Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofery i wszystko na ich temat

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, xajas napisał:

BTW.

Jesli juz 4 na jednej stronie, to wole je miec z PRZODU w poblizu przednich glownych glosnikow a nie z TYLU.

Przeciez zabudowa z TYLU spowoduje problemy fazowe/konflikt z przednimi glosnikami, wiec nie rozumiem co to byla za „profesjonalny

Chodzi o to ,że z tyłu mam kantorek do którego muszę wejść z  " tylnej ściany ".Będzie to też pomieszczenie na technikę.Fizycznie tej dzieloncej ściany na  tym 4.6tym metrze, jeszcze nie ma wejście będzie na środku pod projektorem. Wtedy ściana zabrał by tylko 30cm a wełna za ekranem 50cm  +10cm pustka od ściany .Przenosząc wszystko na przednią ścianę oczywiście zyskam, ale jak ma się to z absorpcją basu na tyle nie ma pochłaniania? Czy nie stanowi to problemu? 

Gość

(Konto usunięte)

Ja robię dwa z przodu ustawione 1/4 3/4 szerokości oraz 1/2 wysokości, całkowita głębokość SBA 60 cm, za słuchaczem nic nie montuje oprócz grubych kotar, sufit obniżony na 20 cm i wytłumiony, ściany boczne z panelami pochłaniającymi w pierwszych odbiciach dalej dyfuzory… 

31 minut temu, xajas napisał:

Przeciez zabudowa z TYLU spowoduje problemy fazowe/konflikt z przednimi glosnikami, wiec nie rozumiem co to byl za „plan profesjonalnej firmy“.

Nie widać co jest z przodu wiec nie można oceniać instalatora. @Gmow1977 poprosimy o link do tej instalacji🙂

Twoj problem to nie kantorek, tylko zgranie czasowe systemu

Na chlopski rozum

Jesli masz SBA z przodu (niebieskie), to obojetnie gdzie siedzisz, odleglosc od glownych glosnikow (czerwone) i subwooferow (niebieskie) zmienia sie „propocjonalnie“ -> zgranie czasowe i poziomowe („zszycie“) jest zachowane.

Jesli masz SBA z tylu (zielone), to zmieniajac pozycje (np do tylu) zblizasz sie do subwooferow ale oddalasz sie od glownych glosnikow, czyli masz nagle inne delays do przodu i do tylu i inne glosnosci!

Cale zestrojenie („zszycie“) jest do du..szy.

To nie jest „profesjonalny projekt“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

9 minut temu, xajas napisał:

Twoj problem to nie kantorek, tylko zgranie czasowe systemu

Na chlopski rozum

Jesli masz SBA z przodu (niebieskie), to obojetnie gdzie siedzisz, odleglosc od glownych glosnikow (czerwone) i subwooferow (niebieskie) zmienia sie „propocjonalnie“ -> zgranie czasowe i poziomowe („zszycie“) jest zachowane.

Jesli masz SBA z tylu (zielone), to zmieniajac pozycje (np do tylu) zblizasz sie do subwooferow ale oddalasz sie od glownych glosnikow, czyli masz nagle inne delays do przodu i do tylu i inne glosnosci!

Cale zestrojenie („zszycie“) jest do du..szy.

To nie jest „profesjonalny projekt“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj link do tematu z SBA ma tylnej ścianie 

Wracając do SBA na przedniej ścianie .Ponawiam pytanie o pochłanianiu  tylko na przedniej ścianie .Czy to wystarczy?  

14 minut temu, xajas napisał:

Czy Audyssey nie ustawi tego prawidłowo?Posiadam Denon AVC X4700H. Automatyczna kalibracja powinna zszyć wszystko razem? Czy się mylę? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy Audyssey nie ustawi tego prawidłowo?Posiadam Denon AVC X4700H. Automatyczna kalibracja powinna zszyć wszystko razem? Czy się mylę? 

Mylisz sie.

Ta kalibracja jest mozliwa i bedzie pasowala, ale tylko dla jednego punktu w przestrzeni/pomieszczeniu. Jak sie przesuniesz, kalibracja juz nie bedzie pasowala. Powod podalem powyzej

Oczywiscie sa to male zmiany, ale koncepcjonalnie bezsensowne.

BTW.
Ciekawostka moderator tego zacytowanego forum -> MOE, to moj kumpel od ponad 10 lat z innego super forum o Car Audio (Klangfuzzis), ktory tez ma taki DBA z 2x4x18“

Pomieszczenie tego przytoczonego projektu to ponad 7m
24 minuty temu, xajas napisał:

Pomieszczenie tego przytoczonego projektu to ponad 7m

Tak ale przed zabudowa po zabudowie coś ok 5m

Czyli radzisz zostać przy frontowej ścianie? I tu ulokować 4 suby ? No i co z absorpcją? Tył czy przod?

Edytowane przez Gmow1977

Jesli 4 suby na jednej scianie, to:

- Suby na froncie

- Absorbcja z tylu (ma zabsorbowac fale wyemitowane przez przednie subwoofery i zapobiec odbiciu tych fal -> to jest glowny sens/cel ten absorbcji)

Gdybys mial nastepne 4 suby na tylnej scianie, to ich zadaniem bylo by ABSORBOWANIE (czyli podobnie jak welna) a nie emitowanie (jak przednie subwoofery) fal. Czyli te tylne subwoofery byly by ekwiwalentem/zastepstwem tej welny

Absorbcja i SBA na tej samej stronie jest bez sensu, bo fala wyemitowana przez SBA musiala by najpierw ODBIC od przeciwleglej sciany i powrocic, zanim by byla "zaabsorbowana". A przeciez to jest to, czego chcemy uniknac -> ODBICIA!

Edytowane przez xajas

A czy to ważne w którą stronę jest skierowana membrana w takich DIY rozwiązaniach? Przyszło mi do głowy czy jest opcja zamontowania takiego jednego duuużego wofera w... podłodze za sofą. Pod pokojem mam piwnicę 😉 Takie luźne przemyślenia jakby te moje 2xSB3000 okazały się za słabe 😄

Godzinę temu, xajas napisał:

Jesli 4 suby na jednej scianie, to:

- Suby na froncie

- Absorbcja z tylu (ma zabsorbowac fale wyemitowane przez przednie subwoofery i zapobiec odbiciu tych fal -> to jest glowny sens/cel ten absorbcji)

Gdybys mial nastepne 4 suby na tylnej scianie, to ich zadaniem bylo by ABSORBOWANIE (czyli podobnie jak welna) a nie emitowanie (jak przednie subwoofery) fal. Czyli te tylne subwoofery byly by ekwiwalentem/zastepstwem tej welny

Absorbcja i SBA na tej samej stronie jest bez sensu, bo fala wyemitowana przez SBA musiala by najpierw ODBIC od przeciwleglej sciany i powrocic, zanim by byla "zaabsorbowana". A przeciez to jest to, czego chcemy uniknac -> ODBICIA!

Ok .Podsumowując:

4 Suby na przedniej ścianie oparte na systemie  SBA za ekranem .25cm gł obudowy 28l.Cała ściana wyłożona 20cm Sonorock +5cm Termorock .Zostawię jeszcze pustkę od ściany  5cm żeby wentylacja była. Tylna ściana  wyłożona wełną Sonorock 50 cm jako powierzchnia absorbująca.Na środku drzwi do technicznego . Zabiera to 80cm z pomieszczenia o długości 4.6m.Zostają 4m odstęp od tylnej ściany ok 80cm do ekranu ok 3m .Ekran w podstawie 3m .SBA sterowane Crown XTi1002 podłączone ? NO właśnie jak 4 pod jeden kanał szeregowo  ?Czy 2 lewy  kanał  2prawy  równolegle ? Czy szeregowo?Posiłkując sie tabelką Crowna wyżej? 

Edytowane przez Gmow1977
2 minuty temu, RAF77 napisał:

Odpowiedź już była,.po dwa na kanał szeregowo, na początek.

Sorry muszę to jeszcze raz na spokojnie ogarnąć.Trudno tak z żona po sklepach w międzyczasie olej u mechanika I tak czytam i ma bierząco analizuję😅  Po niedzieli będę startował także jest jeszcze czas na studiowanie...

