Skocz do zawartości
IGNORED

Występujmy z UE ...

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjęcie lub nie uchodźców nie jest kwestią suwerenności państwa narodowego w kwestii bezpieczeństwa. Jest wyłącznie kwestią polityki czy unijnej czy Polsko-Niemieckiej.

Jeden element może należeć do kilku zbiorów. Jeżeli wśród zesłańców jest dżihadysta pragnący przeprowadzić zamach, wtedy jego ew. przyjęcie bądź nie jak najbardziej ma wpływ na bezpieczeństwo kraju i jego obywateli. Dlatego przyjęcie bądź nie "uchodźców" nie jest wyłącznie kwestią polityki unijnej.

Chciałbym też przypomnieć, że Polska wstępując do Nato tą bezwzględną i nienaruszalną suwerenność w kwestii swego bezpieczeństwa w znaczący sposób ograniczyła. To naruszenie jest ok, inne już nie? Nie można być tylko trochę w ciąży. Albo - albo.

Polska suwerennie przystąpiła do NATO kierując się rachunkiem zysków i strat, nadal do niego należy, i gdyby chciała, dość łatwo mogłaby z niego wystąpić. UE nie proponuje nic choćby porównywalnego w kwestiach związanych z obronnością. Na szczęście Traktat Północnoatlantycki nie wymaga od nas przyjmowania "uchodźców". On w ogóle prosto i przejrzyście skupia się na jednej rzeczy, a nie robi ze wszystkiego zagmatwaną sprzedaż wiązaną.

Jeżeli wśród zesłańców jest dżihadysta pragnący przeprowadzić zamach, wtedy jego ew. przyjęcie bądź nie jak najbardziej ma wpływ na bezpieczeństwo kraju i jego obywateli.

Ile w Europie było zamachów przeprowadzonych przez dżihadystów którzy przybyli do Europy z ostatnią falą muzułmańskich imigrantów?

Ile w Europie było zamachów przeprowadzonych przez dżihadystów którzy przybyli do Europy z ostatnią falą muzułmańskich imigrantów?

a jakie ma znaczenie czy przybyli z ostatnią falą czy z wcześniejszą falą, (20 lat temu) ja jebie lewaki są nieuleczalne...

Ocena ryzyka jest suwerenną kompetencją państwa ew. przyjmującego.

I państwo Polskie przyjmując nawet ok 100 tyś. uchodźców z Czeczenii, jak najbardziej muzułmanów i potencjalnych dżihadystów ( bo każdy muzułmanin to potencjalny dżihadysta - czyż nie?) oceniło, że ryzyka zamachów nie ma. I jak się okazało, owa ocena była jak najbardziej słuszna. Masz jakiekolwiek podstawy by twierdzić, że z potencjalnie śladową ilością relokowanych, choćby z Niemiec będzie inaczej i 100 tyś. Czeczenów nie było zagrożeniem dla bezpieczeństwa, a te kilkaset czy kilka tysięcy będzie?

ja jebie lewaki są nieuleczalne...

Nieuleczalna to jest głupota. Niestety całkowicie nieuleczalna.

a jakie ma znaczenie czy przybyli z ostatnią falą czy z wcześniejszą falą, (20 lat temu) ja jebie lewaki są nieuleczalne...

PiS to jak widać stan umysłu bitego cepem propagandy.

Dwadzieścia lat temu nie było wielu uchodźców, natomiast byli robotnicy ściągani do pracy jako tania siła robocza.

Na nich swoja potęgę zbudowali niemieccy i francuscy producenci samochodów.

Jestem Europejczykiem.

Gość A&T

(Konto usunięte)

A kogo to obchodzi?

Taka postawa jest przyczyną upadku UE.

W Europie i Polsce stosuje się na obywatelach na masową skalę tortury za pomocą broni energetycznej kierowanej. Te sprawy mają wkrótce ujrzeć światło dzienne. Zostało skierowane pismo do Komisji Europejskiej a NATO ma zająć stanowisko w tej sprawie. Moim zdaniem ta sprawa zostanie oficjalnie potwierdzona. Ktoś tu pieprzył o bezpieczeństwie. Podczas gdy UE to takie Kiejkuty i Guantanamo w jednym.

I państwo Polskie przyjmując nawet ok 100 tyś. uchodźców z Czeczenii, jak najbardziej muzułmanów i potencjalnych dżihadystów ( bo każdy muzułmanin to potencjalny dżihadysta - czyż nie?) oceniło, że ryzyka zamachów nie ma. I jak się okazało, owa ocena była jak najbardziej słuszna.

