Skocz do zawartości
IGNORED

Ankieta - optymalny zakres powierzchni pokoju dla danych kolumn.

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich przy Świętach.

Tak mi przyszło do głowy, jak w tytule. Pamiętam, że zdaje się Hi-Fi i Muzyka podawała kiedyś w tabeli z danymi i końcową oceną danej kolumny, również optymalny zakres powierzchni pokoju odsłuchowego. Dawno to było, pewnie z 10-15 lat temu.

Oczywiście mam świadomość, że każdy pokój jest inny, ale załóżmy, że akustyka jest w miarę przeciętna, reszta toru dobrana też nie najgorzej a same kolumny nie stoją w dziwacznym miejscu i mają znośne warunki pracy.

Proszę o wyrozumiałość i nie zadawanie pytań "po co taka ankieta?" Jak komuś nie odpowiada taki pomysł, z całym szacunkiem, niech szuka innego tematu;)

Przechodząc do meritum podaję ze swoich doświadczeń.

1) Tannoy M3: 10-20m2, raczej nie są stworzone do bardzo głośnego grania (choć i Sylwestra nimi nagłośniłem z dość dobrym skutkiem), ich zalety najlepiej wyłuszczyć słuchając jazzu i wokali późnym wieczorem. Ja słuchałem ich w 10m2 - trochę na styk, ale wciąż całkiem nieźle, 18m2 - bardzo optymalnie, 25m2 - nie było tragedii, dźwięk nie był wcale rozjaśniony, ale skala już nie ta.

2) Dali 450: 18-30m2, wypełnią "zdrowym" dźwiękiem i 30m2, ale uwaga, przy głośniejszym słuchaniu wymagają jednak dość wydajnego wzmacniacza, Audiolab 8000S przy potencjometrze na godz. 11, nie wyrabiał i po 5-10 minutach włączały się układy zabezpieczające. Słuchałem ich i w 10m2, ale to zdecydowanie za mała powierzchnia dla 450.

3) Monitor Audio RX2: 12-18m2, potrafią zagrać bardzo głośno i bez kompresji nawet i w 25m2, ale moim zdaniem ich dość przejrzysty charakter (chociaż wcale nie jazgotliwy, jak słyszy się od wielu adwersarzy MA) powoduje, że w większych pokojach jest jednak trochę zachwiana plastyczność brzmienia i proporcje między pasmami. Poza tym duża membrana moim zdaniem potrzebuje trochę watów i prądu.

4) Dynaudio X32: 20-30m2, małe podłogówki a duży dźwięk. Potrzebują sporo miejsca wokół siebie, żeby dobrze zagrać. Bas refleks o potężnej średnicy, może dzięki temu nie słychać turbulencji przy większych poziomach głośności (w Dali 450 zdarzało się...). Wstawianie ich np. do 15m2 to nieporozumienie, nie rozwiną skrzydeł, ale oczywiście inni mogą mieć odmienne zdanie i doświadczenia. Zdecydowanie najlepsze kolumny, jakie miałem. Niestety musiałem je sprzedać, bo młody dwukrotnie zsunął je z granitów na ścianę, na szczęście jemu nic się nie stało. Teraz pozostały mi tylko Beyerdynamiki i desktopowe Definive Technology Incline (bardzo zacne nota bene). Jeszcze z rok-dwa, jak młody już trochę ogarnie co można a co nie, to znowu Wam zatruję życie w 3 wątkach co mam wybrać;)

Pozdrawiam Wszystkich i proszę o podzielenie się Waszymi doświadczeniami odnośnie optymalnego zakresu powierzchni pokoju odsłuchowego dla konkretnych kolumn, które znacie. Miło byłoby też, gdybyście wtrącili 1-2 zdania dodatkowego komentarza.

Interesują mnie zwłaszcza:

1) Dynaudio X14

2) Dynaudio X18

3) MA GX100

4) MA GX200

5) VA Haydn Grand SE

Mam też nadzieję, że ten wątek może być w pewien sposób pomocny dla innych przy poszukiwaniach kolejnych czy też pierwszych kolumn, tym bardziej dziękuję za merytoryczne wpisy i nie zaśmiecanie tematu nikomu niepotrzebnymi pretensjami.

