Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-8270- jakie kolumny

Piotr_67426

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam kupić Onkyo TX-8270 - to już zdecydowane, słyszałem go na kolumnach Tannoy Mercury 7.4 i na Taga Harmony TAV-606F SE powiem szczerze że jak dla mnie TAGA brzmiały lepiej (moje płyty).

Czy warto odsłuchać jeszcze na jakiś innych kolumnach? (myślałem jeszcze o Klipsch lub Pylon) w przedziale od 1500 do 2500 za 2 sztuki.

Pomieszczenie ok. 30 m2.

Nie chcę używanych.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/134453-onkyo-tx-8270-jakie-kolumny/

Dzień dobry.

Z tego co napisałeś, lubisz dźwięk swobodny, dynamiczny, raczej jasny, szczegółowy. Na pewno warto posłuchać jeszcze innych kolumn, proponuję na pierwszym miejscu Pylon Audio Sapphire 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html), warto także STX Electrino 250 (https://www.q21.pl/stx-electrino-250.html).

Natomiast zdecydowanie najlepszą brzmieniowo opcja będzie zestaw z kolumnami Monitor Audio Silver 6 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-8270-monitor-audio-silver-6.html), to zdecydowanie wyższa klasa.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli lubisz brzmienie z dużą ilością detalu na górze pasma to sprawdź Mission LX3, ewentualnie większe LX4

Mało kolumn tak dobrze buduje przestrzeń, basik przyjemny choć z LX3 nie jest bardzo potężny jak z większych LX4.

http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/mission-lx-3.html

http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/mission-lx-4.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

A dlaczego nie Onkyo TX-NR676? W środku praktycznie to samo, tylko więcej, lepiej i taniej.

można zdjęcia poglądowe bebechów które by to obrazowały ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Niestety nie można, to jest moja ekstrapolacja poprzednich generacji sprzętu, dla których w Internecie są dostępne schematy serwisowe, konkretnie TX-8050 i TX-NR626.

Ponieważ zapytałeś, to sprawdziłem jeszcze raz i muszę skorygować. TX-8050 ma przedwzmacniacz i wzmacniacz taki jak TX-NR525. 626 ma ten sam przedwzmacniacz ale bardziej skomplikowane końcówki mocy. Co może sugerować, że podobna zależność dotyczy aktualnych modeli.

Poszedłem do sklepu po zestaw stereo, więc zaproponowano mi amplituner stereo-logiczne jakby.

W zasadzie zdecydowany byłem na Yamaye N602, ale Pan w sklepie zasugerował mi Onkyo TX-8270, niewiele droższy, a ma już HDMI.

Dlatego że to jest najłatwiej sprzedać i jest na tym kasa ;) Wiesz trudno laika namówić na wzmacniacz który ma tylko 6 par RCA i nic wiecej ;)

A tuwszystkie funkcje świata !!! Nieważne że gra plastikiem i dodaje od siebie stukania ;) (Poczytaj tematy obok)

Miałem okazję posłuchać i nie gra plastikiem i nie dodaje od siebie stukania- przynajmniej ja tego nie usłyszałem.

Wszystkie funkcje świata, myślę że się przydadzą mamy w końcu XIX wiek i to już kilkanaście lat:)

Pozdrawiam.

Poszedłem do sklepu po zestaw stereo, więc zaproponowano mi amplituner stereo-logiczne jakby.

Logicznie i schematycznie :)

IMHO wybrałeś jeden z fajniejszych amplitunerów stereo. Problem polega na tym, że rynek stereo jest dzisiaj dość egzotyczny i sprzęt jest nieuzasadnienie drogi. Na rynku kina domowego analogiczny sprzęt bywa tańszy niż stereo, mimo że zawiera znacznie więcej elektroniki. Co ciekawsze, nowości technologiczne pojawiają się w sprzęcie KD a nie w stereo.

Miałem okazję posłuchać i nie gra plastikiem i nie dodaje od siebie stukania- przynajmniej ja tego nie usłyszałem.

Wszystkie funkcje świata, myślę że się przydadzą mamy w końcu XIX wiek i to już kilkanaście lat:)

Pozdrawiam.

