Skocz do zawartości
IGNORED

TCL TV - nowa jakość i niska cena TV na matrycach VA od SAMSUNG TV

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie ze TCL , kombinuje jak wbic sie na rynek i utrzymac w tej dzungli , zreszta nie on jeden . Ale to nie dokonca chodzi o to , jestem powien ze locoloco ma pelna swiadomosc i wiedze na temat TCL i na jakiej technologi bazuje ( chodzi mi konkretnie o jego Qvantum Dot czyli QD ) mimo wszystko reklamuje tylko TCL jako Qled , niewazne co kobinuje TCL , na forum powinno sie byc poprostu ok w stosunku do innych , taka reklama moze swiadomie wprowadzac w blad .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21568-0-96884800-1507907327_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Samsung, Hisense i TCL zamierzają poprzez "QLED Alliance" zdominować rynek telewizorów i uzyskać zdecydowaną przewagę nad technologią OLED.

m-qledalliance.jpg

3 największe marki telewizyjne, 1 koreańska i 2 chińskie oraz partnerzy utworzyli "QLED Alliance". Oznacza to, że firma Samsung pozwoli innym producentom telewizorów używać znaku towarowego QLED do konkurowania z telewizorami OLED.

QLED Alliance

Dziś "TV QLED" jest terminem marketingowym telewizora LCD, ale w przyszłości ma stanowić zupełnie nową technologię wyświetlania zbudowaną na kropkach kwantowych stricte.

Odnosząc się do telewizorów LCD jako "QLED" jest prawdopodobnie przedwcześnie wywoływać nowe nadzieje, ale silny pęd, z którego obecnie korzysta technologia OLED, zmusił Samsunga do wykonania wyprzedzającego ruchu.

Ukryta Zawartość

Samsung jest właścicielem znaku towarowego QLED TV, ale firma Samsung uznaje znaczenie QLED za termin oznaczający "kategorię produktów kwantowych". I Samsung jako właściciel znaku pozwala na używanie określenia konkurencji.

Koreański producent zdecydował się zamienić słowa w czyny i wraz z Hisense i TCL w Chinach, utworzyli Alliance QLED. W grupie znajdują się też firmy towarzyszące miedzy innymi - China Electronics Electronics Chamber of Commerce (CECC).

Nanosys, jedna z firm zaangażowanych w badania nad kwantowymi kropkami, prezentowała na konferencji historię tej technologii. Wskazywała przyszłą mapę drogową zawierającą prawdziwe telewizory QLED, czyli telewizory inne niż telewizory LCD, które używają kwantowych kropek jako aktywnego elementu. Na zdjęciu poniżej jest schemat "elektrochemiczny QLED".

qledalliance-1.jpg

Brak harmonogramu prawdziwych telewizorów QLED

Nanosys nie określił jednak czasu, kiedy pojawią się na rynku prawdziwe wyświetlacze QLED. Kropki kwantowe mogą poprawiać bieżące technologie wyświetlania, takie jak LCD i OLED, realizowane jako film lub jako filtr. Ten ostatni właśnie jest dziś używany w LCD.

QLED już był zanim Samsung nabył firmę QD Vision, która posiadała znak towarowy QLED.

I ten system, którego badanie nie zostały zakończone, uważa się za zupełnie nową technologię wyświetlania.

qledalliance-2.jpg

- "Jest to najbardziej odpowiedni materiał do produkcji wyświetlaczy", powiedział Liu Junguang, wiceprezes ds. Marketingu wizualnego w firmie Samsung. "Rok 2017 będzie rokiem, kiedy globalni producenci telewizorów skupieni wokół Qled Alliance wspólnie wypromują rynek dla telewizorów QLED".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tonący brzytwy się chwyta.

Na razie Chińczycy potrafią znakomicie walczyć ... ceną. Czego raczej można było sie spodziewać. Jest parę chińskich, dobrych tanich telewizorów ... LCD. Bo przypomnijmy ten QLED to nic innego niż stara technologia LCD.

Niestety najwyższa jakość premium została juz zarezerwowana dla technologii OLED, czy to się komuś podoba czy nie.

