Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 20 tys pln na lata

winetou

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę pomoc w podjęciu decyzji o możliwym zakupie na lata.

Jakiś czas temu (chyba z wiekiem :)) słuchanie muzyki zaczęło sprawiać mi dużo przyjemności. Nie jestem audiofilem tylko zwykłym gościem który po pracy, lubi usadowić się w fotelu z lampką wina włączyć płytę i posłuchać muzyki. Repertuar dowolny: Tracy Chapmann, LP, Paulo Nuttini, Guns & Rosess, wszelkie ballady rockowe, muzyka filmowa, relaksacyjna, pop a nawet muzyka clubowa a co? :)

Jakiś czas temu miałem okazję nabyć i nabyłem kolumny Linn AV5140 (4Ohm). Według mnie brzmią bardzo dobrze choć jak wiadomo są już mocno leciwe. Sprzęt na którym słucham to:

1. Technics CD SL-PS770D

2. Technics SE-A800 SM2

3. Technics SU-C800 UM2

Ten sprzęt również jest leciwy a w dodatku jego żywot powoli się kończy szczególnie po tym kiedy od jakiegoś czasu samoczynnie przeskakuje po źródle, ale mniejsza o to.

Kilka słów o miejscu odsłuchu - salon 24m, niespecjalnie ustawny długi na 6m szeroki na 4m. Całość usadowiona jest na środku jednej ze ścian 4 metrowych. Odległość kolumn od ściany maks 30 cm. Więcej nie da rady (sofa i fotele). Na przeciw kolumn w odległości około 4m ustawiony jest wspomniany na początku fotel, a którym słucham.

Lubię słuchać muzyki średnio głośno lub głośno, przyznam szczerze nie wiem z czego to wynika ale tak jest, niektórych kawałków moim zdaniem nie idzie słuchać cicho :)

Lubie słyszeć każdy instrument, szczególnie podczas odsłuchu muzyki filmowej lub relaksacyjnej, ciepły nisko schodzący bass jak i dobrze zaznaczone wysokie tony. Moim zdaniem Linn AV5140 dobrze to oddają, albo ja mam zły słuch, ale jak wspomniałem nie jestem audiofilem :)

Odnośnie moich potrzeb - pierwszym zakupem będzie amplituner z racji tego że mój obecny szwankuje. Chciałbym aby posłużył mi kilka latek. Powinien być mocny, mieć DAC-a i łączność bezprzewodową. Trzeba iść z duchem czasu. Odbyłem 2 wizyty w jako takim sklepie i odsłuch na kilku ampach i kilku zestawach kolumn okazał się niemożliwym do spełnienia przedsięwzięciem logistycznym dla sprzedawcy.

Drugim zakupem będzie odtwarzacz CD, a na końcu kolumny gdyż stare poczciwe Linn wylądują zapewne w sypialni :)

Wspomniany sprzedawca poleca :

AMP

1. Taga Harmony HTA-2000B

2. Roksan K3

3. NAD C 388

Kolumny

1. Advance Acoustic Kubik S K11

2. Taga PLATINUM F-100SE lub PLATINUM 120

3. Triangle ESPRIT Gaia EZ

CD

1. Roksan K3

2. Electrocompaniet ECC-1 - ex demo i dobra cena chodz może go już nie być

3. Musical Fidelity M3s

Nie mam niestety za dużo czasu aby jeździć do sklepu na odsłuchy, po za tym cos co dobrze brzmi w sklepi wcale nie musi brzmiec dobrze w moim salonie, wypożyczenie tez kuleje więc szukam porady i pomocy u Was. Chciałbym poprostu kupic w miere dobry sprzęt. Przekroczenie budżetu nie wchodzi w grę :) Kable które mam to Chord Epic i polećcie proszę jakis dobry interkonnect

Będzie mi miło czytać Wasze porady za które z góry dziękuję

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/130054-zestaw-do-20-tys-pln-na-lata/

wymagasz od wzmacniacza dac'a i łączności bezprzewodowej, niestety Roksan nie zapewnia ani dac, ani wifi.

Proponuję następujące klocki do porównania:

- auralic aries mini + roksan k3

- auralic aries mini + baltlab endo 3

- auralic aries mini + naim nait 5s

- audiolab q-dac + audiolab 8300a

- hegel hd12 + atoll in200 -> to mój typ, ale brakuje mu wifi

- hegel hd12 + roksan caspian m2 -> to może być poza budżetem, ale czemu nie...

Kolumny:

- ProAC 148

- PMC

Wg mnie najpierw musisz zdecydować się albo na elektronikę, albo na kolumny, a następnie dobrać brakujące elementy.