A czy to ważne w którą stronę jest skierowana membrana w takich DIY rozwiązaniach? Przyszło mi do głowy czy jest opcja zamontowania takiego jednego duuużego wofera w... podłodze za sofą. Pod pokojem mam piwnicę  Takie luźne przemyślenia jakby te moje 2xSB3000 okazały się za słabe 

Jak za slabe to zabuduj w piwnicy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_7343.jpg.1385c5ac3922790b7eb807efb9ff3916.jpgIMG_7347.thumb.jpg.10a39b47aad18a5557f8059dddae0cf7.jpgIMG_7348.thumb.jpg.a4bdeaedd63eedc818dc1e1c8ff17c91.jpgIMG_7346.thumb.jpg.ff41f209cc94282145a0859b0ea936f0.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Te XTZ mają dobre opinie, zastanawiałem się kiedyś nad zakupem ale poszedłem w kierunku Sunfire a to chyba najlepsze konstrukcie w kategorii wielkość/możliwości. Mam na ok 25mkw 3 szt 10 calowych i 1szt 8 cal, który o dziwo ma największą objętość ale kupiłem go raczej z ciekawości i w dobrej cenie i pewnie zastąpię go 10calowcem.Docelowo będą 2 szt xteq10 i 2szt True. 

Edytowane przez freedi

Nie zdążyłem edytować.. 

Od lewej:

-true architectual

-SDS 8

-xteq10

-true Mk II

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, freedi napisał:

Nie zdążyłem edytować.. 

Od lewej:

-true architectual

-SDS 8

-xteq10

-true Mk II

Ukryta Zawartość

Fajne maluchy, sam mialem kiedys ta kosteczke ale na 12stce

Ukryta Zawartość

Fakt,to mikrusy w świecie subów 10 cali ale swoje potrafią, dzięki patentom Boba Carver's. 

@ryback- jaki model miałeś? Z tego co wiem to na 12 calach były serie HRS, XTEQ, SDS... 

Zastanawiałem się zawsze jak tam może być 2700W w tych Sunfire, skoro tam siedzi (i w podobnej obudowie) ten sam głośnik co w Rel Q200.

Ukryta Zawartość

Key Features

Accurate low frequency reproduction

Designed for small sealed enclosures

Excellent home theater or car audio subwoofer

3" voice coil

15.5 mm of Xmax

500 watts RMS power handling

Die-cast aluminum frame

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111

nie mieszaj mocy RMS, ktora znosi przetwornik z moca „impulsowa“ zabudowanego wzmacniacza. Moze ta druga jest wieksza, wiec podaja ta druga, bo to wywiera wieksze wrazenie

48 minut temu, freedi napisał:

Fakt,to mikrusy w świecie subów 10 cali ale swoje potrafią, dzięki patentom Boba Carver's. 

@ryback- jaki model miałeś? Z tego co wiem to na 12 calach były serie HRS, XTEQ, SDS... 

xteqa, jak dobrze pamietam, to ten co mial kalibracje

46 minut temu, don111 napisał:

Zastanawiałem się zawsze jak tam może być 2700W w tych Sunfire, skoro tam siedzi (i w podobnej obudowie) ten sam głośnik co w Rel Q200.

Ukryta Zawartość

Key Features

Accurate low frequency reproduction

Designed for small sealed enclosures

Excellent home theater or car audio subwoofer

3" voice coil

15.5 mm of Xmax

500 watts RMS power handling

Die-cast aluminum frame

pewny jestes ze to ten, wiem ze moj mial 900w w rmsie i tak jak piszesz 2700 muzycznej, i to moze byc moc wzmacniacza czy cabudowanej calosci a nie samego glosnika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryback

Też mnie to zaciekawiło. O ile ten HiVi jest identyczny z wyglądu jak te użyte w sunfire, to pewności całkowitej nie ma czy to te same głośniki. Po świętach będę miał tego Sp10 i może porównam z którymś z sunfire... raczej bez ich destrukcji :), może dokładne ważenie pokaże jakąś różnicę. Ale to tak pół żartem...

I jak pisze @xajas bardziej zabłysnęli marketingowo podając moce wzmacniaczy, chociaż i tu nie jestem przekonany czy jest to faktycznie RMS. Nieistotne-suby tej wielkości brzmią konkretnie. Tak w skrócie.

@ryback ale twój to 12 cali a ten Swans to 10 i w  chyba już nieprodukowany. Takie 4sz XTEQ nawet 10 cali to moje marzenie, niestety sporo kosztują i raczej większość używana. 

Nie wiem jaką moc impulsową ma ten 200 watowy z Rel Q200, ale potrafi bardzo mocno ruszyć głośnikiem, dlatego 2700W nawet szczytowej wydaje się lekką abstrakcją, ale to może jakaś bardzo chwilowa moc :)

12 minut temu, xajas napisał:

nie mieszaj mocy RMS, ktora znosi przetwornik z moca „impulsowa“ zabudowanego wzmacniacza. Moze ta druga jest wieksza, wiec podaja ta druga, bo to wywiera wieksze wrazenie

Ukryta Zawartość

Jeśli 10" to głośnik na 99% ten sam, wymiary, zawieszenie, magnes, waga, tylko terminali brak, przycebulili w Relu ;)  No chyba że cewka inna, ale to mało prawdopodobne. Jak przetwornik 12" to już nie Rel Q200 (10"), tylko Q400, gdzie był wzmacniacz 400W RMS.

