Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, hudykot napisał:

Basowiec zostaje taki jak do tej pory?

Basowiec bez zmian. Takie było założenie, inaczej możliwość upgradu byłaby zerowa bo zmiana głośnika basowego pociąga za sobą zmianę wszystkiego. Poza tym ten przetwornik jest naprawdę dobry i mezalians jest tylko pozorny.

W dniu 18.12.2024 o 10:44, Yoshi_80 napisał:

Do naszego portfolio wjechało najnowsze wcielenie Zephyra : https://yb-audio.pl/realizacje/zephyr-ex/ . To modyfikacja modelu Zephyr II do przetworników Textreme. Wyszedł naprawdę bardzo dobrze. 

Jeżeli ktoś ma model II to może wykonać lub zlecić upgrade do najnowszej wersji. Pierwsza osoba już dłubie :-).

Czuję się wywołany do tablicy, bo w ostatnim zdaniu chyba o mnie mowa?

Spieszę poinformować, że wczoraj dłubanie dobiegło końca 🙂 Chyba jako pierwszy melduję się z modyfikowanymi Zephyrami 🙂 Nie spodziewałem się, że ten upgrade tyle wniesie 🙂

3 godziny temu, Andrzej_64730 napisał:

Czuję się wywołany do tablicy, bo w ostatnim zdaniu chyba o mnie mowa?

Spieszę poinformować, że wczoraj dłubanie dobiegło końca 🙂 Chyba jako pierwszy melduję się z modyfikowanymi Zephyrami 🙂 Nie spodziewałem się, że ten upgrade tyle wniesie 🙂

Ja w marcu robiłem upgrade Zephyr monitor na sredniotonowy textreme, wiec drugi;-) 

Fakt upgrade robi różnicę.

Mailem na myśli Zephyr II, ale nie niech będzie, że drugi 😉 Średniotonowiec robi świetną robotę, ale w tandemie tweeterem to jest mistrzostwo świata! Jakbym kupił nowe kolumny 😁 Nawet dół się poprawił 😊

Textreme to jest coś niesamowitego! W tym głośniku słychać postęp techniczny w audio. Postęp, który przekłada się nie na parametry (nie tylko) ale na genialne brzmienie, które obok ultra rozdzielczości zachowuje ujmującą muzykalność. To jest trudno opisać słowami, ale ja mam jedno sformowanie: opad szczęki. 😀

"Tynk pożera dźwięk" 747

Trafnie to ująłeś. Mimo, że w życiu już trochę słyszałem, to cały czas jestem w ciężkim szoku. Choć to nie te święta, mogę powiedzieć, że chyba dogoniłem króliczka 😊

Te głośniki są jak ogień i woda, łączą rzeczy, których normalnie połączyć się nie da. 

9 minut temu, Andrzej_64730 napisał:

Trafnie to ująłeś. Mimo, że w życiu już trochę słyszałem, to cały czas jestem w ciężkim szoku. Choć to nie te święta, mogę powiedzieć, że chyba dogoniłem króliczka 😊

Te głośniki są jak ogień i woda, łączą rzeczy, których normalnie połączyć się nie da. 

Zawsze może być króliczek w postaci full textreme😉

Żeby mieć full Textreme, musiałbym zamówić nowe kolumny, a szczerze, to jakoś nie czuję potrzeby. Ten Scan naprawdę gra dużo lepiej, niż kosztuje. 

Panowie i Panie. 

Obecnie posiadam Zephyr S mk2. Chciałbym coś zmienić w swym torze audio. Myślę o zakupienia od chłopaków konstrukcja Harmony. 

Może ktoś z Państwa miał z nią do czynienia. 

AP1GczNGs1l_pW8HsCTqUy9SP8n1KuYVrpocgv_o

AP1GczPCDoGwVtNNvLdm-YUBs2LDw07zwsXvELTJ

AP1GczMbOW2x0KbfdTMNu6uSKvuv1qHCFlAcpxgr

AP1GczMfbycTqZ_lx0Bg8QGJ8Uisd1CRKlOyHv5r

Cześć,
@adams84 ostatecznie zdecydował się na sprzedaż.
W piątek zostałem nowym właścicielem tych pięknie wykonanych i świetnie grających kolumn.

Dzięki!

Odległość między osiami kolumn to 3,80 m, a ja słucham prawie w trójkącie równobocznym (3,6 m od głośników)
To poddasze, w dodatku w kształcie litery L, ale nigdy nie miałem problemu z dudniącym basem.
Zresztą na ogół nie słucham głośno muzyki. Nie ma tu też pogłosu.

