Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy 7-8 tyś

Capricorn44

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Przyszedł czas na zakup dobrego przedwzmacniacza gramofonowego. Proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów.

Budżet 7-8 tyś

Będzie grał z gramofonem Pro-Ject RPM 9 Carbon, wkładka MM Ortofon 2M Bronze.

Wzmak Accuphase E-370

Kolumny Dynaudio Contour 30

Słucham bardzo szerokiego spektrum muzyki, od jazzu i bluesa poprzez rock progresywny do bardziej ostrego rocka.

Szukam przedwzmacniacza, który dobrze zagra w moim systemie, da szczegółowość i mięcho, oraz dobrą kontrole mocnego basu, średnica w dobrym stylu też wskazana.

Co byście zaproponowali?

czy potrzebny aż tak drogi pre do pospolitej mm-ki ? zdrowy rozsądek podpowiada max 2x wartość wkładki.

na a.. masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

spróbuj to upolować:

Ukryta Zawartość

rewelacyjny phono stage w dużo niższej cenie, a resztę polecam zainwestować w dobrą wkładkę MC jak kolega wyżej sugeruje...

Ukryta Zawartość

Pre ma być już na długi czas, pewnie zmienię kiedyś wkładkę na MC, dlatego chce kupić od razu dobry pre, żeby nie kupować dwa razy

Pisz do Ahaji o Hussarrieee :-) . Pieją z zachwytu a i cena dobra .

pieją kury pieją :)

nie pisz licytuj lub kup

Ukryta Zawartość

nawiasem mówiąc mógłby być ładniejszy z zewnątrz

Ukryta Zawartość

taka dygresja a propos różnych wynalazków...

kiedyś się skusiłem na Cristal Audio Silver - też konstrukcja "forumowa", zajebista ponoć, za 500 zł o ile mnie pamięć nie myli. Piały kury piały, razem z kogutem.

grało "dobrze", ale preAmplifikator, którego wziąłem na testy literalnie wgniótł w fotel i sprawił, że o cyfrowej muzyce od tamtego czasu zapomniałem, który kosztował prawie 5 tyś, także od lokalnego producenta

pieją kury pieją :)

nie pisz licytuj lub kup

Ukryta Zawartość

nawiasem mówiąc mógłby być ładniejszy z zewnątrz

To starsza wersja :-) . Ahaja powinien żyć ze swoich pre jak tak dalej pójdzie - firma ?

Ukryta Zawartość

Miałem na odsłuchach Husariię , muszę przyznać bardzo zacne pre ,. Gdybym nie był w posiadaniu pre J. Sikory , napewno Husariia zagościła by u mnie na dłużej , a być może i docelowo . Jednakże moje pre jest lepsze brzmieniowo w całym paśmie , ale i Husarii niczego nie brakuje , na początek to wspaniałe pre. Które może dać wiele radości i przyjemności słuchaczowi. Dla mnie nie był by to żaden progres lecz skok w bok i lekko do tyłu.To jest moje, może nie najobiektywniejsze zdanie , tyczące tej konstrukcji.

Miałem na odsłuchach Husariię , muszę przyznać bardzo zacne pre ,. Gdybym nie był w posiadaniu pre J. Sikory , napewno Husariia zagościła by u mnie na dłużej , a być może i docelowo . Jednakże moje pre jest lepsze brzmieniowo w całym paśmie , ale i Husarii niczego nie brakuje , na początek to wspaniałe pre. Które może dać wiele radości i przyjemności słuchaczowi. Dla mnie nie był by to żaden progres lecz skok w bok i lekko do tyłu.To jest moje, może nie najobiektywniejsze zdanie , tyczące tej konstrukcji.

O to chodzi by odsłuchać u siebie - my podpowiadamy ale to zainteresowany musi u siebie posłuchać :-)

nie takie to proste :/ jak doliczysz do ceny podatek vaty i inne myta nie będzie tak ciekawie

Ahaja to już dla mnie branża - wszędzie zapodaje swoje produkty .
Gość rydz

(Konto usunięte)

Ahaja to już dla mnie branża - wszędzie zapodaje swoje produkty .

Bartku jakaż tam branża , Ahaja nie dość że musi opracować wszystko od zera , udostępnia / załatwia / robi zamówienia ilu tam chętnych , by każdy kto ma dryg i czas sam sobie złożył jego pre , bo chyba nie jest inaczej ?

Bartku jakaż tam branża , Ahaja nie dość że musi opracować wszystko od zera , udostępnia / załatwia / robi zamówienia ilu tam chętnych , by każdy kto ma dryg i czas sam sobie złożył jego pre , bo chyba nie jest inaczej ?