Podane przeze mnie kombinacje różnią się charakterystyką dźwięku, także nawet najlepsza rada nie zastąpi odsłuchu.

Gość numik

(Konto usunięte)

na lata czyli w teorii "niemęczący" - wzmaki wymieniłeś z tego właśnie gatunku, kolumny? no właśnie wg mnie te trudniejsze. Prędzej Xaviany, Dali Opticon jeśli podejdą, Studio 16hertz, Dynaudio jeśli podejdą, Phonary, Spendory A3. Ale to tylko odsłuchem zweryfikujesz.

Ze wzmaków pomyśl też o Atollu, Baltlabie, MF, Audio-gd, Dayensie, Audiolabie (nie każdy będzie miał wi-fi itp.)

I to nie jest tak że dobry zmak + dobre kolumny = dobry dźwięk. Są pewne sprawdzone połączenia jak Dali+Audiolab, Hegel+Xavian, Audio Analogue + Audiovector, Roksan Kandy + Paradigm.

CD wymieniłeś fajne, jedyne do przemyślenia jest to czy nie lepiej pójść w transport+DAC (m2tech, schiit, używka Black Dragona, Audio-gd, m-dac, Hegel - co podejdzie).

A IC też się dobiera, dobre są QED Reference, M&B, wyższe Melodiki, Chordy, Furutech, Tellurium, Equilibrium, Nordost...i wiele innych :), wg mnie 3 odsłuchy to dla Ciebie minimum

Przychylam się do propozycji Numika. Dzisiejsze amplitunery to totalna tandeta, szkoda twoich pieniędzy. Jeżeli nie boisz się wyzwań to polecam wzmacniacz lampowy + dobrane kolumny. W przedziale do 20kzł tranzystory po prostu nie są w stanie konkurować z dobrą lampą. Jak będzie Pan miał sprawdzony zestaw amp + kolumny to zostanie dokupić streamer lub odtwarzacz sieciowy. Nowalijki sieciowe pojawiają się co kilka miesięcy więc nie warto kupować ich wbudowanych we wzmacniacz. Jak wyjdzie coś nowego to zmienisz sam odtwarzacz i znów masz nowości w zasięgu ręki.

Przychylam się do propozycji Numika. Dzisiejsze amplitunery to totalna tandeta, szkoda twoich pieniędzy. Jeżeli nie boisz się wyzwań to polecam wzmacniacz lampowy + dobrane kolumny. W przedziale do 20kzł tranzystory po prostu nie są w stanie konkurować z dobrą lampą. Jak będzie Pan miał sprawdzony zestaw amp + kolumny to zostanie dokupić streamer lub odtwarzacz sieciowy. Nowalijki sieciowe pojawiają się co kilka miesięcy więc nie warto kupować ich wbudowanych we wzmacniacz. Jak wyjdzie coś nowego to zmienisz sam odtwarzacz i znów masz nowości w zasięgu ręki.

Jakie proponowałbyś kolumny pod lampkę?

De gustibus non est disputandum

Co do wzmacniacza z łącznościami bezprzewodowymi. W tym budżecie, zdecydowanie lepiej kupić zintegrowany wzmak plus oddzielnie pudełka odpowiedzialne za łączność bezprzewodową. Technologie bezprzewodowe zasuwają niemiłosiernie i szkoda za 3-4 lata wymieniać wzmacniacz, bo moduł bezprzewodowy jest zawstydzająco stary. Lepiej jakieś takie pudełko

http://sklep.rms.pl/polk-audio-omni-p1-bezprzewodowy-odtwarzacz-strumieniowy-wi-fi-dts-play-fi

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-w-adapt-bezprzewodowy-odtwarzacz-strumieniowy-multiroom-play-fi-dts-wi-fi

http://sklep.rms.pl/mass-fidelity-relay-adapter-bluetooth

Co do dywagacji lampa vs tranzystor. Nie wierz nikomu, sam posłuchaj czy wolisz barwniejsze cieplejsze brzmienie czy jednak lepszą kontrolę dźwięku i konkret dynamikę. Ale i tak powinieneś zacząć od doboru kolumn do wielkości pomieszczenia.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość numik

(Konto usunięte)

Co do wzmacniacza z łącznościami bezprzewodowymi. W tym budżecie, zdecydowanie lepiej kupić zintegrowany wzmak plus oddzielnie pudełka odpowiedzialne za łączność bezprzewodową. Technologie bezprzewodowe zasuwają niemiłosiernie i szkoda za 3-4 lata wymieniać wzmacniacz, bo moduł bezprzewodowy jest zawstydzająco stary. Lepiej jakieś takie pudełko

http://sklep.rms.pl/polk-audio-omni-p1-bezprzewodowy-odtwarzacz-strumieniowy-wi-fi-dts-play-fi

