Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, morawka napisał:

Przyjemność ze słuchania dobrej lampy SE w klasie A jest nieporównywalna z jakimkolwiek tranzystorem A/AB/D

Bo w lampie paradoksalnie zaleta jest jej niedoskonalosc ?

4 minuty temu, morawka napisał:

Przyjemność ze słuchania dobrej lampy SE w klasie A jest nieporównywalna z jakimkolwiek tranzystorem A/AB/D

Powtorze sie

moze  dla Ciebie, ale nie dla mnie ?

3 minuty temu, xajas napisał:

Uzyje jeszcze innego porownania, opratego o "jedzenie". Moze o jedzeniu masz wwiecej pojecia niz o Audio.

Jak sie nie ma argumentow i nie umie odpowiadac na konkretne pytania to sie probuje osmieszac.. Skad ja to znam?

?

Odpowiem, ekranowanie wzmacniaczy impulsowych ma odwrotne zadanie niz ekranowanie liniowcow ?

Edytowane przez robsonic
15 minut temu, robsonic napisał:

Jak sie nie ma argumentow i nie umie odpowiadac na konkretne pytania to sie probuje osmieszac.. Skad ja to znam?

?

Argumenty wymienilem, ale widocznie byly zbyt skomplikowane, by je pojac

Zadam sobie jeszcze raz trudu, a potem sie poddaje ?

Probujesz okreslic i ocenic smak potrawy jedynie na podstawie jakosci  uzytej soli (ilosci generowanych szumow).

Gotowanie i smak przyzadzonej potrawy (czyli konstrukcja i koncowa, calosciowa jakosc dzwieku) zalezy od wielu przypraw (czyli wielu technicznych parametrow typu moc, wspolczynnik tlumienia, znieksztalcenia, separacja kanalow, slew rate,....) a nie tylko od uzytej soli (czyli tylko od wyizolowanych szumow).

Nawet najszlachetniejsza Sel de fleur z Bretani (czyli niski poziom generowanych szumow) nie jest w stanie przeksztalcic zle przygotowana potrawe (wzmacniacz ze zlymi pozostalymi parametrami) w smakolyk (czyli w dobrze brzmiacy wzmacniacz)

To bylo naprawde "na chlopski rozum". Jesli tego ciagle nie pojales, to podejrzewam, ze trudno bedzie znalezc jakiekolwiek argumenty, ktore by do Ciebie dotarly. 

Edytowane przez xajas

Kolego @robsonic a napiszesz na podstawie jakiego urządzenia w klasie D wysnuwasz swoje generalizujące wnioski ?

Było jedno czy więcej ?

Teraz, Mateusz Wielgos napisał:

Kolego @robsonic a napiszesz na podstawie jakiego urządzenia w klasie D wysnuwasz swoje generalizujące wnioski ?

Było jedno czy więcej ?

Cala lista. Pracowalem kiedys w sklepie RTV i testowalem do woli ?

3 minuty temu, Mateusz Wielgos napisał:

Na pewno się znajdzie wzmak, potwierdzający opinię. Tyle g*na zostało wyprodukowano w klasie D.

11 godzin temu, Ivan_70484 napisał:

Uszy nie słyszą, ale ciało i mózg reagują na częstotliwości powyżej 20KHz:

Używaj sprzętu który przenosi do 50 kHz. W klasie D to chyba najniższy standard. Oczywiście o ile stwierdzisz wiarygodnie że Twój mózg i ciało reaguje na częstotliwości powyżej 20 kHz. To akurat jest łatwo sprawdzić ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 minuty temu, Ivan Nikitin napisał:

Na pewno się znajdzie wzmak, potwierdzający opinię. Tyle g*na zostało wyprodukowano w klasie D.

Co prawda to prawda. Niektorych tanich konstrukcji D nie da sie sluchac wogole... Natomiast w klasie A/AB nawet najgorszy gniot nie osra tak audio jak to potrafia szumofony vel nadajniki radiowe ?

