Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V481 dla Laika

akira222

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jestem tu świeżakiem i chciałbym prosić o pomoc. Jako że zamierzam zakupić pierwszy amplituner kina domowego i w związku z tym mam kilka pytań.Moje wymagania to zestaw max do 2800 -3000 zl. Ma służyć do oglądania filmow TV słuchania radia i radia internetowego konsol. Powierzchnia to raczej mieszkanie na blokach czyli kolo 40m2 wiec pokoj raczej mały.

1 Czy Yamaha RX-V481 to dobry wybor?

2 Jakie głośniki do tego zestawu? (Nie mam możliwości odsłuchu)

Z góry dziekuje za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/132372-yamaha-rx-v481-dla-laika/

Dzień dobry.

Jeśli zależy Ci także na dźwięku przestrzennym, na pewno wybór amplitunera Yamaha RX-V481 (http://www.q21.pl/yamaha-rx-v481.html) jest jak najbardziej odpowiedni. To nowoczesny, bogato wyposażony amplituner, który zaoferuje przestrzenny, dynamiczny, uniwersalny dźwięk. W kwestii stereo najlepiej sprawdzi się w szybszych gatunkach muzycznych.

Niestety budżet nie pozwala na swobodny dobór kolumn, moim zdaniem najlepszą dla Ciebie opcją będzie zestaw Jamo S 526 HCS (http://www.q21.pl/jamo-s-526-hcs.html).

Przyjrzyj się proszę mojej propozycji, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Proszę Cię, tylko nie kolumny z bocznym basem, nie do małego pokoiku, klasyczny zestaw 5.1 i zadnych kombinacji, masakra,

Moje wymagania to zestaw max do 2800 -3000 z

a wiesz ile kosztuje ten amplituner, ciut za połowę tego co masz do wydania(1600-1700zł), a wziąłeś pod uwagę , że musisz do tego dokupić kolumny z subwoferem bo bez niego to nawet te kolumny z głośnikiem basowym z boku gówno dadzą a nie efekt, Najtańszy zestaw kolumn , które warto wziąć pod uwagę to drugie tyle, a gdzie najważniejsza kolumna - subwofer. Kupa nie kino bez niego. Popatrz na ten zestaw, w tej chwili najniższa cena w necie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i zerknij do tematu Proszę o pomoc, tam wkleiłem kilka linków z subami z allegro , proponuję stamtąd (allegro) coś wybrać do pełnego 5.1. Za żadne skarby :) nie rezygnuj z subwofera bo to fundament dzwięku w kinie. Jeśli kupujesz kolumny to razem z nim, oczywiście jeśli masz sztywną jak Ty kasę do wydania.

Jeśli chodzi o amplituner to czemu wszyscy pchają się w nowości, które są droższe od wczesniejszych modeli

481 to ok 1650 zł dokładnie a 479 jest za ok 1500

Ukryta Zawartość

150 zyla w kieszeni, za 1400 (jeśli jest jeszcze dostepny - kwestia zadzwonienia) mamy

Ukryta Zawartość

a to wyższy model niż 481 Yamahy i 250zł w kieszeni w porównaniu do jej ceny,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak jest w tym Modelu Onkyo 525 padają też płytki HDMI jak w wyższych modelach?

U mnie właśnie padło na yamahę 481 bo bałem się o wadliwość Onkyo na 20m w KD u mnie sie sprawdza

Sub to podstawa w kinie jak i central.Te głośniki z bocznymi wooferami to czysty marketing nie sprawdza się jak czytałem więc sobie takie konstrukcje odpuść

Nie spotkałem się aby w amplitunerach z 5tką w środku występował ten problem. Kilka lat temu duża część amplitunerów miała z tym problem.