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-w-adapt-bezprzewodowy-odtwarzacz-strumieniowy-multiroom-play-fi-dts-wi-fi

http://sklep.rms.pl/mass-fidelity-relay-adapter-bluetooth

Co do dywagacji lampa vs tranzystor. Nie wierz nikomu, sam posłuchaj czy wolisz barwniejsze cieplejsze brzmienie czy jednak lepszą kontrolę dźwięku i konkret dynamikę. Ale i tak powinieneś zacząć od doboru kolumn do wielkości pomieszczenia.

ja mam tranzystory, tylko dlatego, że na dobrą lampę jeszcze mnie nie stać. Ale dobra lampa....to i barwa i dynamika i kontrola...lepsza niż w tranzystorze - potęga dźwięku. I lampy wcale nie są "ciepłe", niektóre tak (Audio Note), niektóre są chłodniejsze i ostrzejsze od niektórych tranzystorków, nie ma co generalizować. Triode czy Octave są znakomite, droższe hybrydy Pathosa również - ładują aż miło, zgadzam się z Szymonem.

Tylko to kosztuje...tak z 12.000 minimum i fakt, poniżej 10.000 tranzystory są lepsze, ale już lampa za 15.000-20.000? Trzeba tranzystora za 50.000 chyba by mógł konkurować

W tej cenie polecam ci rozejzec się raczej za czystym wzmacniaczem a nie amplitunerem i ewentualnie odtwarzaczem sieciowym.

Takie rozwiązanie zapewni lepszy efekt.

W grę wchodzi nad, roksan, audiolab, marantz.

Co do kolumn wybór jest szeroki. Proponuję odsluch skrajnie różnych abyś mógł odnaleźć swoje brzmienie. Dynaudio Focus 260, tannoy precision 6.4 proac studio 148, z pmc raczej się nie zmiescisz. Focale Aria, sonus faber venere 2.5. elac fs 407. Będziesz miał obraz jaki dźwięk ci się podoba. Łatwiej podejmiesz decyzję.

Pozdrawiam

Nie ma co przekreslac tranzystora. Kiedys bylem sam pod wrazeniem np takiego unison research s9, s8, s6...ale wybieralem jednak tranzystor. Za 10tys po rabatach mozna wyrwac super sprzet.

Pamietaj, ze zawsze mozesz kupic zestaw i oddac jak Ci nie podpasuje po kilku dniach...daj sobie czas na osluchanie. Musical Fidelity m6i mozna dostac bardzo tanio a gra naprawde dobrze. Nie kupuj jednak niczego na podstawie opini innych ludzi. To za duzo kasy, by brac cos "w ciemno".

Wieza STEREO Technics :)

Ja natomiast potwierdzam to, co pisze Szynom1.

Najlepszą opcją w tym budżecie bedzie będzie dobra lampa + kolumny. Zgadzam sie też z tym, co w kwestii tranzystorow vs lampa zostalo npisane. Dobre tranzystory zaczynaja się bliżej 20 tys za nowe i to też nie wszystkie. Sa na rynku rowniez znacznie drozsze, ktore nie graja.

Jakie proponowałbyś kolumny pod lampkę?

Nie istnieją jedne kolumny do wzmacniaczy lampowych bowiem są takie lampeczki co grają jak wulkan i mają po kilkaset wat a są maleńkie pierdziaweczki kilkunastowatowe, które nie wysterują 99% kolumn.

Podstawą to dobranie synergicznego połączenia z możliwością ewentualnego dostrojenia kolumn do danego typu pomieszczenia i wymagań audiofila.

W cenie do 20kzł nie słyszałem lepszego i bardziej uniwersalnego zestawienia jak Cayin A70 lub Ampli WT40II (używki mają nadal pełen serwis) + Minas Anor najlepiej premium lub premium signature. Jak budżet pozwoli to Minasy Plus. Wchodzę w zakład z każdym dystrybutorem, że ten zestaw pobije dowolne sklepowe zestawienie w tej samej cenie a nawet sporo wyższej...

Za daczek robił chiński LKS audio lub STELaudio ale można zacząć od auralic mini lub podobnego, jest tego na rynku całe mrowie. Alternatywnie i tak kupiłbym jakiegoś starego cedeka do 1kzł żeby od czasu do czasu włączyć srebrny krążek i skonfrontować możliwości brzmieniowe z nowoczesnymi strumieniowcami.

