Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  96 członków

Auralic Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam- Aries G2 się grzeje i nie zawodzi moich oczekiwać, tedy dołączam do Klubu.

i dobra wiadomość:

https://community.auralic.com/t/is-it-possible-to-stop-at-fw-6-2-1/4396

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

4 minuty temu, bkeram napisał:

Witam Wszystkich z Vegą G2 i Ariesem G2

Yaaaaaaaa ale super!

A Kolega skąd? Jeśli mogę zapytać

USB, AES/EBU czy jak?

Edytowane przez absinth3

Gość

(Konto usunięte)

Jestem z okolic Warszawy.

Połączone przez L-Link (w przypadku Auralica to jedyny słuszny wybór). W przypadku dalszej rozbudowy o np. Siriusa G2, czy Leo G2, to nawet konieczność.

Edytowane przez bkeram

Okolice Krakowa.

Mam dac one i właśnie się zastanawiam czy nie zrezygnować z funkcjonalności USB na korzyść SQ jakie daje AES/EBU

Jaki SSD? 

Ja mam plan (urządzenie się jeszcze dość świeże) żeby SSD z własnym LPSU podpiąć do routera. Na razie wi-fi,  choć podobno kabel jest jednak lepszy.

Robiłeś porównania wi-fi vs LAN?

Gość

(Konto usunięte)

U mnie „siedzi” Samsung SSD EVO 2TB. Każdy inny ze złączem sata też się nada (tylko „mały” 2.5”). Polecam jednak SSD, ponieważ nie grzeje się tak jak HDD.

Moim zdaniem WIFI w zupełności wystarcza. Nic nie przerywa, zasięg (dom jednorodzinny) bardzo dobry. Oczywiście wszystko w paśmie A/C. Najpierw miałem samą Vegę G2, która była połączona kabelkiem, a po dokupieniu Ariesa G2 wszystko hula bezprzewodowo. Moim zdanie szkoda się tak „kablować” ?. Różnic brak. Kabel polecałbym tylko w przypadku baaaaardzo dużych powierzchni i problemów z zasięgiem.

Edytowane przez bkeram

U mnie wi-fi też działa bez zarzutu. Jak miałem na testach G1 to wydzieliłem pasmo 5G i wydawało się, że trochę fajniej grało. Na razie nie powtarzałem eksperymentów. Za info- dziękuję

Gość

(Konto usunięte)

Ponadto w przypadku dysku wewnątrz Ariesa nie będziesz obciążał sieci domowej, ponieważ wszystkie pliki będzie miał niejako „na miejscu”.
???? Jak dzieciaki zaczynają grać w weekend, to obciążenie sieci jest takie, że nawet kabel nie pomoże. Router i tak będzie przycinał przepustowość, by każdy dostał po równo.

A ha, dla Tych co nie wiedzą, a są zainteresowani Auralic’iem za mniejszą cenę. Pojawił się w przedsprzedaży nowy Altair z oznaczeniem G1.

Edytowane przez bkeram

Haha dzieciaki już poszły na swoje

A ten AAltair G1- wygląda dobrze. To może naprawdę super grać i jest 2x tańszy niż Cocktail Audio 45PRO. No nieźle

• 3 tygodnie później...

Gdyby tylko poprawili aplikację sterującą tak aby pokazywała wszystkie wyniki wyszukiwania. Z niezrozumiałych dla mnie powodów Lightning nie pokazuje wszystkich tytułów które pokazuje Tidal lub Roon

Witam

Już ponad rok temu sugerowałem że zestaw vegi g2 i ariesa g2 to naprawdę bardzo dobre granie widzę że grono posiadaczy się powiększa.Jak dla mnie dopiero połączenie linkiem powoduje pozbycie się w dużej części jiitera po prostu vega taktuje ariesa swoim zegarem aby to osiągnąć potrzebna jest łączność dwukierunkowa .Kable za pierdylion typu usb coaksial i ten typ połączeń nie mają startu do nawet do fabrycznych hdmi.Jeżeli macie możliwość to wepnijcie do tego zegar neo to się kolejny raz zdziwicie .Wiem bo mam te 3 urządzenia.Zegar jest wart swojej ceny

Pozwolę sobie sprostować Kolegę, chyba chodziło o LEO G2 (lub GX, różnie podają)?

