Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Arek zrobił ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma jeszcze na stronie, ale tu jest - cytuję: 30 Hz – 20 kHz (+/- 2 dB)

20 tys to majątek albo nie ;)

20k to już dla mnie sporo kasy.

Ja wybierałem w zestawach do 6k za parę ;) A suba miałem od starego zestawu.

Tak. Do zalet dodalbym osobny wzmacniacz do basu, a co za tym idzie odciazenie wzmacniacza "zasadniczego".

U mnie każdy przetwornik w ZG napędzany jest oddzielną końcówką mocy. W takim zestawieniu przy zastosowaniu filtra górnoprzepustowego dla monitorów, monitory nie muszą przetwarzać tego co gra sub.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyobraź sobie membrane głośnika basowego która odtwarza jakiś dźwięk w średnicy, a potem zaraz jest 18mm dalej od słuchacza...

Wyobraźnia i wiedza o zjawisku to silny czynnik wpływający na postrzeganie brzmienia ;-).

I rozumiem że nie widzisz problemu w fazie i "sklejeniu" takiego tandemu?

"Sklejanie" to ważne działanie, ale nie demonizuj tego. Jak będziesz miał możliwość to popróbuj różnych "sklejeń" i ich wpływu na to co słyszysz na jakimś DSP w czasie rzeczywistym dla różnych typów filtrowania. Będziesz miał na pewno dużo ciekawych wniosków.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Na jakiej czestotliwosci masz filtr? Jest on przed czy za wzmacniaczami "zasadniczymi"?

Cały mój zestaw to konstrukcje aktywne czyli zwrotnica przed wzmacniaczami.

Do ok 60Hz gra sub, HPF w monitorach ustawiony na 60Hz. Podział w monitorach to 2400Hz.

Fajnie. Myslalem o czyms takim do m1, ale w moim budzecie bardziej kalkuluje sie kupic wieksze kolumny. Zbyt wiele "kompromisow" musialbym miec i summa summarum wyszloby jedno wielkie g...

-----

...przeważająca większość (z wyjątkami potwierdzającymi regułę) nagrań robionych jest tak, że brzmią tak samo dobrze i bez tego dołu.

Jak nisko muszą zejść kolumny aby nagranie zabrzmiało "dobrze" bez tego dołu? Moje m1 wg danych fabrycznych schodzą tylko na 55Hz a jest sporo nagrań, które brzmią... nie napiszę "dobrze" bo za mało jestem w temacie, żeby moje "dobrze" stawiać na równi z Twoim "dobrze", ale całkiem przyjemnie mi się ich słucha.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jak nisko muszą zejść kolumny aby nagranie zabrzmiało dobrze bez ego dołu?

Nagrania testuje się na wszystkim, co gra. Czyli na głośniku z komórki też dobrze brzmią. Pytanie jest tylko, co kto lubi.

nagrywamy.com

To może inaczej. Weźmy zwykłą muzykę rockową. Na ile muszą zejść kolumny, aby zbyt wiele nie tracić? Chodzi o to, żeby bardziej przypominało to muzykę odtworzoną na zestawie idealnym, a nie na głośniku komórki.

Wyobraźnia i wiedza o zjawisku to silny czynnik wpływający na postrzeganie brzmienia ;-).

"Sklejanie" to ważne działanie, ale nie demonizuj tego. Jak będziesz miał możliwość to popróbuj różnych "sklejeń" i ich wpływu na to co słyszysz na jakimś DSP w czasie rzeczywistym dla różnych typów filtrowania. Będziesz miał na pewno dużo ciekawych wniosków.

DSP lepiej zostawić w spokoju bo nic tu nie zmieni - w w/w monitorkach membrana musi znacznie przemieszczać się przy głośnym graniu, więc odtwarzać jednocześnie np. 20 i 1000hz.

Nagrania testuje się na wszystkim, co gra. Czyli na głośniku z komórki też dobrze brzmią.

Po co? Jak ktoś używa protezy w postaci mikrowieży czy komórki, to raczej ze świadomością, że dupy urywało nie będzie i jest to kompromis na który się godzi. A czemu reszta ma cierpieć?

