Skocz do zawartości
IGNORED

Ktory wzmacniacz najlepszy do 4 tys-5 tys.

mpawel5

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze, ze @SLS nie napisal, kiedy powstala pierwsza "setka" Atolla, znowu mamy do czynienia ze starociem przy tak naszpikowanym nowoczesnoscia denonie 720ae (plakalem ze szczescia jak sprzedawalem).

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Mpawel5 to kolumn jakie planujesz (AA) dobrym partnerem będzie Atoll IN100SE. Podobnie jak Elberoth uważam ten wzmacniacz za jeden z lepszych do okolo 4k za nowy. Pamietaj żeby negocjować w salonach. Możesz też odsłuchać Xindaka pa-m.

@mpawel5

jeżeli nie będziesz chciał się bawić w malinę, bo najtańszą opcją jest Google Chromecast, coś ok 120zl, I masz strumieniowanie I nawet ma wbudowany DAC. Hi end to nie będzie, ale nie od razu Kraków zbudowano :)

nooo...te wszystkie stare kolumny ze starymi głośnikami....koszmar....;) ;)

ale nowoczesny głośnik daje gwarancję hi-endu!! ;p

Co nie zmienia faktu, że STX Electrino i Pylon Opal 23 warto porównać z Phoebe, ale parametr głośnika sam w sobie nie ma znaczenia (to już do SLS)

Możesz sobie oczywiście kpić ale to tylko mówi tylko tyle że nie wiesz o czym piszesz. Głośniki z wysokim Qts są słabe do obudów BR i żadne zaklęcia tu nie pomogą. Co prawda 4 om wersja tego Visatona jest trochę lepsza od wersji 8 om którą wsadził Pylon do Topazów 20 (mających w rezultacie spore podbicie na basie w okolicy 70Hz) tego wcześniej nie zauważyłem ale tak czy owak ciągle są lepsze głośniki do konstrukcji z portem BR. (Jeżeli chodzi o parametry a nie samą cenę).

Dobrze, ze @SLS nie napisal, kiedy powstala pierwsza "setka" Atolla, znowu mamy do czynienia ze starociem przy tak naszpikowanym nowoczesnoscia denonie 720ae (plakalem ze szczescia jak sprzedawalem).

Nie żebym się fascynował tanimi Denonami chciałem tylko nadmienić że być może lepiej kupić sobie tańszy kompletny system niż jeden drogi klocek który nie będzie miał z czym współpracować i do tego kolumny które najprawdopodobniej będą go ograniczać...

Jest na rynku parę wzmacniaczy z wejściem USB np:

- Yamaha A-S801

- Marantz PM7005

- Hegel H80

Do komputera jak znalazł ale zwłaszcza w przypadku Yamahy (A-S 1100) i Marantza (PM8005) wyższe modele są ewidentnie lepsze ale powinny dostać też dobre źródło moim zdaniem najlepiej cd z kompletu (z USB dac).

Gość numik

(Konto usunięte)

(Jeżeli chodzi o parametry a nie samą cenę).

cieszę się, że Ty wiesz;p

chodzi o całą aplikację, ustawienia zwrotnicy, a nie indywidualne parametry poszczególnych głośników chyba. Znam świetne kolumny choć wg Ciebie nie mają prawa zagrać i słabe...z niezłymi parametrami.

Topazy są dość przeciętną konstrukcją - fakt, ale taż ważne z czym grały, nie? (wzmak, kable).

Niewiele droższe Opale 23 tworzą już lepszą całość w ich cenie, choć na papierze pewnie też nie powalają (nie analizowałem tego). Ogólnie ciężko znaleźć równe "pełnopasmowe";p kolumny podłogowe poniżej 6.000, praktycznie wszystkie mają pewne kompromisy, niezależnie od parametrów, to wszystko subiektywne. A i wiele konstrukcji powyżej 6.000 potrafi zadziwić negatywnie (Focale wg mnie - nie wiem kto wycenia te modele, ktoś kreatywny;p, Dali Opticon).