Potwierdzam, słyszałem, potrafi zrobić rewolucję w systemie. Oczywiście na plus.

Jest u mnie na pierwszym miejscu do kupienia w najbliższym czasie. ? Zostanie jeszcze Sirius G2 do pełnego kompletu.

Edytowane przez bkeram

Hej, nie wiedziałem, że trzeba teraz dołączyć do Klubu, aby zadać pytanie :)

Pytanie jest takie: mam na odsłuchu Vegę G1 i Moon'a 280D Mind2 - jeszcze nie wiem jak oba wypadną, a już zastanawiam się czy Vega G2 jest dużo lepsza of G1 ?

G1 znam, bo już kiedyś miałem u siebie. Generalnie to urządzenie bardzo mi pasuje zarówno pod względem jego możliwości i opcji jak i moich potrzeb.

Reasumując: miał ktoś kiedyś możliwość odsłuchu G1 i G2 łeb w łeb ?? Warto dopłacić i wejść w G2? O ile Moon 280D MInd 2 "przegra" :))

Dzięki.

• 3 tygodnie później...
W dniu 22.09.2019 o 10:00, bkeram napisał:

Jestem z okolic Warszawy.

Połączone przez L-Link (w przypadku Auralica to jedyny słuszny wybór). W przypadku dalszej rozbudowy o np. Siriusa G2, czy Leo G2, to nawet konieczność.

Cześć,

Czy kabelek do połączeń L-Link jest fabrycznie dostarczany w pudełku od Ariesa G2 i Vegi G2? Czy należy kupić osobno?

Pozdrawiam

W dniu 17.10.2019 o 17:16, will66 napisał:

Hej, nie wiedziałem, że trzeba teraz dołączyć do Klubu, aby zadać pytanie ?

Pytanie jest takie: mam na odsłuchu Vegę G1 i Moon'a 280D Mind2 - jeszcze nie wiem jak oba wypadną, a już zastanawiam się czy Vega G2 jest dużo lepsza of G1 ?

G1 znam, bo już kiedyś miałem u siebie. Generalnie to urządzenie bardzo mi pasuje zarówno pod względem jego możliwości i opcji jak i moich potrzeb.

Reasumując: miał ktoś kiedyś możliwość odsłuchu G1 i G2 łeb w łeb ?? Warto dopłacić i wejść w G2? O ile Moon 280D MInd 2 "przegra" :))

Dzięki.

Cześć,

Czy jesteś już po testach Vegi G1 vs Monn 280D Mind2? Jakie wrażenia? Co według Ciebie wypadło lepiej? albo czym się różnią i który mocniej chwycił za "ucho" i "serducho" ? ?

Pozdrawiam

W dniu 17.10.2019 o 17:16, will66 napisał:

Przed kupnem miałem  ten sam dylemat.  Niestety nie miałem możliwości porównać  jeden do jeden, ale podobno róznica jest niewielka i jeżeli nie planujesz w przyszłości rozszerzać o Ariesa G2 i zegar,  to nie warto dopłacać. 

9 godzin temu, muzaman napisał:

Czy jesteś już po testach Vegi G1 vs Monn 280D Mind2? Jakie wrażenia? Co według Ciebie wypadło lepiej? albo czym się różnią i który mocniej chwycił za "ucho" i "serducho" ? ?

Tak, skonczylem testy i musze przyznać, ze miałem spoooory dylemat. Oba urządzenia słuchałem po tych samych RCA (Audioquest) i jest spora różnica na wyjściu obu urządzeń - Vega G1 gra głośniej przez co pierwsze wrażenie było ze jest lepszy. Po wyrównaniu poziomów mikiem różnice zatarły się i grając te same track’i przełączając A/B, ja i inni słuchający nie byli w stanie po kilkunastu nagraniach powiedzieć definitywnie A czy B ?? Wszystkie pliki grałem MQA ale tez testowałem starsze nagrania. 
Imo, Vega jest trochę bardziej dynamiczna a z kolei Moon trochę bardziej gładki w niektórych nagraniach - tutaj bardzo dużo zależy od jakości nagrań.  
Jak dla mnie Vega ma też trochę lepsza aplikacje, ma zmienne filtry do wyboru no i może „robić” za preamp. Generalnie ma tez lepszy bardziej czytelny design.