Jeśli musi być CD to darowałbym sobie eksperymenty audiofilskie(do których chyba trochę się dystansujesz) i kupił zestaw jednego producenta. Z opcji, które się pojawiły w temacie Roksan K3 i Audiolab dadzą możliwość odtwarzania z zewnętrznych źródeł cyfrowych – więc będzie można rozszerzyć zestaw o opcje streamingu, odtwarzania plików itd. Kolumny można dobierać dłużej(skoro Linny są na razie OK). Szkoda, że Naim Unity 2 ma teraz taką absurdalną cenę – pod względem użytkowym byłoby to doskonałe rozwiązanie, gra chyba też nienajgorszej.

Ja natomiast potwierdzam to, co pisze Szynom1.

Najlepszą opcją w tym budżecie bedzie będzie dobra lampa + kolumny. Zgadzam sie też z tym, co w kwestii tranzystorow vs lampa zostalo npisane. Dobre tranzystory zaczynaja się bliżej 20 tys za nowe i to też nie wszystkie. Sa na rynku rowniez znacznie drozsze, ktore nie graja.

A jak dla mnie dobry tranzystor zaczyna sie za ok. 7tys. i jest nim Amplifikator Gold, niestety pozostaje ew. rynek wtorny...Proponowalym posluchac nowych tranzystorow Baltlaba.

A jak dla mnie dobry tranzystor zaczyna sie za ok. 7tys. i jest nim Amplifikator Gold, niestety pozostaje ew. rynek wtorny...Proponowalym posluchac nowych tranzystorow Baltlaba.

Co do Baltlaba to sie zgodzę, tego drugiego nie znam. Taki Baltlab endo 1 potrafi zagrac lepiej niz spora czesc sprzetow ze znana metka za 20 tys, o endo 2 nie wspominajac.

Chciałbym aby posłużył mi kilka latek. Powinien być mocny, mieć DAC-a i łączność bezprzewodową

Devialet 120, Cyrus Logic 09 lub 05, Naim Superuniti lub Uniti, Electrocompaniet ECI6, Linn Majik DSM lub DSI, Lumin M1 z rynku wtornego powinienes zamknac w kwocie 8000-14000 zl.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Co do Baltlaba to sie zgodzę, tego drugiego nie znam. Taki Baltlab endo 1 potrafi zagrac lepiej niz spora czesc sprzetow ze znana metka za 20 tys, o endo 2 nie wspominajac.

Dlatego tez nie ma co sie krepowac naszych rodzimych marek i dac tez zarobic. Nie zawsze wydac krocie wiecej znaczy byc bardziej usatysfakcjonowanym efektem finalnym brzmienia. Zreszta mozna bylo to zauwazyc taka tendecje na tegorocznym AVS w Warszawie.

Baaardzo dziękuję za wszystkie opinie i wskazówki. Z racji że otrzymałem również kilka ofert prywatnie, muszę dopisać to,że na co dzień mieszkam w UK i wszelkie odsłuchy, zakupy, serwis będą się odbywały w UK a dokładnie w Irlandii Północnej.

Oczywiście przed zakupem odsłucham takowy sprzęt. Wzmacniacz lampowy... muszę zgłębić temat bo nigdy takiego nie posiadałem. W jednym z zaproponowanych przez sprzedawcę były lampy - Taga Harmony Hybrid hta-2000. Ale po wypowiedziach wnioskuję że to nie to samo co typowy wzmacniacz lampowy.

A no nie.

Hubert także jest UK i z tego co piszesz da się tam wyrwać brytyjskie klocki za na prawdę dobre fundusze.

Ale odsluch z tym budżecie to raczej konieczność. No chyba że zostaje możliwość zwrotu. To nawet lepiej.

Pozdrawiam

Lubię słuchać muzyki średnio głośno lub głośno, przyznam szczerze nie wiem z czego to wynika ale tak jest, niektórych kawałków moim zdaniem nie idzie słuchać cicho :)

Lubie słyszeć każdy instrument, szczególnie podczas odsłuchu muzyki filmowej lub relaksacyjnej, ciepły nisko schodzący bass jak i dobrze zaznaczone wysokie tony. Moim zdaniem Linn AV5140 dobrze to oddają, albo ja mam zły słuch, ale jak wspomniałem nie jestem audiofilem :)

Odnośnie moich potrzeb - pierwszym zakupem będzie amplituner z racji tego że mój obecny szwankuje. Chciałbym aby posłużył mi kilka latek. Powinien być mocny, mieć DAC-a i łączność bezprzewodową. Trzeba iść z duchem czasu. Odbyłem 2 wizyty w jako takim sklepie i odsłuch na kilku ampach i kilku zestawach kolumn okazał się niemożliwym do spełnienia przedsięwzięciem logistycznym dla sprzedawcy.

