Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Precision 6.2 i 6.4, a Tannoy Revolution XT 8F

Rekomendowane odpowiedzi

M-Cap Mundorf , a wartości musisz odczytać ze zwrotnicy.

Spoko super napisze do nich bo na stronie jest uk też Dzieki wielkie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pls zobacz może jest cos lepszego tutaj?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pierwszym linku brak M-Cap 1,8uF. Będziesz musiał kupić z serii Supreme, a to koszt 17E.

Natomiast zobacz jeszcze jaka wartość jest kondensatora bi-polarnego, ten czarny stojący

Edytowane przez jarojaw

Na pierwszym linku brak M-Cap 1,8uF. Będziesz musiał kupić z serii Supreme, a to koszt 17E.

Natomiast zobacz jeszcze jaka wartość jest kondensatora bi-polarnego, ten czarny stojący i jego też trzeba wymienić na Mundorfa, może być z serii Plain.

Ukryta Zawartość

moge przeznaczyć na to 200f jaką serie wybrać? jaka jest różnica?

Ukryta Zawartość

Wow. To sporo, więc możesz uderzyć w Supreme. A i rezystory Mundorfa kupisz, w PL są po 50 zł, więc u Ciebie powinny być trochę tańsze. Najpierw odpisz wartości części, później będziemy szukać.

Wysłane z tapciocha

Jutro postaram sie wyciągnać zwrotnice i podam dokładne zdjęcia...to bedziesz wiedział co i jak Dzieki

Wow. To sporo, więc możesz uderzyć w Supreme. A i rezystory Mundorfa kupisz, w PL są po 50 zł, więc u Ciebie powinny być trochę tańsze. Najpierw odpisz wartości części, później będziemy szukać.

Wysłane z tapciocha

Dobra a czy da rade odczytać wartości bez wyciągania zworki? chodzi mi o to że dopóki zamówie plus przesyłka chciałbym dalej słuchać...heh

Spróbuj wyciągnąć wygłuszenie i zrób w miarę ostre zdjęcia. Najmniej widoczny będzie bi-polarny bo jest w pionie. Ale spróbuj.

Wysłane z tapciocha

Spróbuj wyciągnąć wygłuszenie i zrób w miarę ostre zdjęcia. Najmniej widoczny będzie bi-polarny bo jest w pionie. Ale spróbuj.

ok jutro sie tym zajme i bede pisał teraz lece do pracy Pozdrawiam

Ja jestem po kolejnej rozmowie z Tannoyem.

Poprosili o wysłanie zdjęć kartonów, że są w całości.

Fart, bo pierwsze zdjęcie zrobiłem zaraz po zdjęciu pudeł z samochodu, bo robiłem koledze foto unboxing.

Pan z Tannoya powiedział, że jeśli na zdjęciach wszystko będzie ok, to w przyszłym tygodniu wymienią obie kolumny. Dam znać jak się sprawy finalnie potoczą.

Tomektre uściślić jednak czy są zatkane czy cis tam tylko czujesz. Bo to że czuć wygłuszenie w dotyku niedaleko w otworze spotkalem się u innych producentów także.

Czy to jednak w znacznym stopniu zasłania otwór?

Jak się wkłada palce od dołu kolumny w otwór bassreflex, są jakieś 2-3 cm ,,wolne'', a potem czuć na otworze gąbkę. Delikatnie da się ją podnieść do góry, ale czuć później opór, czyli wygląda na to, że nie jest luźno położona.

O użytkownika Rafa jest tak samo, z tego co pisał.

Pan z Tannoya powiedział, że jeśli na zdjęciach wszystko będzie ok, to w przyszłym tygodniu wymienią obie kolumny. Dam znać jak się sprawy finalnie potoczą.

To miło ze strony Tannoya, że tak podchodzą do sprawy:)

A nie mówili nic o bassreflexie?

Delikatnie da się ją podnieść do góry, ale czuć później opór, czyli wygląda na to, że nie jest luźno położona.

No i pytanie, czy to właściwy objaw? Jak pisałem wcześniej u mnie w jednej kolumnie efekt jest taki jak opisałeś, a w drugiej otulina jest na tylnej ścianie kolumny i widać zamontowaną w środku rurę.

Ja to uznaję jako wadę.

To miło ze strony Tannoya, że tak podchodzą do sprawy:)

Ja na razie się wstrzymuje z pozytywnymi i negatywnymi opiniami. Jak zobaczę nowe, w pełni sprawne kolumny w swoim domu, to będę bił pokłony. Usterki się zdarzały i będą się zdarzały.

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry sklep, często u nich kupuje.

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Co do moich Tannoy, to jak wsadzę dłoń do bas refleksu to po jakiś 3-5 cm zaczynam czuć coś jak gąbkę.

