Skocz do zawartości
IGNORED

Dogmaty współczesnych religii.

Vlado

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za watek. Wieslawie pytanie? Przegladajac strone eioba natknalem sie na wiele watkow. Poruszasz naprawde duzo tematow.

Natknalem sie rowniez na taki wpis:

"To rozważnie jest moim osobistym K R E D O

Tekst ten napisałem w dzień mojej ukochanej patronki - świętej Teresy z Avila. Staram się pisać jak najprostszym i zrozumiałym językiem. Dodam, że wszystkie swoje pisma dedykuję Panience Najświętszej."

Chcialbym uscislic czy to jest aktualne kredo?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Mysle, ze o dogmatach roznych wspolczesnych religii nie sposob pisac, bo jaka nalezaloby miec wiedze i poza tym zrobilaby sie niezla platanina przeroznych wierzen, tak, ze wielu czytelnikow by sie pogubilo w tym wszystkim. Sadze, iz najlepiej skupic sie na tych, ktore dotycza naszego spoleczenstwa, a wiec dogmatow w nominalnym chrzescijanstwie, a w szczegolnosci w Kosciele Katolickim w swietle prawdy zawartej w Biblii, bo te sa przerazajace, a blisko 100 % spoleczenstwa w nich tkwi po uszy nie zdajac sobie w ogole z tego sprawy jacy sa biedni w tych kwestiach przez zupelny brak wiedzy biblijnej.

W Judaismie najwazniejszym dogmatem jest by pamietac, ze jest Jeden Bog, stworzyciel wszystkiego i bez jego wiedzy, przyzwolenia nic sie nie dzieje.

Szatan jest aniolem, jego sluga. Nie zbuntowal sie przeciwko stworcy a jedynie pelni wyznaczona przez Niego funcje.

Chrzescijanstwo bazujac na Judaizmie a raczej na Tanakh ktory nazwalo Starym Testamentem. Uczy zupelnie innych rzeczy.

Oczywiscie sa rozne odlamy, ale generalnie uwaza sie ze Bog jest dobry a szatan jako jego przeciwnik jest zly.

Wynika to wlasciwie z nauk Nowego Testamentu, ktory przytacza Tanakh wielokrotnie, ale czesto modyfikuje tekst zmieniajac calkowicie sens.

Nawet Stary Testament zostal wielokrotnie zmieniany by wykazac, ze mowi o Jezusie.

Pojecia zbawiciela rowniez jest inne.

W Judaizmie ma byc On krolem,potomkiem Dawida, czlowiekiem, ma zaprowadzic pokoj na ziemi, zbudowac 3 swiatynie, zgromadzic rozproszony Izrael,

ma w tym czasie nastapic wskrzeszenie umarlych i bedzie uniwersalna wiedza o Bogu.

Wedlug chrzescijanstwa juz przyszedl, jest z rodu Dawida, niemniej jest synem Boga, zostal wskrzeszony przez Boga/siebie, stal sie/lub jest Bogiem zalezy ktory fragment NT zacytujemy.

Pokoju nie zaprowadzil,niektorzy twierdza, ze dal pokoj w sercach inni uwazaja, ze zrobi to za 2 lub 3 razem gdy przyjdzie.

Zbudowal swiatynie ducha, Izraela nie zgromadzil bo Izrael go odrzucil, przyjdzie 2 raz gdy ewangelia dotrze do wszystkich zakatkow globu.

To tak pokrotko roznice o ktorych ja wiem.

Jezeli ktos ma cos do dodania to zapraszam do dyskusji.

Jeśli w tym wpisie zwracasz się do mnie, to niestety nic z niego nie rozumiem. O jakim i czyim kredo piszesz???

Włodek.

Wlodku, probowalem wpis usunac ale nie wyszlo. Odwiedzilem strone eioba z ktorej wczesniej cytowales i zobaczylem ze autorem jest tam Wieslaw, dlatego mi sie pomylilo.

Mysle, ze o dogmatach roznych wspolczesnych religii nie sposob pisac, bo jaka nalezaloby miec wiedze i poza tym zrobilaby sie niezla platanina przeroznych wierzen, tak, ze wielu czytelnikow by sie pogubilo w tym wszystkim. Sadze, iz najlepiej skupic sie na tych, ktore dotycza naszego spoleczenstwa, a wiec dogmatow w nominalnym chrzescijanstwie, a w szczegolnosci w Kosciele Katolickim w swietle prawdy zawartej w Biblii, bo te sa przerazajace, a blisko 100 % spoleczenstwa w nich tkwi po uszy nie zdajac sobie w ogole z tego sprawy jacy sa biedni w tych kwestiach przez zupelny brak wiedzy biblijnej.

Moim zdaniem nie tylko nauki KK sa niebiblijne ale cale chrzescijanstwo jest niebiblijne jezeli wziac pod uwage Stary Testament. Lepiej byloby dla chrzescijanstwa gdyby go wogole w Biblii nie bylo.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

W Judaismie najwazniejszym dogmatem jest by pamietac, ze jest Jeden Bog, stworzyciel wszystkiego i bez jego wiedzy, przyzwolenia nic sie nie dzieje.

Szatan jest aniolem, jego sluga. Nie zbuntowal sie przeciwko stworcy a jedynie pelni wyznaczona przez Niego funcje.

