Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko że z tych ponad 100 dB skuteczności jaką dysponują pozostaje 84 dB. Jak myślisz dlaczego ?

Obudowa a raczej jej brak, no i pewnie zwrotnica pasywna robią swoje.

Sprecyzujmy : temat dotyczy słuchania w salonie z kolumn na kanapie.

Czyli zestawy typu "monitor" nie powinny być w ogóle brane pod uwagę, tak samo, jak nie są brane pod uwagę grające słuchawki leżące na stoliku

nagrywamy.com

Trza zamontować w kolumnie 500 takich głośniczków i będzie mega bas, bo przecież w sumie będą pompować tyle samo powietrza co jeden duży głośnik, o ile fala dźwiękowa zmieści się w pokoju, w przeciwnym razie trzeba wyburzyć ścianę. Litości!

Jak to skorygujesz odpowiednio to kto wie ? Mógłbyś być mocno zdziwiony.

Uczestniczyłem kiedyś w porównaniu kolumn Yamaha NS1000M (30 cm bas na kolumnę) z Bose 901 (dużo małych głośników z korekcją elektroniczną), pomieszczenie 35 m2 . Nie było wrażenia nawet przez ułamek sekundy że z tych Bose jest coś nie w porządku z basem albo że jest go za mało.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czyli zestawy typu "monitor" nie powinny być w ogóle brane pod uwagę...

Nie łap za słówka bo w ten sposób nie pokażesz się jako mądrzejszy niż jesteś, a może stać się nawet zupełnie przeciwnie. Bo "monitor" to kolumna tylko podstawkowa :-)

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Powiem tak. To, że uważam, że większy głośnik to lepszy głośnik nie oznacza, że zaraz muszę mieć monobloki, czy jak to tam się zwie. Miałem 2X5", było jak dla mnie, w moim pokoju trochę chudo. Teraz mam 2X6,5, i jestem prawie happy. Myślę, że 2X8" (o ile nie grały by gorzej niż obecne), byłyby w sam raz dla moich wymagań. Podobały mi się wasze ostatnie rozważania i wnioski. Odpowiednia ilość basu to nie równanie matematyczne. Zależy kto czego oczekuje. Dla jednych silnik 70 KM w zupełności wystarczy, żeby mieć przyjemność z jazdy, ktoś inny potrzebuje min. 200 kucy, bo musi mieć odejście. Kiepski komfort z jazdy po kiepskiej nawierzchni nie jest taka istotny, ważne żeby samochód miał kopa.

Ja jak mam 70KM to szybciej pojadę niż większość co mają 200KM. Tylko, że mój 70KM silnik będzie pracował na maksa, a ten 200KM na luziku. Coś w tym Twoim porównaniu jest, bo moje 130mm czasem brzmi jakby się zaraz rozerwać na strzępy miało

PS. Osobiście od spokojnego bulgotu V8 wolę kręcące się na 7500obr/min R4, ale na dziedzinę audio to się nie przekłada.

Jak to skorygujesz odpowiednio to kto wie ? Mógłbyś być mocno zdziwiony.

Możliwe, wszystko przede mną :) Chciałem tylko zwrócić uwagę, że wielu konstrukcję kolumn traktuje jak pompki do kół. Więcej głośników=więcej pompowanego powietrza=niższy bas.

To, że uważam, że większy głośnik to lepszy głośnik nie oznacza,

To dwa różne zagadnienia "lepszy"/gorszy i "większy"/mniejszy. Nie koniecznie muszą iść w parze. Większy nie musi być lepszy, oczywiście o głośnikach piszę ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Bez obaw! Ze wszystkich tu dyskutujących najmniejsze głośniki posiadam (chyba?) ja 130mm i cały czas podkreślam, nie tylko że to nie wystarcza, ale nawet wymaga załatania dziury na basie za pomocą korektora. Problemem jest określenie ile jest potrzebne i tak naprawdę do czego to jest potrzebne, bo z suchych danych technicznych wynika, że i moje 130 mm powinno wystarczyć (55hz/-3db).

