Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp RIAA o precyzyjnej charakterystyce

KrisNext

Rekomendowane odpowiedzi

No nie ma takiego szerokiego gardła co połknie wszystko, to trzeba zrobić przełącznik. A jak ma być, to jako drugi opamp można dać np ada4522.

A czemu akurat taki WO?

A czemu akurat taki WO?

Po co w ogóle WO ? ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A czemu akurat taki WO?

A kiedyś się na niego natknąłem i może być +/-30V zasilany, a co za tym idzie może mieć wyższe napięcie na wyjściu (29V peak)

Jeszcze lepiej jest zrobić tą stałą (7950) wyłączaną. Wtedy jest alternatywa.

Oczywiście, że można wstawić dodatkowy przełącznik ale moim zdaniem nie ma potrzeby komplikować urządzenie dodatkowymi elementami.

Gramofon z różnych przyczyn może być źródłem zakłóceń w zakresie b. niskich częstotliwości (nawet pośrednio), więc taki stały filtr jest użyteczny.

A kiedyś się na niego natknąłem i może być +/-30V zasilany, a co za tym idzie może mieć wyższe napięcie na wyjściu (29V peak)

1. popatrz na jego zniekształcenia w funkcji napięcia wyjściowego. powyżej 10V zniekształcenia lecą w kosmos.

2. szumowo też bez rewelacji.

1. popatrz na jego zniekształcenia w funkcji napięcia wyjściowego. powyżej 10V zniekształcenia lecą w kosmos.

2. szumowo też bez rewelacji.

No właśnie przy 10V charakterystyka się urywa nie wiadomo co jest dalej.

trochę nam tu dyskusja kucnęła ...:)

To może teraz jak taki off topic

Czy znacie może jakąś firmę w wawie lub okolicy która jest w stanie wykonać dront z aluminium na frezarce CNC...

• 1 miesiąc później...

Projekt preampu RIAA o dokładnej charakterystyce został na chwilkę odłożony na bok. Mam nadzieje że za kilka dni znów będę mógł podjąć dalsze prace:)

W między czasie zająłem się pracą komercyjną i postrugałem na zamówienie poważnego klienta taki oto wzmachol słuchawkowy:)

Jeszcze obudowa i testy i znów będzie można powrócić do projektów hobbystycznych:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

trochę nam tu dyskusja kucnęła ...:)

To może teraz jak taki off topic

Czy znacie może jakąś firmę w wawie lub okolicy która jest w stanie wykonać dront z aluminium na frezarce CNC...

Kryptoreklama ??

Poza tym mamy ci podawać podwykonawców do komercyjnego wyrobu ? Coś chyba nie tego....

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

rozumiem jedno pcb dwa wzmacniacze 4 kanały,dwa potencjometry.

To balanced czy dwa oddzielne?

Jeden komplet wejść RCA i XLR i dwa wzmacniacze stereo każdy z własnym selektorem wejść i regulacją głośności

Kryptoreklama ??

Poza tym mamy ci podawać podwykonawców do komercyjnego wyrobu ? Coś chyba nie tego....

Kryptoreklama? Naprawdę tak to odbierasz? Przykro to słuszeć.

Gdy ktoś pokazuje konstrukcję komercyjnego urządzenia a nawet próbuje ją kopiować, robiąc różnego rodzaju klony, to jest ok? ale gdy ten ktoś jest jego autorem to już jest kryptoreklama?

Jak zauważyłeś nie proponuje nikomu kupna tego wzmacniacza nie podaje też jego ceny nie przekonuje o jego wyższości nad innymi konstrukcjami a jedynie pokazuje PCB bo wydaje mi się że ładnie wyszła i że wbrew temu co twierdzą niektórzy użytkownicy tego forum, estetyczne, logiczne i funkcjonalne rozmieszczenie elementów na PCB również ma znaczenie.

A jeśli chodzi o pomaganie to widzę że podtrzymujesz Polską tradycję...

Wiesz nie musisz nikomu pomagać bez względy czy chodzi o hobby czy o prace zarobkową. Trzymaj swoją wiedzę wyłącznie dla siebie. Jeśli pytanie o warsztat jest tak nie na miejscu to przepraszam wszystkich których ono dotknęło.

Swoją drogą jak nauczysz młodego człowieka prawa Ohma na forum a on zostanie potem elektrykiem to rozumiem że powinien ci potem płacić tantiemy tak?

Kryptoreklama ??

"Mamy ci", co to znaczy ? Po pierwsze to "Mamy Ci", miej szacunek dla kolegi, no chyba że jesteś gimbaza to rozumiem.

Kogo masz na myśli pisząc "my", wypowiadasz w swoim imieniu?

Nie ma nic złego aby pokazywać na forum swoje autorskie konstrukcje, nawet jeśli są komercyjne.