Chrzescijanstwo bazujac na Judaizmie a raczej na Tanakh ktory nazwalo Starym Testamentem. Uczy zupelnie innych rzeczy.

Oczywiscie sa rozne odlamy, ale generalnie uwaza sie ze Bog jest dobry a szatan jako jego przeciwnik jest zly.

Wynika to wlasciwie z nauk Nowego Testamentu, ktory przytacza Tanakh wielokrotnie, ale czesto modyfikuje tekst zmieniajac calkowicie sens.

Nawet Stary Testament zostal wielokrotnie zmieniany by wykazac, ze mowi o Jezusie.

Pojecia zbawiciela rowniez jest inne.

W Judaizmie ma byc On krolem,potomkiem Dawida, czlowiekiem, ma zaprowadzic pokoj na ziemi, zbudowac 3 swiatynie, zgromadzic rozproszony Izrael,

ma w tym czasie nastapic wskrzeszenie umarlych i bedzie uniwersalna wiedza o Bogu.

Wedlug chrzescijanstwa juz przyszedl, jest z rodu Dawida, niemniej jest synem Boga, zostal wskrzeszony przez Boga/siebie, stal sie/lub jest Bogiem zalezy ktory fragment NT zacytujemy.

Pokoju nie zaprowadzil,niektorzy twierdza, ze dal pokoj w sercach inni uwazaja, ze zrobi to za 2 lub 3 razem gdy przyjdzie.

Zbudowal swiatynie ducha, Izraela nie zgromadzil bo Izrael go odrzucil, przyjdzie 2 raz gdy ewangelia dotrze do wszystkich zakatkow globu.

To tak pokrotko roznice o ktorych ja wiem.

Jezeli ktos ma cos do dodania to zapraszam do dyskusji.

Wlodku, probowalem wpis usunac ale nie wyszlo. Odwiedzilem strone eioba z ktorej wczesniej cytowales i zobaczylem ze autorem jest tam Wieslaw, dlatego mi sie pomylilo.

Moim zdaniem nie tylko nauki KK sa niebiblijne ale cale chrzescijanstwo jest niebiblijne jezeli wziac pod uwage Stary Testament. Lepiej byloby dla chrzescijanstwa gdyby go wogole w Biblii nie bylo.

Skoro szatan nie jest przeciwnikiem Boga , to by oznaczało , że Stwórca judaizmu jest kłamcą !

Co w tej kwestii mówi judaizm ?

Piotr

:-) ale ja nie znam takiej strony :-)

W.

Zacznijmy od tego, ze pisma żydowskie( a wiec i chrześcijaństwo) to jeden wielki zmyślony twór religijny powstały na potrzeby zjednoczenia plemion Izraela. Wszelkie wierzenia oparto o starsze przekazy, tradycje, praktyki pochodzące z Babilonu, Persji i Egiptu.

Ktos stworzył jedna bajkę na jej podstawie stworzono kolejną by dziś zastanawiać się kto interpretuje te bajki lepiej. Jakie to ma znaczenie, skoro wszystko to po prostu wymysły oparte na jeszcze starszych przekazach nie istniejących już wierzen czy religii?

Może skupmy się na jeszcze starszych Wedach, skoro uciekamy do "korzeni" ludzkich dogmatów i różnych wierzen.

Szkoda, ze dziś ludzie poprzez jakże interesujące słowo "interpretacja" usiłują na sile zapomnieć, ze dokonują oni tej karkołomnej interpretacji w oparciu o wymyślone wierzenia i tradycje powstałe w oparciu o jeszcze starsze - należące do innych religii świata starożytnego.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

:-) ale ja nie znam takiej strony :-)

W.

Cytuje Ciebie:

" W Łukaszu napisano: „Zmusić ludzi do wstąpienia! Przez groźbę gniewu Boga Ojca, który tchnął duszę w Syna” "

Pytalem w jakim Lukaszu, nie odpowiedziales wiec wkleilem ten fragment w Google i wyswietlilo mi strone:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest tam napisane dokladnie to co Ty pisales. Dlatego pomylilem Cie z Wieslawem.

<br />Skoro szatan  nie jest przeciwnikiem Boga , to by oznaczało , że Stwórca judaizmu jest kłamcą !<br />Co w tej kwestii mówi judaizm ? <br />

Dlaczego tak uwazasz? Szatan jest przeciwnikiem, ale nie Boga:)

Prosze Piotrze sprecyzuj pytanie.

Zacznijmy od tego, ze pisma żydowskie( a wiec i chrześcijaństwo) to jeden wielki zmyślony twór religijny powstały na potrzeby zjednoczenia plemion Izraela. Wszelkie wierzenia oparto o starsze przekazy, tradycje, praktyki pochodzące z Babilonu, Persji i Egiptu.

Ktos stworzył jedna bajkę na jej podstawie stworzono kolejną by dziś zastanawiać się kto interpretuje te bajki lepiej. Jakie to ma znaczenie, skoro wszystko to po prostu wymysły oparte na jeszcze starszych przekazach nie istniejących już wierzen czy religii?

Może skupmy się na jeszcze starszych Wedach, skoro uciekamy do "korzeni" ludzkich dogmatów i różnych wierzen.