9 minut temu, robsonic napisał:

Pracowalem kiedys w sklepie RTV i testowalem do woli

Na pewno testowałeś? Ze słowem test wiąże się cała masa warunków technicznych które trzeba spełnić żeby jakieś działania można było uznać za miarodajny test.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A możesz wymienić te które były ok i te które nie były ? Dało by to jakiś pogląd na to co piszesz.

Skoro było tego dużo i miałeś taka możliwość to podziel się wiedzą.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Używaj sprzętu który przenosi do 50 kHz. W klasie D to chyba najniższy standard. Oczywiście o ile stwierdzisz wiarygodnie że Twój mózg i ciało reaguje na częstotliwości powyżej 20 kHz. To akurat jest łatwo sprawdzić ;-).

No wlasnie sek w tym, ze te wszystkie ponadakustyczne interferuja z tymi co slyszymy dlatego nie wolno ich pomijac. Ludzie naprawde skupiaja sie tylko na tym co widza. Prosze sobie zrobic eksperymenty z 2 prostymi generatoremi audio, na przyklad jeden wlaczyc na 10 khz a drugi podpiac do piezoelektryka i sprobowac pokrecic galka na ponadakustycznych? Czy oby na pewno bedzie slychac to samo?

26 minut temu, robsonic napisał:

Cala lista. Pracowalem kiedys w sklepie RTV i testowalem do woli ?

Taaa, prawie kazda miniwieza i receiver  KD  stojacy w sklepie RTV jest Class D.

I to jest podstawa do oceny jakosci calego konceptu? 

Nawet gdybys przetestowal 1000 Fiacikow, trudno na podstawie takiego doswiadczenia wypowiadac sie o autach typu Mercedes, Lambo czy Porsche 

Wszystkie maja silniki benzynowe, ale kazdym jezdzi sie inaczej ?

Edytowane przez xajas
4 minuty temu, xajas napisał:

Taaa, prawie kazda miniwieza i receiver  KD  stojacy w RTV jest Class D. I to jest podstawa do oceny jakosci calego konceptu? 

Dużo aktywnych monitorów studyjnych ma wzmacniacze w klasie D. Nawet takie wysokiej klasy.

Albo zapytam inaczej czy wśród tej całej listy znajdowały się urządzenia wyposażone w moduły hypex lub ice power ?  

W sensie w coś lepszego/nowocześniejszego niż końcówki za 5$ z aliexpress w miniwieżach ?

Chciałbym wiedzieć na podstawie czego obsrywasz całą klasę D ?

PS. Nie mam wzmaka w klasie D ale chciałbym spróbować

56 minut temu, robsonic napisał:

No wlasnie sek w tym, ze te wszystkie ponadakustyczne interferuja z tymi co slyszymy dlatego nie wolno ich pomijac.

W przypadku interferencji w sprzęcie pomiary od razu to wykażą i skażą sprzęt na katastrofę biznesową. Na razie w pomiarach niewiele widać a niektórzy robią je naprawdę bogato. Wręcz jest coraz lepiej w tej dziedzinie z klasą D. 

44 minuty temu, Mateusz Wielgos napisał:

Chciałbym wiedzieć na podstawie czego obsrywasz całą klasę D ?

