Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal master-quality

gg

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wszystkie albumy z dowolnej zakładki są Master. Wybierz nowości, i tam jest osobna zakładka wyłącznie Master. To sprawdzałeś?

nosz qutwa nie mam tej zakładki !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zakładka Master jest w nowosci-albumy a nie nowosci-utwory

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Postanowiłem zasięgnąć wiedzy u źrodła jak to jest z dekodowaniem MQA i zadałem pytanie supportowi Tidala.

Pytanie:

Odpowiedź:

Pozostaje się cieszyć dobrą wiadomością z pewnego źródła :)

DAC z dekoderem MQA nie jest wymagany !

>marekzawa pisałeś do TIDAL-a, czyli znasz angielski. Wczoraj na HI-FI ktoś wrzucił coś takiego. Kurna o co w końcu chodzi. Wystarczy aplikacja TIDAL i zwykły DAC 96/24, czy dedykowany z MQA?

Ukryta Zawartość

Post #66.

Ukryta Zawartość

Nie trzeba znać angielskiego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>marekzawa pisałeś do TIDAL-a, czyli znasz angielski. Wczoraj na HI-FI ktoś wrzucił coś takiego. Kurna o co w końcu chodzi. Wystarczy aplikacja TIDAL i zwykły DAC 96/24, czy dedykowany z MQA?

Ukryta Zawartość

Post #66.

Z tego co mi migneło, chyba nawet na AS, to:

mając dedykowany DAC z MQA można dekodować pliki 24/384. Jeśli dekodowaniem MQA zajmuje się soft w aplikacji to max chyba 24/96. Oczywiście o ile takie dane będą w plikach. Mogłem coś namotać, ale mniej więcej tak to wygląda. Nie wiem jaką maksymalną rozdzielczość pliku oferuje Tidal. Wydaje mi się, że 24/96. Jeśli ktoś zna precyzyjne dane, niech mnie poprawi.

Ukryta Zawartość

Z tego co mi migneło, chyba nawet na AS, to:

mając dedykowany DAC z MQA można dekodować pliki 24/384. Jeśli dekodowaniem MQA zajmuje się soft w aplikacji to max chyba 24/96. Oczywiście o ile takie dane będą w plikach. Mogłem coś namotać, ale mniej więcej tak to wygląda. Nie wiem jaką maksymalną rozdzielczość pliku oferuje Tidal. Wydaje mi się, że 24/96. Jeśli ktoś zna precyzyjne dane, niech mnie poprawi.

W takim razie chyba jednak wystarczy soft, bo:

"What is the difference between HiFi quality and Master quality?

HiFi audio is a superior sound, but is still limited in its resolution—44.1 kHz /16 bit.

Yet TIDAL has partnered with MQA to deliver something infinitely better: an authenticated and unbroken version (typically 96 kHz / 24 bit) with the highest-possible resolution—as flawless as it sounded in the mastering suite. And exactly as the artist intended it to sound."

A jak ma się mqa do dsd?

jak zwykle zdania są podzielone np trochę o mqa vs dsd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pytam poważnie bo dsd istnieje już na rynku chyba z 15 lat. Pliki dsd powoli ale jednak stają się coraz bardziej dostępne. mamy już jeden standard i będziemy mieć kolejny. to jest jakieś szaleństwo. coś jak trzy średnice wewnętrzne piast w rowerach górskich czy też trzy średnice kół. to jest jakieś szaleństwo.

od miesiąca istnieje kodowanie wavpack do dsd i naprawdę objętościowo przy stereo i dsd64 wygląda to ok.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Podzielam opinię kolegi zico369. Prawie wszystko zależy od realizacji.

Z formatem DSD jestem od kilku lat w przyjaźni, a wcześniej z SACD. I pięknie brzmi muzyka. Na tyle pięknie, że często używam konwersji w locie do tego formatu.

Jednak jeżeli mastering kuleje to jak to mówią z g.. bicza nie ukręcisz.

Przykład: Pink Floyd - Dark Side... w wersji SACD jest po prostu fatalnie. Słychać to wyraźnie na głośniejszych partiach.

Z tym MQA to się zobaczy. Napewno kupię nową Audirvanę. Ale na wymianę DACa się nie rzucam. Może Pioneer da update firmware. ;)

Podzielam opinię kolegi zico369. Prawie wszystko zależy od realizacji.

Po wstępnym pozytywnym wrażeniu, kiedy dostrzegłem różnicę na korzyść MQA, śmiem stwierdzić, że i tak nic nie zastąpi dobrych realizacji poczciwego standardu CD-Audio i kodowania PCM.

czy też trzy średnice kół. to jest jakieś szaleństwo.

No tak ale trzy srednice kol w goralach juz sa dosc dlugo i ludzie chwla.

Po wstępnym pozytywnym wrażeniu, kiedy dostrzegłem różnicę na korzyść MQA, śmiem stwierdzić, że i tak nic nie zastąpi dobrych realizacji poczciwego standardu CD-Audio i kodowania PCM.

Mysle ze to dobrze.Ja bynajmniej traktuje wszystkie te inne `formaty` narazie tylko jako lepsze lub gorsze dodatki.

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Dlatego ja wszystko i tak transkoduje do LPCM...

Audirvana 3 z MQA miała być pod koniec miesiąca, ale póki co cisza.

No ciekawe. Zostały niecałe 3 dni stycznia. Sam sprawdzam codziennie czy już jest a tu nic. Jest może gdzieś beta dostępna?

No tak ale trzy srednice kol w goralach juz sa dosc dlugo i ludzie chwla.

5, 6 lat. kto chwali ten chwali. producenci i sprzedawcy.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Eh, masz trzy średnice kół. Do tego trzy średnice dętek, trzy średnice opon i trzy długości amortyzatorów. To oznacza, że kupować wszystko trzeba juz przez sieć bo mało gdzie masz szeroki wybór potrójnego asortymentu. To zresztą oznacza, że masz trzy ramy w tym samym rozmiarze (tylni widelec).

Dlatego ja wszystko i tak transkoduje do LPCM...

Jak piiiiiiiiiiiiiiiiii stranskodujesz do LPCM, to ci piiiiiiiiiiiiiiiiii piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tylko inaczej zmielone

A sylwon38 piszę prawdę, że nic nie zastąpi dobrej realizacji na CD. Tylko trzeba do tego jeszcze mieć dobry (czytaj też i drogi) player CD.

Jednak mało ludzi na takowy stać, więc alternatywą są dostępne cenowo strumieniowce

Nie wspomnę o drogich płytach z porządnymi wydaniami vs torenty

Wszystko się rozbija o kasę i tyle

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Gość

(Konto usunięte)

A sylwon38 piszę prawdę, że nic nie zastąpi dobrej realizacji na CD

Z Sylwkiem to akurat często się zgadzam...

czytaj też i drogi

Napiszę po Twojemu...gówno prawda

alternatywą są dostępne cenowo strumieniowce

No widzisz...tu się zgadzamy ;-)

Nie wspomnę o drogich płytach z porządnymi wydaniami

Masz rację...są bardzo drogie :-(

Sam wiesz, że jak byle jakie nagranie choćby z DSD zamienisz do LPCM to wiadomo co wyjdzie-gówno z tego wyjdzie :)

Czy ja się spieram o system? Nie. O moim możesz poczytać jestem zadowolony.Niedrogo, a gra świetnie.Jak dla mnie wystarczy.

Jak widzisz wybrałem strumieniowca, bo nie stać mnie na dobrego (czytaj drogiego) cedeka

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.