Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Maestro 180 czy Pylon Pearl 25 czy Tonsil Siesta

Przemek_65101

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dylemat co do wyboru pomiędzy tymi kolumnami.

Kolumny będą stały w salonie z aneksem kuchennym o powierzchni 26m2 zgodnie z załączonym rysunkiem (zaznaczonego "regału" ostatecznie nie bedzie).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przymierzam się do zakupu i mam pytanko, jak jest z basem w tych kolumnach? Słucham muzyki elektronicznej i house, więc zależy mi na głębokich i soczystych niskich tonach. Czy same kolumny zapewniają to bez dodatku subwoofera?

Które kolumny będą dla mnie lepsze wg Was?

Pozdrawiam,

Przemek

Ukryta Zawartość

Siesty spokojnie dają radę! Miałem w 25m^2 i bas bardzo przyjemny, sprężysty w dobrym wypełnieniu.

Drugie pytanko istotne, jaki wzmacniacz ma to napędzać?

Maestro 180 są trochę spowolnione, dla mnie wprost rozlazły... Niby fajnie wygląda bo więcej głośników, ale chyba zgra to się dobrze z jakimś typowym wzmacniaczem Rotela.

Pearl 25 - tanie i ostatnio głośno o nich. Również o ich "przyklejaniu głośników na klei" w wersji pearl 20 :D Ale nie wypowiadam się, bo nie słuchałem.

Cześć, zapomiałem dodać, że kolumny będzie napędzał ONKYO TX-8150 ;-)

Jest troche opinii o Siestach więc przymierzam się do zestawu takiego jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Potem jednak właściciel zmienił Siesty na Klipsch R28f, ale to już inny budżet i nie ma białego lakieru ;-)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Przemek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pewnie maestro,

ale jakie to znaczenie, skoro masz taki fatalny układ ze siedzisz w kolumnach

prawie jak w aucie-

zrob sobie porzadne siedzenie jakies 3 m od sprzetu na bazie trojkata ,

rozstaw tez kolumny aby nie staly tak blisko

Polecam jednak posłuchać i może wybrać albo Pylon Opal 23 albo Sapphire 23, na pewno zagrają lepiej od wymienionych. Z drugiej strony czasami w tej cenie można kupić Tannoy DC6T (nie są białe niestety, ale venge) i zgrywają się bardzo dobrze z Onkyo 8150 i to już zupełnie inna klasa kolumn, przede wszystkim przy długim słuchaniu nie meczą, a dual concentric odwdzięcza się super przestrzennością. Naprawdę czasami lepiej kupić teoretycznie używane,ściągnięte z UK dc6t bo tam były wyprzedawane w super cenie, niż wymienione w tytule i mieć kolumny na kilka lat.

Jako posiadacz polecam STX ELECTRINO 250, ale polecam posłuchać Melodiki bl-40. Odsłuchiwałem Pylona Pearl 25 i w mojej ocenie dźwięk był "suchy". Maestro nie słyszałem, ale polecam obejrzeć recenzję, która niedawno się ukazała

No i ta recenzja ma mnie przekonać do tych kolumn?

Kolego jeśli lubisz te kolumny i wybrałeś zamiast Pylona to usuń szybko ten filmik. Po pierwsze wykonanie nawet nie dorasta do pięt piszę serio. Po drugie jak recenzent może się wypowiadać o scenie skoro ma tak ustawione głośniki. Ja rozumiem to jest tylko filmik ale wiedząc co się chce usłyszeć można z takiego filmiku również wyciągnąć wnioski. Najlepiej sprawdzić kolumny przy długich nakładających się dźwiękach. To różnie jedni to robią przy alternatywie a ja przy muzyce filmowej. Nie wiem co było przyczyną ale ujmę to że zestaw zagotował się przy muzyce filmowej. To jest niedopuszczalne i piszę to jako posiadacz Pylon pearl 25. Moje kolumny zagotowały się przy dużo trudniejszej muzyce trash metal i to tylko dwa razy

Co to znaczy że się zagotowały? Dźwięki długie które są nakładają na siebie zaczynają wywoływać efekt dudnienia, wzajemnie przeszkadzają sobie, bo jeszcze jeden się nie skończył a drugi zaczyna i to jeszcze z inną prędkością, nasileniem itd. inaczej tego nie potrafię określić nie jestem audiofilem i staram się nim nie być. Chodzi o to że powtaje taki łomot. Dobry zestaw powinien sobie poradzić z każdym dźwiękiem nawet trash metal.

Polecam zestaw tx 8150 + Pylon Pearl 25.

Ano jedne ani drugie nie nadają siędo takiej muzyki. Tonsil ze względu na swoją dość ostrą górę Pylon ze względu na łagodne podejście do kwestii dolnych rejestrów.

Zdecydowanie lepsze są nawet Magnaty Supreme 1002, czy już droższe Quantum 675 lub Heco Music Style 500 i Polk audio T50.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Kolega ma Maestro 180 i są wykonane bardzo dobrze, nie ma się do czego przyczepić. Okleina położona dokładnie, nigdzie nie widać śladu kleju.

Ja posiadam Tonsil Siesta i również do wykonania nie mam żadnych zastrzeżeń.

Za tę kasę Melodiki Bl40 to świetne kolumny. Aktualnie mam Hyperiony 4.Myślałem o Klipsach RP 260,ale jak mi w salonie podłączyli Hyperiony 4 ,to je zabrałem do domu.

Masz okazję posłuchać Premium?

z Tonsila słyszałem tylko Fieste (Sieste) Wq mnie nie nadaje się do muzyki rozrywkowej, ale to moje zdanie . Premium nie słyszałem. Osobiście jak wybierałem kolumny to mój wybór skupił się na dwóch kolumnach STX Electrino 250 lub Melodika bl40. Wygrał STX z uwagi na cenę i ciekawy wygląd. Choć są obszary, gdzie Melodika wygrywa z Electrino np.większa efektywność...

Odsłuchiwałem jeszcze Magnata Quantum 677 (mojego faworyta) - odpadł za kiepskie wykonanie i nieciekawy dźwięk, Klipsch za ok. 3000 (nie pamiętam modelu) jakoś w tej cenie mnie nie zachwycił.

Najlepiej weź wzmacniacz "pod pachę" i idź do salonu odsłuchać kolumny w cenie jaka jest przez Ciebie akceptowalna - ja tak zrobiłem i nie żałuje.

pozdro

Jaki masz budżet?

Dlaczego akurat kolumny podłogowe?

Jaki będzie sprzęt towarzyszący?

Mam kolumny a'la siesta - są diy (na pierwszej serii GDN'ów), z wysokotonowym Seasem. Są ze mną na zawsze, bo zrobiłem sobie na ich bazie kino domowe. Liczby ofert zakupu przy odsprzedaży innych klocków, nie zliczę. :)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.