Ale już Wigg Arty, Xaviany, Studio 16h, Kefy, Tannoye (specyficzny dół), AA Rhea brzmią dość rzetelnie - nie sądzę by ktoś nie kupił dobrze brzmiących dla niego kolumn przez "parametry", to chyba nie jest kwestia teoretyczna

A co do wzmaków z usb, to chyba Soul Note jest liderem, SA 300 o ile pamiętam - naprawdę nieźle to brzmi

• Moderatorzy

Kolumny chyb audio academy pheobe III

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Za 5999 masz Musical Fidelity M3si - kulturą brzmienia i barwą zostawia w tyle o lata świetlne wszystkie przez Ciebie wymienione

https://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m3si-m3-si-wzmacniacz-zintegrowany-stereo-85w-audiofilski?campaign-id=10

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nie robiłem bezpośredniego porównania, ale to dobre pytanie, bo te wzmacniacze grają dość podobnie

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Proponował bym przesłuchać w tym przedziale cenowym Haiku Audio Sol 1 w klasie A jak dla mnie to mój faworyt w tym przedziale cenowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie robiłem bezpośredniego porównania, ale to dobre pytanie, bo te wzmacniacze grają dość podobnie

A no wlasnie. Roznica w cenie jest i ewentualny cd rowniez cenowo sie roznia.

A jak na tle wyżej proponowanych wypada Abrahamsen?

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Jako posiadacz Abrahamsena V2up mogę śmiało polecić. Za stosunkowo niewielkie pieniądze, dostajesz bardzo solidny pod każdym względem sprzęt. U mnie gra z kolumnami Chario Academy Millenium np. i spisuje się znakomicie. Wielokrotnie określany jest jako BestBuy, potwierdzam.

_ . . _

Jeżeli chodzi o konstrukcję to specjalnie nie polecam M3Si, producent zintegrował wszystko na jednym PCB łącznie z przetwornicą od trybu Standby.

Jak to się przekłada na dźwięk, wydajność, niezawodność etc.?

Pytanie może głupie, ale jestem zielony. ;)

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Jak to się przekłada na dźwięk, wydajność, niezawodność etc.?

Pytanie może głupie, ale jestem zielony. ;)

W sumie na dźwięk się nie przekłada natomiast możliwości napraw są gorsze niż w przypadku gdzie wzmacniacz ma kilka płyt PCB i można łatwo wymienić jeden cały moduł bez płacenia za pozostałe elementy. Dodam jeszcze że przetwornice (zasilacze impulsowe) to o tyle niefajne elementy że potrafią z czasem zacząć piszczeć. Może nie jest to częsty przypadek ale miałem takie ze dwa (zasilacz do PC i wtyczkowy do DAC'a) oba zaczęły piszczeć po pewnym czasie.

Ok, dzięki.

chodzi o całą aplikację, ustawienia zwrotnicy, a nie indywidualne parametry poszczególnych głośników chyba.

Dokładnie chodzi o całą aplikację w tym także głośniki np. nisko-średnio tonowe. Jedne najlepiej pracują w obudowie zamkniętej inne w otwartej a są jaszcze takie pośrodku. Zwykle konstruktor chciałby uzyskać możliwie najniższą częstotliwość przetwarzania, dużą moc i dobrą odpowiedź impulsową przy możliwie małej obudowie. Powinno być jeszcze możliwie tanio stąd zakłada się pewne kompromisy w każdym jednym przypadku.

Akurat te Visatony są tanie i na tyle dobrze grają na średnicy że pakuje się je w obudowę BR pomimo że przetwarzanie basu będzie gorsze niż gdyby to był głośniki wybitnie do obudowy z otworem i nawet najlepsza zwrotnica nie pomoże niemniej kiepska może dodatkowo pogorszyć np. odpowiedź impulsową.

Topazy są dość przeciętną konstrukcją - fakt, ale taż ważne z czym grały, nie? (wzmak, kable).