Szkoda, ze dziś ludzie poprzez jakże interesujące słowo "interpretacja" usiłują na sile zapomnieć, ze dokonują oni tej karkołomnej interpretacji w oparciu o wymyślone wierzenia i tradycje powstałe w oparciu o jeszcze starsze - należące do innych religii świata starożytnego.

Judaizm oczywiscie wykorzystuje rozne prawdy,pod warunkiem, ze nie kloca sie z ich wierzeniami.

Nawet oficjalnie mowia, ze krol Cyrus byl mesjaszem, chociaz On nawet nie byl zydem, zreszta tak jak i Abraham.

Dodam, ze nie trzeba byc wyznawca Judaismu by moc zostac zbawionym. Zydzi maja zupelne inne pojmowanie religi i Boga.

Ukryta Zawartość

Cytuje Ciebie:

" W Łukaszu napisano: „Zmusić ludzi do wstąpienia! Przez groźbę gniewu Boga Ojca, który tchnął duszę w Syna” "

Pytalem w jakim Lukaszu, nie odpowiedziales wiec wkleilem ten fragment w Google i wyswietlilo mi strone:

Ukryta Zawartość

Jest tam napisane dokladnie to co Ty pisales. Dlatego pomylilem Cie z Wieslawem.

Dlaczego tak uwazasz? Szatan jest przeciwnikiem, ale nie Boga:)

Prosze Piotrze sprecyzuj pytanie.

Judaizm oczywiscie wykorzystuje rozne prawdy,pod warunkiem, ze nie kloca sie z ich wierzeniami.

Nawet oficjalnie mowia, ze krol Cyrus byl mesjaszem, chociaz On nawet nie byl zydem, zreszta tak jak i Abraham.

Dodam, ze nie trzeba byc wyznawca Judaismu by moc zostac zbawionym. Zydzi maja zupelne inne pojmowanie religi i Boga.

Szatan , aby zwieść pierwsza parę ludzką posłużył się kłamstwem , jeżeli jednak , jak utrzymuje judaizm , szatan działa jedynie z polecenia Boga , to oznaczało by , że przełożony(Bóg) szatana również kłamie.

Dlatego po raz wtóry zapytuję, czy Bóg judaizmu jest kłamcą ?

Jeśli nie , to skąd pomysł , iż szatan działa z polecenia i w imieniu Boga?

Skoro pisma żydowskie opierają się na tradycji i przekazach , pochodzących z Babilonu , Persji i Egiptu , to jak wyjaśnić , właściwy tyko religii żydowskiej monoteizm oraz zupełnie odmienną kosmogonię ?

Ukryta Zawartość

Piotr

Mam trochę inne zdanie. Oczywiście religia jako taka to lipa, niemniej zawarte w niej są pewne przekazy dotyczące natury rzeczywistości, albo Chrystusowy przekaz, który jest instrukcją przebudzenia.

Takie informacje znajdziemy w wielu religiach, włącznie z mitami greckimi.

Szatan , aby zwieść pierwsza parę ludzką posłużył się kłamstwem , jeżeli jednak , jak utrzymuje judaizm , szatan działa jedynie z polecenia Boga , to oznaczało by , że przełożony(Bóg) szatana również kłamie.

Dlatego po raz wtóry zapytuję, czy Bóg judaizmu jest kłamcą ?

Jeśli nie , to skąd pomysł , iż szatan działa z polecenia i w imieniu Boga?

Skoro pisma żydowskie opierają się na tradycji i przekazach , pochodzących z Babilonu , Persji i Egiptu , to jak wyjaśnić , właściwy tyko religii żydowskiej monoteizm oraz zupełnie odmienną kosmogonię ?

Szatan ma zadanie testowac ludzi. Jest kilka przykladow w ST gdy jest napisane, ze zdaje sie Dawida Szatan kusil w pewnej sprawie a w innym miejscu jest napisane, ze Bog go kusil w tej samej sprawie.

Ja zapytam inaczej. Gdzie w ST jest napisane, ze Szatan zbuntowal sie Bogu?

Czy Bog nie powiedzial "stawiam przed Toba zycie i smierc? Dobro i zlo? Wybieraj!"

Przeciez sam powiedzial, ze stawia.

Pomysl tez w jakim celu Bog umiejscowil drzewo poznania dobra i zla w samym centrum Edenu?

Jakie szanse ze sie na nie natkna? To sie nazywa wolna wola. Mamy wybor, codziennie go dokonujemy.

Teraz powiedz jak to mozliwe ze Szatan odebral wszechmocnemu wladze na ziemia? Wedlug oczywiscie nauk chrzescijanskich.

Cytuje Ciebie:

Ukryta Zawartość

Rozumiem Wojtku.

Ja nie odpowiadałem bo przecież pytanie kierowałeś do Wiesława, dopiero jak powtórzyłeś to znów w odpowiedzi do mnie, zauważyłem że mylisz moje imię.

Nie znam tamtej strony. Widocznie tam ktoś (Wiesław) odwołuje się do tej samej pozycji z której i ja wybieram cytaty.

W.

Ukryta Zawartość

Naturalna kolej rzeczy wierzeń plemiennych wyznających zasadę JEDNEGO BOGA.

Żydzi przyjęli sobie za bóstwo swego rodzaju "opiekuna".