PS. Nie mam wzmaka w klasie D ale chciałbym spróbować

Na podstawie ich konstrukcji a konkretnie podstawowej zasady dzialania opartej o impulsy. To sa poprostu szumofony i nic tego nie zmieni. Jesli ktos sie ze mna nie zgadza to niech chociaz zachowuje sie kulturalnie. Kazdy chwali to co ma, mimo iz nawet nie rozumie pewnych zasad albo nie bylo mu dane poznac prawdziwego analogu.. Moje wywody maja glebokie podloze, bo siedze w swiecie audio i RF od wielu lat. Urzadzenia znam od kuchni, gdyz kiedys konstruowalem od zera wzmacniacze w klasie A/ AB i nawet C (moje konstrukcje nadajnikow radiowych w latach 90tych na ruskich tranzystorach wcz). Nie jestem zadnym audiofilem badz fanatykiem audio. Moim zdaniem kazdy z nas ma inne uszy i postrzeganie brzmienia wzmacniaczy i kolumn jest bardzo subiektywne i zalezy od bardzo wielu czynnikow. Nie mowie , ze wzmacniacze w klasie D sa niepotrzebne. Uwazam , ze bardzo dobrze, ze istnieja, bo dzieki nim calkiem niezle naglasnia sie dzis imprezy masowe. Mam kontakty takze z DJ ami z warminsko-mazurskiego i chwala sobie klase D, ale glownie ze wzgledu na osiagi w mocach. Bardzo czesto graja z polowa mocy czyli z ogromnym zapasem.. Uwazam, ze klasa D takze moze komus sie przydac w gospodarstwie domowym do zasilania subwooferow - nie mam z tym zadnego problemu. Natomiast drazni mnie zachwalanie klasy D i na sile wrzucania jej do HI-ENDU po mimo, ze naprawde kiepsko sie sprawuja wzmacniajac gorne partie audio. Niektore nawet celowo maja obnizone o kilka db wysokie tony celowo by ukryc te wade.

Bawilem sie wzmacniaczami wszelakiej masci produkowanych do roku 2005 i ceny nie przekraczajace 10k. Juz nie pamietam konkretnych klockow,  musialbym teraz googlowac i tracic czas, a to i tak bez sensu, bo bedzie to znow moje subiektywne odczucie. Jednakze co jakis czas regularnie czasami udaje sie na odsluchy "nowinek technicznych" Jak cos by mnie urzeklo to zapamietalbym na amen.. Generalnie wlaczajac wzmaka w klasie D skupiam sie na sopranach i wszystko jasne ? Z zamniektymi oczami rozpoznam dzwiek z impulsowki podpinajac swoje probki muzyczne ? Poprostu ja to slysze i bardzo mi sie to nie podoba. Nic nie daje takiej frajdy jak dazenie mozliwie jak najblizej analogu i z tym rozumiem nie kazdy sie zgadza. Ja pamietam lata 80-te. Wychowalem sie wsrod gramofonow i magnetofonow szpulowych. Pamietam te przesiadke na CD i totalna zmiana postrzegania audio.. Coz.. malo dzis ludzi zrozumie o co mi chodzi... a czesc juz tamtych lat nawet nie pamieta.. szkoda ?

Godzinę temu, xajas napisał:

Taaa, prawie kazda miniwieza i receiver  KD  stojacy w sklepie RTV jest Class D.

I to jest podstawa do oceny jakosci calego konceptu? 

?

ooo widze, ze wiesz lepiej co sprzedawalem :P  Ile bierzesz za wrozby? :P

Kolego napisałem to z przekąsem bo tak odbieram to co piszesz. 

Dziękuję, że się odniosłeś. Z pewnością warto podeprzeć się przykładami na których opierasz się podczas pisania.

Mimo wszystko uważam, że piszesz mało merytorycznie bo laik jak ja nie potrafi wyciągnąć konkretnych wniosków poza tym że klasa D jest niedobra.

A na np. Audiosciencereview są pomiary i wnioski dalece odbiegające od Twojego zdania.

Stąd chciałem Ciebie pociągnąć za język ;)   

36 minut temu, robsonic napisał:

To sa poprostu szumofony i nic tego nie zmieni.

DR>130 dB z testu który wcześniej podlinkował 'biniek' (#194) nic Tobie nie mówi? Popatrz na zniekształcenia wszelakiego rodzaju. "Szumofon", co ty piszesz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

29 minut temu, Lech36 napisał:

DR>130 dB z testu który wcześniej podlinkował 'biniek' (#194) nic Tobie nie mówi? Popatrz na zniekształcenia wszelakiego rodzaju. "Szumofon", co ty piszesz?

