Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepły DAC ?

davero

Rekomendowane odpowiedzi

WItam jak w temacie możecie polecić ciepłego daca, który spróbuje mi ocieplić i złagodzić kolumny electrinio 500. Próbowałem w wielu konfiguracjach, ale zwykle przy głośniejszym słuchaniu w 45m2 wysoka średnica daje znać za bardzo o sobie w moim odczuciu ... Próbowałem w kilkunastu konfiguracjach ... wzmak - kolumna . Akceptowalnie robi się przy techniscach vx 800 i 8080, ale to nie są wzmacniacze do pomieszczenia o takim metrażu. W pomieszczeniu około 20m2 jest OK. Akustyka inna , wzmacniacze nie pracują tak głośno aby nagłosnić pomieszczenie ... Zawsze mogę midrange zjechać w dół, ale nie jestem zwolennikiem kręcenia gałkami

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4066211

A gdybyś chciał jeszcze bardziej analogowe brzmienie to kup to

Ukryta Zawartość

Tu może jeszcze maja na magazynie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4066239

A gdybyś chciał jeszcze bardziej analogowe brzmienie to kup to

Ukryta Zawartość

Tu może jeszcze maja na magazynie

Ukryta Zawartość

Ja wiem, że pieniądze nie grają :) ale czy za 150pln faktycznie warte uwagi ?

Teraz mam aune x1s , dobry dynamicnzy dac , ale pasowało by mi coś drugiego o bardziej ciepłym analogowym brzemieniu :-)

fajna różnica 4 tys u góry i 150pln u Ciebie :) ciekawe jak w praktyce :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4066265

Co ja mam Ci napisać, to jest to co potrzebujesz. Ceny są tak ulotne i manipulowane

To czego nie ma kość philipsa to Hi-res, które jest de facto nie potrzebne

Może bardziej sprostuje, to nie jest stricte ciepły dac. To jest taki gramofon cyfrowy :-)

Ciepły dac to byś musiał spróbować jednak ze stopniem wzmocnienia na lampach, nie wiem czy protagonist McGayvera takowy posiada. Chyba tak

Musica curat cor meum et animam meam delenit

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4066280

Witam - przez prawie cztery lata grałem na dacu muse 4x1543 połączonym z konwerterem jarkaC - ostatnio przez mój system przewinęło się kilka daców, w tym niektóre za 1-2 tys, zł.. Wszystkie "nowe" dac'e obsługujące DSD grały bardzo ostro i technicznie - mój tani i poczciwy dac bił je dość wyraźnie. Dopiero dac PCM 1794 wraz z przetwornikiem usb (linki poniżej) pokonał Muse. Pokazał ładną kontrolę dołu i wysokich (na tym mi najbardziej zależało) i zagrał ciepło i muzykalnie - pomimo, że jego parametry na "dzisiejsze czasy" nie są najwyższych lotów.

Dac

Ukryta Zawartość

Przetwornik USB

Ukryta Zawartość

Powodzenia w poszukiwaniach

A i najważniejsza rzecz - jak coś gra i czy Ci pasuje to przekonasz się tylko i wyłącznie gdy posłuchasz na swoim systemie.

Ja wiem, że pieniądze nie grają :) ale czy za 150pln faktycznie warte uwagi ?

Teraz mam aune x1s , dobry dynamicnzy dac , ale pasowało by mi coś drugiego o bardziej ciepłym analogowym brzemieniu :-)

fajna różnica 4 tys u góry i 150pln u Ciebie :) ciekawe jak w praktyce :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4066319

Zamiast przekładać klocki może lepiej zastanowić się nad akustyką pomieszczenia o ile kolumny są już wygrzane.

Jest trochę takich firm np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Same kable głośnikowe i RCA też mogą wpłynąć na przekaz więc też warto wypożyczyć coś na próbę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4066420

Zamiast przekładać klocki może lepiej zastanowić się nad akustyką pomieszczenia o ile kolumny są już wygrzane.

Jest trochę takich firm np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Same kable głośnikowe i RCA też mogą wpłynąć na przekaz więc też warto wypożyczyć coś na próbę.

