Skocz do zawartości
IGNORED

Używane kolumny podłogowe - 2000zł

dudekelectric

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeprowadziłem się do domu i stare kolumny nie wystarczają. Salon ma 18m2 (4m x 4,5m) i 3,10m wysokości, więc kubatura ok 55m3.

Do tego otwarte przejście do kuchni (Przejście 1,5m szer i 2,2m wys). Kuchnia ma 16m2 taką samą wysokość, więc kolejne 45m3.

Oczekiwania mam dość proste - ciepłe brzmienie, dobry niski bas. Kolumny nie mogą być jakieś boleśnie precyzyjne, gdyż często przedkładam przekaz muzyczny nad jakość nagrania i słucham z kiepskich źródeł (czyt. internety :)). Muzyka - pogranicze Jazzu i Elektroniki przede wszystkim. Często również fortepian i czasem muzyka gitarowa. Na pewno lubię okazyjnie zagrać głośno i dynamicznie (dynamicznie - mam na myśli motorykę utworów, nie siłę dźwięku)

Przez pierwszy miesiąc lub dwa kolumny miałyby chodzić z moim starym Rotelem ra 930ax

Docelowo chce kupić których z tych amplitunerów AV:

Marantz SR5008, Yamaha RX-V775, Yamaha RX-V1067 i rozwinąć ten zestaw docelowo na 5.1 jeszcze przed sezonem filmowym (czyt. zima;) Muzyki słuchałbym na stereo.

Myślałem o jakichś BW lub KEF Q700 lub Cantonach albo Focal 726 ale to tak naprawdę ślepe strzały. Widziałem też Pylon sapphire 25 ale przekraczają budżet.

Za Focalami przemawia to, że mógłbym dołożyć do nich inne elementy serii i mogłoby grać też jako kino domowe w przyszłości.

kolumny oczywiście używane

Z własnego doświadczenia polecę Ci kolumny Melodika bl40. Do 2tys a nawet mniej znajdziesz używane a w przyszłości bez problemu i nie drogo rozbudujesz sobie system.

Pozdrawiam.

Oczekiwania mam dość proste - ciepłe brzmienie, dobry niski bas. Kolumny nie mogą być jakieś boleśnie precyzyjne, gdyż często przedkładam przekaz muzyczny nad jakość nagrania i słucham z kiepskich źródeł (czyt. internety :)).

W oparciu o powyższe również tak jak Kejup polecam Melodikę BL40 (kiedyś Roth Oli 40)

Grają dokładnie tak jak oczekujesz i w tej kwocie chyba nie ma nic lepszego (pomijając jakieś starsze, wysłużone konstrukcje).

W oparciu o powyższe również tak jak Kejup polecam Melodikę BL40 (kiedyś Roth Oli 40)

Grają dokładnie tak jak oczekujesz i w tej kwocie chyba nie ma nic lepszego (pomijając jakieś starsze, wysłużone konstrukcje).

Również je polecam. Miałem niższy model i byłem zadowolony tylko jak dla mnie z basem trochę kulały. BL40 zapewne będą w sam raz.

Jeśli ciepłe, to może coś z Dynaudio, KEF, Chario, Usher.

Poszukaj też amerykańskich Polk Audio - duże dynamiczne granie, lekko ocieplone, muzykalne, tu test nowych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam też polskie kolumny, jest tego sporo na rynku.

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Pamiętajmy że ma to być podłączone do amplitunera kina domowego.

Nie sztuka wybrać kolumny w tej cenie ale które będą w stanie zagrać z amplitunerem.

Tu obstawial bym podobnie jak kolega melodika bl40 lub heco music style 900.

Ze starszych konstrukcji dali 850, elaci 68, magnaty quantum serię 7.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź ;-) Wiesz, z tego co znam te kolumny to odniosłem takiego wrażenia (brat je ma) ale musiałbyś sam ich posłuchać.

Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź ;-) Wiesz, z tego co znam te kolumny to nie odniosłem takiego wrażenia (brat je ma) ale musiałbyś sam ich posłuchać.

Pozdrawiam.

Nigdzie nie widzę Audio Physic w tej cenie.

Monitor Audio Silver RX6? Można kupić za 2000zł. Świetne recenzje. Brytyjskie kolumny (co u mnie automatycznie daje +1 do fajności;) Co sądzicie?

Jeszcze pytanie - Infinity Kappa 70? Straszne mało info jest o nich w necie. Zna ktoś?