I to w obydwu głośnikach jest tak samo.

Odniosę się natomiast do innej kwestii połączenia Tannoy z Roksanem K3. Początkowo męczył mnie bas, potem może dlatego że się przyzwyczaiłem, a może polubiłem zaczęło mi się podobać, jednak nie tak aby wzmaka zostawić.

Zapakowałem go do odesłania i czekał, jednak dzisiaj stwierdziłem że nie do końca sprawdziłem K3 z moim gramofonem w kontekście przedwzmacniacza.

Wyciągnąłem z pudła K3 i puściłem to co lubię z winyla przez wewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy dla wkładki MM, a potem przez zewnętrzny preamp lampowy firmy pro-ject. I tutaj K3 poległ na całej linii.

Dla porównania powiem tak wewnętrzny grał tak jak garnek z zamkniętą pokrywą, zewnętrzny tak jak by zdjąć z niego wszelkie ograniczenia ( mowa o przysłowiowym garnku )

Wszystko było lepsze w pro-ject i to słyszalne nawet dla niesłyszącego.

To tyle jeszcze w kontekście K3

Ciągle biję się z myślami o kupnie Cayena 55, nie słyszałem go ale miałem kilka dni najprostszy model 35 i był znacznie lepszy od Roksana w połączeniu z Tannoyami

Pozdro Irek

Poczytałem troche zagraniczne fora jest podobnie z wygłuszeniem i innymi rzeczami względem jakości ale tylko co do xt8f dziwne ..tutaj krótki opis nowo nabytych Tannoy! też sam poprawiał! Dajcie mi kontakt do firmy ja już im nagadam! heh

Xt8f

I've owned my xt8's for a few months...

No complaints about the sound.

However... mine had some extremely disappointing quality issues. (already had to return the xt center due to production damage to the front baffle)

My XT8's had 4 loose magnets in each of the grills... not just loose though... they actually came out and stuck to the speaker every time I removed the grills.

There were 2 screws on each of the bass drivers that would not tighten, had to use toothpicks to sort it out.

The filling was not placed equally in both speakers, had to re-position it as it impacted the bass clarity severely.

At least I have more pride of owner ship as I fixed them myself. (shame on Tannoy)

Hey - może zaglądnij do swoich kolumn i zobacz jak są wykonane wewnątrz. Ktoś już pisał tu o tym, że wiele droższe głośniki są dużo gorzej wykonane. Kolumny mają cieszyć oko z zewnątrz, jak ktoś do Ciebie przychodzi, to pewnie nie ma co robić i zagląda do wnętrza kolumn?:D

Każdemu producentowi mogą zdarzyć się niedociągnięcia, ważne jak zareagują, na ewentualne ,,wpadki''.

Jeżeli Tobie te kolumny nie przypasowały, to cóż kwestia gustu. Nie wchodź może tutaj więcej bo Twoje wpisy niczego nie wnoszą do wątku.

A to że świetnie grają nawet jak niedbale ułożyli materiał w środku.

Co ma modyfikacja zwrotnicy do ułożenia tejże pianki w kontekście wysokich tonów???

Nie dziwie się że potem szukacie ratunku w modyfikacji zwrotnicy która i tak niczego nie zmieni.

Przepraszam ale nie zgodze sie z Tobą.

Ja nie szukam ratunku w wymianie zworki to czysta ciekawość po zobaczeniu zdjęć kolegi w xt8f jeśli można wymienić na coś lepszego czemu nie. U mnie pierwszą rzecza to inny wzmacniacz i żródło i tutaj oczekuje zmian...Co widziałem? widze?

Pierwsze moje kolumny to Tannoy mercury f3 i wtedy sie zaczeła przygoda z audio pamiętam jak dziś jak po kilku wierzach sony itp. usłyszałem f3 z wzmacniaczem sony ta fe570 i nie mogłem sie oderwać ale to było dawno a F3 nadal mieszkają ze mna hihi i nie mam zamiaru ich sprzedać.

Ja swoje xt6f kupiłem w ciemno bez odsłuchu i nie żałuje bo chciałem i mam chociaż w tej cenie mogłem mieć dużo innych mark i modeli kolumn ale chciałem sie przekonać po opiniach na temat duala i nowej seri chwalonej i to sporo co oferują kolumny to tylko tyle napewno nie ostatnia para kolumn i dużo słuchania przedemną. ALE jedno jest pewne za takie pięniadze to WSTYD! ze strony tannoya ciekawe co na odpowie producent? może jakas nagonka zbiorowa Panowie? Może dostaniemy jakieś prezenty? hahah

A to że świetnie grają nawet jak niedbale ułożyli materiał w środku.

Co ma modyfikacja zwrotnicy do ułożenia tejże pianki w kontekście wysokich tonów???