Pozdrawiam, Tomek.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Witam Wszystkich przy Świętach.

Tak mi przyszło do głowy, jak w tytule. Pamiętam, że zdaje się Hi-Fi i Muzyka podawała kiedyś w tabeli z danymi i końcową oceną danej kolumny, również optymalny zakres powierzchni pokoju odsłuchowego. Dawno to było, pewnie z 10-15 lat temu.

Oczywiście mam świadomość, że każdy pokój jest inny, ale załóżmy, że akustyka jest w miarę przeciętna, reszta toru dobrana też nie najgorzej a same kolumny nie stoją w dziwacznym miejscu i mają znośne warunki pracy.

Proszę o wyrozumiałość i nie zadawanie pytań "po co taka ankieta?" Jak komuś nie odpowiada taki pomysł, z całym szacunkiem, niech szuka innego tematu;)

Przechodząc do meritum podaję ze swoich doświadczeń.

1) Tannoy M3: 10-20m2, raczej nie są stworzone do bardzo głośnego grania (choć i Sylwestra nimi nagłośniłem z dość dobrym skutkiem), ich zalety najlepiej wyłuszczyć słuchając jazzu i wokali późnym wieczorem. Ja słuchałem ich w 10m2 - trochę na styk, ale wciąż całkiem nieźle, 18m2 - bardzo optymalnie, 25m2 - nie było tragedii, dźwięk nie był wcale rozjaśniony, ale skala już nie ta.

2) Dali 450: 18-30m2, wypełnią "zdrowym" dźwiękiem i 30m2, ale uwaga, przy głośniejszym słuchaniu wymagają jednak dość wydajnego wzmacniacza, Audiolab 8000S przy potencjometrze na godz. 11, nie wyrabiał i po 5-10 minutach włączały się układy zabezpieczające. Słuchałem ich i w 10m2, ale to zdecydowanie za mała powierzchnia dla 450.

3) Monitor Audio RX2: 12-18m2, potrafią zagrać bardzo głośno i bez kompresji nawet i w 25m2, ale moim zdaniem ich dość przejrzysty charakter (chociaż wcale nie jazgotliwy, jak słyszy się od wielu adwersarzy MA) powoduje, że w większych pokojach jest jednak trochę zachwiana plastyczność brzmienia i proporcje między pasmami. Poza tym duża membrana moim zdaniem potrzebuje trochę watów i prądu.

4) Dynaudio X32: 20-30m2, małe podłogówki a duży dźwięk. Potrzebują sporo miejsca wokół siebie, żeby dobrze zagrać. Bas refleks o potężnej średnicy, może dzięki temu nie słychać turbulencji przy większych poziomach głośności (w Dali 450 zdarzało się...). Wstawianie ich np. do 15m2 to nieporozumienie, nie rozwiną skrzydeł, ale oczywiście inni mogą mieć odmienne zdanie i doświadczenia. Zdecydowanie najlepsze kolumny, jakie miałem. Niestety musiałem je sprzedać, bo młody dwukrotnie zsunął je z granitów na ścianę, na szczęście jemu nic się nie stało. Teraz pozostały mi tylko Beyerdynamiki i desktopowe Definive Technology Incline (bardzo zacne nota bene). Jeszcze z rok-dwa, jak młody już trochę ogarnie co można a co nie, to znowu Wam zatruję życie w 3 wątkach co mam wybrać;)

Pozdrawiam Wszystkich i proszę o podzielenie się Waszymi doświadczeniami odnośnie optymalnego zakresu powierzchni pokoju odsłuchowego dla konkretnych kolumn, które znacie. Miło byłoby też, gdybyście wtrącili 1-2 zdania dodatkowego komentarza.

Interesują mnie zwłaszcza:

1) Dynaudio X14

2) Dynaudio X18

3) MA GX100

4) MA GX200

5) VA Haydn Grand SE

Mam też nadzieję, że ten wątek może być w pewien sposób pomocny dla innych przy poszukiwaniach kolejnych czy też pierwszych kolumn, tym bardziej dziękuję za merytoryczne wpisy i nie zaśmiecanie tematu nikomu niepotrzebnymi pretensjami.