Tak jak kolor wyparł obraz czarno-biały, tak i LCD za kilka lat umrze. Czy to się Samsungowi podoba czy nie. Ale żeby wyrwać resztki z tego tortu musi się chwytać przymierza ze swoimi tańczymi konkurentami. Którzy niedługo go zjedzą. Ot takie ... przystawki ;).

Cytuję: "Rok 2017 będzie rokiem, kiedy globalni producenci telewizorów skupieni wokół Qled Alliance wspólnie wypromują rynek dla telewizorów QLED". Ja między wierszami czytam ... QLED będzie na rynku ... tanizną. Bo tylko ceną LCD może walczyć z OLEDem. A to będzie kolejny gwóźdź do trumny Samsunga. Zostało im 2 i pół miesiąca. Życzę powodzenia.

Muszę przewietrzyć mój system…

To czyli mamy tak jakość jak w odcinku u Kiepskich karmengulo czyli za przeproszeniem " gówno z cebólą" jak było w tym odcinku mam nadzieje że za prawdę nie zostane upomniany znosu przez moda czy admina

sorry za błędy ale pisze tabletu słownik błędnie podpowiedzi mi daje

No i stało się - Samsung dostał zadyszki i oczekuje na mikro-diody LED, aby odzyskać utracone grunty na rynku telewizyjnym.

Ukryta Zawartość

Udział Samsunga w segmencie telewizji premium jest dużo niższa niż w segmencie budżetowym i w tym roku udział spadł do wartości zaledwie 13,2%. Firma stara się przyspieszyć rozwój technologii wyświetlania mikro-LED po tym, jak konsumenci zmniejszają swoje zainteresowanie telewizorami LCD QLED - zgodnie z informacjami z koreańskich mediów.

Kupujący odsuwają się od wyświetlaczy LCD.

Dwa lata temu Samsung zarządził bo miał + 55% udziału w strefie premium segmentu telewizyjnego. W 2016 r. udział drastycznie spadł do 20,3% by w końcu osiągnąć najniższy poziom w wysokości 13,2% w pierwszym kwartale 2017 r.

Jest to zgodne z danymi rynkowymi z IHS Markit.

W ostatnim okresie Samsung starał się pokazać swoje telewizory QLED LCD jako bezpośredni konkurent telewizorów OLED - niestety okazało się to błędna strategia.

Ukryta Zawartość

Konsumenci najwyraźniej jak widać skonfundowani odrzucili te działania.

Realizacja lekcji rebrandingu wynika z szeregu innych niedoborów firmy Samsung, w tym telewizorów 3D i telewizorów zakrzywionych - z których Samsung też się wycofał rakiem.

- "Dominacja Samsunga została porażona agresywnymi promocjami ekologicznymi, telewizorów firmy LG i Sony" - mówi redaktor naczelny firmy Yonhap News.

Sony i LG dominują w segmencie premium na rynku telewizyjnym i mają odpowiednio udziały 39% i 35,8% w pierwszym kwartale 2017 r., Głównie dzięki technologii OLED.

IHS przewiduje, że technologia OLED i ma największy potencjał uwzględniając spadające ceny Oled TV.

W łącznym bilansie Samsung utrzymał jeszcze pozycję lidera na rynku telewizyjnym.

m-samsungces2018.jpg

QLED Alliance

Mikro-diody LED

Samsung próbuje zwrócić uwagę na technologię wyświetlania mikro-LED, aby odzyskać znaczenie w segmencie telewizorów premium, w którym to segmencie generowane są pieniądze na przyszły rozwój.

Micro-LED to nowy rodzaj samokontrolującej technologii wyświetlania. Podczas gdy OLED wykorzystuje materiał organiczny, mikro-LED wykorzystuje materiał nieorganiczny. Firma Samsung oczekuje, że najpierw zastosuje technologię mikro-LED w ekranach kinowych, a później w telewizorach.

- "Samsung stara się dywersyfikować portfolio produktów, aby oderwać się od tak zwanej

" wszechstronnej strategii dla firmy QLED " i obecnie realizuje pewne plany z partnerami

dla przemysłu - informuje koreański dziennik JoongAng Ilbo.