Może gdyby wydawać muzykę w poprawnej jakości, zmusiło by to producentów taniego sprzętu do zamontowania jakichś limiterów czy innego takiego, żeby było słychać w miarę OK. Tak jak jest nawet w najtańszych telewizorach. A skoro jest w najtańszych telewizorach, to nie może być drogie.

A tak to co, lepiej chłam wydawać? Z tego powodu nowe nagrania i tak już dochodzą powoli do jakości dźwięku jak z polsatu czy z radia FM. Słuchać się tego nie da.

To może inaczej. Weźmy zwykłą muzykę rockową. Na ile muszą zejść kolumny, aby zbyt wiele nie tracić? Chodzi o to, żeby bardziej przypominało to muzykę odtworzoną na zestawie idealnym, a nie na głośniku komórki.

To już zależy od upodobań, kasy, możliwości lokalowych i sąsiadów... Nie wiadomo.

DSP lepiej zostawić w spokoju bo nic tu nie zmieni - w w/w monitorkach membrana musi znacznie przemieszczać się przy głośnym graniu, więc odtwarzać jednocześnie np. 20 i 1000hz.

No tak, membrana się przemieszcza, jak w każdym głośniku. Trochę nie rozumiem, do czego zmierzasz - czy do tego, że jest to kompromis w każdym dwudrożnym zestawie, czy do tego, że to za duży głośnik, czy że za mały? W moich 4410 dół lata jak wściekły, bardziej niż w aeonach...

Po co? Jak ktoś używa protezy w postaci mikrowieży czy komórki, to raczej ze świadomością, że dupy urywało nie będzie i jest to kompromis na który się godzi. A czemu reszta ma cierpieć?

Może gdyby wydawać muzykę w poprawnej jakości, zmusiło by to producentów taniego sprzętu do zamontowania jakichś limiterów czy innego takiego, żeby było słychać w miarę OK. Tak jak jest nawet w najtańszych telewizorach. A skoro jest w najtańszych telewizorach, to nie może być drogie.

A tak to co, lepiej chłam wydawać? Z tego powodu nowe nagrania i tak już dochodzą powoli do jakości dźwięku jak z polsatu czy z radia FM. Słuchać się tego nie da.

Co zrobisz, nic nie zrobisz.... Powtórzę - nikt z tego forum nie jest targetem współczesnych nagrań muzyki rozrywkowej. Owszem, dba się też o to, żeby jakoś sensownie brzmiało na pełnopasmowym głośnym sprzęcie, ale w momencie, gdy trzeba "balansować", to wiadomo, co wygrywa. Współczesnych nagrań nie da się słuchać na dobrym sprzęcie dłużej niż trzy minuty...

nagrywamy.com

Miałem kiedyś takie aktywne monitory DIY. Grały rewelacyjne mimo popełnionych w trakcie dłubania znanych mi błędów. Zresztą grają do dziś u jednego z moich kolegów, dalej rewelacyjnie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

To już zależy od upodobań, kasy, możliwości lokalowych i sąsiadów... Nie wiadomo.

A jak jest według Twoich upodobań? Nie mówię o sprzęcie idealnym, ale takim minimum, na którym przyjemnie słucha Ci się rocka. Do ilu musi zejść?

Może gdyby wydawać muzykę w poprawnej jakości, zmusiło by to producentów taniego sprzętu do zamontowania jakichś limiterów czy innego takiego, żeby było słychać w miarę OK.

Jestem za! Loudness powinien być wmontowany w sprzęt a nie na stałe w realizację. Tylko niestety nie jest możliwe zrobić z gotową realizacją tego, co można zrobić podczas masteringu w studio.

Ukryta Zawartość

Ok, ale jak to się stosuje w audio?

Ukryta Zawartość

Dla mnie za nisko nie musi schodzić, tannoy m1 by mi w sumie wystarczył do okazjonalnego słuchania, gdyby tylko miał środek ;)

Ok, ale jak to się stosuje w audio?

W każdym miejscu. Np. przy projektowaniu aktywnych zestawów zwrotnica zwykle na początkowym etapie testów jest w dsp, a na koniec po dobraniu parametrów "przechodzi" do analoga - albo i nie. Np Eve Audio są w całości "cyfrowe"

nagrywamy.com

...nikt z tego forum nie jest targetem współczesnych nagrań muzyki rozrywkowej.