Pozdrawiam, Tomek.

Jeżeli każdy napisze i potraktuje to serio to powstanie gigantyczny tasiemiec.Może być przydatny!

De gustibus non est disputandum

@Yankes

Tnij posty

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Nie wiem czy tylko metraż, czy nie powinniśmy tu wziąć pod uwagę odległości od kolumn.

Mój salon ma 28m/kw ale samo pole odsłuchowe to ok połowa przy odległości 3m od kolumn.

Uważam, że tu jest zbyt dużo zmiennych.

1. Czy pomieszczenie jest definitywnie zamknięte czy otwarte.

2. Czy jest możliwość odsunięcia kolumn od ścian?

3. Czy ściany to beton, gips czy szkło (duże okna)

Słówko na temat X18.

Przed dwoma tygodniami miałem "przyjemność odsłuchu powyższych kolumn.

To co usłyszałem wola o pomstę do nieba!!!

Kto wycenia te kolumny???

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Gość

(Konto usunięte)

Słówko na temat X18.

Dawaj z powyższą uwagą do klubu Dynaudio...zobaczymy jakie maniacy Dynaudio mają argumenty za...

Mój salon ma 28m/kw ale samo pole odsłuchowe to ok połowa przy odległości 3m od kolumn.

Tak samo...szeroko rozumiana stereofonia i inne audiofilskie cuda...mniam... :-)

Z jakim wzmacniaczem ich słuchałeś?

Panowie, proszę o merytoryczne wpisy, bo na razie mamy tylko dziamgolenie i narzekanie.

Proszę!!!

Bez osobistych odczuć i z całym szacunkiem dla Was (zwłaszcza, że nie jesteście tu od wczoraj), ale na 5 odpowiedzi żadna nie była do rzeczy. No może oprócz pierwszej odpowiedzi Yankesa, ale później to już poszło... chciałoby się powiedzieć jak zwykle.

Chciałem stworzyć temat choć trochę pomocny, zwłaszcza dla nowych pasjonatów dobrego dźwięku i dla poszukujących zmian w swoim systemie w zakresie kolumn.

A na razie to wiemy tylko, że temat nie ma sensu, bo wszystko zależy od tego czy sąsiad gotuje bigos czy gulasz, bo wtedy u nas dźwięk inaczej się rozchodzi. Za dużo zmiennych...

Drugi pewnik - dźwięk Dynaudio X18 woła o pomstę do nieba, a maniacy Dynaudio już drżą, żeby tej bulli papieskiej nie ogłosić w ich klubie.

Z jakim wzmacniaczem ich słuchałeś?

H360

tomek11

Z całym szacunkiem do Ciebie jako założyciela wątku.

Jest zbyt dużo zmiennych aby wpadowywać kolumny w metraż, wpisy typu kolumna X pasuje do 15-30m/kw a kolumna Y 5-15m/kw oznacza że obie w skrajnych punktach stanąć mogą w 15m/kw ;-) co oznacza ni mniej ni więcej iż powyższy wątek ma się nijako do rzeczywistości.

PS

Sytuacja z kolumnami X i Y zbadana empirycznie.

Pozdrawiam gorąco.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Uwaga, będzie na temat ale ostro ;)

Znalezione w jednym z sąsiednich wątków.

Wzmacniacz lampowy 35W: TRV-35SE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny podstawkowe: Adamantes III 25th

Ukryta Zawartość

Metraż: 50 m²

Wysokość: 3,6 m

Tak, kubatura 180 m³ — ja wysiadam, nie chcę adresu tego dealera :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga, będzie na temat ale ostro ;)

Znalezione w jednym z sąsiednich wątków.

Wzmacniacz lampowy 35W: TRV-35SE

Ukryta Zawartość

Kolumny podstawkowe: Adamantes III 25th

Ukryta Zawartość

Metraż: 50 m²

Wysokość: 3,6 m

Tak, kubatura 180 m³ — ja wysiadam, nie chcę adresu tego dealera :D

Pytanie było o optymalny metraż, a nie zły.

Więc sorry, nie na temat;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie było o optymalny metraż, a nie zły.