A właśnie dzwięk! Mają potencjał i u mnie zagrają jeszcze z niejednym wzmacniaczem tak dla radochy i doświadczenia bo dużo sie mówi że zasługują na dobra elektronike nie tylko na polskich stronach także musi coś w tym być. To czemu nie próbowac ? Jak dla mnie sama radocha na ile budżet pozwala oczywiście

Ale moge sie mylić bo to zaledwie moja 4 para kolumn jestem jeszcze młody i dużo przedemną ale to jest właśnie najlepsze! Dobra bo poniosło troche uciekam do drinka i dalszego słuchania..Pozdrawiam

Walisz drinki o 8 rano??? WOW :D

Walisz drinki o 8 rano??? WOW :D

Dokładnie to od 6.30 impreza sie przedłużyła hah weekend a goście dalej w formie ;-)

Masakra. Nie wiem co Wy widzieliście w tych kolumnach. Jak to ma dobrze grać w tak nędznie wykonanej obudowie? .....Obudowa i jakość jej wykonania to PODSTAWA!

A powiedz mi czy Ty kupując nowe kolumny zaglądasz do wewnątrz ich zaraz w sklepie? Czy kupujesz uszami i oczami?

Jeżeli widzisz kolumnę i zewnętrznie jest wykonana bardzo dobrze, odsłuch powoduje uśmiech na twarzy to.... kupujesz. W tej chwili próbujesz nam obrzydzić markę lub ten konkretny produkt. Pokaż mi wady tej kolumny nie widząc naszych zdjęć!!

Dzisiaj zestaw kosztujący 5-8 tyś . to zestaw podstawowy HiFi. Są w tych pieniądzach i ładniejsze, ale czy lepsze lub inaczej czy grające lepiej z urządzeniami które już mamy w domu?

Pisząc, że coś jest tandetnie wykonane pokaż mi zdjęcia innych kolumn ze środka co mają wszystko na tip-top.

A wymiana części zwrotnicy to nie tylko prawa poprawa brzmienia fabrycznego, to wymiana podstawowych części aby mogło być lepiej.

Gdyby już producent wrzucił topowe kondensatory i rezystory to wyjściowa cena była by 2-3 krotnie droższa. Być może wtedy nikt nie zwróciłby na nie uwagi.

Zobacz zresztą na YT jak robią zacne firmy kolumny, jak są klejone i składane. Nikt nie zagląda do środka , sprawdzając czy klei się nie za bardzo rozlał po ściankach.

I na koniec, wiele kolumn rozkręcałem i w wielu wymieniałem części zwrotnicy, ale tylko w Tannoy'ach było tak dobre i dobrze ułożone wygłuszenie, z grubych 3cm warstw. W innych wrzucona tylko jakaś watelina 2mm luźno w puszce.

Cena za parę to 6 tys. Dla jednych to ogromny wydatek, dla innych śmieszna cena i nie zwracają na nie uwagi bo tanie, bo musi to być tandeta. Za tą cenę wykonane są rewelacyjne.

To tyle.

Wysłane z tapciocha

Edytowane przez jarojaw

S4home Prosze sprawdz jak to wygląda u was w xt6f czy ta komora powinna być wygłuszona? czy tylko góra?

Niestety nie mogę wyjąć głośników jeśli o to Wam chodzi. Kiedyś mieliśmy problem z tego powodu w serwisie. Ale jak widze Tobie to wygłuszenie także wchodzi na bass reflex.

Nie chciałbyś wiedzieć innych. Za te pieniądze uważam, że wykonanie jest więcej niż poprawne. Jak zaglądałem do innych do w kolumnach były jeszcze niezłe składy trocin, które podczas grania fruwały luźno wewnątrz i osadzały się na głośnikach.

Dokładnie. Czasem to się spotyka na prawdę dramaty.

Ladny upgrade, jak z dźwiękiem?

Miałem okazję ich posłuchać i faktycznie średnio grają te kolumny, ale żeby wymiana kondensatorków miała cokolwiek tu zmienić, to absurd.

Pesymista Tannoya, ale nie bój sięjest tylu zwolenników że i tak Cie przegłosują:)

Jak się wkłada palce od dołu kolumny w otwór bassreflex, są jakieś 2-3 cm ,,wolne'', a potem czuć na otworze gąbkę. Delikatnie da się ją podnieść do góry, ale czuć później opór, czyli wygląda na to, że nie jest luźno położona.

Zobacz czy to wygląda tak samo jak u krugczapa?

zamieścił zdjęcia wyżej.

Ciągle biję się z myślami o kupnie Cayena 55, nie słyszałem go ale miałem kilka dni najprostszy model 35 i był znacznie lepszy od Roksana w połączeniu z Tannoyami

Mówiłem. A model A55TP to zupełnie inny wzmak. Tylko logo jest takie samo :)

Przepraszam ale nie zgodze sie z Tobą.