Niestety wzmacniacz czy kable tutaj to jest kwestia wtórna, 4-6dB podbicia na charakterystyce częstotliwościowej nie zniweluje żaden wzmacniacz (chyba że z korektorem barwy dźwięku) ani kable, tak samo żaden wzmacniacz nie poprawi odpowiedzi impulsowej zestawu którą popsuła taka a nie inna aplikacja głośnika. Co się tyczy średnicy i wysokich tonów to kolumny te grają przyzwoicie.

Ale już Wigg Arty, Xaviany, Studio 16h, Kefy, Tannoye (specyficzny dół), AA Rhea brzmią dość rzetelnie - nie sądzę by ktoś nie kupił dobrze brzmiących dla niego kolumn przez "parametry", to chyba nie jest kwestia teoretyczna

No jak ktoś nic z tych parametrów nie rozumie to kupi wszytko i na tym właśnie gro producentów jedzie. Kiedyś dobrym zwyczajem było podawanie charakterystyki przetwarzania kolumny. Dobrze wykonana kolumna powinna się bronić także w pomiarach i warto to brać pod uwagę jak wydaje się na sprzęt sporo pieniędzy. Człowiek na ucho poza małą grupą ludzi z wybitnym słuchem muzycznym nie jest w stanie ocenić na ile kolumna gra poprawnie.

SLS zlituj sie chlopie... heh. Na 100% ten m3si jest zwyczajnie lepszym piecykiem od in100se, ale nie znaczy to ze komus bardziej nie podejdzie tanszy piecyk. No i jednak ta lepszosc kosztuje dwa razy wiecej od Atoll-a. Branza (ajacz) tez dal propozycje, ktora powinna byc sprawdzona. Atoll in 100se to bardzo barwna srednica i mocno napowietrzona gora, do tego szybkosc, mocny, zylasty, nisko idacy bas. Wady - gra ofensywnie do przodu, glebia sceny nie istnieje, rozdzielczosc przecietna, bas z poteznie zaokraglonym konturem, jednak troche urywa wybrzmienia zwlaszcza na gorze pasma, plastyka srednicy lezy po calosci. To taka uczciwa charakterystyka tego piecyka od jego posiadacza, zeby nie wygladalo to tak strasznie - w realnej cenie zakupu tj. 3500zl. faktycznie jest debesciak ale zaden z niego wybitny piecyk. Ps. Wymaga bardzo konkretnego i dlugiego wygrzewania. W cenie ok. 4kzl. za nowke, nie wyrwie sie super wzmaka, jeszcze raz namawiam na uzywki, zapytaj numika za ile kupil uzywke swojego Audia, jak dobrze pamietam dal tyle co nowy in 100se ( a chyba domyslasz sie, ze wzmak w cenie 12 kzl. za nowy jednak oferuje lepsze brzmienie od nowych wzmakow za 4kzl.). Nie bac sie uzywanych piecy.

Z nowych Polecam Atolla - znakomity.

Jeśli chodzi o Krella o omijaj szerokim łukiem model s300i - zupełnie nieudany. Poszukałbym ich starą integrę Krell KAV 300 i. Do dziś wielu ludzi na niej gra.

Posłuchaj wzmacniaczy polskiej firmy Haiku Audio - znakomite.

No i Electrocompaniet.

Pozdrawiam Stempur

SLS zlituj sie chlopie... heh.

Nie wiem ja nie kupiłbym ani IN100 ani M3Si i w zasadzie jest mi obojętne który jest lepszy a który gorszy pod względem reprodukcji dźwięku.

Gość numik

(Konto usunięte)

No jak ktoś nic z tych parametrów nie rozumie to kupi wszytko i na tym właśnie gro producentów jedzie. Kiedyś dobrym zwyczajem było podawanie charakterystyki przetwarzania kolumny. Dobrze wykonana kolumna powinna się bronić także w pomiarach i warto to brać pod uwagę jak wydaje się na sprzęt sporo pieniędzy. Człowiek na ucho poza małą grupą ludzi z wybitnym słuchem muzycznym nie jest w stanie ocenić na ile kolumna gra poprawnie.

są testy, są informacje - jak ktoś chce sprawdzi.