Chylę czoła przed konstruktorem Ahają - jeden z niewielu w tym kraju który potrafi zagrzać winilmaniaków do słuchania czegoś lepszego (rodzimego) niż inne konkurencyjne pre . Lecz dla mnie to branża i tyle . Ps jesli chodzi o pre , połączenia prądy itd itd itd nie ma sobie równych :-)

Zgadzam się że to zacny preamp, wart posłuchania. Ja jednak zostałem na razie przy Sensorze2.

Krzysiek pracuje lub już opracował nowe zasilanie i jest jeszcze moduł z pasywna korekcją tak więc temat rozwojowy.

A firmowa

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak dźwiękowo ale budżet mniejszy i pasuje do reszty toru .Na początek chyba wystarczy.

Ukryta Zawartość

W klubie Accu trzeba zapytać.Ja do Accu używam naszego rodzimego Lara i jestem zadowolony.

Jak się zdecyduje na zmianę gramofonu to pójdę w kierunku

Ukryta Zawartość

Chyba pójdę .....bo to prawdziwa droga przez mękę jest....-:))))))

Ukryta Zawartość

A firmowa

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak dźwiękowo ale budżet mniejszy i pasuje do reszty toru .Na początek chyba wystarczy.

Też bym tak wybrał.

Ponoć to jest niezłe pre:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co byście zaproponowali?

Bardzo dobrze, że od razu chcesz kupić najlepszy przedwzmacniacz, na jaki Cię stać.

Przede wszystkim posłuchaj przedwzmacniacza w swoim systemie. U mnie ten sam przedwzmacniacz inaczej gra w gabinecie na kolumnach podstawkowych, a inaczej w salonie na kolumnach podłogowych.

Miałem u siebie Husarię na odsłuchu, imponujący projekt, ale pozostałem przy Nudzie. Dlatego odsłuchy są ważne. Ostatnio słuchałem u siebie przedwzmacniacza Rega Aria i bardzo mi się spodobał, a wygląda tak niepozornie.

Dobre opinie mają też urządzenia RCM, ale niestety nie słuchałem.

Koledzy piszą o module phono do Twojego wzmacniacza. Czasami w urządzeniach dobrej klasy takie moduły to niezłe rozwiązania. Słuchałem systemu, gdzie był przedwzmacniacz Modwright właśnie z modułem phono, do tego wkładka MC przez SUT - rewelacja.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Spróbuje wypożyczyć na odsłuch ad-30, zastanawiam się tylko czy wspólne zasilanie nie będzie ograniczeniem.

Mocno rozważam w tej chwili Rez Lehmannaudio Decade.

Generalnie mam kilka na oku, m.in tez Rega Aria i Tellerium Q Iridium.

Miałem husariee na odsłuchach - dźwiękowo bardzo zacny, przestrzeń, szczegóły - ale wzornictwo (obecnie mówi się desing) niestety nie moja bajka.

Nowa, czarna obudowa prezentuje się bardzo dobrze.

• 1 miesiąc później...

Także polecam RCM Sensor 2. Używam z Sondekiem i Adiktem MM. Pomimo, iż przy tej wkładce nie rozwija w całości swoich skrzydeł to myślę tak samo jak Ty i od razu kupiłem docelowe pre, a wkładkę jak będę zmieniał zużytego Adikta.

Sensora porównywałem z Uphorikiem Linna i de facto nie było co porównywać pomimo różnic w cenie (Uphorik 11,9 tys - przy obecnym kursie, a Sensor 9 tys czy 9,5 tys bo mam wersję Mk2). Sensor oczywiście wygrał i to bezapelacyjnie.

Sensor 2 w wersji Mk2 jest naprawdę wart zainteresowania. Trzeba sobie tylko zdawać sprawę z tego, że kontakt z fabrycznym świeżakiem może boleć.

Kolega miał wersje Prelude i w ramach koleżeńskiej wymiany doświadczeń pożyczyłem mu mojego Sensora 2.

Bardzo mu się spodobał, ale jak nabył świeżutki egzemplarz to zadzwonił do mnie przerażony co się dzieje i czemu to nie gra tak jak mój.

Przypomniały mi się moje własne doświadczenia. Przed zakupem słuchałem tego modelu, który miał już przepracowane swoje godziny. Ja wybrałem czarna obudowę i jak zamieniłem w swoim systemie te egzemplarze to czułem jak bym miał piasek w zębach, to była tragedia i potrzeba było czasu by to phono pokazało znowu pełnię swoich możliwości.

zainteresuj się preampem RCM (Sensor2 - tego mam i chwalę sobie) i Abyssound - dwie zacne konstrukcje z przewagą RCM

Używam z Kuzmą/ Dynavectorem. Wcześniej grał z MM Ortofona i też robił kolosalną różnicę w graniu

Sprzedam VITUS RI100

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.