I ja również podzielam Twoje zdanie. Osobiście również zmieniłem 10letni amlituner Harmana właśnie na ampli stereo Onkyo, ale model oczko niższy, czyli TX 8150. I jest naprawdę dźwiękowo dużo dużo lepiej. Dzwięk jest bardziej poukładany, przestrzenny, może dla niektórych zbyt analityczny (choć ja akurat to lubię). Ten model jest niewiele gorszy od 8270, ale jest za to blisko 1000zł tańszy. Mój pokój 26m2 TX8150 nagłaśnia bez problemu. Ostatnio dokonałem wymiany kolumn na Dali 450 (wcześniej miałem Paradigm 7v5 - za bardzo grały górnymi pasmami,a za mało niskimi) i jest naprawdę przyzwoicie. Choć ciężko mi znaleźć odpowiednie ustawienie dla tych kolubryn :) Poza tym również kierowałem się wygodą i zależało mi na połączeniu wifi i bluetooth. Uważam to za bardzo duże udogodnienie.

Kisnę :)

Wyżej piszecie że to jest konstrukcyjnie lekko wykastrowany amplituner kinowy Onkyo, (co zresztą nie jest zaskoczeniem bo dzwiękowo tak właśnie wypada) ale mimo że to taka oszukana konstrukcja jest to wspaniały sprzęt audio stereo ? Okazuje się jeszcze że model ten cechuje sie stukaniem słyszalnym w głośnikach co jak rozumiem jest szałowe ;)

Okazuje się jeszcze że model ten cechuje sie stukaniem słyszalnym w głośnikach co jak rozumiem jest szałowe ;)

O stukaniu w głośnikach nie słyszałem.Cykanie przekaźników już tak.A co do dźwięku,to w stereo wypada znacznie lepiej jak AV Onkyo TX 656.

O stukaniu w głośnikach nie słyszałem.Cykanie przekaźników już tak.A co do dźwięku,to w stereo wypada znacznie lepiej jak AV Onkyo TX 656.

Bo ma pominiętą cześć procesorów, więc droga sygnału jest krótsza ?

Ciekawe zatem co powoduje że jest tak wspaniałym wzmacniaczem skoro to w zasadzie okrojony biedoampllituner podstawowy za ~1600zł

Witam

Jeśli pozwolicie, to podepnę się do tematu bo mi panowie namieszaliście :)

Sam zastanawiałem się nad ampli yamaha rn 602 lub onkyo tx 8150 (zależy mi na funkcjach sieciowych z wifi + usb). Ten pierwszy miałem okazję posłuchać w salonie z trzema zestawami kolumn, drugiego niestety już nie. Yamaha grała całkiem dobrze (mam porównanie tylko z kd kenwood krv 6090 oraz ze starą diorą) ale spodziewałem się większego wow, może to kwestia kolumn. Po przeczytaniu kilku postów sam już nie wiem czy nie lepiej kupić osobny wzmak(w podobnej cenie) + tuner sieciowy, wyjdzie drożej. Pytanie tylko czy różnica w dźwięku będzie na tyle duża, że warto dopłacać? Niestety ogranicza mnie miejsce, więc ampli stereo byłby lepszą opcją, no i jeden pilot. Muszę chyba jeszcze porównać kilka klocków bo mam teraz mętlik w głowie a znawcą nie jestem, więc dużo bazuję na waszych opiniach. Model tx 8270 dla mnie odpada bo jest droższy prawie o 1k a na hdmi mi nie zależy. Jak to jednak możliwe, że jakiś amplituner kd w podobnej cenie może grać tak samo jak stereo? Ktoś to faktycznie porównywał? Bebechy z pioneera sx n30 też sa podobne do onkyo tx 8150 a ten drugi gra rzekomo lepiej (a obydwa to av stereo). Dużo tych pytań, ale lepiej zapytać niż żałować. Pozdrawiam

Pytanie tylko czy różnica w dźwięku będzie na tyle duża, że warto dopłacać?

Różnica jest,ale czy warta dopłaty ponad tysiaka,to już najlepiej jest się wybrać do salonu i samemu ocenić.We wrześniu wchodzi nowy model Yamahy RN-803.Czekam i porównam ze swoim TX8150.Jak nie bedzie "wow" to skupiam się na samym wzmacniaczu.

Nie wiem jaka jest twoja historia ;> Co potrzebujesz itd. ?

