Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz jako uzupełnienie kina (8000zl)

hp13

Rekomendowane odpowiedzi

aaa to ok :)

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

No juz pierwsze zapytania o namiary na hp13 dostaje. (Przez to ze wkleilem link do twoich fotek).

Wiec hp13 spodziewaj sie zapytan, jak beda marudzic to pamietaj ze to wszystko wina Baliego.

Hehe :P

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

My tak samo. Nigdy nie robiliśmy tego w ramach czystej sprzedaży, raczej dla znajomych lub bardzo stałych klientów którzy chcieli rozwinąć system.

Więc cena oscylowala w granicach kosztu.

• 2 miesiące później...

Onkyo zostaw bo to dobry amp av jest. Możesz zrobić tak jak mowisz, zastosować końcówkę mocy np.

Onkyo PA-MC5501 lub tylko fronty zasilić  

ONKYO M-5000R czy też 

ONKYO A-9000R /  ONKYO A-9070.

Emotivy ciężko w Polsce dostać ale też można na nie uwagę zwrócić.

Jeśli chcesz 50/50 kino/muzyka to wzmacniacz kup i on będzie w kd jako końcówka mocy, a w stereo wzm+cd. a jeżeli tylko kd to końcówkę mocy kup min 5kanałów jeśli masz Atmos to zasilisz z końcówki dolne kolumny a sufitowe z Onkyo1100.

Co do kabli rca masz duży wybór i tu tylko cena. Qed, Audioquest, Monster, Melodika, Wireworld, itp.

Emotiva w Polsce to tu tylko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo mało popularny produkt u nas. Też rozglądam się za nią od dłuższego czasu ale na rynku US i jak już jest okazja to przesyłka+cło nie do przyjęcia. Czasem w DE coś się pokazuje.

Jeśli chodzi o Xpa1 to monobloki, warto dołożyć i xpa5 lub 7 kupić gen2 lub gen3 bo gen1 jakoś mało popularny jest.

Mówisz KD to 7% to ile filmów na tydzień czy miesiąc oglądasz??? Hmmm....może lepiej w stereo iść niż KD skoro mało z niego korzystasz.

Końcówki mocy mają racje bytu jeśli KD przewagę ma.

Oppo 203 to odtwarzacz 4K i też nie wiem czy jest sens skoro mało korzystasz z tego. Jeśli chodzi o Oppo to bardzo dobry produkt, 103D czy 105D to odtwarzacze blu-ray a 203/205 to już 4K. Przy Twojej ilości (7%) to nie wiem czy jest sens kupować 203...103D spokojnie wystarczy, no chyba że zależy Tobie na płytach UHD.

Dzwoń do salonów z zapytaniem o wypożyczenie sprzętu do domu, wiem że S4Home bez problemu tak robi i fajne ceny ma.

A tak nie wiem do końca, jaki masz set 5.1 czy coś więcej pod Atmosa 7.1.4?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No widzisz skoro dźwięk Tobie się podoba czyli dobre połączenie masz Onkyo+kolumny i Tobie to pasuje a to najważniejsze.

Ja bym nie mieszał i bym kupił tej samej marki wzmacniacz lub końcówkę mocy aby dźwięk nadal się podobał.

Jeśli myślisz rozbudować KD i używasz na 75% to chyba lepszym wyborem by było Onkyo5501. Zasila 9kanałów i możesz bi-amp zrobić jakby coś :)

Taka jest moja sugestia a co zrobisz to Twoja decyzja.

Ja dwa dni temu bluray Denona 3313ud na Oppo 103D zmieniłem.

Ja nie powiedziałem że Emotiva może popsuć :) ja tylko wyszedłem z założenia jeśli Onkyo się podoba to nie mieszać tylko w tym samym kierunku iść.

Znam Emotive znam modele bo nie od dziś mi ona chodzi po głowie :)

Zgadzam się

Zastosował bym końcówkę od onkyo lub wzmacniacz roksan k3.