Według historyków religii, zbieżności między wierzeniami Hebrajczyków a egipskim kultem Atona (nazwa podobna do hebrajskiego imienia Boga – Adonaj) mogą świadczyć o tym, że Hebrajczycy ulegli wpływom monoteistycznej doktryny Echnatona. W obu przypadkach zakłada się silne więzi Hebrajczyków z Egiptem oraz w różny sposób łączy się powstanie kultu Atona lub Jahwe z biblijnym exodusem. Inne hipotezy dotyczą henoteistycznego charakteru pierwotnej religii Hebrajczyków, w której główną rolę odgrywał bóg wojny JHWH Zastępów (pochodzenia madianickiego?). Podczas swej wędrówki przez pustynię plemiona hebrajskie zetknęły się z kultem Jahwe, który stał się jednym z elementów ich zjednoczenia. Skupione wokół tego kultu stworzyły one konfederację, określaną związkiem plemion izraelskich.

Jednakże boga Jahwe już przedtem znały inne ludy. Pewne dane wskazują, że boga tego znano na terenie Mezopotamii. Szczególnie jednak kult jego był rozpowszechniony na terenach Kanaanu, gdzie w Byblos czczono boga imieniem Jao. W tekstach z Ugarit jeden z bogów nosi zaś imię Jaw.

Biblijna Księga Wyjścia wskazuje, że pierwotną siedzibą kultu Jahwe były obszary wulkaniczne. Ponieważ nie ma takich obszarów w Palestynie, a znajdowały się one dawniej na południu, na wschód od zatoki Akaba, na terenach zajętych przez plemiona midianickie i kienickie, uważa się, że tam należy doszukiwać tej siedziby.

Biblijne świadectwa pokazują lokalne kulty, sprawowane na „wyżynach”, na przykład na górze Garizim.

Judaizm świątynny powstał w czasach niewoli babilońskiej, po wypędzeniu ludności Izraela na tereny dzisiejszego Iraku i po najeździe Palestyny przez Achemenidów. W tym czasie ostatecznie zredagowano większą część Starego Testamentu oraz przeprowadzono reformę religijną (reforma Ezdrasza). Odnowiony judaizm zaczerpnął prawdopodobnie niektóre nowe koncepcje z zaratusztrianizmu: idee wędrówki dusz po śmierci do piekła lub nieba, Sądu Ostatecznego, przyjścia Mesjasza i osobistej odpowiedzialności za swoje czyny przed Bogiem.

Mam trochę inne zdanie. Oczywiście religia jako taka to lipa, niemniej zawarte w niej są pewne przekazy dotyczące natury rzeczywistości, albo Chrystusowy przekaz, który jest instrukcją przebudzenia.

Takie informacje znajdziemy w wielu religiach, włącznie z mitami greckimi.

Brawo! Dokładnie tak. Jezusowy przekaz to całkowite odrzucenie tradycji ojców na rzecz oddania wiary czystej bogu. Na czym miało to polegać? Na 2 prostych zasadach o których wspominał Jezus. Miłości do bliźniego oraz poszanowania boga.

Jakkolwiek by jednak nie chwalić te jakże mądre przekazy i nauki (co do których nie mam żadnych zastrzeżeń bo ich uniwersalność, prostota oraz pozytywny wpływ jest nie do przecenienia) to nadal obejmują one podstawę wiary w boga przyjętego od innych plemion i pomieszanych z innymi wierzeniami.

Dlatego nigdy nie neguję ludzi postępujących zgodnie z zasadami swej wiary, jeśli idą za nią szlachetne czyny i właściwe postępowanie.

Neguję fałsz religijny i obłudę postępowania ((co innego stanowi podstawę (Biblia), co innego głosimy (nauki i wymysły ludzkie), co innego robimy (zwykły zamordyzm, arogancja i działalność przestępcza) - jak w k.k.)).

Pozdrawiam.

Na marginesie - wg. chrześcijańskiego nazewnictwa "Stary Testament" w żadnym przypadku nie powinien obejmować "gojów". Dlatego w Bibli czytamy, że zostało zniesione "stare prawo" wobec naśladowców Jezusa.

To stricte księgi NALEŻĄCE do wyznawców Judaizmu. Ich prawa, historia, ich religia z tradycją. Tak naprawdę powoływanie się na ST w przypadku chrześcijan jest swego rodzaju abstrakcją. Ani kulturowo, ani mentalnie - a nawet psychologicznie w zakresie postępowania i zasad religijnych - nie rozumiemy i nie potrafimy zrozumieć tego o czym uczy ST.

Wyrywamy ze ST interesujące nas fragmenty i staramy się dopasować "pod chrześcijańską modłę".

Odrywając w ten sposób jakąś cześć która ma szerszy kontekst kulturowy, tradycję i mentalność kompletnie obcą każdemu chrześcijaninowi.

Wierzący Żydzi od kilku tysięcy lat w swojej świadomości nie rozdzielają w sposób szerszy własnej religii od tradycji i zwykłej codzienności.

Ich religia to ich po prostu codzienność, życie objete pewnymi prawami i postępowaniem. Tak naturalnym jak wschód i zachód słońca.

Kompletnie obce chrześcijanom żyjącym niestety na bazie "cudzych" wierzeń, a jedynie usilnie wiążących "swoje"* wierzenia z żydowskimi .