Ukryta Zawartość

Alez jakich testach? Czy na co dzien sluchasz tylko jednego tonu? Dzwiek to chaos czestotliwosci i na tym etapie czesc konstrukcji polega. Nie dogadamy sie, bo zupelnie inaczej postrzegamy brzmienie i audio. Kazdy wzmacniacz nalezy posluchac a nie patrzec na literki i cyferki. Producenci moga sobie pisac co chca. Wzmacniacze lampowe maja o wiele gorsze parametry a jakos w HI-Endzie jest ich chyba najwiecej..  Wiekszosc tutaj to czytacze i ogladacze dlatego ta dyskusja nie ma sensu. Trzeba by bylo sie spotkac gdzies na jakims zjezdzie i posluchac najnowszych wzmacniaczy wszystkich klas i wtedy mielibysmy jakies obiektywne poglady... Coz ja juz swoje tutaj powiedzialem, dajmy szanse innym sie pokusic o odwazne opinie.. :P - pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robsonic
1 minutę temu, robsonic napisał:

Kazdy wzmacniacz nalezy posluchac

No właśnie a Ty piszesz, że wszystkie w klasie D są niedobre :)

2 minuty temu, Mateusz Wielgos napisał:

No właśnie a Ty piszesz, że wszystkie w klasie D są niedobre :)

Teraz to przesadziles.. Nie napisalem , ze wszystkie sa niedobre. Przeciez podalem argumenty za... Ale najwidoczniej nikt tutaj nie lubi tych co pisza jak jest :P

27 minut temu, robsonic napisał:

Alez jakich testach? Czy na co dzien sluchasz tylko jednego tonu?

Test różnicowy jest przeprowadzany na muzyce. To jeden z najbardziej obiektywnych testów które pokazują/wyjaśniają dlaczego w słynnym "Wielkopolskim teście abx" wynik był taki a nie inny i doszło do szoku wśród hobbystów AS.

32 minuty temu, robsonic napisał:

Dzwiek to chaos czestotliwosci i na tym etapie czesc konstrukcji polega.

Test różnicowy uwzględnia ten chaos. Jak po odjęciu od jednego tego drugiego przebiegu muzycznego (chaosu) coś zostanie to znaczy że mamy do czynienia z różnicą. Później pozostaje ocena na jakim poziomie jest ta różnica przebiegów i czy można to usłyszeć. 

29 minut temu, robsonic napisał:

Przeciez podalem argumenty za... Ale najwidoczniej nikt tutaj nie lubi tych co pisza jak jest ?

Jak jest pokazały pomiary z linków Kolegi 'biniek'. Rozumiem że nie wierzysz w pomiary ani w test różnicowy.

6 minut temu, Lech36 napisał:

Test różnicowy jest przeprowadzany na muzyce. To jeden z najbardziej obiektywnych testów które pokazują/wyjaśniają dlaczego w słynnym "Wielkopolskim teście abx" wynik był taki a nie inny i doszło do szoku wśród hobbystów AS.

Test różnicowy uwzględnia ten chaos. Jak po odjęciu od jednego tego drugiego przebiegu muzycznego (chaosu) coś zostanie to znaczy że mamy do czynienia z różnicą. Później pozostaje ocena na jakim poziomie jest ta różnica przebiegów i czy można to usłyszeć. 

A co z uwzglednieniem stosunku parzystych/nieparzystych ponadakustycznych harmonicznych?, ktore interferuja z tym co juz slychac. Ten test tez to uwzglednia? Bo na chwile obecna najlepszym dla mnie miernikiem jest moje ucho :P

Edytowane przez robsonic
2 minuty temu, robsonic napisał:

A co z uwzglednieniem stosunku parzystych/nieparzystych ponadakustycznych harmonicznych?

Zrozum, odejmujesz jedno od drugiego, wszystko jest uwzględnione w różnicy nawet zjawiska niezbadane przez naukę.