Całkiem ciekawie przy dynaudio wypadnie także mocniejszy musical fidelity.

I testuj!! To najlepsze rozwiązanie

Kolega posiada Denon PMA-1520AE czyli słabszy model od PMA-2020AE i też ma Klipsch RP-280F i bardzo sobie chwali takie połączenie. Max na 50% volume i jak mówi już się nie da wytrzymać bo za głośno a dźwięk nadal bardzo ładny.....tylko jak sam mówi Klipsch potrzebowały czasu aby się wygrzały, bo zupełnie inaczej grają teraz (4mc po zakupie) niż na początku.

Tylko jest różnica między wzmacniaczem zastosowanym w RZ1100 a MC5501

RZ1100

• Moc wyjściowa: 200 W/kanał (6 Ω, 1 kHz, 1% THD, 1 kanał wysterowany, IEC); 340W/kanał (6 Ω, 1 kHz, 10% THD, 1 kanał wysterowany JEITA)

• Wysokoprądowe cyfrowe wzmacniacze

MC5501:

• Moc wyjściowa 220W/kanał (6 Ω, 1 kHz, 1 %, 1 kanał aktywny, IEC)

• Wzmacniacze zbudowane w technologii WRAT (Wide Range Amplifier Technology) 

• Konfiguracja Push-Pull ze trójstopniowymi odwróconymi obwodami Darlingtona (zmniejszenie zniekształceń)

• Wzmacniacze zbudowane z tranzystorów

• Masywny transformator toroidalny

Emotiva była by lepsza ale czy aż tak hmmm...

Ukryta Zawartość

Zresztą zrobisz jak uważasz :) podpowiedzi dostałeś :)

..... Myślę więc że są już w miarę dobrze wygrzane.

Sorki nie ten temat miał być a skasować czy edytować już nie mogę :)

Ukryta Zawartość

Nie zawsze im droższe tym lepsze. Dużo ludzi mówi iż lepsze są RZ900 czy RZ820 niż RZ1100. Jeśli chodzi o RZ5100 to jest przedwzmacniacz i aby kolumny podłączyć to potrzebujesz już końcówki mocy :) coś podobnie ma Marantz AV8802A+Marantz MM8077 lub amp av Marantz SR7011 a za chwile nowe modele będą 11.2.

To ze rozkrecasz prawie na maksa w kinie to norma. Ja mam i wzmacniacz i amplituner podpiety do kina to dla wygody musze rozkrecac na 70% nie mowiac jeszcze o tym aby bylo glosno.

W twoim przypadku jest duze prawdopodobienstwo ze niepotrzebnie wtopisz duza ilosc gotowki. Dlatego proponuje ci isc malymi kroczkami na probe kupic cos o wiele tanszego abys zobaczyl o co chodzi.

Pierwsze zasadnicze pytanie chcesz poprawic audio w stereo? Czy glownie chodzi ci o kino?

Jak stereo to zainwestoj we wzmacniacz i zrodlo. Podpiecie wzmacniacza po pre-out do amplitunera jako zrodlo to jednak nie to samo.

Mam podobnej klasy sprzet, amplituner Marantz 7010 potem dokupilem wzmacniacz Denon 1500ae i mialo to grac w stereo. Bali i Kapusta mi wytykali ze CD mam kupic :) wkoncu sie przelamalem i kupilem od niechcenia DacMagic 100 podpiolem pod pc i wzmaka (amplituner calkowicie odlaczony) no i troche sie zdziwilem bo wzmacniacza nie idzie rozkrecic do 11h calkiem inne wrazenia.

Na twoim miejscu jezeli chodzi o stereo zainteresowalbym sie "na poczatek" wzmacniaczem Onkyo a9070 + do tego zrodlo CD lub jak sluchasz Tiadala z kompa DacMagic100. Wydasz 4000zl ale bedziesz widzial jaki jest przyrost i czy wogole isc w tym kierunku.