Mnie wystarcza 2 cale, więc teoretycznie 130mm mógłbyś słuchać z większej odległości niż parę cm i mieć dobre zejście itd.

A faza jakaś po tej korekcji jeszcze w ogóle jest? ;)

Pytanie czy robiąc korekcje w zakresie 26-20Hz faza to jest coś, czym w ogóle warto sobie zawracać głowę, tym bardziej że jak sam zauważyłeś, niewiele jest gatunków muzycznych gdzie poniżej 30Hz dzieje się coś zamierzonego.

Zresztą procesora z mikrofonem używam raczej do pomiarów i zabawy a muzyki "jakoś" daję rady słuchać z tymi 26Hz/-2dB bez ingerencji w sygnał, górki i dołki też mają swój urok :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

teoretycznie 130mm mógłbyś słuchać z większej odległości niż parę cm

Sprecyzujmy : temat dotyczy słuchania w salonie z kolumn na kanapie...

...nie wsadzania łba w otwór bass refleks. OT robisz misiu.

Pytanie czy robiąc korekcje w zakresie 26-20Hz faza to jest coś, czym w ogóle warto sobie zawracać głowę,

Nie. W tym zakresie ludzkie ucho jest bardzo słabe. Często widuje się głośniki basowe umieszczone na bocznej ściance a w tych w/w kolumnach Bose 901 większość tych małych głośników umieszczona jest z tyłu o ile dobrze pamiętam.

Gość

(Konto usunięte)

...nie wsadzania łba w otwór bass refleks. OT robisz misiu.

Szymek...na kanapie ale w jakiej odległości...?To bardzo ważne...

U mnie 170 między, odl. do 280...styka żeby słyszeć i czuć...nie w odwrotnej kolejności...pneumatyczny bas jest fajny ale chwilkę...

.....

...górki i dołki też mają swój urok :-)

Górki i dołki to część tzw. charakteru systemu. Ale w pewnych granicach. Bo dołek moich m1 poniżej 80hz to już raczej nie charakter a wada. Lepiej podbić nieco 55hz i 77hz na foobarowym korektorze, niż katowanie się brakiem basu i uzasadniać audiofilskimi teoriami o fazie i takich tam innych wzniosłych sprawach.

Zresztą procesora z mikrofonem używam raczej do pomiarów i zabawy a muzyki "jakoś" daję rady słuchać z tymi 26Hz/-2dB bez ingerencji w sygnał, górki i dołki też mają swój urok

Te górki i dołki powodują że audiofil przerzuca klocki szukając układu który będzie mu pasował ;-).

To dwa różne zagadnienia "lepszy"/gorszy i "większy"/mniejszy. Nie koniecznie muszą iść w parze. Większy nie musi być lepszy, oczywiście o głośnikach piszę ;-).

Nieprecyzyjnie napisałem. Myślałem o większym dobrym, takim, który będzie schodził nisko, bez wysiłku, bez zniekształceń.

...na kanapie ale w jakiej odległości...?

Przyjmijmy taką średnią krajową: salon 15-20m2, kolumny 3-4m od siebie, 2-3m od ucha. Pomieszczenie akustycznie zaadoptowane w granicach możliwych do zaakceptowania bez rozwodu przez Żonę, czyli gruby dywan na podłodze, okno zasłonięte zasłonami, bez audiofilskich cudów. A o tym, kto i co sobie w tych warunkach postawi i jakie tego będą efekty będziemy dyskutować. Może być?

PS. Muzyka nieelektroniczna.

Nieprecyzyjnie napisałem. Myślałem o większym dobrym, takim, który będzie schodził nisko, bez wysiłku, bez zniekształceń.