Jakbym miał jakiegoś hypex-a czy purify to bym ci wysłał na testy :)

Wydźwięk tematu jest taki, że klasa D jest nic nie warta a to co piszesz opierasz o odsłuchy urządzeń do 2005 roku :P

Trochę lat minęło... 

11 minut temu, Lech36 napisał:

Zrozum, odejmujesz jedno od drugiego, wszystko jest uwzględnione w różnicy nawet zjawiska niezbadane przez naukę.

A Ty zrozum, ze dzialania matematyczne na czyms co interferuje zawiera zjawiska kwantowe wiec wyniki beda prawdopodobnie abstrakcyjne i niezrozumiale. Poprosze o wyjasnienie jak taki test ma wplywac na pomiar brzmienia wzmacniacza?, bo nie mam o tym zielonego pojecia..

4 minuty temu, Mateusz Wielgos napisał:

Jakbym miał jakiegoś hypex-a czy purify to bym ci wysłał na testy :)

Wydźwięk tematu jest taki, że klasa D jest nic nie warta a to co piszesz opierasz o odsłuchy urządzeń do 2005 roku :P

Trochę lat minęło... 

Nie czytasz ze zrozumieniem.. Regularnie srednio raz na rok przez ostatnie 10 lat zdarzalo mi sie posluchac "nowinek" i jakos nic mnie nie urzeklo. Nedzne soprany nie znikly i pewnie juz tak zostanie :P

Edytowane przez robsonic
10 minut temu, robsonic napisał:

Poprosze o wyjasnienie jak taki test ma wplywac na pomiar brzmienia wzmacniacza?, bo nie mam o tym zielonego pojecia..

Brzmienia się nie mierzy ono wynika z parametrów. Test różnicowy to suma dwóch przebiegów muzycznych odwróconych w stosunku do siebie o 180 stopni. Im mniej zostaje po tej operacji tym mniejsza różnica techniczna jest pomiędzy urządzeniami. Można przyjąć że różnica na poziomie -60 dB już nie będzie miała najmniejszego znaczenia w porównaniu na słuch, ale oczywiście można wymagać niższego poziomu.  

Edytowane przez Lech36

7 minut temu, Lech36 napisał:

Brzmienia się nie mierzy ono wynika z parametrów. Test różnicowy to suma dwóch przebiegów muzycznych odwróconych w stosunku do siebie o 180 stopni. Im mniej zostaje po tej operacji tym mniejsza różnica techniczna jest pomiędzy urządzeniami. Można przyjąć że różnica na poziomie -60 dB już nie będzie miała najmniejszego znaczenia w porównaniu na słuch, ale oczywiście można wymagać niższego poziomu.  

Szczerze to myslalem , ze to cos bardziej skomplikowanego i odejmujemy poprostu szumy od siebie. Natomiast ten test mi przypomina operacje na dwutonach. A co z pomiarem chaosu z jakim przeciez mamy do czynienia? Da sie?

7 minut temu, robsonic napisał:

A co z pomiarem chaosu z jakim przeciez mamy do czynienia? Da sie?

Niczego nie mierzysz, odejmujesz i słuchasz, uszami, możesz też zmierzyć poziom tego co zostało po odjęciu albo na analizatorze widma obejrzeć różnicę, ale to tylko dla pomiarowców odpowiednio wyposażonych. Słuchać chyba każdy hobbysta potrafi, więc każdy hobbysta może ten test w domenie słuchu przeprowadzić. Niejaki Carver wykorzystując tą metodę sprawił że wzmacniacz za 700 $ był nie do rozpoznania w konfrontacji ze wzmacniaczem za kilka tysięcy $.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, robsonic napisał:

Szczerze to myslalem , ze to cos bardziej skomplikowanego i odejmujemy poprostu szumy od siebie.

Odejmuje się wszystko łącznie z szumami choć szumy ze względu na swoją nieprzewidywalną specyfikę zależną od wielu czynników trudno jest dokładnie odejmować. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

• Pokaż nowe odpowiedzi