Dane rynkowe za drugi kwartał 2017 roku, w których firma Samsung wprowadziła na rynek pierwsze telewizory LCD "QLED", nie zostały jeszcze wydane. Jednak nie ma oznak ożywienia. Koreańska firma obniżyła produkcję telewizorów o 10-15%, a kolejne cięcia mogą się zdarzyć w tym roku, ostrzega przemysłowców, którzy rozmawiali z koreańskimi mediami.

Firmy Apple, LG, Sony i inne firmy też badają mikro-diody LED, ale technologia nie powinna docierać do rynku telewizyjnego "przez co najmniej kilka lat". Samsung zaprezentuje swoje plany na najbliższy rok na targach CES 2018 w st

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie da się zrobić up date? - Miało być w klasie cenowej.

A i pojawiły się pierwsze opisy na temat Qleda TCLa X2:

Dzisiaj i do mnie dotarł 65X2. Najbardziej bałem sie o transport i wynikłe z tego ewentualne problemy i powiem szczerze, byłem mocno zaskoczony oczywiście pozytywnie. Gość miał na pace tylko TV, solidnie poprzypinane. Po przytarganiu go do mieszkania, rozpakował, wywiercił dziury w ścianie, powiesił i podłaczył TV, nawet chciał się nim trochę pobawić smile.gif

Moje pierwsze wrażenia? W tej chwili oglądam kuchenne rewolucje, obraz bajka, dźwięk mistrzostwo świata. Jednym słowem WOW !!!

"Obraz bajka i dźwięk mistrzostwo" - to wszystko na KUCHENNYCH REWOLUCJACH! Naprawdę bardzo rzetelna opinia!
Nie widziałem - a wiem, wow !
Wklej opinie jak włączy jakiś film UHD. Skoro już Magda Gessler na TVN robi takie wrażenie :D Krzysztof proszę Cię, skończ pisać głupoty.

Czy ktoś może tutaj konkretnie napisać, ile lokalnych stref wygaszania ma 75C70 oraz jaka jest jasność w HDR, dajmy na to przy 10% białego koloru na ekranie? Rozumiem, że 75" posiada matryce 100Hz, wiec znowu pytanie - jak ona się ma do najlepszych "setek" na rynku?

75XE94 jest fantastycznym ekranem dla mnie, no ale koszt wciąż poraża. W UK można to kupić dużo taniej.

75XE90 ma za mało stref, jak na swoją cenę. 75DX780 również odpada, ze względu na podświetlenie głównie.

Jeśli chodzi o hdr w lcd, to nieważne czy mamy 16,100, czy 500 stref to ułomność tej technologii widać jak na dłoni.

Jest 128 stref w 75C70.

Posiada matrycę 100 Hz.

Kosztuje 9499 zł z kompletną obsługą (dostawa, montaż , uchwyt) i z kalibracją indywidualną.

Gra lepiej niż Panasonic 75EX780 który jest prawie dwa razy droższy.

A nowe opinie o Qledach TCLa:

Dzisiaj i do mnie dotarł 65X2. Najbardziej bałem sie o transport i wynikłe z tego ewentualne problemy i powiem szczerze, byłem mocno zaskoczony oczywiście pozytywnie. Gość miał na pace tylko TV, solidnie poprzypinane. Po przytarganiu go do mieszkania, rozpakował, wywiercił dziury w ścianie, powiesił i podłaczył TV, nawet chciał się nim trochę pobawić smile.gif

Moje pierwsze wrażenia? W tej chwili oglądam kuchenne rewolucje, obraz bajka, dźwięk mistrzostwo świata. Jednym słowem WOW !!!

===================================

Odebrałem wczoraj 65'. Transport od kikiego - rewelacja. Nawet byłem zaskoczony, że dostałem uchwyt do montażu na ścianie, choć tego nie przewiduje. Papiery po kalibracji również były w pudełku.

Obejrzałem wczoraj na Netflixie Minduhntera - HDR (bardzo dobry HDR). Włączyłem Narcosa (z 15min) w UHD i jest bardzo dobrze. Obejrzałem również Wonder Woman (kopia zapasowa 4K icon_wink.gif ) i było już tylko dobrze. Może taka kopia.

