Skocz do zawartości
IGNORED

ICE-POWER 2x125W - CHINA made

croxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie. To bardzo skutecznie kolumny o łatwej impedancji.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

A o jakość i klasę dźwięku.

Ja standardowo użyłbym słowa brzmienie.

Jeśli chodzi o tzw. Waty to teraz używam klasy A, jest super, niestety emeryta nie stać na stałe 200 Wat poboru energii, zwłaszcza że sprzęt włączony jest 1/2 doby.

Niewiem, i się nie dowiem dopóki nie kupię, bo oceny forumowiczów są ........ różne, najwyżej sprzedam za 1/2 ceny co niejednokrotnie się zdarzało.

A ma Kolego może wiedzę nt. bi - ampingu w konfiguracji "pionowej" ?

A tak w ogóle, to te kolumny nie są chyba dostosowane do pełnego bi-ampingu?

Nie chodzi mi o bzdurny "pseudo bi-amping" z podziałem na zwrotnicy kolumny, który pomimo komplikacji i marnowania funduszy, nic jakościowo nie daje.

Nie chodzi mi o bzdurny "pseudo bi-amping" z podziałem na zwrotnicy kolumny

Czytałem na którymś z forum że - bzdurny "pseudo bi-amping" w tzw. ślepym teście daje się wyczuć różnicę na +, ale dotyczy to sprzętu budżetowego , i o takim tu rozmawiamy.

Ideą bi-ampingu jest aktywny podzial, wzmocnienie i podanie sygnału bezpośrednio do głośnika BEZ ZWROTNICY PASYWNEJ. Wszelkie inne uklady, typu ten sam sygnał na oba wzmacniacze i podział na pasma w zwrotnicy kolumny to bzdura.

Ja do Bi-Ampingu mam mieszane odczucia.

Znam konstrukcję na który jest poprawa i takie na których totalnie nie ma żadnej różnicy.

Jak nie chcesz kupować kabli to wypożycz i po prostu sobie sprawdzisz.

Zrobisz własny ślepy test

Ale croxx nie ma kolumn do bi-ampingu ani aktywnej zwrotnicy, więc te kombinacje są niezgodne z samą ideą bi-ampingu, którą jest ominięcie zwrotnicy i pozbycie się mieszania fazy przez cewki i kondensatory zwrotnicy kolumny, a także sterowanie głośnika bezpośrednio przez wzmacniacz, bez strat na zwrotnicy.

Wiem o jaki punkt widzenia Ci chodzi.

Wiele osób jednak musi przekonać się o tym sama. Jak np. ja przy swoich kolumnach.

Dlatego pożyczając kable nic nie traci a zyska dużo spokoju ducha.

Czyli że zdecydowana większość konstruktorów kolumn wstawia podwójne terminale do podziału sygnału tak dla picu ?

Tak. Podobnie jak zdecydowana większość użytkowników nigdy nie zdejmuje zworek.

Ale niestety, teoria PRAWDZIWA. Ile kosztuje podwójny terminal? W porównaniu do ceny calosci- nic, a ile można pisać, że biwiring, biamping, itd, itp... A tymczasem kolumn do PRAWDZIWEGO biampingu NIE MA. Żeby takie były, zwrotnice musiałyby mieć bypass, żeby można było je ominąć, podlaczajac głośniki bezpośrednio do wzmacniaczy, które w takim układzie muszą dostać uprzednio pocięte pasmo. Takie numery tylko w pro audio lub w sprzęcie dla świadomych użytkowników, niestety- z gruuubym portfelem.

A bi wiring? Marketingowa sciema, nie dająca wymiernych korzyści, bo radzą fachowcy z Dynaudio, lepiej raz, a porządnie. Chcesz, to pożycz kabelki, podłącz w bi, przekonasz się, że mam rację. Samym dogieciem kolumn o 5° czy zmianą wysokości siedzenia o 5-10cm więcej zmienisz w dźwięku, jak bzdurnym bo ampingiem z podziałem na kolumnie, nie mówiąc o bi

wiringu. Zdecydowanie lepiej (i beznakladowo :-) jest przestawić jakiś mebel w pokoju, czy fotel lub kanape. U siebie przekrzywilem układ kolumn o kilkanaście stopni wzgl symetrii pokoju i pozbyłem się problemu z dokuczliwymi pierwszymi odbiciami. Sam pomyśl, zamiast łykać papkę reklamową, a jak już się przekonasz, że największą zaletą biwiringu jest pozbycie się w kolumnach g...nianych zworek, zostaw sobie pojedynczy, porządny przewód, odkręć terminale i polutuj odp. wejscia od wewnątrz- będzie duuużo lepiej :-)

Bzdurny biamping może dać poprawę tylko w jednym przypadku- gdy masz skopane kolumny z nierownymi zakresami i regulujac głośność wzmacniaczy jakimś cudem uda Ci się je wyrównać:-)

Dobrze prawisz.

Ale czy nie ma?

Kolumny do bi ampingu mogą być. Wystarczy że za terminalem pracuje rozbudowana zwrotnica. Jedna dla góry odcinając dół druga dla dołu odcinając górę.

W takim przypadku tylko zewnętrzne "mostkowanie" blaszka czy kablami łączy obie sekcje.

I takie rozwiązanie nie jest możliwe?

Jest, ale to opisany przeze mnie powyżej bzdurny (lub pseudo) bi amping.

Co z tego, że podłączysz 2 wzmacniacze, jak nie uzyskasz zalet PRAWDZIWEGO bi ampingu, jakim są ominięcie zwrotnicy kolumny i jej zakłóceń fazy oraz obniżenia strat na niej, także współczynnika tłumienia i spl.

Jak Polaczysz przez oryginalną zwrotnicę, jedyną zaletą jest możliwość korekty poziomu pasma i parę % większą moc (ale dosłownie kilka do Max kilkanaście % dla typowych kolumn).

Bo amping tylko aktywny, z ominiętą zwrotnicą kolumny- inaczej to tylko namiastka dla lepszego samopoczucia, nie dźwięku.

Nie obrażam się.

Staram się tylko wyjaśnić, że bi amping nie jest tak łatwym i w każdym przypadku możliwym rozwiązaniem (dla kolumny z podwójnym wejściem), jak się powszechnie uważa, bo taki bi amping jest pozbawiony zalet PRAWDZIWEGO bi ampingu. Także kolumn przystosowanych do PRAWDZIWEGO bi ampingu jest jak na lekarstwo- ile znasz modeli z obejściem zwrotnicy?

No tu masz rację. Zostańmy zatem przy jednym kablu, ale dajmy innym sprawdzać.

Jeśli ktoś uważa że podłączenie dwóch przewodów od odkurzacza, podstawki anty wibracyjne, granity czy bezpieczniki wpływają u niego na poprawę, to przecież spoko. Po prostu.

• 2 tygodnie później...

A tymczasem kolumn do PRAWDZIWEGO biampingu NIE MA.

Skoro NIEMA to poco ten elaborat ?

być może pseudo biamping guzik daje, może daje tylesamo co - listwa za 6tys, wtyczka sieciowa, kabel USB, śrubki HiEnd.

Niewiem nie słuchałem tego pseudo... kolega porlick pewno tez nie, czyli takie opowieści erotomana gawędziarza

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.