Bez przesady :) , nie mówię że nić nie wniosą, ale ogólnej ostrej charakterystyki przy głośnym słuchaniu nie zmienią. Stare płyty grają poprawnie, gorzej jest z nowymi remasterami. Na płytach z lat 90 czy 80 problemu brak. Tak jak pisałem w 20m2 tego nie było, grały bardzo czysto klarownie, ale też nie było potrzeby odkręcać tak mocno gałkę. Akustyki nie zmienię pomieszczenie typowo tylko na lato. Nad mienie że Diamond 28 i Altus 380 czy chociażby zg 60c 201 nie mają tego problemu ... w pomieszczeniu 45m. W najgorszym przypadku jak będą mnie mocno denerwować to zniosę 380 i po sprawie (ale 50kg to dość dużo żeby sobie tak przenosić) dlatego próbuje ratować sytuacje ciepłym dakiem ... One służą też jak fronty do kina , ale z yamaha 1050 też jest ostro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4066511

MUSICAL FIDELITY V-DAC

Czytam o ty dacu , ale nie jest lampowy ... nie wiem ile będzie łagodniejszy lampowy od zwykłego ... Wiadomo w każdym systemie inaczej, ale jak charakterystyka łagodna no to powinno być łagodniej. Nie chciał bym też wyrzucić pieniędzy w coś podobnego co już mam i jestem zadowolony.

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4066615

Bez przesady :) , nie mówię że nić nie wniosą, ale ogólnej ostrej charakterystyki przy głośnym słuchaniu nie zmienią. Stare płyty grają poprawnie, gorzej jest z nowymi remasterami. Na płytach z lat 90 czy 80 problemu brak. Tak jak pisałem w 20m2 tego nie było, grały bardzo czysto klarownie, ale też nie było potrzeby odkręcać tak mocno gałkę. Akustyki nie zmienię pomieszczenie typowo tylko na lato. Nad mienie że Diamond 28 i Altus 380 czy chociażby zg 60c 201 nie mają tego problemu ... w pomieszczeniu 45m. W najgorszym przypadku jak będą mnie mocno denerwować to zniosę 380 i po sprawie (ale 50kg to dość dużo żeby sobie tak przenosić) dlatego próbuje ratować sytuacje ciepłym dakiem ... One służą też jak fronty do kina , ale z yamaha 1050 też jest ostro.

Pewna natarczywość przy wysokich poziomach głośności może także wynikać ze słabego wzmacniacza. Wszystkie kolumny które wymieniasz mają mniejszą moc nominalną.

Czytam o ty dacu , ale nie jest lampowy ... nie wiem ile będzie łagodniejszy lampowy od zwykłego ... Wiadomo w każdym systemie inaczej, ale jak charakterystyka łagodna no to powinno być łagodniej. Nie chciał bym też wyrzucić pieniędzy w coś podobnego co już mam i jestem zadowolony.

Każdy rzetelny wytwórca dąży w urządzeniach w zasadzie do neutralności a nie łagodności czy ciepła cokolwiek to znaczy.

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4066645

Pewna natarczywość przy wysokich poziomach głośności może także wynikać ze słabego wzmacniacza. Wszystkie kolumny które wymieniasz mają mniejszą moc nominalną.

Każdy rzetelny wytwórca dąży w urządzeniach w zasadzie do neutralności a nie łagodności czy ciepła cokolwiek to znaczy.

Nie doczytałeś wyżej , akceptowalnie jest przy vx 800 i 8080, dość neutralne wzmacniacze (szczególnie ten drugi, ale nie ta moc) o łagodnej charakterystyce , a moc ich jest słabsza niż na przykład Yamahy mx70 z cx70 gdzie robi się chaos, z pylonem znów jest zbyt duża gęstość i też gra źle. Yamaszka akurat najlepiej z 380 (ponad 200w na kanał). Podobny chaos chociaż mniejszy jest w amplitunerze rx 1050, Dość dobrze radzi sobie pioneer 757 dociąża je, przyciemnia i nie atakuje, ale to nie moje granie. Apropo rzetelnych wytwórrców, Diamond 28 jest ocieplony i miekki"" i słucha mi sie go bardzo dobrze głównie z muzyką elektroniczną. Tak , więc z tą neutralnością bywa róźnie. STX FX 300 był bardzo neutralny. Niestety mi nie podszedł.