Smużenia i innych artefaktów nie zobaczyłem. Co do bieli... hmmm dla mnie była biała.

Największe wrażenie zrobily 'reklamówki' na youtubie w 4K. Tu jest WOW!

Andek spisuje się dobrze, nie było zgrzytów.

Tylko mam problem z połączeniem telefonu Samsung S8+ poprzez funkcję SmartView. W poprzednim TV od LG bez problemu się łączył. Tutaj dopiero połączyło przez aplikacje - Tcast.

Heh i mam problem ze znalezieniem przeglądarki stron. Myślałem, że mogę z poziomu sklepu Google po prostu wyszukaj i zainstalować.

Głośniki robią robotę! Pierwszy raz słyszę, żeby tylko od samego TV taki piękny dzwiek wychodził.

PS da się wyłączyć jakoś tę biała lampke czuwania przy wyłączonym TV? Ta na dole. Oświetla mi pokójsmile.gif

Niezdecydowanym polecam jednak zobaczenia na żywo tego kolosa i podjęcie decyzji. Ja jestem zadowolony.

Zapewne jestem jednym z pierwszych który uruchomił TV u siebie. Jeśli ktoś ma jakieś pytania postaram się odpowiedzieć i opisać własne subiektywne wrażenia. Prywatnie jestem użytkownikiem plazm, obecnie Panasonic 55st60, TCL jest ojca. Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Jakość wykonania bardzo dobra, dźwięk bardzo dobry. Obraz: bardzo ładne i naturalne kolory, ciemne sceny wyglądają bardzo dobrze. Multimedia na wysokim poziomie. Jeśli kogoś interesuje piłka nożna to jest dobrze (C+ sport), a w 4k nawet świetnie (demo Barcy na YT).

Testy testami, ale jestem zdania że TV trzeba zobaczyć i albo się podoba albo nie (zawsze można odesłać). W porównaniu jakość/cena TCL X2 wypada świetnie.

Kosztuje 9499 zł z kompletną obsługą (dostawa, montaż , uchwyt) i z kalibracją indywidualną.

Z czym indywidualnym ??? Chyba z kolaboracją indywidualną z locoloco :).

A nowe opinie o Qledach TCLa:

Odebrałem wczoraj 65'. Transport od kikiego - rewelacja. Nawet byłem zaskoczony, że dostałem uchwyt do montażu na ścianie, choć tego nie przewiduje. Papiery po kalibracji również były w pudełku.

Obejrzałem wczoraj na Netflixie Minduhntera - HDR (bardzo dobry HDR). Włączyłem Narcosa (z 15min) w UHD i jest bardzo dobrze. Obejrzałem również Wonder Woman (kopia zapasowa 4K icon_wink.gif ) i było już tylko dobrze. Może taka kopia.

Smużenia i innych artefaktów nie zobaczyłem. Co do bieli... hmmm dla mnie była biała.

Największe wrażenie zrobily 'reklamówki' na youtubie w 4K. Tu jest WOW!

Andek spisuje się dobrze, nie było zgrzytów.

Tylko mam problem z połączeniem telefonu Samsung S8+ poprzez funkcję SmartView. W poprzednim TV od LG bez problemu się łączył. Tutaj dopiero połączyło przez aplikacje - Tcast.

Heh i mam problem ze znalezieniem przeglądarki stron. Myślałem, że mogę z poziomu sklepu Google po prostu wyszukaj i zainstalować.

Głośniki robią robotę! Pierwszy raz słyszę, żeby tylko od samego TV taki piękny dzwiek wychodził.

PS da się wyłączyć jakoś tę biała lampke czuwania przy wyłączonym TV? Ta na dole. Oświetla mi pokójsmile.gif

Niezdecydowanym polecam jednak zobaczenia na żywo tego kolosa i podjęcie decyzji. Ja jestem zadowolony.

