej bez utraty jakości

zainspirował mnie bufor Passa B1, ultra prosty a ponoć bardzo dobrze robi swoją robotę

szukam możliwie prostego układu dyskretnego w podobnej koncepcji , ale ze wzmocnieniem

w załączeniu znaleziska z sieci - macie jakieś przetestowane układy ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1532-0-60063600-1477556604_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/129665-preamp-bufor-j-fet/

Jak Pass Cie inspiruje to proponował bym:

Ukryta Zawartość

ewentualnie:

Ukryta Zawartość

post-13383-0-59182100-1477558203_thumb.gif

post-13383-0-37285100-1477558245.txt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli nie musi być na jFETach to polecam ten układ. Zrobiłem go kilka lat temu. Już go nie mam ale żałuję, że się go pozbyłem bo naprawdę dobrze grał. Wzmocnienie tylko 8,7 dB ale to wg mnie zaleta i w zupełności wystarczy przy źródłach cyfrowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę duże prądy w tym BA3 , ale skoro nie szumi , to znaczy , że jest ok,

a czytałem ,że jako preamp jest znakomity , może byliby chętni na wspólne PCB,

a może ktoś ma na sprzedaż ?

może byliby chętni na wspólne PCB,

Ja bym był pewnie chętny, można ewentualnie z diy Audio Store zamówić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W praktyce wzmocnienie jest niższe niż podaje Pass w artykule (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), można je dodatkowo zmniejszyć, przy niżej wymienionych wartościach elementów:

R5=220

R6/R7=47

R13=200

wzmocnienie wyniesie 3.1 V/V czyli 9.82db

Ukryta Zawartość

Z innej mańki. Może dyskretny wzmacniacz operacyjny? Chyba Papa Pass popełnił świetny artykuł na ten temat. Każdy sobie ustali gain w sprzężeniu. Jeżeli ktoś byłby chętny się pobawić, to mogę coś podłubać przy projekcie :)

na wyjściu za niebieskim alpsem 50 KOhm na pewno będzie zmodyfikowany buforek Passa z zasilaniem na akumulatorkach , które ładować się będą , gdy preamp będzie wyłączony, a po włączeniu przekaźnik całkowicie odłączy ładowanie z zasilacza ,a pozostanie tylko czyste napięcie bez zakłóceń z akumulatorków, kondensator na wyjściu bufora zostaje, choć można się go pozbyć ,ale ja nie chcę - on da mi pewność że na końcówkę mocy z żadnego źródła nie popłynie napięcie stałe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na wyjściu za niebieskim alpsem 50 KOhm na pewno będzie zmodyfikowany buforek Passa z zasilaniem na akumulatorkach , które ładować się będą , gdy preamp będzie wyłączony, a po włączeniu przekaźnik całkowicie odłączy ładowanie z zasilacza ,a pozostanie tylko czyste napięcie bez zakłóceń z akumulatorków, kondensator na wyjściu bufora zostaje, choć można się go pozbyć ,ale ja nie chcę - on da mi pewność że na końcówkę mocy z żadnego źródła nie popłynie napięcie stałe

oki, tylko dlaczego piszesz że to buforek Passa?

owszem on go stosował , ale układ jest znany z techniki lampowej ma swoją nazwę,

twój ostatni schemat nie jest najlepszy - masz duże szanse na ofset

tylko nie pisz że kondensator na wyjściu jest do jego usunięcia - owszem go usunie, ale kondensatory tak mają , że "lubią" nieco wieksze napięcie stałe niż w okolicach do 1volta lub ile wypadnie z niedobrania elementów,

czyli jak kondensator na wyjściu to celowo zrób większy ofset,

w załączeniu gotowy układ w aplikacji Passa,

ciekawy też jest inny układ bufora wg projektu znalezionego w sieci (już teraz nie pamiętam autora) - podobny układ stosował Marantz i Pioneer

zainspirowany Twoim wątkiem wstawiłem dzisiaj w miejsce bufora na 6n30 w konfiguracji uFolower bufor autorstwa Petera Daniel'a i kolegi Antoniaka zakupiony wiele lat temu (aż się dzisiaj doczekał)

ogólnie u mnie za PVC a przed wzmacniaczem musi być jakiś układ buforujący,

Ukryta Zawartość

post-13625-0-93590900-1477760710_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Waldi_06 eee, nie bardzo mnie przekonuje Twoja argumentacja, w BA3 kondensator wyjściowy pracuje w podobnych warunkach , co w moim wariancie bufora, może w przypadku elektrolitów bym się martwił, ale w przypadku dobrych stałych będzie ok.