Dla mnie taki rozstaw jest optymalny

Sprzęt (mam go od roku) to:
- CD: Denon DCD-10SII
- Gramofon Sansui SR-929
- Wzmacniacz zintegrowany: Sansui alfa 907XR

Wszystkie na 100V

Sansui 907XR to silny wzmacniacz, dobrze steruje kolumnami i tworzy znakomitą scenę.

Nie jestem znawcą, właściwie nie słuchałem innych zestawów, ale uważam, że całość gra bardzo dobrze.

Wcześniej grałem na Inifinity Reference 61 mk2 i różnica dźwięku jest bardzo wyraźna.
Są też nowe kable (Melodika BSCC 3840), więc wszystko musi się "uleżeć".

Niewiele dotąd posłuchałem tych kolumn od YB, przygotowania do świąt i paskudne przeziębienie, więc wszystko przed mną.

Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to rozstaw jest za duży do tych kolumn. One nie zagrają w rozsądnych poziomach głośności tak, żeby wypełnić przestrzeń dla pełnego efektu stereo. Zawsze będzie dziura, skutkująca osłabieniem źródeł pozornych na środku. Gdybyś zmniejszył rozstaw do ok. 2,5 - 2,8 metra to powinno być pełniej i stabilniej. Oczywiście to tylko sugestia na bazie własnych doświadczeń, ale baza 3,8 m to bardzo dużo.

"Tynk pożera dźwięk" 747

• 4 tygodnie później...

Dziękuję za podpowiedź.
Spróbowałem, przesunąłem o 0,5 m do środka, ale nie odpowiada mi.

Wizualnie: nie lubię siedzieć na wprost kolumn i na nie ciągle patrzeć.
Wolę też nie widzieć kabli (dlatego dałem dłuższe i poprowadziłem za szafką).

Dźwiękowo: dla mnie scena przy takim ustawieniu jest w porządku.
Słychać muzykę, głośników nie słuchać.
Są, ale ich nie ma 🙂
(ten efekt miałem już przy poprzednich kolumnach).

• 2 tygodnie później...

Teraz już oficjalnie, wpisuję się z Majesty: https://yb-audio.pl/realizacje/majesty/

Od razu zaznaczę, że wyglądają zupełnie inaczej niż na zdjęciu, ale mnie też się nie udało zrobić zdjęcia, które oddaje rzeczywisty wygląd. Pod kątem wykończenia przypominają trochę tidala. Na ściankach jest lustro do tego stopnia, że z pozycji odsłuchowej nie widzę forniru na bocznej ściance tylko odbicie sprzętu, a jak słucham, to widzę swoje odbicie we froncie 😄

Co do dźwięku- przesiadałem się z ciemnych kolumn, więc był trochę szok jak się przeszło na neutralne,  wydawały mi sie bardzo jasne. Trochę adaptacji słuchu potrzeba, ale... dominującą cechą jest detaliczność i to w każdym zakresie. Od basu do wysokich. Kolumny wydają się grać dość 'wolno'. Nie dlatego, że wszystko się zlewa, ale dlatego, że bez pośpiechu są w stanie zagrać bardzo szybkie kawałki i podkreślić każdy detal. Ciężko to opisać, ale do tej pory słyszałem podobne rzeczy jedynie na Revelach 328be i... na żywo. Kolejną ciekawostką jest jak mało dźwięk się zmienia przy zmianie pozycji odsłuchowej (zaskakująco dobre listening window i ogólnie ch-ki kierunkowe).

Wymagające dla wzmacniacza. Bardzo. Z pomiarów mi wyszło, że słucham ok. 10-15 dB głośniej niż na poprzednich kolumnach (nie mówię o szczytach, tylko średnio). Trochę niebezpieczne, bo mają w sobie taką "cichość" i wydaje się, że wcale glosno nie słucham a tam jebut... 90dB średniego spl. Muszę przyznać, że po 1h sesji z pokoju wyszedłem trochę jak po koncercie, lekko ogluszony, a podczas pdsłuchu tego nie zauwazyłem. Kolumny grają bardzo gładko. Zmontuję sobie spl meter z dużym wyświetlaczem, żeby to lepiej kontrolować ;D

Proste testy w pokoju pokazują, że nie mają problemu z dojściem do 20kHz w pokoju, a w muzyce spokojnie da się usłyszeć jakieś dziwne artefakty wysokoczęstotliwosciowe (przyklad: immortal in my kingdom). 