* Niestety naturalne wierzenia obecnych np. Europejczyków zostały usunięte w pył i wymazane z kart historii.

Każdy np. Słowianin ma blade pojęcie o bogactwie kulturowym i dziedzictwie tradycji wierzeń swoich przodków z powodu agresywnej ekspansji chrześcijaństwa na terenach Słowian od około VII wieku aż do XVI wieku.

Twierdzenie np. jakoby Polska od ponad 1000 lat była chrześcijańska jest kolejnym kłamstwem. Na obecnych terenach PL jeszcze w XV wieku praktykowano czasami kult bogów swoich przodków.

Kościół stosował dwie metody - usuwania i niszczenia innych wierzeń lub włączał pewne wierzenia w swoje praktyki religijne i tradycje.

Brawo! Dokładnie tak. Jezusowy przekaz to całkowite odrzucenie tradycji ojców na rzecz oddania wiary czystej bogu. Na czym miało to polegać? Na 2 prostych zasadach o których wspominał Jezus. Miłości do bliźniego oraz poszanowania boga.

Jakkolwiek by jednak nie chwalić te jakże mądre przekazy i nauki (co do których nie mam żadnych zastrzeżeń bo ich uniwersalność, prostota oraz pozytywny wpływ jest nie do przecenienia) to nadal obejmują one podstawę wiary w boga przyjętego od innych plemion i pomieszanych z innymi wierzeniami.

Dlatego nigdy nie neguję ludzi postępujących zgodnie z zasadami swej wiary, jeśli idą za nią szlachetne czyny i właściwe postępowanie.

Neguję fałsz religijny i obłudę postępowania ((co innego stanowi podstawę (Biblia), co innego głosimy (nauki i wymysły ludzkie), co innego robimy (zwykły zamordyzm, arogancja i działalność przestępcza) - jak w k.k.)).

Pozdrawiam.

Na marginesie - wg. chrześcijańskiego nazewnictwa "Stary Testament" w żadnym przypadku nie powinien obejmować "gojów". To stricte księgi NALEŻĄCE do wyznawców Judaizmu. Ich prawa, historia, ich religia z tradycją. Tak naprawdę powoływanie się na ST w przypadku chrześcijan jest swego rodzaju abstrakcją. Ani kulturowo, ani mentalnie - a nawet psychologicznie w zakresie postępowania i zasad religijnych - nie rozumiemy i nie potrafimy zrozumieć tego o czym uczy ST.

Wyrywamy ze ST interesujące nas fragmenty i staramy się dopasować "pod chrześcijańską modłę".

Odrywając w ten sposób jakąś cześć która ma szerszy kontekst kulturowy, tradycję i mentalność kompletnie obcą każdemu chrześcijaninowi.

Dwa przykaznia o ktorych mowil Jezus byly znane juz z Tory.

Dwa przykaznia o ktorych mowil Jezus byly znane juz z Tory.

Ale dla jego przekazu wobec jego naśladowców stanowiło to swego rodzaju "credo".

Doskonale wiesz Wojtku, że Jezus niczego nowego nie wymyslił. Po prostu chciał "zreformować" wiarę zydów usuwając większe przywiązanie do tradycji ojców na rzecz zdroworozsądkowego postępowania w swoim życiu.

Jak się skończyło mamy tego świadomość - żydzi nie porzucili swoich tradycji, za to powstało kolejne wyznanie mające jeszcze więcej tradycji i wymysłów ludzkich często sprzecznych ze sobą niż będące w samym Judaizmie.

Ot chciał chłop "dobrze", wyszło jak zawsze ;)

Scalenie grupy w wydaniu KK polegalo w glownej mierze na scalaniu na sile a jak nie to smierc badz tortury.

Ale dla jego przekazu wobec jego naśladowców stanowiło to swego rodzaju "credo".

Doskonale wiesz Wojtku, że Jezus niczego nowego nie wymyslił. Po prostu chciał "zreformować" wiarę zydów usuwając większe przywiązanie do tradycji ojców na rzecz zdroworozsądkowego postępowania w swoim życiu.

Jak się skończyło mamy tego świadomość - żydzi nie porzucili swoich tradycji, za to powstało kolejne wyznanie mające jeszcze więcej tradycji i wymysłów ludzkich często sprzecznych ze sobą niż będące w samym Judaizmie.

Ot chciał chłop "dobrze", wyszło jak zawsze ;)

To zaledwie jeden z wielu przykładów , który pokazuje, , że religia miast łączyć (scalać) dzieli wyznawców , nierzadko wyznawców Tego samego Boga , co historia odnotowała , jako Wielką schizmę wschodnią i zachodnią.

Ba , nawet buddyzm nie oparł się podziałom , które w konsekwencji doprowadziły do rozczarowania , miast oświecenia.

Naturalna kolej rzeczy wierzeń plemiennych wyznających zasadę JEDNEGO BOGA.

Żydzi przyjęli sobie za bóstwo swego rodzaju "opiekuna".