a co sądzicie o takim "analogu" do dac - potrzebuję analogówkę do AD1865 z filtrem SM5813 i bardzo ciekawi mnie wykorzystanie trafa do wzmocnienia napięciowego sygnału i jednocześnie do odfiltrowania sygnału z zakłóceń , naturalna cecha trafka w postaci mocno ograniczonego przenoszenia wysokich częstotliwości może być bardzo pomocna w tym zastosowaniu

mam kupione LTR-110 , ale nie widzę problemu żeby zamówić DIB-110

macie jakieś doświadczenia w tym względzie

PS jednego nie rozumiem, czemu trzeba stosować rezystor I/V skoro uzwojenie ma i rezystancję i impedancję.... nie kumam....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak go policzyć po stronie wtórnej dla DIB-110 i AD1865 ?

schemat tego trafka , czy taka koncepcja ma sens ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przez Di-Box chcesz to robić? Trochę bez sensu. Formuła jest taka, że AD widzi trafko 1:10. Impedancja po stronie wtórnej R będzie widziana jako R/100 (10^2, przekładnie kwadrat) na uzwojeniu pierwotnym. Niech ktoś mądry jeszcze potwierdzi, czy się nie pomyliłem :) Dzięki temu AD dla DC widzi minimalną impedancję co bardzo delikatnie go obciąży.

Edit

Przez Di-box nie.

tu masz podstawowe informacje:

Ukryta Zawartość

tu podlaczenie z AD1860:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Waldi_06 eee, nie bardzo mnie przekonuje Twoja argumentacja, w BA3 kondensator wyjściowy pracuje w podobnych warunkach , co w moim wariancie bufora, może w przypadku elektrolitów bym się martwił, ale w przypadku dobrych stałych będzie ok.

a co sądzicie o takim "analogu" do dac - potrzebuję analogówkę do AD1865 z filtrem SM5813 i bardzo ciekawi mnie wykorzystanie trafa do wzmocnienia napięciowego sygnału i jednocześnie do odfiltrowania sygnału z zakłóceń , naturalna cecha trafka w postaci mocno ograniczonego przenoszenia wysokich częstotliwości może być bardzo pomocna w tym zastosowaniu

mam kupione LTR-110 , ale nie widzę problemu żeby zamówić DIB-110

macie jakieś doświadczenia w tym względzie

PS jednego nie rozumiem, czemu trzeba stosować rezystor I/V skoro uzwojenie ma i rezystancję i impedancję.... nie kumam....

Co do polaryzacji kondensatora to Waldek ma swoje kontrowersyjne acz wyrażane miękko poglądy. Od siebie dodam, że poparte doświadczeniem.

W pewnych typach kondensatorów nieelektrolitycznych ze względu na zjawiska polaryzacji dielektryka daję się nawet pomierzyć pewne niejednoznaczności w "okolicach" zera...

Czy to słychać? Ale problem jest, zresztą z podobnych powodów choć ponad miarę polaryzuje się nieelektrolity w ZG...

Te bufory FET to znane sa od dziesięcioleci z techniki oscyloskopowej. Żadne to wynalazki firm audio...

Nie rozumiem natomiast dywagacji odnośnie włączania transformatorka w najistotniejszy fragment DAC`a. Chcecie zwierać konwerter I/U uzwojeniem trafka albo przenosić na drugą stronę?!

Jakość jak ch*j... Gratuluję słyszenia 24 bitów...

Nie rozumiem natomiast dywagacji odnośnie włączania transformatorka w najistotniejszy fragment DAC`a. Chcecie zwierać konwerter I/U uzwojeniem trafka albo przenosić na drugą stronę?!

Jakość jak ch*j... Gratuluję słyszenia 24 bitów...