A ja z moimi m1 w 15m2 to co?

W każdym miejscu.

Ok. Ale czy w domowym audio stosuje się go jako... sam nie wiem jak to kreślić, instrument pomiarowy pomagający właściwie ustawić kolumny i ustrojstwa akustyczne, czy jako element systemu wpływający na dźwięk, coś a'la korektor, czy zwrotnica w kolumnie?

Dla mnie za nisko nie musi schodzić, tannoy m1 by mi w sumie wystarczył do okazjonalnego słuchania, gdyby tylko miał środek ;)

W klasie cenowej atutem m1 jest właśnie środek. Ehhh te ograniczenia budżetowe...

A co to DSP?

Tak jak w linku Przemysława, z dodaniem że przy pomocy takiego DSP dedykowanego do systemu zarządzania głośnikami tworzy się systemy wielodrożne w układzie aktywnym mając do wyboru różne rodzaje filtrów, nachyleń charakterystyki, możliwość przesuwania wirtualnego głośników miedzy sobą, szybkiego przesuwania zsynchronizowanych (lub nie) punktów podziału i korekt charakterystyki w przypadku wykrycia zburzeń związanych z niedoskonałością samego głośnika. Mają też wiele innych funkcji mniej przydatnych u audiofila. Wszystko to w domenie cyfrowej przy bardzo wysokich parametrach wejście/wyjście, np zniekształcenia nieliniowe nie przekraczają ca. 0,005% (we./wyj.).

Wracając na chwilę do Convergence -Boris Blank i Malia, podobnie jest w Sade- Love de luxe, gdzie są kawałki które brzmią inaczej z uciętym przez głośniki dolnym pasmem.

Jedyne pocieszenie, że takie nagrania to ułamek całości.

@przemak - podziękowania dla Ciebie za naświetlenie kwestii nagraniowych :)

Wielu Kolegów posiada systemy aktywne. Może kiedyś będzie możliwość posłuchania takiego zestawu.

...przy pomocy takiego DSP dedykowanego do systemu zarządzania głośnikami tworzy się systemy wielodrożne w układzie aktywnym mając do wyboru różne rodzaje filtrów, nachyleń charakterystyki, możliwość przesuwania wirtualnego głośników miedzy sobą, szybkiego przesuwania zsynchronizowanych (lub nie) punktów podziału i korekt charakterystyki w przypadku wykrycia zburzeń związanych z niedoskonałością samego głośnika.

Czy takie DSP to kolejne pudełeczko, które wpina się gdzieś pomiędzy płytę CD a kolumny?

Czy takie DSP to kolejne pudełeczko, które wpina się gdzieś pomiędzy płytę CD a kolumny?

Dlaczego kolejne ? U mnie jest to odtwarzacz, to "pudełeczko", końcówki mocy i kolumny. I tak pomiędzy odtwarzaczem i końcówką mocy zazwyczaj jest jakieś "pudełeczko" np. przedwzmacniacz. Oczywiście jak będziesz używał dedykowanych kolumn aktywnych (wzmacniacze i zwrotnice zamontowane w kolumnach) to możesz temat uprościć i sterować bezpośrednio z odtwarzacza z regulowanym wyjściem. To "pudełeczko" (zwrotnica) jest wtedy przeniesiona do kolumn.

Dlaczego kolejne ?

Bo być go nie musi... chociaż z tego co piszesz takie DSP zastępuje część funkcji hifi o klasycznym układzie CD-wzmacniacz-kolumny, w Twoim przypadku zastępuje przedwzmacniacz. A czy DSP można w takim razie zastosować do klasycznego układu hi-fi? Podasz przykładowy model takiego DSP, chciałbym poczytać trochę co to tak naprawdę jest.

Bo być go nie musi... chociaż z tego co piszesz takie DSP zastępuje część funkcji hifi o klasycznym układzie CD-wzmacniacz-kolumny, w Twoim przypadku zastępuje przedwzmacniacz.

Tak zastępuje, ale dopiero po modyfikacji która polegała na zamianie analogowej elektroniki wyjść na taką o dużo lepszych parametrach i z możliwością synchronicznej regulacji w domenie analogowej wszystkich sześciu kanałów wyjściowych. W wersji podstawowej u mnie ten moduł spełniał rolę tylko zwrotnicy choć oczywiście możliwości są dużo większe.