Jeszcze się nie okazało. Znajoma opowiadała mi o sytuacji z czeczeńską rodziną mieszkającą na zwyczajnej polskiej wsi. 9 dzieci, na wszystkie biorą pińćset plus, bracia pilnują sióstr w szkole żeby nie zadawały się z niewiernymi, oczywiście owe siostry są zawinięte we wszystkie przepisowe muzułmańskie stroje. Chęci integracji nie widać żadnej. Wszystko przed nami - zamachy na zachodzie często są autorstwa kolejnych pokoleń imigrantów. Jedno co nas choćby minimalnie chroni, to fakt że jako posiadacze polskich paszportów mogą oni bez przeszkód wyjechać na Zachód.

Ale co mają Czeczeni do rzeczy... jak sami na sobie testujemy jakąś broń energetyczną jak wskazuje Arton...?

Nie na sobie, tylko na Artonie, co widać po jego wpisach.

Jestem Europejczykiem.

Problem z imigrantami niezarobkowymi jest taki ze im więcej takich zawita do Europy tym więcej podatków przypadnie na Europejczyków. I oczywiście tym więcej będziemy musieli pracować na Social dla nich.

A później zdziwienie dlaczego technologia się rozwija przemysł wytwarza coraz więcej i coraz szybciej a ludzie zarabiają podobnie (uwzględniając inflacje) a pracują coraz więcej.

chwilowy brak działalności w audio.

Grzecznie zapytam - popierdoliło was ludzie z tymi imigrantami?

Co do socjalu - jaki jest w tej chwili poziom bezrobocia w takiej np. Hiszpanii, albo we Włoszech?

Ilu z tych ludzi dostaje zasiłek, a mogłoby pracować?

Jestem Europejczykiem.

Znajomy przyjechał z Niemiec i pewne rzeczy opowiadał. Ponoć niezłe dzikusy. I plan mieszania ich też dość fatalnie wypada bo demoluja mieszkania. Tak mówił może kłamie nie wiem w każdym razie był widział.

chwilowy brak działalności w audio.

Ja widziałem cygańskie osiedla na Słowacji. Nie spodziewałem się, że w środku Europy można tak żyć, i wcale nie potrzeba imigrantów.

Ale co do problemów ekonomicznych, to nie imigranci je powodują. Jak ostatnio czytalem we Włoszech 25% młodych ludzi nie ma pracy i nigdy jej nie miało, w Hiszpanii jest zdaje się jeszcze gorzej. To jest prawdziwy problem na który właściwie nie ma pomysłu. Wstrzymanie napływu imigrantów nie rozwiąże innych problemów a przedstawia się to jako cudowny środek na wszystko.

Jestem Europejczykiem.

Przed chwilą słyszałem w BBC, że we Francji 24% młodych ludzi do 24 roku życia nigdy nie miało pracy.

W takich warunkach trudno dziwić się ludziom którzy głosują na populistów obiecujących proste, cudowne recepty.

Wynik Macrona jest świetny, ale za chwilę wybory parlamentarne i jeżeli partia Le Pen powtórzy swój wynik 35%, to okaże się, że radość była krótka i tak naprawdę nie ma się z czego cieszyć.

Jestem Europejczykiem.

Ja widziałem cygańskie osiedla na Słowacji. Nie spodziewałem się, że w środku Europy można tak żyć, i wcale nie potrzeba imigrantów.

Ależ to są imigranci, od wielu pokoleń konsekwentnie odmiawiający integracji i asymilacji. Ich przewagą nad ostatnią falą jest jednak to, że nie wyznają religii nakazującej eksterminację niewiernych.

Wstrzymanie napływu imigrantów nie rozwiąże innych problemów a przedstawia się to jako cudowny środek na wszystko.

Nie rozwiąże innych, ale zapobiegnie kolejnym.

Ależ to są imigranci, od wielu pokoleń konsekwentnie odmiawiający integracji i asymilacji.

Gdybyś bohatersko pokonał swoje fobie i uprzedzenia to może zastanowiłbyś cię dlaczego różnych krajach wygląda to różnie. Może jednak właściwa polityka społeczna i integracyjna ma jakieś znaczenie. Taka propozycja, nie upieram się ;-).

Jestem Europejczykiem.

Dlatego, mz system dochodu gwarantowanego wydaje się nieunikniony.

Ale tyko w krajach które już obecnie na to stać...

Nie rozwiąże innych, ale zapobiegnie kolejnym.

Wiesz ilu w Polsce jest imigrantów? A będzie dużo, dużo więcej bo polskie społeczeństwo dramatycznie się starzeje. Starzeje w sposób dużo "gorszy" niż miało to miejsce na zachodzie 2-3 dekady temu. To nie kwestia czy, a tylko i wyłącznie kogo. By nie było wątpliwości: nie jestem zwolennikiem muzułmanów, ale wyłącznie dlatego, że przykład zachodu uczy, że marni z nich pracownicy najemni. Ideologiczne i religijne pierdy nie grają tu roli.