Możesz pokazać swoje nie koniecznie komercyjne.

W między czasie zająłem się pracą komercyjną i postrugałem na zamówienie poważnego klienta taki oto wzmachol słuchawkowy

Jaka jest impedancja wyjściowa tego wzmacniacza ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Wzmacniacz jest w stanie wysterować słuchawki o impedancji 16ohm

Chodzi mi o możliwości kontroli impedancji słuchawek, która nie musi być stała w funkcji częstotliwości.

Rozumiem

Niestety nie jestem w stanie określić nic poza tym że dopuszczalna minimalna impedancja obciążenia to 8ohm, max prąd wyjściowy 700mA i max wahania napięcia na wyjściu to +12,2V do -12,2V

Odpowiedź na powyższe pytanie byłaby bardzo pożądana - wiele osób szuka warsztatu który podejmie się wykonania frontu do pojedynczego projektu.

Poza modushopem, który robi to tylko na własnych obudowach i jest do tego drogi, to nie znam drugiej firmy która bez wstrętów robi obróbkę CNC według zadanego projektu dla jednostkowych ilości, na prostych i przejrzystych zasadach, po rozsądnej cenie.

Jakie znaczenie ma czy jest to do projektu komercyjnego czy prywatnego ?

Sam mam teraz działające urządzenie z frontem 8mm (gotowa obudowa z chin) a w środku leży sobie wyświetlacz bo nie mam komu zlecić wycięcia otworu na wyświetlacz LCD. Bez LCD też działa, ale głupio że nie jest zamontowany - niestety czeka na okazję by to zlecić komuś, może przy jakiejś większej pracy, bo dobrego wykonawcy który nie zepsuje istniejącego frontu brak.

Jeden komplet wejść RCA i XLR i dwa wzmacniacze stereo każdy z własnym selektorem wejść i regulacją głośności

Kryptoreklama? Naprawdę tak to odbierasz? Przykro to słuszeć.

Gdy ktoś pokazuje konstrukcję komercyjnego urządzenia a nawet próbuje ją kopiować, robiąc różnego rodzaju klony, to jest ok? ale gdy ten ktoś jest jego autorem to już jest kryptoreklama?

Jak zauważyłeś nie proponuje nikomu kupna tego wzmacniacza nie podaje też jego ceny nie przekonuje o jego wyższości nad innymi konstrukcjami a jedynie pokazuje PCB bo wydaje mi się że ładnie wyszła i że wbrew temu co twierdzą niektórzy użytkownicy tego forum, estetyczne, logiczne i funkcjonalne rozmieszczenie elementów na PCB również ma znaczenie.

A jeśli chodzi o pomaganie to widzę że podtrzymujesz Polską tradycję...

Wiesz nie musisz nikomu pomagać bez względy czy chodzi o hobby czy o prace zarobkową. Trzymaj swoją wiedzę wyłącznie dla siebie. Jeśli pytanie o warsztat jest tak nie na miejscu to przepraszam wszystkich których ono dotknęło.

Swoją drogą jak nauczysz młodego człowieka prawa Ohma na forum a on zostanie potem elektrykiem to rozumiem że powinien ci potem płacić tantiemy tak?

Wiesz, pokazywanie fotki pcb bo " ładnie wyszła" to trochę dziecinne jest :)

Z tym pomaganiem to jest tak jak z januszami interesu - zamiast samemu poszukać to lepiej zapytać na forum :)

Osobiście chętnie pomagam ale nóż mi się otwiera w kieszeni jak taki szef firmy pyta się ludzi gdzie ma zamówić .......

Trochę się śmieję, choć oczywiście wziąłeś to do siebie ( kiedyś miałbym tak samo ), tak więc luzik :)

"Mamy ci", co to znaczy ? Po pierwsze to "Mamy Ci", miej szacunek dla kolegi, no chyba że jesteś gimbaza to rozumiem.

Kogo masz na myśli pisząc "my", wypowiadasz w swoim imieniu?

Nie ma nic złego aby pokazywać na forum swoje autorskie konstrukcje, nawet jeśli są komercyjne.

Możesz pokazać swoje nie koniecznie komercyjne.

Kolego Miodek , pokazywanie swoich komercyjnych konstrukcji to kryptoreklama, jak tego nie widzisz to do okulisty marsz !

Osobiście chętnie pomagam ale nóż mi się otwiera w kieszeni jak taki szef firmy pyta się ludzi gdzie ma zamówić .......

Trochę się śmieję, choć oczywiście wziąłeś to do siebie ( kiedyś miałbym tak samo ), tak więc luzik :)

Często jest tak że masz sprawdzonego dostawcę u którego kupujesz regularnie i wydaje ci się że jest super po czym się pojawia nowy gracz na rynku i okazuje się może być lepiej niż było.