17 minut temu, ryback napisał:

pewny jestes ze to ten, wiem ze moj mial 900w w rmsie i tak jak piszesz 2700 muzycznej, i to moze byc moc wzmacniacza czy cabudowanej calosci a nie samego glosnika

19 minut temu, freedi napisał:

I jak pisze @xajas bardziej zabłysnęli marketingowo podając moce wzmacniaczy, chociaż i tu nie jestem przekonany czy jest to faktycznie RMS. Nieistotne-suby tej wielkości brzmią konkretnie. Tak w skrócie.

To prawda że jak na wymiary konkretnie grają. Tak w sumie czytam i rzeczywiście Sunfire nigdzie nie określa podawanej mocy jako RMS

Ukryta Zawartość

Sunfire HRS12 ma deklarowaną moc 1kW ale nigdy nie pobrało mi toto więcej niż ~700W w piku, oczywiście najlepiej byłoby zrobić pomiar mocy skutecznej 😉

Edytowane przez malikali
8 minut temu, don111 napisał:

Nie wiem jaką moc impulsową ma ten 200 watowy z Rel Q200, ale potrafi bardzo mocno ruszyć głośnikiem, dlatego 2700W nawet szczytowej wydaje się lekką abstrakcją, ale to może jakaś bardzo chwilowa moc 🙂

Jeśli 10" to głośnik na 99% ten sam, wymiary, zawieszenie, magnes, waga, tylko terminali brak, przycebulili w Relu 😉 No chyba że cewka inna, ale to mało prawdopodobne. Jak przetwornik 12" to już nie Rel Q200 (10"), tylko Q400, gdzie był wzmacniacz 400W RMS.

To prawda że jak na wymiary konkretnie grają. Tak w sumie czytam i rzeczywiście Sunfire nigdzie nie określa podawanej mocy jako RMS

okresla okresla ale w instrukcji podaje rms i muzyczna

I to może być prawda.Poszperałem trochę w sieci i jeśli wierzyć to co piszą poniekąd nieznani nam eksperci to:

(google translator)

"Przetwornik Sunfire Signature 10” ma taką samą konstrukcję jak Sunfire True 8”, ale jest cięższy. Wzmacniacz wewnętrzny pozostaje bez zmian; nie potrzeba więcej niż 2700 watów; równe moce dla Sunfire True i Sunfire Signature skutkują wyższym SPL dla większego przetwornika. Jest w większej obudowie, co zapewnia wydajniejsze działanie. Zwróć uwagę na to, kto wydaje się mieć problem z podaną mocą: Don Keele zmierzył szczytową moc zbliżającą się do 5000 watów i stwierdził, że ciągła moc fali sinusoidalnej 2700 watów może być utrzymywana przez co najmniej odstępy około dwóch minut! "

Mowa o wersji "signature,czyli podpisanej przez samego Boba Carvera,różniącej się od "normalnej ciut większą obudową i zejściem do 16Hz ale same wzmacniacze są identyczne. I tutaj mam pewne niejasności,bo wiem że  w modelach "true mkII" i "architectual" siedzą identyczne wzmacniacze i głośniki ( true ma większą obudowę i 10 calową membranę bierną) a moce katalogowe różne 2700W dla true i 1250W dla architectual.

Identyczne wzmacniacze mają xteq 8 i 10 ale moce RMS odpowiednio 1800W i 2700W.( tu różne wielkości głośników).

Radosna twórczość marketingu ??

lin do oryg recenzji signature 10

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez freedi

znalazlem fote mojego staruszka, jeszcze byl w rozanym drewnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękny okaz❤️

Rosewood-w tym wykonaniu były chyba tylko EQ 12(zapomniałem o tej serii), również z kalibracją mikrofonem, z bardzo rozbudowaną sekcją przedwzmacniacza. Chętnie bym takiego przygarnął. Są bardzo rzadkie a ceny od grubo ponad 1k euro za używkę. 

Co się z nim stało? 

• Pokaż nowe odpowiedzi