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4066837

Nie doczytałeś wyżej , akceptowalnie jest przy vx 800 i 8080, dość neutralne wzmacniacze (szczególnie ten drugi, ale nie ta moc) o łagodnej charakterystyce , a moc ich jest słabsza niż na przykład Yamahy mx70 z cx70 gdzie robi się chaos, z pylonem znów jest zbyt duża gęstość i też gra źle. Yamaszka akurat najlepiej z 380 (ponad 200w na kanał). Podobny chaos chociaż mniejszy jest w amplitunerze rx 1050, Dość dobrze radzi sobie pioneer 757 dociąża je, przyciemnia i nie atakuje, ale to nie moje granie. Apropo rzetelnych wytwórrców, Diamond 28 jest ocieplony i miekki"" i słucha mi sie go bardzo dobrze głównie z muzyką elektroniczną. Tak , więc z tą neutralnością bywa róźnie. STX FX 300 był bardzo neutralny. Niestety mi nie podszedł.

Zebrałeś niemiecką wystawkę?

Spróbuj do tych STX wzmacniacz pokroju Hegel H300. Może być coś tańszego o podobnej mocy ale nic konkretnego mi do głowy nie przychodzi na zawołanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4066862

Zebrałeś niemiecką wystawkę?

Spróbuj do tych STX wzmacniacz pokroju Hegel H300. Może być coś tańszego o podobnej mocy ale nic konkretnego mi do głowy nie przychodzi na zawołanie.

Póki co elektroniki już nie dokupuje. Miałem kilkanaście kompletów, zostawiłem kilka które mi się najlepiej podobały. Czytałem o wzmacniaczu hegel być może pasuje z tymi klockami, ale vx800 też pasuje i z opisu hegla wygląda mi na coś podobnego jeśli chodzi o górę i bas. Co prawda nie wyrywa płuc basem jak inne, ale coś za coś. Nie twierdzę, że w systemie zagra inaczej, Żebyśmy się dobrze zrozumieli w pokoju 20m jest bardzo dobrze kolumna była ustawiona obok ściany i nic nie buczy itd. gdzie diamond 28 już jest bardzo wymagający jeśli chodzi o akustykę. w 20m było mi ciut ciemno z pylonem (nawet znajomy dziwił się , że gra słabo) w 45 z ścianami wytłumiony z jednej strony styropianem (eleweacja) i reszta przeszklona i wysokość 3.30-3.30 grają jasno , ale nic nie kłuje ( jeszcze ciekawiej jak dla mnie zagrały sapir 31 - nie twierdzę że są lepsze, ale coś mnie w nich urzekło. W salonie nie dało się ich słuchać takie ostre u mnie natomiast z żadnym urządzeniem nie było żyletek). Nad mienie jeszcze, że środek pasma konkretnie wysoka średnica w 500 wyje jak mocno odkręcam tak na dobrą sprawę za długo sie tak nie wytrzyma. Jak staje na końcu pomieszczenia czyli jakieś 8m od nich już jest normalnie. Cały czas mówie o słuchaniu w tzw trójkącie. Zapewne muszą być tak podkręcone aby dały rade w wielkich pomieszczeniach i z ciemniejszymi wzmacniaczami. Ostatnio darł mi się tak mocno altus 300 z tym , że tam nie środek co ta ich idiotyczna tubka wysoka. Dlatego też spytałem o ciepłego łagodnego daca lampowego. Nic się nie dzieje obok stoją diamondy 28 zawsze mogę zmieniać kolumny w zależnośći od rodzaju i nagrania, albo po prostu gałką odjąć środek, albo używać tylko pylonów, a stx wynieśc spowrotem na górę do 20m i problem rozwiązany. Z dakiem jeszcze spróbuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4066948

45 z ścianami wytłumiony z jednej strony styropianem (eleweacja)

A co to za mongolska teoria?

zawsze mogę zmieniać kolumny w zależnośći od rodzaju i nagrania, albo po prostu gałką odjąć środek

A co to za gałka, co odejmuje środek?

Ostatnio darł mi się tak mocno altus 300 z tym , że tam nie środek co ta ich idiotyczna tubka wysoka. Dlatego też spytałem o ciepłego łagodnego daca lampowego.

DAC tu nic nie da, tak duże pomieszczenie jest bardzo trudne do poprawnego nagłośnienia.

Zresztą z tego co piszesz, cały czas obracasz sprzętem, który się nadaje do głośnego grania, ale nie oczekuj od tego jakiejś jakości. Technics, Altusy i Pylony razem z sTX nadają się do nagłaśniania dyskoteki w remisie, a nie do czerpania przyjemności z muzyki.

Nie wiem, czy to tylko sentyment do powyższych marek sprzętu , czy brak wiedzy, albo jedno i drugie.

