Skocz do zawartości
IGNORED

strach przed używanym CD

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono

Trochę się już otrząsnąłem po przygodzie z Primare i zamierzam nadal dzielnie walczyć o dobry dźwięk. Postanowiłem najpierw od wprowadzenia do mieszkania odtwarzacza CD. Chce przeznaczyć na ten cel 2,5 do 3 tysięcy złotych. I tu mam parę pytań, ale nie o marki.

1. Kupować nowy budżetowy CD czy skusić się na używany o jedno oczko wyższej klasy. Przyznam, że o ile kupno kolumn czy wzmacniacza z drugiej ręki nie sprawia mi problemu , to CD tak. Tam jest przecież optyka i mechanika, a to zużywa się najszybciej.

2. Jeśli kupować, to czy są jakieś granice wiekowe. Na przykład roczny czy dwuletni warto a na przykład cztero czy pięcioletni już nie.

3. Czy warto kupować modyfikowane CD. Tego boje się najbardziej.

4. Czy są jakieś tajemne triki na to, by sprawdzić jakość CD (oczywiście poza posłuchaniem jak działa napęd, czy czyta wszystkie płyty, itd.)

Dziękuję za ewentualne podpowiedzi

Pozdrawiam Stempur

https://www.audiostereo.pl/topic/13279-strach-przed-u%C5%BCywanym-cd/

Trochę techniki. CD używane oczywiście należy sprawdzić. Dobrze jest użyć kilku płyt złej jakości, porysowanych, źle nagranych CDR, starych CDR na kiepskim nośniku... tak można wykryć większość kłopotów z odczytem. Warto się również dowiedzieć jaki czytnik laserowy w nim siedzi, i czy jest do kupienia, ile kosztuje... Najczęściej, jeżeli coś w CD zdycha, jest to właśnie czytnik, ale bez paniki, przeważnie wytrzymują tak z 10 lat. Wymiana takiego na nowy zwykle nie trwa dłużej niż 20 minut, problemem może być czasem dostępność i cena, najtańsze są lasery Sony KSS210, KSS213, i Philips CDM12,1 (jego nowszy 100% zamiennik to VAM 1201-1203), ale starsze Philipsy CDM4, CDM9 są niemalże niezniszczalne, i kupno CD opartego na nich niesie niewielkie ryzyko awarii.

Panie. Panowie

A może macie jakieś doświadczenia z używanymi CD?kami. Sprawdzają się u Was, czy może trafialiście na tzw.miny. Szczególnie interesuą mnie opinie o starszych modelach ze śrdnio wyższej półki, takich 5 lub 6 letnich, które teraz można kupić za 2-3 tysiące. Niektórzy wyrażają opinię, że nowsze CD ze względu na zzaawansowanie technologiczne są lepsze od straszych pięciolatków nawet wyższej klasy. Co wy na to.

Dzięki i pozdrawiam

Stempur

Praktyka pokazuje że najczęściej jest niestety na odwrót, właśnie starsze CD, budowane na solidnych czytnikach CDM1/2, niegdyś czesto stosowane przetworniki wielobitowe, solidne jak czołg obudowy które przecież w CD są bardzo istotne, dzisiaj niemal jest to niespotykane.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

stempur,

pecha można mieć zawsze, nawet kupując nowe urządzenie.

Faktem jest ,to o czym piszesz, za środki jakimi dysponujesz mozęsz nabyć coś używanego ale z wyższej połki niż nowy ze sklepu.

Zwrócilbym uwagę przedewszystkim na dostęność serwisu - czyli urządzenie które ma dystrybutora w Polsce. Ponieważ w razie kłopotów będziesz miał się do kogo zwrócić. Kolega złota rączka nie zawsze da sobie radę. Z trudniejszym przypadkeim może mu być potrzebna dokumnetacja techniczna, której nie bedzie miał. Dystrybutor ma do tego dostęp, a w przypadku starszych modeli może zwrócić się do producenta o udostępnienie takowej. Kolejny element to to o czym pisali przedmócy, dostępność częsci na wypadek awarii. O to możesz zapytać dystrybutora podając mu model, który cię interesuje. Nie warto pchać się w coś do czego części trudno dostać. Stawialbym na popularne (w swoim czasie) modele, ze względu na możliwości obecnego serwisowania, znajomość problemów jakie z tymi urządzeniami były (o ile były).

Powodzenia

Byłem nabyłem w doskonałym stanie wizualnym sprzęt sony 222es i objaw laserowej pułapki to problem z odtarzaniem losowym nagrań i gubienie ścieżek w pod koniec płyt (ciekawe bo wtedy kręci się najwolniej) toteż poszukam na forum pasującego doń laserka. a może ktoś ma jakiś kontakt ?

>monimax

Ten KSS siedzi w kilku słabiutkich Soniakach. Kupiłem taki używany ale sprawny za bodajże 40 zł

Chyba model 297, ale nie jestem pewien. Za te pieniądze za oryginał warto zaryzykować...

opisane przeze mnie objawy to 9jak mi się wydaje) bardziej objawy zamodnej mechaniki niż elektroniki. Podejrzewam że jak "Nie posmarujesz to nie pojedziesz ...." kupię puszkę powietrza i jakiś smar troszkęboję się smaru w sprayu bo obawiam się skutków działania na sąsiadujące elelmenty, a może wyjmę mechnizm. Zależy od stopnia trudności. Mam pytanko czy możeciee polecić jakiś prosty i ogólnie dostępny smar ? stosunkowo łatwo dostępny jest smar do układów precyzyjnych CRC który można nabyć w samochodowym Inter-Carsie, ale to jest spray na 100% (kosz ok18 PLN)

witam ja bym nieuzywał sprajów do cd ryzyko zapaskudzenia głowicy laserowej od środka, objawy wskazywałyby na zaschnięty smar na prowadnicy głowicy lasera albo zużyte łożysko śilnika napędającego płyte(sprawdz czy niema luzów)

IMO, tak długo jak mechanizm jest produkowany, nie ma sie czego obawiać. Serwisówki to tez nie problem - piszesz do producenta i przysyłają ci mailem w PDFie.

Tak więc śmiało bierz coś second hand z wyższej półki zamiast nowego, budżetowego padalca.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

przechodzilem temat jakis czas temu majac podobny budzet.

Przede wszystkim trzeba sie uzbroic w cierpliowsc i brak emocji. Chyba zaczalbym od odsluchu w sklepie paru modeli z zaresu budzetu jak i drozszych celem wyrobienia sobie zdania i gustu. W zakresie wlasnej mobilnosci warto odsluchac potem pare uzywek. Wskazane wtedy osobiste ogledziny lasera, czy komus przypadkiem nie przyszlo do glowy lekkie przekrecenie takiej małej zaplombowanej srubki.

Dobre konstrukcje, prowidłowo uzytkowane w warunkach domowych nie powinny sprawiac problemow przez dlugi dlugi czas. Mysle tu o takich firmach jak revox /225,226/, linn (mimik/karik), marantz (17), sony (505es,707es), Rega

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.