Według historyków religii, zbieżności między wierzeniami Hebrajczyków a egipskim kultem Atona (nazwa podobna do hebrajskiego imienia Boga – Adonaj) mogą świadczyć o tym, że Hebrajczycy ulegli wpływom monoteistycznej doktryny Echnatona. W obu przypadkach zakłada się silne więzi Hebrajczyków z Egiptem oraz w różny sposób łączy się powstanie kultu Atona lub Jahwe z biblijnym exodusem. Inne hipotezy dotyczą henoteistycznego charakteru pierwotnej religii Hebrajczyków, w której główną rolę odgrywał bóg wojny JHWH Zastępów (pochodzenia madianickiego?). Podczas swej wędrówki przez pustynię plemiona hebrajskie zetknęły się z kultem Jahwe, który stał się jednym z elementów ich zjednoczenia. Skupione wokół tego kultu stworzyły one konfederację, określaną związkiem plemion izraelskich.

Jednakże boga Jahwe już przedtem znały inne ludy. Pewne dane wskazują, że boga tego znano na terenie Mezopotamii. Szczególnie jednak kult jego był rozpowszechniony na terenach Kanaanu, gdzie w Byblos czczono boga imieniem Jao. W tekstach z Ugarit jeden z bogów nosi zaś imię Jaw.

Biblijna Księga Wyjścia wskazuje, że pierwotną siedzibą kultu Jahwe były obszary wulkaniczne. Ponieważ nie ma takich obszarów w Palestynie, a znajdowały się one dawniej na południu, na wschód od zatoki Akaba, na terenach zajętych przez plemiona midianickie i kienickie, uważa się, że tam należy doszukiwać tej siedziby.

Biblijne świadectwa pokazują lokalne kulty, sprawowane na „wyżynach”, na przykład na górze Garizim.

Judaizm świątynny powstał w czasach niewoli babilońskiej, po wypędzeniu ludności Izraela na tereny dzisiejszego Iraku i po najeździe Palestyny przez Achemenidów. W tym czasie ostatecznie zredagowano większą część Starego Testamentu oraz przeprowadzono reformę religijną (reforma Ezdrasza). Odnowiony judaizm zaczerpnął prawdopodobnie niektóre nowe koncepcje z zaratusztrianizmu: idee wędrówki dusz po śmierci do piekła lub nieba, Sądu Ostatecznego, przyjścia Mesjasza i osobistej odpowiedzialności za swoje czyny przed Bogiem.

Początkowo , tj. w III tysiącleciu p.n.e. Aton był wyznawany w Egipcie jako jeden z wielu bogów (politeizm) , natomiast judaizm od samego początku był wierny koncepcji monoteizmu .

Próżno również szukać w ST ideii zaratusztrianizmu , w którym nie ma mowy o wędrówce dusz , tak do piekła , czy do nieba , wszak dusza , tak ludzka , jak i zwierzęca jest śmiertelna .

W ST jest jedynie mowa o nadziei zmartwychwstania , która również przewija się w NT , co tylko świadczy o spójności i niezmienności wyrażanych poglądów jej autorów , tj.całego Pisma Świętego.

I pewnie dlatego Jezus Chrystus mógł powiedzieć , "iż nie przyszedł zmienić zakon , lecz go wypełnić"

Piotr

Scalenie grupy w wydaniu KK polegalo w glownej mierze na scalaniu na sile a jak nie to smierc badz tortury.

kazde scalanie w czesci jest na sile w czesci po dobroci. Tora miała skupic wokoł jednego zydow rozproszonych po swiecie.Dla KK to był koniecznosc bo inaczej by go nie było/

Człowiek od kiedy zaczął myśleć (co nie dotyczy znacznej części obecnej populacji homo sapiens) chciał "oswoić" zjawiska których nie rozumiał, lub się bał. Śmierć budzi największe przerażenie - jeśli ktoś się jej nie boi to jest albo durniem, albo kłamcą.

Dlatego wymyślono religię... Ponieważ byli przywódcy którzy byli bardzo inteligentni (wiem jak patrzymy na świat trudno w to uwierzyć) I oni, niezależnie od siebie wpadali na pomysł że religia może im służyć, nie bezpośrednio, ale pośrednio umacniając ich władzę, państwo, itd.

I tak religię dopasowano do siebie, stąd dogmaty, kanony, itd. Jedne miały łączyć rozproszonych członków i zapobiec ich unicestwieniu przez asymilację. Inne zabezpieczać przed buntem poddanych, jeszcze inne wspierać agresję i podboje.... Towar dostosowywano do klienta jednym słowem...

A tak naprawdę za wszystkim stoi zwykły zwierzęcy strach przed śmiercią, a reszta to zwykły dym w oczy....

Sorki za cynizm.

A rozłamy, odłamy, itd. ? Ano człowiek jest drapieżnikiem i jak to w świecie drapieżników co jakiś czas jakiś alfa chciał urwać swój kawał mięcha... A że pożytecznych idiotów nigdy nie brakowało......

To zaledwie jeden z wielu przykładów , który pokazuje, , że religia miast łączyć (scalać) dzieli wyznawców , nierzadko wyznawców Tego samego Boga , co historia odnotowała , jako Wielką schizmę wschodnią i zachodnią.

Ba , nawet buddyzm nie oparł się podziałom , które w konsekwencji doprowadziły do rozczarowania , miast oświecenia.

Początkowo , tj. w III tysiącleciu p.n.e. Aton był wyznawany w Egipcie jako jeden z wielu bogów (politeizm) , natomiast judaizm od samego początku był wierny koncepcji monoteizmu .