Oraz pytanie techniczne - mogę podłączyć zostawić mojego Rotela w parze w ampli kina domowego? Zadziała to?

Melodiki BL40 to nie "vki", wcale nie sieją górą, są spokojne, lekko ocieplone, bas mają dość obfity ale nie przewalony.

Porównywałem bezpośrednio z wieloma kolumnami z podobnych przedziałów cenowych i przy melodikach był raczej relaks, bez siania górą np.

Nigdzie nie widzę Audio Physic w tej cenie.

Monitor Audio Silver RX6? Można kupić za 2000zł. Świetne recenzje. Brytyjskie kolumny (co u mnie automatycznie daje +1 do fajności;) Co sądzicie?

Jeszcze pytanie - Infinity Kappa 70? Straszne mało info jest o nich w necie. Zna ktoś?

Oraz pytanie techniczne - mogę podłączyć zostawić mojego Rotela w parze w ampli kina domowego? Zadziała to?

Kef Reference one co do Audio Physic

info na priv

Kef reference one to podstawki a a ja mam 3 metrowej wysokości pomieszczenie otwarte na inne pomieszczenie w sumie ponad 30m2 do nagłośnienia.

Nie próbujcie mi na siłę sprzedawać swoich gratów.

Xavian ma świetne opinie, tylko czy da rade nagłośnić taką przestrzeń?

Kef reference one to podstawki a a ja mam 3 metrowej wysokości pomieszczenie otwarte na inne pomieszczenie w sumie ponad 30m2 do nagłośnienia.

Kef reference z początku 2000 r to podłogówki bardzo dobrze wykończone, o nie tuzinkowych walorach brzmieniowych

Kef Reference 1 nowego modelu to koszt około 15000 zł a nie 2000 zł ?

A ja mam na myśli model 1 lub 1.2

Te głośniki które Ci proponuje mają się Mission 702e Jak mercedes 250D do AMG

Pomyśl również o Tannoy R3 to swietne głośniki

Z własnego doświadczenia polecę Ci kolumny Melodika bl40. Do 2tys a nawet mniej znajdziesz używane a w przyszłości bez problemu i nie drogo rozbudujesz sobie system.

Pozdrawiam.

Bez przesady...za 2000 to kupuje Bowersy, Monitory Audio, KEFy, Focale...w zależności od modelów - do tego, łatwiej je sprzeda, gdy się znudzą!

Ukryta Zawartość

Super...w tej samej cenie człowiek sprzedaje Monitor Audio BX6...a Wy z tym...

Ukryta Zawartość

Rób jak chcesz ale najpierw posłuchaj.

Mi w bezpośrednim porównaniu znacznie bardziej Melodiki przypadły niż... MA RX6 właśnie. Te drugie były zbyt detaliczne, mało muzykalne.

Z jednej strony piszesz, że szukasz ciepłego brzmienia, nie precyzyjnego do bólu a z drugiej kierujesz się w stronę kolumn o zupełnie innej manierze (Focale i Bowersy w tych cenach przedziałach cenowych to będzie ostre, suche granie).

Jak chcesz ciepło, z łagodną górą a jednocześnie coś markowego i rozpoznawalnego to zwiększ budżet i poszukaj np. podłogówek Dynaudio ze starszych serii, zagrają jak oczekujesz, jednak do tego potrzebują lepszej elektroniki, z wymienionymi przez Ciebie amplitunerami prawdopodobnie będzie jazgot gdyż nie poradzą sobie z prawidłowym napędzeniem tych kolumn.

Dlatego z mojej i nie tylko mojej strony padły propozycje Melodiki, która:

1) mieści się w założonym budżecie

2) gra w taki sposób, w jaki opisujesz swoje preferencje

3) zagra ze słabowitymi, mało wydajnymi amplitunerami

To co piszę opieram na odsłuchach i porównaniach, nie na gazetkowych wykresach.

Ja również jestem tego zdania co kolega wyżej. Poleciłem melodikę bo mają one ocieplony charakter z fajnym basem. Sam posiadam Monitor Audio tylko że model gs20 i lubię ten typ przekazu i MA bx6 mi tu nie pasuje jako kolunna o ocieplonym brzmieniu. Słuchałem jej u kolegi z takimi wzmakami jak nad c356bee, c326bee, calyx cti i mój c356bee(po modzie).

P.S.

W późniejszym czasie rozbudowa systemu do 5.1 czy 7.1 będzie również tańsza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.