Skocz do zawartości
IGNORED

Zmarł Wojciech Młynarski

Genesis

Rekomendowane odpowiedzi

Prorok.

Wybitny twórca, mistrz słowa.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Wspaniały satyryk, twórca niezapomnianych tekstów, wierszy i piosenek.

Już w czasie choroby w 2015 r. napisał bardzo wymowny wiersz "Liczę na cud", który proroczo się sprawdził:

„Nienormalni i normalni, skołowany polski ludu,

Rodacy nieobliczalni, żyjący w krainie cudów.

Nowa czeka nas atrakcja, którą tak bym zdefiniował,

szykuje się demokracja policyjno-wyznaniowa.

Na nowego Prezydenta, co podkreślam w tym wierszyku,

będzie wpływać Trójca Święta, ustami swych urzędników”.

Wielka strata...niech spoczywa...

Cieszmy się, że my 'jeszcze w zielone gramy".

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Już w czasie choroby w 2015 r. napisał bardzo wymowny wiersz "Liczę na cud", który proroczo się sprawdził:

Dziękuję!

Bez polityki ten wątek byłby uboższy, polityka być musi. Nawet w obliczu śmierci, która kończy wszelkie związki zmarłego z polityką, należy wspomnieć go w tym kontekście, bez tego wspomnienie o nim będzie niepełne i ubogie.

Jeszcze raz dziękuję!

I nieśmialo proszę o więcej...

Proszę. No niestety polityka odgrywa pierwszoplanową rolę w naszym codziennym życiu i nie mamy na to wpływu.

ależ mamy - wystarczy przestać kłapać

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

A czy ja "kłapię"? Zacytowałem tylko wiersz, który wyszedł spod pióra śp. Pana Młynarskiego, a nie ode mnie.

Świadczy to tylko o tym, że będąc nawet w ciężkiej chorobie nie było mu obojętne dobro naszego kraju.

Wyraził tym wierszem swoje zaniepokojenie i swoją opinię na temat obecnej sytuacji w Polsce.

Z mojej strony EOT.

Doprawdy przerażające to i smutne...

...że śmierć Wojciech Młynarskiego jest pretekstem do fanatycznej politycznej histerii, a także wszechobecnej na forum „polemicznej” zajadłości.

"Wydaje mi się", że Młynarski napisał tysiące tekstów, które w takiej chwili mają „większy sens”.

Chociażby:

Wolno bardzo do mnie mów, Kochana,

Słodko bardzo do mnie mów, Kochana,

Walc przenika nas od stóp

Do głów...

Wchłania nas choreografia,

Lecz zapomnieć nie potrafię,

Że przedo-, już przedo-

-statni walc tańczę...

Trzeba cenę swoją znać, Kochana,

Trzeba trzeźwo życie brać, Kochana,

Trzeba wyczuć, kiedy wstać

I wyjść...

Trzeba wiedzieć, kiedy w szatni

Płaszcz pozostał przedostatni

I że to już przedo-

-statni walc...

Nim skrzypną drzwi, nim podam Ci

Okrycie wierzchnie,

Ty wczuć się chciej w smak chwili tej,

Co zaraz pierzchnie,

Zaraz przechnie...

O, gdyby,

Gdybyż inni, tak jak my, Kochana,

Porzucili piękne sny - Kochana,

Ileż spraw to uprości-

-łoby...

Gdyby inni potrafili

W odpowiedniej wyczuć chwili,

Że przedo-, już przedo-

-statni raz tańczą...

[wokaliza]

Roznamiętniam się wokalnie,

Lecz myśl wraca momentalnie,

Że i mnie mój przedo-

-statni raz czeka...

Chciałbym cenę swoją znać, kochani,

I tak chciałbym - psia go mać! -

kochani,

Żeby wyczuć, kiedy wstać

I wyjść...

Żeby wiedzieć, kiedy w szatni

Płaszcz pozostał przedostatni,

I że to już przedo-

-statni walc...

Proszę. No niestety polityka odgrywa pierwszoplanową rolę w naszym codziennym życiu i nie mamy na to wpływu.

W TWOIM codziennym życiu, soundchaser, w Twoim. Nawiasem mówiąc, współczuję.

Akurat polityka była nieodłącznym elementem twórczości Wojciecha Młynarskiego. A że robił to z klasą, humorem i wieloznacznie to, można powiedzieć, są to utwory uniwersalne i aktualne będą jeszcze dłuuuugo ;)

Właśnie włączyłem, war3z. Dzięki za przypominajkę. Właśnie "leciał" Zeszycik z I klasy. No przypomniało mi się jeszcze, że co jak co ale pointę to Młynarski miał zawsze genialną.

To, że odchodzą w zaświaty prawdziwie wielcy wykonawcy, kompozytorzy czy tekściarze - jak właśnie Młynarski - jest niestety nieodwracalną koleją rzeczy. Pocieszające jest to, że pozostawiają po sobie ponadczasowy dorobek artystyczny. Prawdziwą tragedią są ich "następcy".

Moje serce to jest muzyk,

który zwiał z orkiestry,

bo nie z każdym lubi grać.

Żaden mu maestro nie potrafi rady dać.

Moje serce to jest muzyk improwizujący,

co ma własny styl i rytm,

ale gdy gorąco kocha, wtedy gra jak nikt.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

podobno cierpial przez 1.5 roku katusze, czy w tym kraju nikt nie dojrzal jeszcze do eutanzacji, nas czeka to samo [*]

krytyk muzyczny jest jak ksiadz ktory uczy o kontaktach damsko-meskich

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.