Zapewne jestem jednym z pierwszych który uruchomił TV u siebie. Jeśli ktoś ma jakieś pytania postaram się odpowiedzieć i opisać własne subiektywne wrażenia. Prywatnie jestem użytkownikiem plazm, obecnie Panasonic 55st60, TCL jest ojca. Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Jakość wykonania bardzo dobra, dźwięk bardzo dobry. Obraz: bardzo ładne i naturalne kolory, ciemne sceny wyglądają bardzo dobrze. Multimedia na wysokim poziomie. Jeśli kogoś interesuje piłka nożna to jest dobrze (C+ sport), a w 4k nawet świetnie (demo Barcy na YT).

Testy testami, ale jestem zdania że TV trzeba zobaczyć i albo się podoba albo nie (zawsze można odesłać). W porównaniu jakość/cena TCL X2 wypada świetnie.

Darmowa reklama na audiostereo.pl sklepu locoloco w Olsztynie dźwignią handlu !!!

Rynek trudny w tym roku panie Krzysztofie? Juz nie wystarczy własna propaganda na czarnym forum? Trzeba się łokciami rozpychać?

Ale co boli - że ludzie zadowoleni , co ....boli ????

Zadowoleni i nie da się opluwać TCLa i boli....

Marka rozpycha się łokciami i nie ma że boli.

Będzie bolało !

Ale co boli - że ludzie zadowoleni , co ....boli ????

Zadowoleni i nie da się opluwać TCLa i boli....

Marka rozpycha się łokciami i nie ma że boli.

Będzie bolało !

Podaj namiar na sklep,oraz cene.Jak możesz jakis link.

Mnie nie boli. Mnie co innego ... Twoja propaganda i rozpowszechniane przez Ciebie kłamstwa.

A czy innych będzie bolało to zobaczymy na wynikach GfK za rok. Bo na razie zeby zobaczyc udział TCL w rynku polskim to baaardzo mocne szkło powiększające jest potrzebne. O Europie nawet nie wspominam.

A tu co pokazuje ceneo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

he, he, he.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Każdy określa zawsze wg siebie...

Zgadza sie, dlatego JA na Twoim miejscu bym jechał na sponsorowanym- uczciwość mi tak podpowiada.

Autor wątku założył tytuł TCL nowa wartość - u to są jedynie potwierdzenia owej jakości.

Są kolejne . Próby podrywania opinii marce ... niestety nie pomagają,

Ma się coraz lepiej.

Kolejny dowód - do tytułu wątku:

Po 4 godzinach gapienia się w ekran.

Plusy :

1. Podświetlenie jest .... meeega równe, jestem w szoku, Sony XE8505 może uczyć się od TCLa jak podświetlać matryce ! Czerń NIE jest jak smoła na pustym ekranie, jednak robi wrażenie i jest to mocne 8/10. Pomimo krawędziowego podświetlenia nie widzę "wykwitów światła" wokół ramki jak ja to nazywam. Oglądam w całkowitym zaciemnieniu i jest naprawdę dobrze, pasy są czarne. Strefy wygaszania przypominają mi trochę te z XE9005 (direct led), fragmenty ekranu rozjaśniają się/ściemniają kiedy wyświetlany jest obraz, jednak fajnie to wygląda i nie psuje odbioru.

2. Android - fruwa. Serio miałem kilka sztuk Sony i tutaj to odlatuje. Mega szybko i płynnie działa. W Sonym było 1,5 GB RAM do użytku, tutaj jest prawie 1.9 GB.

3. Pilot głosowy działa na tak samo wysokim poziomie jak w Sony - z jednym wyjątkiem. Obydwa piloty są lepiej wykonane niż w Sony - nic nie klika !

4. Wykonanie, klasa premium. Nic nie odstaje, matryca siedzi w obudowie i nie odchodzi przecierając szmatką, w Sony bywało, że uginała się tak dziwnie wycierając kurz.

5. Głośniki - widziałem śmiechy na forum, jednak serio te głośniki robią robotę. Nie potrzebuję soundbara, w każdym telewizorze taka moc powinna być. Teledyski na YouTube na połowę skali odpalałem i było mega głośno i czysto, z fajnym basikiem.

