Skocz do zawartości
IGNORED

Hegel vs Cambridge

Big Boss

Rekomendowane odpowiedzi

DzIękuję za opinie. Mam jeszcze pytanie czy warto wziąć na odsłuch daca marantz hd-dac1. Czytałem dużo pozytywnych recenzji na jego temat. Jest w fajnej cenie i stąd moje pytanie czy ktoś go słuchał i czy będzie lepszy niż np hd12

A ja czytalem ze taiwanski DAC Denafrips Ares R2R go (marantz hd-dac1) zupelnie pozamiatal i to w cenie ponizej 600$

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

DzIękuję za opinie. Mam jeszcze pytanie czy warto wziąć na odsłuch daca marantz hd-dac1. Czytałem dużo pozytywnych recenzji na jego temat. Jest w fajnej cenie i stąd moje pytanie czy ktoś go słuchał i czy będzie lepszy niż np hd12

Porównaj sam jak masz zamiar wypożyczać.

?👈

Panowie, wszystko trzeba oceniać w danym zestawie i wtedy może okazać się że wszyscy macie rację :) Bo dac sam nie gra, a z drugiej strony każdy ma inne preferencje. Odsłuch jest podstawą.

Panowie, wszystko trzeba oceniać w danym zestawie i wtedy może okazać się że wszyscy macie rację :) Bo dac sam nie gra, a z drugiej strony każdy ma inne preferencje. Odsłuch jest podstawą.

O tym właśnie pisałem kilka postów wcześniej, nie gra ani sam DAC, ani wzmacniacz, ani kolumny, ale często u ludzi gra też pomieszczenie-niezaadoptowane akustycznie.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Trzeba samemu odsłuchać. Dźwiękowo lepszość urządzenia A lub B jest to raczej kwestia preferencji słuchacza i reszty systemu (w przypadku USB-DAC wpływ na to jak to zagra może mieć wiele czynników w tym kabel USB i system operacyjny na PC). Hd-Dac 1 pomimo niższej ceny ma większą funkcjonalność i chyba jednak droższy BOM niż hd12.

Zgadza się, do systemu słuchawkowego miałem jednocześnie trzy Hegle: HD10,HD11,HD20,po kilku tygodniach porównań ostatecznie została jedenastka, która jest znacznie szybsza na dole od 20-tki, hd20 znów brzmiał tylko odrobinę czyściej i generował nieco szerszą scenę, braki w dynamice, szczególnie przy muzyce rockowej/metalu były jednak odczuwalne.

Z tą Norwegią i cenami to też tak nie do końca, jest wysyp z drugiej ręki HD10,HD20, a praktycznie upolowanie HD25 w dobrej cenie graniczy z cudem, o HD11 też niełatwo.

l'enfant sauvage

HD25 można na giełdzie za 4,5tys dorwać zazwyczaj gość z Piły wystawia, nie wiem czy sprowadza z tamtą czy jak. Ostatnio był chyba na giełdzie HD12.

Gość

(Konto usunięte)

Dac na kości AKM jest "przezroczysty" i trzeba umieć to docenić resztą systemu a nie pisać, że jest nudny...gram na 8 kanałowym AKM ak4359 od kilku lat i za cholerę nie chce nic od siebie "dodać" ... jak czegoś nie ma to nie będzie...

Dac na kości AKM jest "przezroczysty" i trzeba umieć to docenić resztą systemu a nie pisać, że jest nudny...gram na 8 kanałowym AKM ak4359 od kilku lat i za cholerę nie chce nic od siebie "dodać" ... jak czegoś nie ma to nie będzie...

Ale my to wiemy, inni jeszcze nie. Potrzeba czasu niektórym.

HD25 można na giełdzie za 4,5tys dorwać zazwyczaj gość z Piły wystawia, nie wiem czy sprowadza z tamtą czy jak. Ostatnio był chyba na giełdzie HD12.

Z tych dwóch dac-ów jeszcze tylko spróbuję wcześniej czy później HD25 i liczę, że to będzie docelowy przetwornik do zestawu słuchawkowego, cena 4,5tys jest zbliżona do tych sh w Skandynawii.

Słuchałem tylko HD25 i HD30, oba mi się, ale HD30 duużo bardziej.

Na czym polegały różnice, dość znaczne chyba...?

l'enfant sauvage

Na czym polegały różnice, dość znaczne chyba...?

Cena też, dość znaczna różnica.

A z czym chcesz łączyć tego Hegla?

HD12 ma wbudowany świetny słuchawkowiec, zrównoważony i spokojny bez fajerwerków, jak dla mnie gra analogowo.

Sama kość nie gra.

?👈

Cena też, dość znaczna różnica.

A z czym chcesz łączyć tego Hegla?

HD12 ma wbudowany świetny słuchawkowiec, zrównoważony i spokojny bez fajerwerków, jak dla mnie gra analogowo.

Bryston BHA-1 oraz Naim Headline/NAPSC, naprzemiennie i także zależne od dnia i słuchawek;)

Serio taka dobra dziurka w HD12?

l'enfant sauvage

Odnośnie HD25 i HD30, różnica duża. HD25 trzeba długo posłuchać aby go poczuć i polubić. HD30 wywołuje efekt wow. Niektórym się to nie podoba, ja to lubię- większa przestrzenność dźwięku. Nazywam to holografią. Z różnych kombinacji jakie miałem w swoim systemie ta dla mnie jest najlepsza.

włącznie z pomieszczeniem...moim zdaniem najważniejszym...

Dlaczego rozumie to raptem co 20-ty użytkownik.....? Tak jest łatwiej zmieniać klocki ( taniej raczej nie bo niektórzy wyrzucają 10-krotność wartości adaptacji w zmianę kabli ) - ale to prowadzi w las......

Tak jest łatwiej zmieniać klocki ( taniej raczej nie bo niektórzy wyrzucają 10-krotność wartości adaptacji w zmianę kabli ) - ale to prowadzi w las......

Albo zatacza koło i wraca do początku i znowu zmiana itd.

Dlaczego rozumie to raptem co 20-ty użytkownik.....? Tak jest łatwiej zmieniać klocki ( taniej raczej nie bo niektórzy wyrzucają 10-krotność wartości adaptacji w zmianę kabli ) - ale to prowadzi w las......

A to zapewne jest tak: "a bo mi kobieta nie pozwala ustroje akustyczne założyć" no i potem się wstydzą, nie chcą się na forum przyznać i jest jak jest ;)

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Dlatego napisałem że nie wiem z czym by trzeba łączyć te HD12 żeby wydusil z siebie niski, zroznicowany bas?

Jeżeli takowe istnieją, ograniczeń minimalistycznego stopnia wyjściowego hd12 nie naprawi żaden kabel.

HD30 wywołuje efekt wow.

Osobiście boję się sprzętów które wywołują "efekt wow". Najpierw wow a później zaczyna czegoś brakować, albo drażnić.

W każdym razie uważniej słucham i dłużej odsłuchuje takie urządzenia/kable/itd...

Nie jest to oczywiście reguła i nie mówię, ze tak jest w tym przypadku.

"To co teraz, ha?"

Daj szansę Oppo Sonica Dac. Ja niedawno szukałem dla siebie i porównywałem m.in. właśnie z Heglem hd12, Moonem 300D v2 i Audiolab M-DAC. Funkcjonalność, obsługa, jakość Tidal, szczegółowość i naturalizm, ale przy delikatnym jednak ociepleniu sprawiły że zdecydowanie najlepiej wypadła sumarycznie Sonica właśnie. Dopisz go sobie do listy, bo w tej cenie to bardzo mocny zawodnik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.