Jednak nie jest to prosty wybór??

1 godzinę temu, Przemos1980 napisał:

Przed kupnem miałem  ten sam dylemat.

Tez tak myślę? Chyba lepiej wydać nadwyżkę i dołożyć do jeszcze lepszego wzmacniacz, na przykład....

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, will66 napisał:

Tak, skonczylem testy i musze przyznać, ze miałem spoooory dylemat. Oba urządzenia słuchałem po tych samych RCA (Audioquest) i jest spora różnica na wyjściu obu urządzeń - Vega G1 gra głośniej przez co pierwsze wrażenie było ze jest lepszy. Po wyrównaniu poziomów mikiem różnice zatarły się i grając te same track’i przełączając A/B, ja i inni słuchający nie byli w stanie po kilkunastu nagraniach powiedzieć definitywnie A czy B ?? Wszystkie pliki grałem MQA ale tez testowałem starsze nagrania. 
Imo, Vega jest trochę bardziej dynamiczna a z kolei Moon trochę bardziej gładki w niektórych nagraniach - tutaj bardzo dużo zależy od jakości nagrań.  
Jak dla mnie Vega ma też trochę lepsza aplikacje, ma zmienne filtry do wyboru no i może „robić” za preamp. Generalnie ma tez lepszy bardziej czytelny design.

Tez tak myślę? Chyba lepiej wydać nadwyżkę i dołożyć do jeszcze lepszego wzmacniacz, na przykład....

Mam pytanie: jakiego wzmacniacza używałeś?

H300

Zamierzam kupić Vege G1 i wtedy mam zamiar przetestować inne: H390, Moon Evo 600i i być może Maca - ale jeszcze nie wiem który model. 
Miałem juz kiedyś Evo600 i jest to świetny wzmak - także to kolejna rzecz do zmiany...

Edytowane przez will66
2 godziny temu, will66 napisał:

Dzięki za odpowiedź ? też podobają mi się produkty Auralica i mocno chodzą mi po głowie.

Jeżeli Vega G1 ma dobrą, wbudowaną regulację głośności, lepiej zainwestować w samą końcówkę mocy.

Ja steruję swojego Passa bezpośrednio z Oppo 205, który ma to zaimplementowane w kości ES9038Pro. Omija się w tym momencie - średniej zwykle jakości - wbudowane w piecyk tej klasy pre.

To prawda, Vega G2 ma regulacje na R2R. Ciekawe, czy faktycznie robi to dużą różnicę?!

Oj tak... Marzą mi się w systemie ProAki K6 ? Jako tańszą alternatywę rozpatruję Falcon RAM Studio 30, też z 2” kopułką na średnicy.

47 minut temu, WuMike napisał:

Vega G2 ma regulacje na R2R. Ciekawe, czy faktycznie robi to dużą różnicę?!

no właśnie brałem pod uwagę drabinkę i chyba ma też chyba lepiej rozwiązane zasilanie, galwaniczną izolację, itd.

Sam Auralic i na paru zachodnich forach doczytałem, iż jest ponoć dobrze słyszalna różnica soniczna pomiędzy G1 i G2.....

Niestety nie udało mi się "zorganizować" G2 na odsłuch jak miałem G1 I Moon'a i tego potwerdzić lub zaprzeczyć ?

Jak sprawdzałem możliwości ściągnięcia G2 to w jednym miejscu powiedziano mi, żę mogę zamówić i jak nie spodoba się to oddać......No, ale......

Aaaa, o jednej rzeczy zapomniałem wspominieć. A mianowicie jak słuchałm te dwa urządzenia równolegle, to Auralic często zrywał połączenie z apką na Iphonie - wprawdzie trwało to parę sekund i G1 pokazywał się na apce ponownie, ale jednak....Działo się to w czasie przełaczania pomiędzy apkami w trakcie odsłuchów....

Ktoś doświadczył sytuacji, że Auralic "znikał" z apki ??

Edytowane przez will66
literówki
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.