Tu może dowiesz się więcej o tym czego używam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając na chwilę do Convergence -Boris Blank i Malia, podobnie jest w Sade- Love de luxe, gdzie są kawałki które brzmią inaczej z uciętym przez głośniki dolnym pasmem.

Jedyne pocieszenie, że takie nagrania to ułamek całości.

@przemak - podziękowania dla Ciebie za naświetlenie kwestii nagraniowych :)

Wielu Kolegów posiada systemy aktywne. Może kiedyś będzie możliwość posłuchania takiego zestawu.

Sade może nie, ale Boris Blank to ewidentnie muzyka klubowa,do słuchania w określonych warunkach, niekoniecznie w domu. Jak ktoś chce robić klub w domu, OK, ale nie z tannoyów m1 ;) To sytuacja jakby ktoś się oburzał, że zapowiedzi z nawigacji samochodowej odsłuchiwane na hifi mają mało dołu ;)

Bo być go nie musi... chociaż z tego co piszesz takie DSP zastępuje część funkcji hifi o klasycznym układzie CD-wzmacniacz-kolumny, w Twoim przypadku zastępuje przedwzmacniacz. A czy DSP można w takim razie zastosować do klasycznego układu hi-fi? Podasz przykładowy model takiego DSP, chciałbym poczytać trochę co to tak naprawdę jest.

Kręcą ;)

DSP to cyfrowa obróbka sygnałów - tylko i aż tyle. Może to być coś w dodatkowym urządzeniu, może to być fragment toru w środku w jakimś urządzeniu, możliwości jest wiele. Operacji na sygnale dokonuje się w dziedzinie cyfrowej, więc albo źródło i odbiornik są cyfrowe albo elementem toru są przetworniki AD i DA. Nazwą DSP określa się też układy scalone pełniące funkcje DSP, czyli wyspecjalizowane procesory do obróbki sygnałów, z przetwornikami albo bez. Obecnie jest to najtańsza metoda obróbki sygnałów, stąd jej popularność.

nagrywamy.com

Kręcą ;)

Kręcisz i Ty :-) Ja pytam o DSP występujące w tym wątku gdzieś pomiędzy płytą CD a kolumnami a nie żadne inne.

Jak ktoś chce robić klub w domu, OK, ale nie z tannoyów m1 ;)

Potwierdzam, jak już pisałem z m1 nie zrobimy w domu dyskoteki ani koncertu, klubu też nie :-)

Przemek napisał tak jak jest. DSP to Digital Signal Processing. Np w systemie aktywnym, przedwzmacniacz może być procesorem sygnałowym, przyjmującym sygnał w postaci cyfrowej (Np z transportu CD, komputera lub jakiegoś przetwornika AD) następnej może ten sygnał tłumić, kształtować (ty sobie kręcisz gałkami, a tak na prawdę zmieniasz nastawy filtrów cyfrowych), czy właśnie za pomocą filtrów cyfrowych, realizować funkcję zwrotnicy. Wszystko to jest po prostu zestaw algorytmów aplikowanych w zależności od potrzeb. Następnie taki obrobiony sygnał zamieniany jest na postać analogową np w przetworniku DA i kierowany do odpowiednich wyjść.

Ja u siebie mam DSP wbudowane w wzmiacniacz. W najczystszej postaci służy ono do zamiany sygnału PCM lub DSD na PWM, które steruje tranzystorami mocy. Ponadto cyfrowo rozwiązana jest także regulacja głośności (poniżej -24 dB), a jak chcę to mogę włączyć rozmaite filtry (np. coś jak loudness lub korektę pomieszczenia). Osobiście, używam wyjątkowo rzadko.

System gra dobrze, albo nie....

Przemek napisał tak jak jest...

A po co w samochodzie komputer? Odpowiem tak samo rzeczowo, jak odpowiedział Przemak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A po co w samochodzie komputer? Odpowiem tak samo rzeczowo, jak odpowiedział Przemak:

Ukryta Zawartość

Wysil się trochę i poczytaj zanim zadasz pytanie.

Wtedy pytania będą mądrzejsze i odpowiedź zrozumiesz ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.