W wątku o mitach w audio podawałem przykłady dużych (12 cali) hi-endowych z najwyższych poziomów tej klasy z mniejszymi 8 cali, też z hi-endu. Nie było tam widać przewagi tych 12 nad 8. Oczywiście większą powierzchnię lepiej nagłośnią duże. Duży może głośniej ;-), ale też nie zawsze.

wielkość pomieszczenia naprawdę nie ma znaczenia na pasmo przenoszenia - większość z nas słucha muzyki w pomieszczeniach miedzy 12 a 30m2

sprawdzcie poniżej jakie są różnice słyszalne w gitarowych kolumnach na tym samym poziomie głośności i wielkości pomieszczenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W wątku o mitach w audio podawałem przykłady dużych (12 cali) hi-endowych z najwyższych poziomów tej klasy z mniejszymi 8 cali, też z hi-endu. Nie było tam widać przewagi tych 12 nad 8. Oczywiście większą powierzchnię lepiej nagłośnią duże. Duży może głośniej ;-), ale też nie zawsze.

Hmm. Oczywiście zaprzeczać nie będę. Swoją znikomą wiedzę na temat audio, zawdzięczam główne Wam, koledzy.

wielkość pomieszczenia naprawdę nie ma znaczenia na pasmo przenoszenia - większość z nas słucha muzyki w pomieszczeniach miedzy 12 a 30m2

sprawdzcie poniżej jakie są różnice słyszalne w gitarowych kolumnach na tym samym poziomie głośności i wielkości pomieszczenia

Ukryta Zawartość

Czy w związku z tym pokazem należy szukać systemu, który te różne brzmienia koncertowe wyrówna ? ;-)))

Ukryta Zawartość

Przyjmijmy taką średnią krajową: salon 15-20m2, kolumny 3-4m od siebie, 2-3m od ucha. Pomieszczenie akustycznie zaadoptowane w granicach możliwych do zaakceptowania bez rozwodu przez Żonę, czyli gruby dywan na podłodze, okno zasłonięte zasłonami, bez audiofilskich cudów. A o tym, kto i co sobie w tych warunkach postawi i jakie tego będą efekty będziemy dyskutować. Może być?

A w jakim ustawieniu te co masz dają radę?

nie po prostu należy przyjąć że im większa średnica membran tym dzwiek wydobywa się swobodniej z mniejszą kompresją i większym dzwiekiem co w efekcie odczuwamy jako przyjemniejszym do słuchania

pomieszczenie nie ma znaczenia bo zarówno w 12 jak i w 50 różnice będą tak samo słyszalne

Hmm. Oczywiście zaprzeczać nie będę. Swoją znikomą wiedzę na temat audio, zawdzięczam główne Wam, koledzy.

Tylko że zejście w dół to nie wszystko. Są jeszcze inne parametry. Trzeba do tematu podchodzić z rozsądkiem a nie tylko z przekonaniem że jak duży to na pewno może niżej.

nie po prostu należy przyjąć że im większa średnica membran tym dzwiek wydobywa się swobodniej z mniejszą kompresją i większym dzwiekiem co w efekcie odczuwamy jako przyjemniejszym do słuchania

pomieszczenie nie ma znaczenia bo zarówno w 12 jak i w 50 różnice będą tak samo słyszalne

To chyba kolumny aktywne ze wzmacniaczami lampowymi - jednodrożne. Nie sprowadzaj różnic tylko do średnicy membrany bo to za mało. W muzyce obowiązują trochę inne kryteria niż w audio.

A w jakim ustawieniu te co masz dają radę?

Zwiększ aktywność w czytaniu dyskusji, zmniejsz w pisaniu. Przecież cały czas piszę, że wbrew danym fabrycznym moje 130mm nie tylko nie dają rady, ale wymagają nawet załataniu dziury na basie korektorem, a mam tylko 15m2.

Takie pytanko: czy ten kawałek Antimatter - Fighting For A Lost Cause może dobrze zabrzmieć bez dużych głośników basowych?

Gość

(Konto usunięte)

Po co 3-4 m...ja mam zaadaptowaną część salonu z ok 40 m i 170/280 jest idealnie...

Zwiększ aktywność w czytaniu dyskusji, zmniejsz w pisaniu. Przecież cały czas piszę, że wbrew danym fabrycznym moje 130mm nie tylko nie dają rady, ale wymagają nawet załataniu dziury na basie korektorem, a mam tylko 15m2.

No dobra...to jak rozumiesz te dane fabryczne?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.