Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy XT6F VS TANNOY 7.4 czy warto dopłacać?

krukgczapa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pisze nowy wątek ze względu powiekszenia sie danej kwoty na kolumny moge kupić tannoy 7.4 za 400f lub Xt6f za 600f.

Co możecie powiedzieć na temat tych dwóch zestawów? Mam dwa rozwiązania kupno tannoy 7.4 plus Marantz pm6006 za 600f lub same kolumny Xt6f za tą samą kwote na wzmacniacz uzbierał bym póżniej?

Z góry Dziekuje

Dzień dobry.

Zdecydowanie warto dołożyć do zestawu Tannoy Revolution XT 6F, to dobra klasa wyżej.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzień dobry.

Zdecydowanie warto dołożyć do zestawu Tannoy Revolution XT 6F, to dobra klasa wyżej.

Czy xt6f nie bedą za duże do 18m2? dodam że bedą musiały stać blisko tylnej ściany maks 30cm czy w tym wypadku wylot dolny bass refleksu sie sprawdzi?

co możesz powiedzieć o brzmieniu tych kolumn jakie różnice między 7.4?

Czy xt6f nie bedą za duże do 18m2? dodam że bedą musiały stać blisko tylnej ściany maks 30cm czy w tym wypadku wylot dolny bass refleksu sie sprawdzi?

co możesz powiedzieć o brzmieniu tych kolumn jakie różnice między 7.4?

Warto wypożyczyć na próbę kolumny. 18m2 to raczej na granicy dla xt6f (w jednym pomieszczeniu będzie OK w innym nie). (Kupiłem kiedyś kolumny tylko po odsłuchu w salonie i powiem że w domu zagrały inaczej, nie dość tego okazały się raczej za duże pomimo zapewnień sprzedawcy i producenta).

Słuchałem jakiś czas temu jedne i drugie. Mercury są bardziej uniwersalne i łagodne. To klimaty bliższe Dali zensor. Wadą w tych kolumnach jest trochu kartonowy bas i przynudzają. Tannoy xt6f brzmią całkowicie inaczej ale mimo że bas sprawiał wrażenie twardego to był pozbawiony konturów.

Słuchałem jakiś czas temu jedne i drugie. Mercury są bardziej uniwersalne i łagodne. To klimaty bliższe Dali zensor. Wadą w tych kolumnach jest trochu kartonowy bas i przynudzają. Tannoy xt6f brzmią całkowicie inaczej ale mimo że bas sprawiał wrażenie twardego to był pozbawiony konturów.

Dzieki za info wczoraj byłem na odsłuchu tannoy xt6f wzmacniacze- arcam ,cambridge audio, marantz, długo nie myśląc poprostu zakupiłem kolumny i do domu!

Przestrzeń na salon około 35m2 zniszcyłą mnie i nie tylko Pan który zamierzał kupić kef r300 usiadł ze mną i mowi " sooo nicee" i zapytałie kosztuje cały zestaw ? Więcej powiem jak już bedą w domku!

Małe podłogówki projektuje się właśnie do 15-20 m².

Pojęcie małe podłogówki jest dosyć szerokie. Akurat słuchałem xt6f w ok 18m2 i w sumie mam mieszane uczucia czy to było dla nich optymalne pomieszczenie. Sam mam inne małe podłogówki i ledwo się mieszczą w ok 20m2.

Do XT6F bzdura!!

krukgczapa pisałem Ci przecież o różnicy tych kolumn w innym wątku.

Aleś się rozpisał.

Więcej powiem jak dotrą do domu szkoda tylko że narazie bedą musiały grać tylko z CA a1 ;-( no ale zobaczymy

Sls ale co grały źle? Za małe za duże? Może akustyka, a może po prostu ci nie podeszły?

Trudno mi jednoznacznie powiedzieć czy za duże do pomieszczenia czy akustyka czy jedno i drugie, w jakimś zakresie są to rzeczy powiązane.

Dc6t znam doskonale, miałem je w salonie oraz prywatnie w domu. Grały na 10 m, na 16 i trochę powyżej 20.

Jeśli chodzi o te kolumny nie widzę żadnych ograniczeń jeśli chodzi o wielkość w dół, powyżej 30 m mogły by byc problemy.

Pozdrawiam

Peter tyson uk hihi plus qed 42 5m kabla

teraz juz cofneli u nas cene kolumn do 999f złapałem okazje gdzie na stronie same kolumny 999f a z marantzem 859f hahah anglia ich błąd mój zysk i musieli sprzedać hahah

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dalej wiszą także korzystajcie zobaczcuie to?

Ukryta Zawartość

tylko tak anglia potrafi hahahh

Pan ze sklepu powiedział ze nie moze mi tego wyjaśnic ....hahah

sorry qed 79 kable ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No coś im się mocno pomieszało fakt interes życia!

Gratulacje. Daj znać jak dojdzie.

Witam już jest narazie sam piecyk bo na kolumny musze czekać do tygodnia także narazie pogra z Tannoy f3 odrazu zapytam co do kabli bo teraz mam qed micro badajrze co byśpolecił do 10f za metr do xt6f i pm6006?

Ukryta Zawartość

post-33796-0-64243500-1486629171_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie chord clerway, kimber 4pr, albo oehlbach chodź ich chyba nie macie.

Do tannoya często wybierane są tańsze qedy.

Super ok wezme clearway bo mają na stanie...co jeszcze jak narazie za żródło służy mi chromecast do tv spotify premium lub dezer i tak chciałbym zostać chodzi mi i przesył głownie tablet telefon laptop spotify dezzer lub tidal mam wykupione 3 konta także nie ma problemu co możesz powiedzieć na temat nowego chromecast audio lub audiocast m5? analogowo lub po optyku? Z góry Dziekuje

• 2 miesiące później...

Odświeżę wątek bo innego nie znalazłem...czy ktoś jeszcze słuchał Mercury 7.4 i może je jakość dodatkowo scharakteryzować? Może porównanie do Eclipse?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 10 miesięcy później...

Witam już jest narazie sam piecyk bo na kolumny musze czekać do tygodnia także narazie pogra z Tannoy f3 odrazu zapytam co do kabli bo teraz mam qed micro badajrze co byśpolecił do 10f za metr do xt6f i pm6006?

Ukryta Zawartość

Witam,

Moglbys kolego cos napisac o tych kolumnach .Czytalem gdzies ze dla niektorych sa ostre . Jak bas ?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.