DAC sprawy nie załatwi zwłaszcza w tych 45 metrach.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4067037

A co to za mongolska teoria?

Budynek ocieplony plus reszta przeszklona ? nie wiem co ma do tego mongolska teoria ?

A co to za gałka, co odejmuje środek?

pokrętło midrange ...

Z ciepłych DAC ÓW polecam Cayin Idac 6 jak pogra troszkę jest naprawdę ciepły wręcz gorący.

A tak na poważnie to jest też dac grającym po ciepłej stronie

Oki właśnie mam go na oku :)

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4067073

Czego to dowodzi? Kłania się akustyka.

Pisałem wyżej ze w kilku innych zestawach ten problem nie występuje. Chyba nie chcesz mi wmówić, że powinienem słuchać kolumny na końcu pomieszczenia :). Zwykle słucham w odległości w jakiej mam rozstawione kolumny. Czyli kolumny od siebie 3.5 4m i siedzę od nich w okolicach 4m. One są po prostu ostre w porównaniu do reszty jakąposiadam. W starych nagraniach słuchało mi się ich bardzo dobrze, tak jak pisałem wyostrza się głównie na nowych remasterach.

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4067104

Chyba nie chcesz mi wmówić, że powinienem słuchać kolumny na końcu pomieszczenia

Nie chcę Ci nic wmawiać, gdzie masz słuchać. Może nie zrozumiałeś, co chcę powiedzieć, skoro stawiasz taką tezę.

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4067150

Nie chcę Ci nic wmawiać, gdzie masz słuchać. Może nie zrozumiałeś, co chcę powiedzieć, skoro stawiasz taką tezę.

:) Piszesz akustyka, piszesz kable, piszesz inny wzmacniacz, a temat był o Daku. Dobrze zrozumiałem o co chodzi. Ja mówię innej akustyki nie uzyskam w tym pomieszczeniu. Inne kolumny nie drą się na średnicy. STX są potężne dlatego chciałem je wykorzystać w dużym pomieszczeniu i zapytałem o łagodnego ciepło grającego daca. Rzecz jasna najwięcej do gadania w systemie ma dobre spasowanie do danego pomieszczenia kolumn ze wzmacniaczem. Mnie w 45m2 one denerwują i męczą przy dłuższym sluchaniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4067192

Piszesz akustyka

Tak, pisałem o akustyce.

piszesz kable,

Nie przypominam sobie, abym tu pisał o kablach. Znajdziesz mi jedno zdanie w kontekście propozycji ?

piszesz inny wzmacniacz

Hmmm... nie przypominam sobie, żebym pisał coś o wzmacniaczy w kontekście propozycji. Znajdziesz mi jedno zdanie?

Nie czytasz z uwagą co inni piszą, co nie przeszkadza Ci to samo zarzucać innym.

Inne kolumny nie drą się na średnicy. STX są potężne dlatego chciałem je wykorzystać w dużym pomieszczeniu i zapytałem o łagodnego ciepło grającego daca

To, że inne kolumny nie drą się na średnicy, nie oznacza, że z akustyką jest wszystko O.K.

Pytanie, jak te nie drące kolumny zachowują się w innym zakresie niż średnica, nie sądzę żeby było O.K.

Jeszcze raz powtórzę 45m jest bardzo trudnym pomieszczeniem dla poprawnie brzmiącej muzyki i systemu bez adaptacji akustycznej pomieszczenia. Znając życie salon jest urządzony w stylu dizajnerskim, żeby się żonie i gościom podobało do tego pożal się boże Technics + hałasujące kolumny, bo przecie te konstrukcje nie grzeszą jakością brzmienia i masz, co masz.

DAC tu nie pomoże.

Rzecz jasna najwięcej do gadania w systemie ma dobre spasowanie do danego pomieszczenia kolumn ze wzmacniaczem.

Rzecz jasna jest taka, że akustyka jest najważniejsza zwłaszcza w tym wypadku.

Jest to książkowy przykład jakie najczęściej popełnia się błędy przerzucając wzmacniacze, kolumny zastępuje się jedne nastepnymi o wątpliwej jakości (czytaj Tonsil, Pylony, STX) i tak można w kółko, a adaptacja akustyczna leży i kwiczy.

https://www.audiostereo.pl/topic/132187-ciep%C5%82y-dac/#findComment-4067244
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.