Kupowania wzmacniacza na pale za 12tysi nie jest dobrym pomyslem. (Odsluch i porownanie 3 wzmacniaczy za 12tysi i kupienie jednego z nich dalej uwazam za kupno na Pale) bo nie masz pojecia jak gra slabszy sprzet i nie wiesz tak wlasciwie za co placisz (jaki przyrost).

Jezeli chodzi o kino, to zapewne pojscie w wielokanalowa koncowke byloby dobrym pomyslem.

co za popieprzone reklamy, wogole juz nie idzie przegladac strony na androidzie...

Niechcacy kliknalem odpowiedz i wstawil sie post a nie da sie usunac. Wiec sorka za spam, ale forum samo sobie winne.

Dzięki za podpowiedź.

Pytając o wzmacniacze w/w chodziło mi o to żeby miały one odpowiednią moc do napędzenia kolumn Dynaudio Excite x44.

Z tego co się troszkę rozglądałem po wzmacniaczach to większość jest troszke mocowo za słaba na te X44 stąd moje poszukiwania czegoś mocniejszego a co za tym idzie droższego :-( Głównie chodzi mi o to żeby to właśnie je napędzić i w KD i w STEREO. Ja wiem że niema czegoś takiego jak dobre kd i stereo w jednym, jest albo to albo to. Z drugiej strony patrząc jeśli bym dokupił dobry wzmacniacz(mający bardzo mocne i wydajne końcówki)to miał bym go jako wzmocnienie w KD frontów a przy okazji wykorzystał bym go w stereo.

Wiem wiem troszkę zakręciłem , troszkę zagmatwałem. I piszę chyba strasznie chaotycznie.;-)

Nic nie zakreciłeś. Dużo osób tak robi. Amplituner do kina z pre-out i wzmacniacz, jako końcówka na fronty.

Do użytku w stereo ze źródłem do niego podłączonym.

Dokładnie na fronty wzmak z możliwością pracy jako końcówka mocy a na resztę typowe końcówki mocy. Wszystko pod prę aut w ampli i masz mocy pod dostatkiem. Ponieważ te twoje dynki są mocno pradozerne dlatego wskazane mocne końcówki np.emotivy te co Bali wkleił. Emotivy są przez wiele osób używane do zasilania kolumn paradigm które słyną z mocnego zapotrzebowania na prąd.. :-)

Tak troche poczytalem kilka testow o tych dynkach i znalazlem ze testowali je z Denonem 2500ae. Przesledzilem specyfikacje i dane wzmacniacza i jedno mnie zastanawia:

Denon 1500ae

Cytat z testow:

"Aż 2x128W przy 8 omach i niemal 2x 200W przy 4 omach to wynik godny znacznie droższej integry. Ale tak procentuje zastosowanie podwójnych transformatorów zasilających, moc nie zmienia się po podłączeniu drugiego zestawu obciążeń"

A dla porownani flagowiec Debon 2500ae

Cytat z testow:

"Denon ostrożnie zadeklarował moc wyjściową PMA-2500, zapowiadając tylko 2 x 80 W przy 8 Ω i 2 x 160 W przy 4 Ω. "Tylko" w kontekście faktycznych możliwości urządzenia, które sięgają aż 128 W przy 8 Ω oraz 225 W przy 4 Ω, i zostają dokładnie zdublowane w trybie dwukanałowym; zasilacz radzi sobie wyśmienicie."

Widac ze moc jest niemal identyczna 128w przy 8 ohm-ach.

Troche dziwne? Wzmacniacz ze 4 razy tanszy tego samego producenta a ta sama moc Dodajac do tego jeszcze 50watowe Lampy, ktore zasilaja na tym forum kolumny wielkosci szafy 2 drzwiowej.

W takim razie czy dobrym punktem odniesienia jest Moc wzmacniacza? I doradzanie jak najwiekszej "mocy" koledze?

Wzmacniacz lampowy a tranzystor to dwa różne typy zasilania i wzmacniania sygnalu. Na lampie niekiedy dwa razy 15W pociągnie Ci kolumny wielkości szafy a tranzystor w tedy musi miec bardzo dużą moc rzędu 250-500W przy 8 Ohm.