Próżno również szukać w ST ideii zaratusztrianizmu , w którym nie ma mowy o wędrówce dusz , tak do piekła , czy do nieba , wszak dusza , tak ludzka , jak i zwierzęca jest śmiertelna .

W ST jest jedynie mowa o nadziei zmartwychwstania , która również przewija się w NT , co tylko świadczy o spójności i niezmienności wyrażanych poglądów jej autorów , tj.całego Pisma Świętego.

I pewnie dlatego Jezus Chrystus mógł powiedzieć , "iż nie przyszedł zmienić zakon , lecz go wypełnić"

Oj za dużo naleciałości w poglądach Twoich będących jak widzę skutkiem studiowania P.S. z pewnym wyznaniem.

Nie istnieje w Biblii spójność wierzenia od początku do końca, to mit.

Bawi mnie np. gdy S.J. nie potrafią wyjaśnić z jednej strony dlaczego po Armagedonie nadal zwierzęta będą umierać skoro Biblia wspomina "i śmierci już nie będzie" lub wersetu mówiącego, ze człowiek i zwierze to takie same dusze żyjące. Wiec skąd nagle pomysł jakoby tylko ludzie maja żyć wiecznie?

I tak ładna interpretacja Biblii zamienia się w wiarę, ze faktycznie Biblijny bóg to jedyny, prawdziwy i do tego istniejący w rzeczywistości byt.

No ale przyjęliśmy, ze każdy ma prawo do swojej interpretacji.

Skoro Biblia to taka spójna i jednolita w swym przekazie wiara to skąd takie mataczenie przy okazji zmartwychwstania Jezusa? Każdy Ewangelista opisuje je inaczej. Oczywiście w przypadku S.T. łatwiej uniknąć tego typu wpadek bo praktycznie każda księga ma swojego autora i odnosi się do innego okresu żydowskich dziejów, ale co by się działo gdyby tak każda z tych ksiąg miała tez swój odpowiednik opisujący te same wydarzenia tylko przez kogoś innego? Patrząc jak opisano np. drzewo genealogiczne Jezusa czy wzamrtwychwstanie gdzie po prostu autorzy mijali się we własnych opowieściach to kiepsko widziałbym spójność Biblii gdyby każde historyczne wydarzenie było opisywane przez kilku pisarzy biblijnych.

Ale interpretacja to fajna zabawa, wieczne udowadnianie kto złapał mocniej Boga za nogi i doznał oświecenia w poznaniu prawdy.

Niestety ten bóg jak obecnie w każdej religii i interpretacji ma nogi z kartonu. To co napisano na zwojach to zlepek różnych wcześniejszych wierzen. Skodyfikowany i podporządkowany na potrzeby judaizmu.

Bóg przejęty od innych plemion i wyniesiony do rangi bóstwa jednego rozwijającego się narodu.

Abraham jako przywódca swojego plemienia nie tylko był prowadzącym swoje plemię w trakcie wędrówki, ale jak w tamtych czasach bywało - uzasadniał swoje decyzje "kontaktem z bogiem". To stanowiło do przyjęcia twierdzenia o przymierzu boga z Abrahamem.

Zreszta ten sam "myk" zastosowano ponownie tym razem w przypadku Mojżesza. Znów kiedy trzeba było poprowadzić lud ku nowemu - objawia się pośrednik pomiędzy ludźmi i Bogiem.

A teraz ciekawostka. Bóg z Biblii jest wszechwiedzący i wszechwidzacy? To po co Mojżesza trzymał tyle dni na gorze i chlopina targał tyle kg. kamiennych tablic skoro w między czasie Żydzi ulepili sobie cielca?

Pomyślmy logicznie - Bog wszechwiedzący kazałby zwinąć manatki Mojżeszowi i zejść na dół celem zrobienia porządku.

Niestety Bóg był tak zajęty z Mojzeszem wykłówaniem w kamieniu przykazań, ze tego nie zauważył. A gniew Boży okazał się dopiero wtedy gdy Mojzesz na własne oczy zobaczył cielca odlanego ze złota.

Wczesniej Bóg nawet nie wspomniał jak jest zły bo Żydzi ulali sobie jakiegoś bozka. Nagle otworzyły się oczy boga gdy zobaczył to Mojzesz.

Oj jakis krótkowzroczny ten Bóg. A nawet jeśli przyjmiemy, ze te tablice były cenniejsze od chwilowych działań Żydów i trzeba było je pomimo wszystko wykuć w skale, to po co Mojzesxnje rozbijał? Dar od Boga rzucił na ziemie?! To tak potraktował ten dar boga, ze upuścił by się potłukł? Normalny człowiek, który dostałby te tablice naprawdę od Boga postawiłby je z boku i dopiero załatwił sprawę. Mojzesz wolał rzucić dziełem boga o ziemie bo nagle bóg zobaczył cielca i co ciekawe...nałożył właśnie wtedy karę mająca skutki dla całego narodu żydowskiego - tułaczka 40 lat po pustyni! Oczami Mojżesza dostrzeżono negatywne działanie Żydów i wtedy nagle przyszła na nich kara. To co ze słowami "żaden nie ukryje się przed moim obliczem ze swoimi uczynkami".

A może to po prostu ludzkie nauki mające na celu wymuszenie bezwzględnego posłuszeństwa?