Nie przepraszaj, Zadaniem tego kolegi jest mieszanie innym w głowach. O innych produktach też tak pisał. A pewnie słuchał w Media podłączonych do ceola :)

Wracając do kwestii bass reflexu, czy ktoś kto kupił u nas chce żebyśmy się tym zajęli?

A powiedz mi czy Ty kupując nowe kolumny zaglądasz do wewnątrz ich zaraz w sklepie? Czy kupujesz uszami i oczami?

Jeżeli widzisz kolumnę i zewnętrznie jest wykonana bardzo dobrze, odsłuch powoduje uśmiech na twarzy to.... kupujesz. W tej chwili próbujesz nam obrzydzić markę lub ten konkretny produkt. Pokaż mi wady tej kolumny nie widząc naszych zdjęć!!

Dzisiaj zestaw kosztujący 5-8 tyś . to zestaw podstawowy HiFi. Są w tych pieniądzach i ładniejsze, ale czy lepsze lub inaczej czy grające lepiej z urządzeniami które już mamy w domu?

Pisząc, że coś jest tandetnie wykonane pokaż mi zdjęcia innych kolumn ze środka co mają wszystko na tip-top.

A wymiana części zwrotnicy to nie tylko prawa poprawa brzmienia fabrycznego, to wymiana podstawowych części aby mogło być lepiej.

Gdyby już producent wrzucił topowe kondensatory i rezystory to wyjściowa cena była by 2-3 krotnie droższa. Być może wtedy nikt nie zwróciłby na nie uwagi.

Zobacz zresztą na YT jak robią zacne firmy kolumny, jak są klejone i składane. Nikt nie zagląda do środka , sprawdzając czy klei się nie za bardzo rozlał po ściankach.

I na koniec, wiele kolumn rozkręcałem i w wielu wymieniałem części zwrotnicy, ale tylko w Tannoy'ach było tak dobre i dobrze ułożone wygłuszenie, z grubych 3cm warstw. W innych wrzucona tylko jakaś watelina 2mm luźno w puszce.

Cena za parę to 6 tys. Dla jednych to ogromny wydatek, dla innych śmieszna cena i nie zwracają na nie uwagi bo tanie, bo musi to być tandeta. Za tą cenę wykonane są rewelacyjne.

To tyle.

O i to mi sie podoba osoba która nie jedno widziała od środka i ma porównanie najlepiej wie. Mnie troszke przeraziło to co zobaczyłem czyli wygłuszenie i jakieś niedociągniecia myślałem że to naprawde tandeta wykonanie ze strony tannoya ale jeśli są jeszcze gorsze,droższe to sie ciesze. Pozdrawiam

Pesymista Tannoya, ale nie bój sięjest tylu zwolenników że i tak Cie przegłosują:)

Dokładnie i do tego większość to już posiadacze xt i dlaczego? WSZYSCY ZAPOMNIELI ZAGLĄDNĄC W SKLEPIE W BR ZNACZY ZROBIC FOTO TELEFONEM PRZED ZAKUPEM..;-)

Wracając do kwestii bass reflexu, czy ktoś kto kupił u nas chce żebyśmy się tym zajęli?

Ja wczoraj wszystko ładnie ułożyłem i jest ok. Nie Prosze o zdjecie od dołu najlepiej tel. bez wyciągania.

A55TP ma trochę większego kopa niż MT35S. Też ma ładną barwę i lepiej kontroluje kolumny szczególnie te bardziej wymagające. Dodatkowy plus to pilot :) Pre gramofonowe jest przyzwoite. Powiedzmy porównywalne z budżetowymi. U mnie okazało się lepsze niż np. 551P i najtańsze Pro-Jecty.

Jeszcze przed wymianą kabelków. Ale kondy i rezystory już nowe.

Wszystkie wartości identyczne z fabrycznymi.

Ten od wysoko tonowego widzę dałeś 2.2uF a ja u siebie widzę 1.8

Napisz jeszcze jaki dokładnie dałeś elektrolit 100uF, tzn który model bo jestem ciekaw który to.

Możesz zdradzic co w takim wypadku robicie?

Napisz jeszcze jaki dokładnie dałeś elektrolit 100uF, tzn który model bo jestem ciekaw który to.

Mundorfa 100uF/100V bo akurat Plaina na 100V nie było.

Wysłane z tapciocha

Ja wczoraj wszystko ładnie ułożyłem i jest ok.

Czy dźwięk się zmienił? :)

Trzeba odkręcić terminale, żeby się dostać do tej gąbki?

Najlepiej odkręcić całą dolną podstawę. Cztery duże śruby od dołu (na duży śrubokręt krzyżakowy), żadnej komplikacji. Ja już poprawiłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi