Skocz do zawartości
IGNORED

MOSCODE 2 - Holger Stein

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś nie może zaakceptować tranzystora w stopniu napięciowym MOSCODE Jeffa Macauley'a , to tutaj ma inny projekt bez tego tranzystora.

Stopień napięciowy jest też tak zaprojektowany , że może stanowić przedwzmacniacz.

Ja osobiście mosfety zamieniłbym na Vfety

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1532-0-07259600-1482925446_thumb.jpg

post-1532-0-86622100-1482925453_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/130903-moscode-2-holger-stein/

Z racji, ze sterujemy tutaj triodą, warto zastanowić się jakim prądem sterującym dysponujemy i wziąć to pod uwagę podczas wyboru tranzystorów mocy. Szczególnie pojemność wejściowa.

Sorry, to już nie jest Moscode.

To hybryda w wydaniu klasycznym.

dokładnie

schemat nie ma nic z uroku ani założeń Moscode Macauley'a

Klasyczna hybryda jak np Iamp ze stopniem lapowym.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Podobna, polska myśl techniczna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość JanF

(Konto usunięte)

znacznie obniża rezystancję wyjściową stopnia napieciowego - wtórnik

to, że wtórnik, to widzę - pytam się pryncypialnie i merytorycznie, po co ta trioda w tym miejscu?!

Gość JanF

(Konto usunięte)

ten wykrzyknik to do mnie ?

Jak bym śmiał, to akcent na merytoryczną stronę schematu, który jest, jakiś taki nijaki, jakby posklejał dwa lub trzy watki - oczywiście, to nie jest dobra praktyka projektowania układów lampowych, gdzie lamp jest tyle ile musi.

• 3 tygodnie później...
Gość JanF

(Konto usunięte)

Chyba popełnię ten układ w stopniu tranzystorowym, pod warunkiem, że uda mi się odczytać wartości elementów?

Czy te 3-stopniowe stabilizowanie napięcia pomiędzy bramkami mosfetów plus 2-stopniowa regulacja na potencjometrach symetrii, daje coś, czy tylko ładnie (bo mądrze) wygląda na schemacie?

Edytowane przez JanF

ja ciągle szukam optymalnego wzmacniacza i na razie gram na Primare SPA na LM4702 , ale znów rodzą sie pomysły , czy nie zrobić kroku dalej i jednak zbudować biampling, bo jeden wzmacniacz do pełnego pasma , to zawsze kompromis.

I właśnie coś takiego jak tak hybryda lub Moscode lub coś na wzór Passa F7 do sekcji średnio-wysokotonowej , a Primare SPA tylko do basu, albo clona Accu P7100 do basu - zawsze lubiłem średnie i wysokie z lampy lub hybrydy :-)

Gość JanF

(Konto usunięte)

Interesuje mnie kwestia, jak bardzo z hybrydy (bo czysty półprzewodnik w tej konkurencji chyba nie ma szans) można zbliżyć się do dźwięku wzorcowego z 300B SE (padło na 300B SE, bo coś trzeba było przyjąć, jako wzorzec) i czy te różnice dyskwalifikuję hybrydę w kontekście lampy?

Będę robił końcówkę na mosfetach z niniejszego wątku i podepnę ją pod EL34 z Moscode i porównamy, co ta konfiguracja daje ciekawego?

Pozbywamy się elektrolitu na wyjściu i stosujemy mosfety z bieżącej produkcji, to powinno się dobrze przełożyć na dźwięk.

Gość JanF

(Konto usunięte)

ale znów rodzą sie pomysły , czy nie zrobić kroku dalej i jednak zbudować biampling, bo jeden wzmacniacz do pełnego pasma , to zawsze kompromis.

Jak widzisz filtr rozdzielający pasma do poszczególnych wzmacniaczy?

Hybryda od strony technicznej dobrze się wpasowuje w koncepcję takiego wzmacniacza będącego sumą dwóch lub trzech dedykowanych wzmacniaczy.

Ostatnio, kolega napisał, że użył do kolumn ESA Ostinato dwóch kabli głośnikowych zamiast jednego kabla i ta prosta zmiana przełożyła się w wyraźny sposób na zdecydowanie lepsze brzmienie głośników.

Skoro rozdzielenie drogi dla pasm sygnałów za wzmacniaczem już daje dobre wyniki, to co będzie jeśli ta droga rozdzieli się jeszcze wcześniej - aż strach pomyśleć, jak może być cool?

Edytowane przez JanF

Myślę o podobnej hybrydzie ale na bazie części prądowej First Watt M2. Zostały mi części na drugi komplet (bez transformatora i sk/sj) więc pewnie spróbuję coś takiego sklecić z driverem na triodzie. Wzmocnienie stopnia lampowego powinno być jednak większe niż 14dB a najlepiej 20 dB co na lampie raczej nie będzie trudne do uzyskania i zbliżyłoby wymagane napięcie wejściowe wzmacniacza do poziomu bardziej akceptowanego. Oczywiście w tym wszystkim chodzi o wypadkowe brzmienie takiej hybrydy, które może być całkiem niezłe.

Załącz schemat?

Sklecę niebawem jakiś schemat na wzór Steina bo po co wymyślać koło. Impedancja na wyjściu Edcora to 15k i daje radę wysterować IRF, to wtórnik katodowy na 6922 (czy podobnej) też powinien bez problemu podołać.

Tu jeszcze inna strona na temat hybrydy H.Steina:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość JanF

(Konto usunięte)

Widziałem ją, ciekawa, podają napięcia AC, rekomendują 6922 i głęboką klasę AB, bo wielki radiator :-)

• 8 miesięcy później...

Pytanie do Bogdana - czy dysponujesz skanem lepszej jakości układu z pierwszego załącznika z opisem elementów i ich wartościami i mógłbyś go wrzucić?

Ostatnio coraz bardziej zainteresowal mnie temat hybrydy.

Wiekszosc rozwiazan praktycznie musi pracowac w klasie A zeby jakos radzic sobie z nieprzyjemnymi znieksztalceniami przy przechodzeniu przez zero.

Zaczalem sie zastanawiac co powinna miec dobra hybryda ? Trzeba przyjac kilka zalozen:

- dziedzina, w ktorej lampy sprawdzaja sie najlepiej to wzmacnianie napiecia, czyli trzeba pozwolic lampie pracowac pelnym ''swingiem'' (pelne wzmocnienie, odwrocenie fazy, itp)

- dobry stopien pradowy z bardzo malym wzmocnieniem napieciowym (mniejszym niz np. x2), jezeli ma pracowac w klasie AB to niestety raczej musi miec NFB

Mozna to zrobic na kilka sposobow, najbardziej oklepany i lopatologiczny to podparty AC zbiasowany w klasie A wtornik (najczesciej mosfetowy/zrodlowy). Ilez mozna robic w kolo to samo.

Pracuje teraz nad dwoma projektami i chce to zrobic inaczej.

PlanA

Klasyczna, bezczelnie szybka koncowka mocy z sprzezeniem pradowym i wzmocnieniem x2 + preamp lampowy z duzym wzmocnieniem napieciowym.

PlanB

To klasyczna koncowka mocy z lampowym wynalazkiem w NFB (juz tak owy mam przygotowany). Tutaj tez mozna zrobic to na kilka sposobow. Mozna nawet zakaskadowac obydwa sprzezenia (jezeli lampowa i tranzystorowa czesc beda ja mialy).

Dodatkowo bedzie dorobione plynne przelanczanie Lampa/Tranzystor.

Jak wyjdzie czas pokaze, zabawy przy tym napewno bedzie sporo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

• 8 miesięcy później...

robię tą hybrydę , bo jednak potrzebuję czegoś subtelnego do sekcji średniowysokotonowej - Rotel RB990BX napędzi tylko basy, bo jednak on gra dobrze powyżej basu, ale bez czaru i nie mogę nie spróbować.

Passa też się zrobi - cześci czekają .... ale ta hybryda ma pewien szczegół , na który nie zwróciłem wcześniej uwagi , a wczoraj wieczorem to do mnie dotarło - stopień końcowy nie jest objęty sprzężeniem zwrotnym - do trudnych kolumn w pełnym pasmie to dość ryzykowne ( trzeba posłuchać ) , ale średnie i wysokie, przestrzeń , barwy nie będą miały sobie równych , a tego właśnie potrzebuję

Buduję wersję II z wyższym napięciem na lampach i zamieniam mosfety na vfety - znów ten dreszczyk się pojawił ....

• Pokaż nowe odpowiedzi