Potrzebuję sprzętu do słuchania muzyki do ok 2000zł nie licząc kolumn. Zmieniam kd kenwooda bo uważam nie da tego co stereo (dźwięk jego już dawno mnie nie cieszy). Kolumny przednie (podstawkowe) stare JVC na razie zostawiam + subwoofer aktywny Teac, w przyszłości pewnie zmienię na jakieś lepsze. Muzyka jaką słucham jest dość zróżnicowana: rock, metal, goth, celtic,counrty oraz ich wszelkiego rodzaju mixy. Lubię też łagodne brzenia ballad symfonii (fortepian, skrzypce gitara). Dla uspokojenia czasem posłucham i Yiruma :)

Czego oczekuję od sprzętu? Wyrazistej góry i środka (nie przesadzonego), czyste wokale, aby skrzypce i gitara brzmiały w miarę naturalnie, oraz soczysty bas (bez straszenia sąsiadów :)) Chciałbym aby sprzęt miał radio internetowe (żona często słucha) z wifi (w innym pomieszczeniu jest ruter) oraz czytnik usb. Ze względu na mało miejsca kolumny w przyszłości też raczej będą podstawkowe.

Wiem że w tej cenie cudów nie zdziałam, ale może jakoś da się pójść na kompromis ceny do jakości i kupić coś satysfakcjonującego. Jak już wspomniałem testowałem yamaha rn602 z kolumnami dali zensor 5, zensor 3, oraz monitor audio b2, chciałem to porównać z tx8150 niestety nie miałem możliwości. Najlepiej do gustu przypadły mi chyba z3. Z5 droższe a szczerze na tym sprzęcie nie zauważyłem różnicy, nawet z3 wydawały się dynamiczniejsze i bardziej wyraźne. Z kolei MA b2 w tym zestawieniu były jakby trochę krzykliwe i zagłuszały niskie tony, mam suba więc basy to nie problem ale myślę że na dłuższą metę nadmiar sopranu zaczną by irytować. Salon z aneksem gdzie będzie sprzęt ma ok 18m2 i jest otwarty korytarz. Nie jestem audiofilem, ale całkiem głuchy też nie :) chciałbym w tej cenie kupić najbardziej sensowny sprzęt a potem uzupełnić go o jakieś lepsze kolumny.

Zapomniałem dodać, że słuchałem tez marantz mcr 611 z kolumnami dali spector, i też to grało nie najgorzej. Niestety w innym salonie i kilka dni wcześniej więc nie miałem bezpośredniego porównania z rn602, wydaje mi się że grał troszkę czyściej, ale może to tylko takie chwilowe odczucie.

Nawiasem mówiąc: Doczekaliśmy się Onkyo TX-8250 oraz Onkyo TX-8220

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciekawie jakie ceny, może wypowie się któryś z salonów audio? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BL40MK2 i Onkyo to zestawienie bardzo, bardzo uniwersalne

https://sklep.rms.pl/melodika-bl40-mkii-mk2-nowa-wersja-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nawiasem mówiąc: Doczekaliśmy się Onkyo TX-8250 oraz Onkyo TX-8220

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawie jakie ceny, może wypowie się któryś z salonów audio? ;)

Jeszcze oficjalnie nie ma. Ale wkrótce

Teraz nie opłaca się kupować bronze to póki nie zejdzie cały stan wyprzedawanych silverów któreś po prostu lepsze.

Jak 3ki od dali ci się spodobały to sprawdź jeszcze 7ki. Mogę ci zrobić w cenie 5 tej a granie dużo lepsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak 3ki od dali ci się spodobały to sprawdź jeszcze 7ki. Mogę ci zrobić w cenie 5 tej a granie dużo lepsze.

Jeśli to do mnie, to kusząca propozycja :). Ogranicza mnie troszkę miejsce no i żona:) "bo to duże" Myślę, że gdyby białe zobaczyła to zmieniłaby zdanie(ale to jest jeszcze do negocjacji). Obawiam się tylko, że o ile miejsce znajdę, to już z odsunięciem kolumn ok 50 cm od tylnych ścian będzie problem (mało ustawne pomieszczenie). Najpierw jednak muszę wybrać wzmak a potem będę "móżdżył" nad kolumnami. Dzięki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.