To się nie trzyma ani...ani...

Śmierć budzi największe przerażenie - jeśli ktoś się jej nie boi to jest albo durniem, albo kłamcą.

Niekoniecznie, ktoś może być w zrozumieniu, świadomości, że nie ma śmierci.

Ciekawa interpretacja Biblii przedstawiana przez katolicki kościół:

"4. Potomkowie niegodziwego Kaina byli bezbożni, jak ojciec ich, i uwiedli z czasem nawet dobrych, tak że w końcu wszyscy ludzie odwrócili się od Boga, i coraz głębiej upadali w grzechy i występki. Postanowił tedy Pan Bóg zatracić zepsuty rodzaj ludzki powszechnym potopem (około r. 2350 przed Chr.)."

KATECHIZM RZYMSKO-KATOLICKI

KS. JÓZEF DEHARBE SI "Zarys dziejów religii".

Te obliczenia daty same w sobie to kuriozum.

Dlaczego? Bo nie mogło dojść do potopu Biblijnego w podanym czasie gdyż świat przedpotopowy uległ całkowitemu zniszczeniu.

Zresztą potop nie jest tylko mitycznym opowiadaniem, potop faktycznie miał miejsce na ziemi (co wynika z badań mn. geologów i historyków), jednak miał miejsce znacznie, znacznie wcześniej.

A dowody dlaczego podawanie przez kościół katolicki w/w daty jest błędne samo w sobie i jest jawnym zakłamaniem mającym na celu TYLKO I WYŁĄCZNIE udowodnienie, że świat ma 6000 lat:

1. W IV tysiącleciu p.n.e. Sumerowie stworzyli w południowej Mezopotamii jedną z pierwszych znanych oficjalnie cywilizacji.

2. Od początków III tysiąclecia p.n.e. w północno-wschodniej Afryce w dolinie Nilu rozwijało się państwo Egipt.

3. Hatti (czasem zwany Protohetytami lub Hatytam) zamieszkują w okresie od trzeciego tysiąclecia p.n.e. do drugiego tysiąclecia p.n.e. ziemie zwane od nazwy ich plemienia "Hatti", później zostają wyparci przez Hetytów. Stolicą w obu okresach było miasto Hattusa (Hattusas), którego ruiny znajdują się obecnie w północno-centralnej Turcji. W Hatti głównymi bogami byli Taru – Bóg Burzy oraz jego małżonka Tahattanuiti. Hatti jest zwana „krajem tysiąca bogów”; ten przydomek zyskała przez swoje podboje, bowiem Hetyci łączyli ze sobą podobne bóstwa oraz kultury. Po pewnym czasie bogów można było liczyć w tysiącach.

4. Kultura Hassuna odkryta i potwierdzona kultura archeologiczna, która rozwinęła się obszarach nad górnym Tygrysem. Nazwa niniejszej jednostki kulturowej związana jest z eponimicznym stanowiskiem Tell Hassuna w pobliżu Mosulu. Rozwój kultury wyznaczają daty od początku VI tysiąclecia p.n.e. do pierwszej połowy V tysiąclecia p.n.e.

5. Okres ok. 5000–2500 p.n.e.istnieje kultura Hongshan chińska kultura neolityczna. Obejmowała swoim zasięgiem tereny północno-wschodnich Chin, dzisiejsze Liaoning i Mongolię Wewnętrzną.

6. Istnieje doskonale potwierdzona wykopaliskami i materiałami archeologicznymi cywilizacja doliny Indusu, zwana także Kulturą Indusu, Cywilizacją Indusu-Saraswati, Kulturą harappańską, Kulturą Mohendżo-Daro. Jest to pierwsza historyczna cywilizacja na obszarze subkontynentu indyjskiego, rozwijająca się w okresie 3300-1300 p.n.e.

Powyższe 6 przykładów to jedynie mikro wycinek (oficjalnej) historii sprzed kilku tysięcy lat. Oczywiście oficjalnej bo są dowody na istnienie cywilizacji jeszcze starszych a przekazy (mn. w Wedach) mówią o jeszcze dalszym okresie wysoko rozwiniętych kultur i cywilizacji (zresztą nie tylko Wedy bo przekazy mn. o Atlantydzie ale i opowiadania Majów też o tym wspominają).

To wszystko wskazuje jak usilnie zakłamuje się fakty na potrzeby własnej interpretacji.

Zresztą Noe nie był żadnym Żydem. To opowiadanie o potopie akurat zostało dołączone w kanon wierzeń żydowskich ze znacznie starszych przekazów innych plemion.

I tak powstają nam "interpretacje" w oparciu o jeszcze starsze "interpretacje" czyli bajki podparte jeszcze starszymi bajkami.

Niekoniecznie, ktoś może być w zrozumieniu, świadomości, że nie ma śmierci.

wtedy patrz punkt 1... (bez urazy proszę - uśmiechnij się)

Panowie troszkę odwagi - może parę słów o islamie ? ;P

Panowie troszkę odwagi - może parę słów o islamie ? ;P

Ale jak mozna podejmowac tematykę islamu jak 90% społeczeństwa nie odróżnia Sunnity od Szyity.

90% Europejczyków nie ma pojęcia czym jest Koran, a czym Sunna.

więc o jakich dogmatach mamy dyskutować w kontekście islamu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.