Ogólnie to dziękuję Panom z YB, bo te kolumny to spełnienie marzeń. Prawdopodobnie end game. Zwłaszcza z tak dużym berylem w falowodzie - wygląda zabójczo.

Edytowane przez baran

Witam Cię bardzo serdecznie w naszym klubie i gratuluję świetnego wyboru 🙂 Napisz jeszcze z czym to gra i przede wszystkim wrzuć fotki. To taki niepisany warunek pełnego przyjęcia do klubu 😉

Trochę biednie te zdjęcia, ale tylko na to mogę sobie teraz pozwolić. Strasznie ciężko im zdjęcie zrobić. Maskownice na magnesy. Wszystkie 7 maskownic 😛

Aktualnie gram z Anthem STR integrated i z eversolo podłączonym przez USB. W załączniku również wstępne nastawy korekcji. To dopiero początek, ale już po wyrównaniu basu słychać moc! No i dorzucam render, którym żyłem przez cały rok 😄28029099.thumb.jpeg.7a1621f3c2e4b6eb3a63862609a20b0b.jpeg

IMG-20250127-WA0009.thumb.jpg.d4175a8ed3b7ed131c05fd9533c9b288.jpg

IMG-20250127-WA0005.thumb.jpg.23aa3e864be418258106ce5288d92c01.jpg

Majesty_250127_100523.pdf

Edytowane przez baran

Cześć

Sprzedaję YB Audio Illuminatus. Dokladnie te ze strony YB. Narazie wrzucam je tutaj, bo moze ktos z klubowiczów bedzie zainteresowany. Poźniej z wyższą ceną na Olx. Są za duże do moich 14m2. Info na prv.

Opis na stronie.

https://yb-audio.pl/realizacje/cm201/

Obecnie w pokoju odsluchowym mam kudos super 20. Ale oprocz tego jeszcze kilka innych par kolumn więc wiesz... dom nie z gumy :).

Kudosy to malutkie podlogowki więc bas ich miesci się u mnie. Szkoda żeby YB stały i się kurzyły. Są pieknie wykonane, jak chyba kazde kolumny YB.  Wersja bi wiring, piekny fornir. Z racji wagi ( okolo 30kg) odbior osobisty z odsluchem w bliskich okolicach Krakowa.

Acha. Jest to wersja 8ohm. Latwiejsza do wysterowania. Ale ja i tak zalecam wzmacniacze z wyzszym df do nich.

1 godzinę temu, Andrzej_64730 napisał:

Super! Rzeczywiście mocno się błyszczą 😉 Przydał by się filtr polaryzacyjny🙂 Dobrze widzę, że stoją w samym rogu? 

Zgadza się. To pozwala mi uniknąć efektu SBIR (no... zminimalizować) i zwyczajnie lepsza równowaga tonalna jest. Trochę poświęcam efekty przestrzenne, ale i tak są turbo przestrzenne. Strojenie i solidna obudowa sprawia, że w niemal w ogóle nie cierpią na negatywne skutki jak zabarwienia na średnicy w tej konfiguracji. To jest ich duża zaleta.

Edytowane przez baran
51 minut temu, audiowit napisał:

Cześć

Sprzedaję YB Audio Illuminatus. Dokladnie te ze strony YB. Narazie wrzucam je tutaj, bo moze ktos z klubowiczów bedzie zainteresowany. Poźniej z wyższą ceną na Olx. Są za duże do moich 14m2. Info na prv.

Opis na stronie.

https://yb-audio.pl/realizacje/cm201/

A jaka to cena?

W dniu 27.01.2025 o 11:16, audiowit napisał:

więc bas ich miesci się u mnie

Co to znaczy ze bas sie miesci?..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

No yyyy, ze jak ma kontrabas 200 cm dlugosci to wejdzie mi do pokoju to znaczy, ze się miesci ;).

Od razu uprzedzam, ze nie chce mi się filozofować o dlugosci fal, wielkosci przetwornikow i stosunku ich do dlugosci pomieszczenia odsluchowego.

Dołączam do klubu i witam serdecznie wszystkich tu obecnych 🤝.

Zbieram szczenę z podłogi już drugi dzień po spotkaniu i zakupie YBA Phoenix.

Gratuluję producentom bardzo udanych paczek, jestem pod wielkim wrażeniem. 

20250201_204016.thumb.jpg.c0e8c2930759f38f895df578619b8285.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.