W tej cenie możesz iść w model Yamahy 481 lub alternatywny Onkyo 555 czy Pioneer 831 oraz kolumny Quadral Quintas 6500 lub wspomniane wyżej Taga 606V3 lub lepiej SE.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Też myślałem nad YAMAHA RX-V479 tylko bałem sie że pare stow a tu nowszy model teraz dopiero widze że wiele sie nie zmienia. A głośniki TAGA HARMONY TAV-606 v3 od początku chodziły mi po glowie.Wcale tez nie wykluczałem subwufera tylko moze nie od razu. Dziękuje wszystkim za pomoc za podpowiedź i pozdrawiam.

Witaj akira222

Amplituner kina ,który rozpatrujesz jest jak najbardziej urządzeniem wartym polecenia. Pytanie tylko czy naprawdę będziesz wykorzystywał system 5.1? Budżet pozwoliłby na złożenie fajnego stereo a podejrzewam ,że większość materiału nie będzie nadawana w systemie 5.1 (TV/radio/konsola)

Może lepiej kupić lepsze stereo (2 głośniki) niż słabej klasy zestaw kina gdzie oprócz pięciu głośników potrzeba jeszcze subwoofera?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Taga jeszcze jako Koda miała dwa fajne suby - nie żaden Hi-End, ale kosztowały poniżej tysiąca, a grały jak za co najmniej

trzy.

Te stemplowane Taga - ja pass......

P.S. I wiem że pieniądze nie grają (dopisek dla trollowatych) Ale koszt zakupu suba mniej więcej mówi co dostaniemy w zamian. W samych kolumnach już nie ;P

Tagach trafa buczą potwierdzali to użytkownicy. Kody jak pamiętam fjany był sw1000 i wersja jego v2 jeden z nich był głosnikiem roku w Kd 2002roku jak pamiętam w AV i świetnie grały jak za te pieniądze tak jak piszę Szrek

Co do Klipsha :) Zobaczcie ile to kosztuje w NL ->

Ukryta Zawartość

U nas prawie drugie tyle : D, się zarabia na jeleniach ;>

Ukryta Zawartość

można taniej kupić klona tego Klipscha R10:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam że w ciut innej kwestii ale nie chcę zakładać nowego tematu, bo za pewne wystarczy jedna odpowiedź od znawcy tematu - jak to jest z amplitunerami Onkyo a konkretnie z serią RZ, czy co roku wychodzą nowe modele, czy rzadziej ? Planuję zakup któregoś z modeli RZ ale nie wiem czy w tym roku wyjdą jakieś nowe, czy pozostanie mi do końca roku jedynie wybór z obecnych modeli ?

Taga to jest taki lepszy chiński no name, to czego wy się spodziewacie ;)

Znajomość marki. Twórca i współzałożyciel o azjatycko brzmiącym nazwisku Przemysław Kokociński - Prezes i współzałożyciel TAGA Harmony. Siedziba w Regułach pod Warszawą. Czyli centralne chiny i no name.

Co roku i z roku na rok za te same pieniądze masz większy badziew....

Czyli jak 2015 za coś fajnego musiałeś dać 3000 zł to w 2016 już 3500 a w 2017 4000.

A modele 2015, 2016, 2017 są zazwyczaj kastrowane z tego co kosztuje realne pieniądze, a wzbogacane za to w funkcje programowe zwane wodotryskami. Bo księgowy to główny projektant jest....

Oczywiście od tej reguły są zapewne jakieś wyjątki - jak od każdej reguły....

można taniej kupić klona tego Klipscha R10:

Ukryta Zawartość

Klon grający inaczej. Jamo do firma należąca do klipscha. Nie strzelali by sobie w kolano w ten sposób :)

Tak niestety modele wychodzą co roku nowe. Nie wiem czy akurat seria rz będzie wymieniana na nową gdyż weszła dość późno w zeszłym roku, więc jeśli już to na jesień. W kazdym razie nie patrz na daty bo tak to nigdy nic nie kupisz. Producenci amplitunerow wszyscy niemal zapedzili się w kozi róg z tą wymiana amplitunerów.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.