6. Filmy w 4K HDR- mam ściągnięty jeden film - Assassin's Creed . Powiem szczerze, dla mnie to jest mega jakość na XE9005 i na X2 i wygląda to też mega.

Mieszane uczucia:

1. Matryca 60 Hz z upłynniaczem. Widzę, że nie jest to 100 Hz.... ale, widzę, bo miałem wcześniej same 100 Hz telewizory. Jednak regulacja płynności suwakami pozwala znaleźć sensowne rozwiązanie i naprawdę przyjemnie to wygląda. Mi odpowiada upłynnienie ustawione od 3 do 5 - max jest 10, bez przesadyzmu, ale widać poprawę jak przy samych 60 Hz i wygląda to dobrze. Żeby było śmiesznie, mecz odpaliłem i XE9005 wcale nie był jakiś lepszy jeżeli chodzi o sport, nie wiem dlaczego nie widzę jakiegoś spadku jakości, ale nie widzę.

Negatyw ! :

1. Działanie Moduł Cl - po każdorazowym włączeniu telewizora, wyświetla się jakaś posrana ramka z napisem - Conax Conditional Access i za nią szare tło i napis kanał kodowany. Po chwili wyskakuje obraz zamiast szarego tła i muszę nacisnąć exit, żeby zamknąć ramkę i zacząć oglądanie tv. To trzeba poprawić.

2. Karton (opakowanie) bez klipsów na dole - dla wygody rozpakowywania, powinny być klipsy, które po odpięciu pozwalają zdjąć górę kartonu i tv zostaje w styropianie. Niby można to zrobić, ale chyba trzeba pruć karton od dołu - niewygodne.

Myślę, że to może być naprawdę niezły telewizor. Kolejne spostrzeżenia za kilka dni. Chińczyki serio nadganiają smile.gif. Pytać, jak będę potrafił to odpowiem icon_wink.gif...

Aha i dajcie spokój z tą bielą, bo jak napisałem wcześniej, to jest tylko kwestia ustawienia temperatury kolorów z ciepłych na : normalny, zimny, własny, co powoduje, że białe jest białe i skończcie ten temat, bo już się wyjaśniło smile.gif. Telewizor ma tyle opcji ustawienia obrazu, że sam tego do końca nie rozgryzę. Muszę czekać, na jakiś test z kalibracją, bo jest mnogość ustawień....

Ostatnia kwestia, żeby "usprawiedliwić" cenę telewizora z 60 Hz matrycą, za te głośniki odliczcie od telewizora z 800 zł i wyjdzie wam inna kwota. Bo to jest tak, jakbyście kupili dwie rzeczy, telewizor i soundbar z prawdziwego zdarzenia, tylko w promocji icon_wink.gif. Sony, które miałem trzeba było koniecznie doposażyć w głośniki, co windowało ich cenę o kolejnego tysiaka w górę....

Nie da się zrobić up date? - Miało być w klasie cenowej.

A i pojawiły się pierwsze opisy na temat Qleda TCLa X2:

Pytałem gdzie kupiłeś ten telewizor,możesz podać jakiś link.

Pytałem gdzie kupiłeś ten telewizor,możesz podać jakiś link.

locoloco nie kupuje telewizorów. On je sprzedaje. A tu je reklamuje. Z tego żyje. Branża.

locoloco nie kupuje telewizorów. On je sprzedaje. A tu je reklamuje. Z tego żyje. Branża.

Tak, reklamuje na sępa, w otwartym watku, zamiast uczciwie założyć sponsorowany. W dodatku robi fałszywą "kalibrację" bez pomiarów kalibrowanego egzemplarza tv. Czysty cyrk.

Autor wątku zwrócił uwagę że pojawił się na rynku z nowymi modelami - potężny gracz .

I wszystkie wpisy użytkowników pokazują że marka jest nie tylko godna uwagi, że mocno napiera na czołówkę producentów- to już wielu z nich wyprzedziła i dobrała się już do podium.

A Ci co zaufali i kupili - cieszą się z zakupów.

Marka rewelacyjnie spozycjonowała ceny - więc jest trzy w jednym.

Kalibracja bardzo pomaga w ustawieniach jakości i telewizory są skalibrowane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.