Więc sorry, nie na temat;)

Ukryta Zawartość

Jak nie, jak tak - przecież to wręcz ściany kruszy :D

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy tylko metraż, czy nie powinniśmy tu wziąć pod uwagę odległości od kolumn.

1. Czy pomieszczenie jest definitywnie zamknięte czy otwarte.

2. Czy jest możliwość odsunięcia kolumn od ścian?

3. Czy ściany to beton, gips czy szkło (duże okna)

Słówko na temat X18.

Dynaudio schodzi na psy?

De gustibus non est disputandum

tomek11

Z całym szacunkiem do Ciebie jako założyciela wątku.

Jest zbyt dużo zmiennych aby wpadowywać kolumny w metraż

Niestety muszę się zgodzić, bo jeśli dodamy do tego złe ustawienie kolumn w danym pomieszczeniu, albo kiepską adaptację akustyczną to wtedy jakieś tam ustalenia będą bardzo mało miarodajne.

Wystarczy że ktoś w niewielkim pokoju postawi kolumny za blisko ściany i bas będzie buczeć więc napisze że dane kolumny nadają się tylko do większych pomieszczeń.

Ktoś inny ustawi te same kolumny w podobnej wielkości pokoju tylko w odpowiedniej odległości od ściany i wyjdzie mu dobre brzmienie.

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

Przypisanie konkretnego modelu kolumn do wielkości pokoju jest wyjątkowo karkołomne chociażby ze względu na brzmienie całego zestawu czy gust i upodobania słuchacza. Zwolennicy potężnego basu wstawią duże podłogówki do małego pokoju i będą się upajać braniem basu "na klatę". Z drugiej strony znajdzie się wielu fanów subtelniejszego dźwięku monitorów, nawet w dużym salonie. Wklejam artykuł z Audio:

Jaki jest związek między wielkością zespołów głośnikowych a wielkością odpowiedniego dla nich pomieszczenia?

Ukryta Zawartość

Po pierwsze sama wielkość kolumn wcale nie determinuje ich mocy, efektywności ani cech brzmieniowych. Intuicyjnie obawiamy się nadmiaru niskich tonów z dużych kolumn w małym pomieszczeniu, ale intuicja może nas tu zmylić. Nawet konstrukcja podstawkowa może mieć w taki sposób dostrojony bas-refleks, że będzie on emitował wyeksponowany, a do tego słaby impulsowo bas, który w małym pomieszczeniu szybko się "zagotuje", a duża kolumna z obudową zamkniętą może być w tym zakresie całkiem powściągliwa i zdolna do pracy nawet blisko ściany.

Oczywiście statystyka wskazuje, że większe kolumny dają "większe brzmienie", teoretycznie lepiej pasujące do większych pomieszczeń, jednak taka zależność też nie powinna ograniczać wyboru: są audiofile, którzy do tego stopnia cenią sobie "monitory", że nawet w dużych, ponad 20-metrowych pomieszczeniach będą cieszyć się z ich brzmienia, nie oczekując na lawinę decybeli.

Są też tacy, którzy do małych pokoików wtaszczą wielkie kolubryny i będą szczęśliwi, gdy bas ich przygniecie.

Dla zdezorientowanych tym wywodem, a jednak oczekujących jakiejś konkretnej wskazówki:

• do pomieszczeń bardzo małych, o powierzchni poniżej 15 metrów, rekomendujemy zespoły dwudrożne - czy to podstawkowe, czy wolnostojące;
  • od 15 metrów wzwyż nabiera sensu stosowanie kolumn dwuipółdrożnych;
  • w pomieszczeniach ponad 20 metrów stosujemy kolumny trójdrożne.

W pomieszczeniach ponad 30 metrów kolumny dwudrożne będą już słabo się bronić, ale dobre dwuipółdrożne, na bazie pary 18-cm nisko-średniotonowych, mogą wystarczyć aż do 50 metrów.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

cyt. " ...Tak, kubatura 180 m³ — ja wysiadam, nie chcę adresu tego dealera :D..."

Słuchałem tych głośników w tym pomieszczeniu. Wzmacniacz był inny. Dały radę, można się zdziwić.

Oczywiście, nikt nie twierdzi, że to głośniki stworzone do takich pomieszczeń. Ale test przeszły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.