Drugim zakupem będzie odtwarzacz CD, a na końcu kolumny gdyż stare poczciwe Linn wylądują zapewne w sypialni :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

reklamowane to MF Encore od marca 2016 i cholera do tej pory cisza, brak możliwości odsłuchu...niepoważna firma

Ukryta Zawartość

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

reklamowane to MF Encore od marca 2016 i cholera do tej pory cisza, brak możliwości odsłuchu...niepoważna firma

Że niby nie można kupić? Proszę bardzo, nawet z dyskiem 2TB i wysyłką do Polski.

5c64d37cd46c5e04e40313683bd3df7e.jpg

Ja proponuje jako combo linn Majik dsi z możliwością rozbudowy. Nowy 15000 U mnie 7500 zł kolumny do wyboru w przedziale od 2-30tys zł nowe i używane

Ty masz swój sklep autoryzowany czy kupujesz tanio na ebay a sprzedajesz drożej gdzie popadnie? Pytam z ciekawości a nie złośliwości.

Wieza STEREO Technics :)

Ja proponuje jako combo linn Majik dsi z możliwością rozbudowy. Nowy 15000 U mnie 7500 zł kolumny do wyboru w przedziale od 2-30tys zł nowe i używane

Wspomniałem kiedyś, że byłem w LINN. Technical assessment & interview. Oni mnie chcieli i ja ich też :)

Co mnie zdemotywowało?

Ukryta Zawartość

I zasilacze impulsowe, i scalaki na małej mocy, że o umieszczeniu cyfry i analogu na jednej płytce nie wspomnę.

13cb9a3df599f3f402e806ee146e2d06.jpg

Czyli raczej nie Gilad, a Ivor. No cóż.

Aha, w Castle też byłem :)

(SP12 z d*py się nie wziął)

W Musical Fidelity podoba mi się tzw. filozofia dźwięku. Ale niektóre rozwiązania techniczne już nie, podobnie jak w Arcam.

A i tak mam fajnie, bo tylko muzyki słucham :)

Panowie i Panie, adepci :) Słuchajcie MUZYKI, a nie tylko dźwięków.

Sprzęt jest ważny, bardzo. Ale nie przeginajmy.

Pozdrawiam serdecznie, Patrick.

Ukryta Zawartość

Że niby nie można kupić? Proszę bardzo, nawet z dyskiem 2TB i wysyłką do Polski.

5c64d37cd46c5e04e40313683bd3df7e.jpg

ale kogo interesuje kupno bez odsłuchu?? wysyłka z dalekiego zachodu? a gdzie my kuzwa jestesmy ? w Mongolii aby do nas wysyłać? Tyle salonów audio w Polsce i zamawiac z zewnątrz...???

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

ale kogo interesuje kupno bez odsłuchu?? wysyłka z dalekiego zachodu? a gdzie my kuzwa jestesmy ? w Mongolii aby do nas wysyłać? Tyle salonów audio w Polsce i zamawiac z zewnątrz...???

Dokładnie tak, jesteś na dalekim wschodzie - niedźwiedzie po ulicach chodzą ;)

Dlaczego takie brytyjskie potęgi jak Richter Sounds, Superfi czy inne nie wchodzą FIZYCZNIE do Polski? Ponieważ nie muszą - ale inne sklepy już wysyłają do Polski, to i oni się obudzą.

Cały czas bez inwestycji w cokolwiek w Polsce (sic!).

Salony i dystrybutorzy w Polsce pewnego dnia padną, ot tak - z braku klientów.

Uzmysłowcie sobie, że wyższymi cenami nie pozyskacie wiernych klientów.

Zaoferujcie polskim klientom konkurencyjne ceny!

Polska to był, jest i będzie jeden ze współcześnie najlepszych rynków stereo - tylko nie próbujcie robić audiofili w konia, bo kupią w UK.

I nie miejcie mi za złe że to napisałem - kochani dystrybutorzy - przestańcie się dawać dymać w negocjacjach. Zarobicie więcej na obrocie - taka stara żydowska zasada.

Jak zawsze serdecznie, Patrick.

Salony i dystrybutorzy w Polsce pewnego dnia padną, ot tak - z braku klientów.

Mocne podejście

Uzmysłowcie sobie, że wyższymi cenami nie pozyskacie wiernych klientów.

Zaoferujcie polskim klientom konkurencyjne ceny!

Ok to co Ci wycenić? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.