Imigranci demolują mieszkania... Rok 1983. Kopenhaga. Hostel dla azylantów przy Rantzausgade. Trzecie piętro. Druga w nocy. W pokoju niejakiego B. balują rodacy (wszyscy biali, katolicy, wogóle Wyższa Rasa Panów). Wsród nich "Kogut", były komandos. W ramach popisów ciosami karate rozwala wszystkie meble. Potem inny uczestnik imprezy podpala szczapy. W całym budynku włącza się instalacja ppoż. Po kilku minutach na miejscu są strażacy i dyrektor tego przybytku, wezwany z domu. W pokolu znajdują tylko nieprzytomnego z upicia gospodarza. Reszta gości dała nogę. Skąd to wiem? Bo mieszkałem dwa piętra niżej.

Kilka dni później. Po spożyciu odpowiedniej dawki narodowego napoju ta sama grupa chodzi po pokojach zajmowanych przez tzw. boat people - uciekinierów z Wietnamu. Chodzą uzbrojeni w dwie wiatrówki i urzadzają "żóltkom" powtórkę z wojny wietnamskiej. Jeden z Wietnamczyków, mocno starszy człowiek, schował się ze strachu pod plastikową wannę pod stołem. Był tak przerażony, że nie chciał wyjść nawet kiedy przyjechała policja.

Przy innej okazji dwaj Biali Panowie Chrystusa Narodów wsiedli pod hostelem do autobusu w celu udania się na kur duńskiego. Po przejechaniu jednego przystanku jeden z nich stracił przytomnośc. Autobus stanął, przyjechało pogotowie i zabrało delikwenta do szpitala. Po pewnym czasie Urząd ds. Pomocy Uchodźcom otrzymał rachunek na 20,000 koron. Diagnoza: ciężkie zatrucie alkoholem etylowym.

PS Na Kreuzbergu ciągle spokój. Żona nie chodzi w burce.

Gdybyś bohatersko pokonał swoje fobie i uprzedzenia to może zastanowiłbyś cię dlaczego różnych krajach wygląda to różnie. Może jednak właściwa polityka społeczna i integracyjna ma jakieś znaczenie.

No nie wiem czy tak bardzo różnie. Kiedyś była dyskusja na temat jak wiernie przetłumaczyć na angielski słowo "wycyganić" bądź "ocyganić". I okazuje się że w tamtejszym języku jak najbardziej funkcjonuje czasownik to gyp (gypped). Nawet mamy dość lustrzane do naszych politycznie poprawne odezwy jak to ten czasownik jest niesłuszny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do integracji to też różnie z nią bywa nawet w najbardziej postępowych krajach:

Ukryta Zawartość

Wiesz ilu w Polsce jest imigrantów? A będzie dużo, dużo więcej bo polskie społeczeństwo dramatycznie się starzeje.

Problem w tym, że mimo starzenia się polskiego społeczeństwa, nadal nie potrafi ono zagospodarować sporej części własnej ludności w wieku produkcyjnym. Dlatego jeżeli nie przezwyciężymy tego problemu, imigranci nie będą chcieli się u nas osiedlać. Jeżeli natomiast przezwyciężymy, to mamy jeszcze spore rezerwy potencjalnych pracowników od wewnątrz. No chyba że mówimy o Ukraińcach, którzy mają u siebie jeszcze gorszą sytuację cywilizacyjną, a u nas odnajdują się lepiej za sprawą podobieństw językowych i bliskości rodzinnych stron.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem w tym, że mimo starzenia się polskiego społeczeństwa, nadal nie potrafi ono zagospodarować sporej części własnej ludności w wieku produkcyjnym

I nie zagospodaruje, bo wskaźnik aktywności zawodowej taki jaki jest w krajach w których jest z tym najlepiej u nas jest nie do osiągnięcia. Tu katolicyzm, nie protestantyzm...

No chyba że mówimy o Ukraińcach

Już o Ukraińcach nie mówimy. Nie wiesz, że mogą już jeździć do całej Unii bez wiz?

To kto pozostaje? Daleki Wschód? Bliski czy Afryka?

Już o Ukraińcach nie mówimy. Nie wiesz, że mogą już jeździć do całej Unii bez wiz?

Jeździć a pracować (legalnie) to trochę różne rzeczy. Poza tym każdy imigrant po kilku latach w Polsce ma prawo do obywatelstwa, a więc i wyjazdu dalej w Europę.

Dlatego imigranci w żadnym razie nie uratują nas przed skutkami naszej niemożności ekonomicznej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.