Wzmacniacz lampowy a tranzystor to dwa różne typy zasilania i wzmacniania sygnalu. Na lampie niekiedy dwa razy 15W pociągnie Ci kolumny wielkości szafy a tranzystor w tedy musi miec bardzo dużą moc rzędu 250-500W przy 8 Ohm.

Podejzewam ze tak jest, chociaz nigdy lampy nie slyszalem...

Tylko zastanawia mnie roznica pomiedzy np. Denonem 2500ae a 1500ae. Moc prawie ta sama wedlog testow (nie specyfikacji), Rozumiem ze budowa inna.

Ty wymieniales 1500ae na 2000ae jest bardzo duza roznica? Czy to raczej tylko smaczki?

Muszr koniecznie w tym roku zawitac na audi show, zobaczyc jakie sa "mozliwosci" w audio i czega tak naprawde mi brakuje.

Lolo ja mam 2020ae nie 2000. ...:-)

Musiałbyś posłuchać bo nie tylko wiecej basu sir pawiło od samego dołu ale też średnica wyszła nieco przodu. Jak będziesz na AS to może się spotkamy.. :-)

Tak on posiada "amp in" wej. czyli może być zastosowany jako końcówka mocy w kd.

"Amp in"/ "Direc In" to ta sama funkcja tylko inne oznaczenia.

Hegel H300, duża moc i też neutralny jest, CAMBRIDGE AUDIO 851W końcówka klasy A i AB też zwróć uwagę :) ARCAM P777 tylko że droga :) lub Roksan Caspian M2 czy może uda się Tobie dogadać i to

Sprawdź to na eBay

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to już w zupełności wystarczy :)

Ukryta Zawartość

Przeglądałem ofertę w PL na Emotiva 7kanałów bo byłem ciekaw jak cenowo itp.

W gruncie rzeczy Onkyo vs Emotiva mocowo przy 7końcówka podobno wypadają po 200W na kanał przy 8ohm

Cenowo Emotiva droższa trochę

Ukryta Zawartość

Ja bym na pierwszym miejscu Onkyo na test brał później Emotive a później jak chcesz jeśli chodzi o KD, identycznie w stereo najpierw wzmacniacz Onkyo a czemu??? Sam powiedziałeś, że barwa dźwięku odpowiada to pierwsze co na test to Onkyo bym dał :)

Ukryta Zawartość

M6si.

A moc końcówki a moc amplitunera to zupełnie coś innego

Jak zrobisz tedt to od razu się o tym przekonasz. Czyste katalogowe waty nie mają specjalnie odzwierciedlenia w tym jak gra dany system .

To chyba aż za dużo :) ojjj będzie mętlik i zagwostka co wybrać.

Jak będziesz robić test to prośba: rób notatki i fotki i później zrób opis tu co by innym info się przydało na przyszłość. Tego brakuje, dużo ludzi zakłada temat, dostaje info i znika i za chwile podobny temat powstaje.

Dodam że najlepsze końcówki mocy mogą mieć spore ograniczenie jeśli preamp w ampli jest bardzo słaby.. Jestem tego żywym przykładem.. Przesiadka z marantza sr6008 na sr7010(pożyczone na test) uświadomiła mi to właśnie. Kino zyskało drugie życie.. Nawet stereo z YouTube tv do arc z ampli jest całkiem inne.. W kinie wzrosła dynamika na inny poziom,każdy dźwięk słyszalny jeszcze lepiej.W głowie utknął mi kierunek na procesor 7702mk2 + właśnie wzmacniacze . ..Był gdzieś tu a forum taki wątek o końcówkach i właśnie preamp zrobił największa różnice..

Bardzo proszę wyjaśnij dokładniej. Naprawdę jestem noga w tej dziedzinie, czytam czytam i dalej załapać nie umiem w pełni.Wiem na pewno że tak jak napisałeś czyste waty to nie wszystko, po za tym dane katalogowe podawane przez producentów nie zawsze są prawdziwe. Staram się śledzić pisma branżowe z testami i szukać tam tego co mnie interesuje.