Dlatego pytanie o dostawców zawsze jest na miejscu. Tym bardziej że nasz kraj jest szczególny pod wieloma względami i często kupienie elementów wymaga cyrkowych akrobacji. A jeśli chodzi o kryptoreklamę to przypomina mi się porównanie Polaka z Amerykaninem. Jak polak coś zrobi dobrze to mówi - a jakoś tak się udało i wyszło jako tako i wstydzi się że zrobił coś jak należy. Amerykanin w takiej sytuacji mówi - tak zrobiłem to dobrze bo się na tym znam i jestem dobry w tym co robię.

Dlatego chwalmy się jak mamy czym:) ... a krytyka jeśli tylko konstruktywna to samo dobro:)

Kolego Miodek , pokazywanie swoich komercyjnych konstrukcji to kryptoreklama, jak tego nie widzisz to do okulisty marsz !

Czy kolega proponuje lub reklamuje swoje wyroby w tym wątku? Podał cenę i szuka odbiorców? Ja nie widzę. Kryptoreklama ja jej nie zauważyłem aby takowa ty wystąpiła. Tak wiec do okulisty "marsz".

A jeśli już coś piszesz dbaj o język i pisownię.

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich po wakacyjnej przerwie.

Projekt preampu RIAA ewoluował w stronę bardziej rozbuodwanego urządzenia i w związku z tym mam pytanko do szanownych kolegów.

Planuje w moim preampie dwa wyjścia jedno symetryczne a drugie nie symetryczne. Mają może koledzy jakieś sugestie jak to wykonać?

Pomyślałem żeby pobrać sygnał z bufora wyjściowego układu regulacji poziomu i z jednej strony wyprowadzić na chincha a z drugiej strony dołożyć jeden inverter i w ten sposób uzyskać sygnał symetryczny. Może jakieś inne propozycje?

Witam wszystkich po wakacyjnej przerwie.

Projekt preampu RIAA ewoluował w stronę bardziej rozbuodwanego urządzenia i w związku z tym mam pytanko do szanownych kolegów.

Planuje w moim preampie dwa wyjścia jedno symetryczne a drugie nie symetryczne. Mają może koledzy jakieś sugestie jak to wykonać?

Pomyślałem żeby pobrać sygnał z bufora wyjściowego układu regulacji poziomu i z jednej strony wyprowadzić na chincha a z drugiej strony dołożyć jeden inverter i w ten sposób uzyskać sygnał symetryczny. Może jakieś inne propozycje?

Użyj drivera ze wzmocnieniem, takiego jak DRV134.

Jest ciekawe rozwiązanie wyjścia symetrycznego, gdzie zwarcie jednego wyjścia do masy powoduje podwojenie sygnału na drugim wyjściu, tak jakby to był transformator. Zobacz notę Rane:

Ukryta Zawartość

Są gotowe scalaki do tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znam oczywiście te układy stosowałem je zresztą już nie raz. Ale niestety mają one dość wysokie szumy. Dlatego wolałbym ich nie stosować.

Rozwiązanie symetryzacji które opisałem wcześniej działa bardzo dobrze. Moje pytanie dotyczyło jak uzyskać oba sygnały symetryczny i nie symetryczny jednocześnie. I czy mój pomysł ma sens

mój pomysł wygląda tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, inwerter zadziała poprawnie. Tylko zabezpiecz przed zwarciem do masy, bo to normalna praktyka przy połączeniach symetrycznego wyjścia z niesymetrycznym wejściem.

kilka słów wyjaśnienia

kondensatory pokazane jako elektrolity są w rzeczywistości bezbiegunowe a po dwa żeby zmniejszyć zniekształcenia. Zapewne pojawią się głosy że lepiej żeby kondensatorów nie było. Ale ja wychodzę z złożenia że zawsze można ich nie wlutować i zrobić zworkę niż kombinować jak je wstawić gdy nie ma na nie miejsca na PCB.

Tak, inwerter zadziała poprawnie. Tylko zabezpiecz przed zwarciem do masy, bo to normalna praktyka przy połączeniach symetrycznego wyjścia z niesymetrycznym wejściem.

O jakim zabezpieczeniu mówisz? Co proponujesz?

Jak komuś wpadnie jeszcze do głowy jakaś propozycja jak zrobić ba wyjścia jednocześnie to śmiało jestem otwarty na wszelkie sugestie.

W między czasie kolejne pytanie tym razem o przełączanie wejść. Korci mnie żeby zamiast przekaźników zastosować jakieś klucze półprzewodnikowe. Problem polega na tym że większość ma kiepskie parametry. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie ?

Polecam OPA1632. Zrobi Ci sygnał symetryczny z niesymetrycznego, a wyjście RCA dodatkowo podłączysz pod wyjście +.

Faktycznie ten OPA1632 wygląda fajnie może to jest dobry pomysł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.