Masz sporo racji w teorii, tylko jak ktoś idzie do sklepu i zakochuje się nie wiem...w Atollu+AA i to mu gra najlepiej z całej oferty to mało go będzie obchodzić dlaczego i jakie to ma parametry. Nie weźmie też zestawu, który gra wg niego gorzej, bo ma lepsze parametry;p. Teorie teoriami, życie życiem, nie?;p;p;p. Jak Ci klika z jakąś panną analizujesz jej parametry??;p;p (żarcik), weźmiesz taką, z ktorą jest dużo gorzej, ale ma lepsze te parametry?;p

co do M3si - Atoll. Są inne, MF ma trochę luźniejszy czy wolniejszy bas o ile pamiętam i jakby więcej góry (chyba - dawno je porównywałem). Atoll trzyma lepiej rytm, ma bardziej barwną średnicę i jakby trochę obniżoną czy uproszczoną górę dla przyjemności odsłuchu. Ciężko powiedzieć, który by się wybrało, do kolumn x ten, do y tamten pewnie;p. Ja do Xavianów minimalnie MF chyba, ale Leema / Audia Flight (używkę tanio kupiłem, w cenie in100se) / Baltlab / Dayens / Haiku / wyższe Hegle dają dźwięk lepszy, tzn. prawdziwszy, bardziej pełnopasmowy, bez dołków i górek i pewnego "ustawiania dźwięku" (w Heglu kluczowe jest źródło, sam jest przejrzysty, starsze Balltaby też) - tzn. bardziej zbliżony do tego co wg mnie słyszę w codziennym życiu.

Ale oba są ok - MF zaczyna się od MF5si podobno - ja słyszałem M6si, rewelacja, ale kasa misiu, kasa. Porównujmy wzmaki w podobnych cenach

<p>Numik a moglbys wskazac podobienstwa i roznice brzmienia miedzy Dayens, Haiku, Hegel? Z opisow w testach Haiku wydaje sie byc kopia Hegla a Dayens chyba lekko skreca w strone Atoll-a?

Do 5 tys zł za nowy zdecydowanie Integra Xindak PA-M. Nie słuchałem lepszego. To wybitny wzmacniacz, którego jedynym problemem jest mało mocy, w związku z czym nie do każdych kolumn się nadaje (realnie nie jest tak źle). Śmiało można go stawiać obok wzmacniaczy do 15 tys. zł i będzie się bronił również z bardzo drogimi kolumnami. Im lepsza kolumna tym więcej wybitności swej pokazuje, ale przy tym i zdolność analizy dźwięku słuchacza musi być także odpowiednio wysoka. Wybitny bo śmiesznie tani w stosunku do poziomu jakości dźwięku, który oferuje.

Chociaż może powiem inaczej, PA-M jest wyceniony bardzo dobrze i adekwatnie. To konkurencja typu Leema, Musical Fidelity, Krell, itp wycenia swoje produkty 3x za drogo w stosunku do oferowanego poziomu jakości dźwięku - szczególnie Macintosh :)

To konkurencja typu Leema, Musical Fidelity, Krell, itp wycenia swoje produkty 3x za drogo w stosunku do oferowanego poziomu jakości dźwięku - szczególnie Macintosh :)

zgadzam sie.

A czemu te kolumny maja mnie ograniczac? Pewnie, ze lepiej dac 6 klockow za kolumny, ale mysle ze jak na moje nieaudiofilskie ucho wystarcza.

To są kolumny które z jednej strony wymagają mocnego droższego wzmacniacza (do słabych się nie nadają) a z drugiej same szybko stają się najsłabszym ogniwem zestawu ale powiem tak na początek można kupić jak się spodobają w odsłuchu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.