Ale jak wiadomo tam czasami też trafia się zwykła papka, zachwalająca jakiś produkt tylko dla tego że testujący otrzymał gratyfikacje od producenta ( wiem wiem PROSZĘ nie krzyczeć!! nie Wszyscy testujący tacy są).

W tej kolejności właśnie będzie testowane wszystko.

Tj. 1.Onkyo PA-MC5501

2.Onkyo A-9070

3.EMOTIVA XPA SEVEN GEN3

4.EMOTIVA XPA-1 GEN2

5.Advance Acoustic X-i1000

6.Musical Fidelity M6si

7.Rotel RA-1592

8.HEGEL H300 lub jak nie dostane to chociaż H360 , H360 ponieważ piszą że gra podobnie do 300 a nawet lepiej, a z rynku wtórnego idzie go już dostać za rozsądne pieniądze

Czy dopisać coś jeszcze do listy testowej?

znalazłem coś dla ciebie do poczytania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieznajomy, jeszcze na testy cos z Marantz lub Denon.

Pewne czasopismo testowalo twoje kolumny (mowa o stereo) wlasnie z denonem 2500ae.

Darulok marantzowi i tak daleko do stereo. Wystarczy kupic wzmacniacz za 1500zl i Dac za 600zl i jest zdecydowana roznica.

A co do roznic pomiedzy sr6009 (tego mialem) a sr7010 (teraz mam) to jakos nie uswiadczylem zbytnio. Moze tez ze oba avry mialem w innych pomieszczeniach ale wydawalo mi to prawie na to samo.

Nieznajomy, jeszcze na testy cos z Marantz lub Denon.

Pewne czasopismo testowalo twoje kolumny (mowa o stereo) wlasnie z denonem 2500ae.

Darulok marantzowi i tak daleko do stereo. Wystarczy kupic wzmacniacz za 1500zl i Dac za 600zl i jest zdecydowana roznica.

A co do roznic pomiedzy sr6009 (tego mialem) a sr7010 (teraz mam) to jakos nie uswiadczylem zbytnio. Moze tez ze oba avry mialem w innych pomieszczeniach ale wydawalo mi to prawie na to samo.

Doprecyzuje.. Marantza sr7010 testuje tylko w kinie poprzez jego preout, czyli lampa podpieta na froncie i pm8005 na tył..Youtube z tv też tylko ze wzmacniaczem w stereo sprawdzałem .Gdzieś doczytałem że właśnie od seri 9 poprawiono preout i tu względem mojego sr6008 jest sporo lepiej.. Może zmiana charakterystyki dźwięku nowszej seri powoduje wzrost dynamiki +audyssey xt32, całość zwyczajnie robi na mnie wrażenie względem starszego ampli.. Kalibracja dwóch subwooferow jest wzorcowa,zlana że tak powiem z resztą systemu...samego ampli w stereo nie zamierzam sprawdzać bo to nie porozumienie.. W moim przypadku ampli prawie w całości(opróczcentralnego) robi za procesor i robi to bardzo dobrze. Dodam że ulepszacze typu dynamic eq mam wyłączone

Ale marantz 7010 robi ci za procesor - zrodlo dzwieku w stereo? Napedza lampe po preout?

Nie czujesz braku mocy, dynamiki i plaski dzwiek?

Podpinasz tez CD bezposrednio do lampy (z pominieciem avr) lub masz sieciowca podpiete bezposrednio do wzmaka?

Dokładnie Denony 2010ae/2020ae/2500ae tylko srebro....ale jest też czarny Denon ni to 2010ae ni to 2020ae a mianowicie Denon PMA-A100 na 100lecie firmy Denon limitowane klocki wyszły. Ciężko dostać, a jak są to ceny wysokie :)

28a1523b5cdd822374f799b4c6d6038d.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.