Te trafka zawsze budzily moje poważne wątpliwości. Moim zdaniem najlepsze trafko, to brak trafka ;)

ach i jeszcze AudionNote do poczytania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ktoś chce na trafach to proszę bardzo, zawsze czegoś można się nauczyć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. ... bardzo ciekawi mnie wykorzystanie trafa do wzmocnienia napięciowego sygnału i jednocześnie do odfiltrowania sygnału z zakłóceń , naturalna cecha trafka w postaci mocno ograniczonego przenoszenia wysokich częstotliwości może być bardzo pomocna w tym zastosowaniu

2. PS jednego nie rozumiem, czemu trzeba stosować rezystor I/V skoro uzwojenie ma i rezystancję i impedancję.... nie kumam....

Bogdan zapytał o dwie rzeczy.

Ad. 1: Chciałbym widzieć przebiegi na wyjściu tej kości dac i po wyjściu z transformatora.

Bez tego to jedynie dywagacje.

Ad. 2: Kość dac wewnątrz przełącza "źródła prądowe" o wadze proporcjonalnej do bitów sterujących w próbce. Jedynie na liniowym elemencie dokona się właściwej konwersji I/U. Takim elementem jest rezystor. I to dobry rezystor.

A jak zwiększyć napięcie? Przecież nawet w wątkach Bogdana sprzed lat proponowano sumatory (czy jak to tam zwiecie) na WO. Można dać coś w układzie wspólnej bramki, wspólnej siatki...

Transformatorek? Ma rezystancję mocno niestabilną. Choćby zmiany temperatury... O impedancjach lepiej nie rozmawiajmy.

Liniowości wynikające z najmniej znaczących bitów w przetwornikach 24 bitowych to poziom ciężko spełnialny nawet dla rezystorów.

Owszem, transformacja. Ale transformator musiałby być zaje*sty...

odpaliłem nowy DAC na WM8804/SM5813/AD1865 z wbudowaną konwersją I/V i dźwięk jest bardzo dobry, tylko wciąż szukam przestrzeni i w tym względzie chiński dac na AK4490 jest lepszy , ale właśnie chyba z powodu braku sensownego analoga na wyjściu AD1865 :-(

odpaliłem nowy DAC na WM8804/SM5813/AD1865 z wbudowaną konwersją I/V i dźwięk jest bardzo dobry, tylko wciąż szukam przestrzeni i w tym względzie chiński dac na AK4490 jest lepszy , ale właśnie chyba z powodu braku sensownego analoga na wyjściu AD1865 :-(

Wykorzystując wyjście prądowe AD1865 można pobawić się układem PASSa Zen I/V:

Ukryta Zawartość

Ze względu na max +/- 1mA na wyjściu prądowym AD1865 zastosowanie Zen I/V z oryginalnymi wartościami da na jego wyjściu około 0,5V. Aby uzyskać 2V na wyjściu trzeba zwiększyć wzmocnienie układu - podnieść wartość R3 i R4 do około 4,7k oraz napięcie zasilania do przynajmniej +/- 37V.

post-13383-0-65315100-1478028676_thumb.png

Z inspiracji układem Zen powstały jego wariacje czyli Cen i Sen (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i możesz je zastosować bez żadnych modyfikacji.

post-13383-0-45070300-1478028900_thumb.pngpost-13383-0-98210100-1478028910_thumb.png

Plusem tych układów będzie łatwość zasilania z baterii o którym wcześniej wspominałeś.

post-13383-0-65315100-1478028676_thumb.png

post-13383-0-45070300-1478028900_thumb.png

post-13383-0-98210100-1478028910_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Mam krótkie szybkie pytanko dot. bufora, lub buforo-filtra na op-ampach, czy też tranzystorowych podobnikach, do osób które znają się na tranzystorach.

Czy na wyjściu daca lepiej stosować kondensator sprzęgający, usuwający DC przed takim wzmacniaczem, czy pracować na offsecie i kondensator większej pojemności dać na samym wyjściu.

Częściej widywałem to drugie rozwiązanie, może ze względu na zniekształcenia w tym wzmacniaczu?

Wiadomo że w pierwszym rozwiązaniu możemy mieć Rwej większe za tym kondensatorem, typu 100k, albo 200k i dać sobie wtedy mniejszy kondensator, który jest tańszy i zajmuje mniej miejsca.

Na wyjściu urządzenia musimy zaś być przygotowani na obciążenie 10k i co za tym idzie dać duży kondensator.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.