Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kolumn - Heco itp - kilka pytań

Piciu36

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Zwracam się z następującym zapytaniem

Posiadam następujący sprzęt:

Wzmacniacz Atoll In80se + kolumny Tannoy V4+Yamaha CD-N500+DAC Nostromo Wolf. Z Tannoyami się już znam wiem co potrafią , to fajne kolumienki z ładną przejrzystą średnicą która dominuje w tych kolumnach, brakuje im natomiast troszkę wypełnienia dołu, nie że nie ma basu - kiedy trzeba pojawia się i jest dobrze kontrolowany jednak czegoś mi brakuje. Myślałem też nad wymianą kabla głośnikowego do moich kolumn ale czy to coś wniesie??? na chwilę obecną są to MELODIKA

Natrafiłem w fajnej cenie za niespełna 2tyś zł na kolumny HECO MUSIC STYLE 900 - powiedzcie mi drodzy forumowicze czy jest sens wymieniać na coś takiego, miałem okazję ich trochę posłuchać i grają całkiem fajnie. Jednak moje kolumny Tannoy są też mniej więcej w tej cenie i czy to nie będzie tylko taka wymiana dla wymiany czy da to jednak coś więcej.

Wiem żeby pójść troszkę w górę to trzeba położyć znacznie więcej na porządne kolumny np Tannoy XT 6F lub XT8F - te dwa model bardzo mi się podobają (narazie jednak poza moim zasięgiem cenowym)

Czy ktoś posiada w/w HECO i moze się wypowiedzieć w temacie - zależy na ładnej średnicy (nie krzykliwej) - wokale chciałbym aby brzmiały pięknie, całość instrumentów również przejrzyście bez wybijania się, do tego ładny dół. Muzyki jakiej słucham można powiedzieć to przekrój wszystkiego : pop,rock,jazz,instrumentale,new age, relax.

dziękuję za odpowiedzi

Dzień dobry.

Myślę że wymiana na kolumny Heco kompletnie nie ma sensu, to podobna klasa kolumn, chociaż obiektywnie nawet kolumny Tannoy postawił bym wyżej.

Z Twojego opisu wynika, że bardzo dobrym dla Ciebie rozwiązaniem byłyby kolumny Tannoy Revolution XT 8F (https://www.q21.pl/tannoy-revolution-xt-8f.html), ewentualnie proponuję także posłuchać polską konstrukcję Audio Academy Hyperion IV (https://www.q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html) oraz Kef Q750 (https://www.q21.pl/kef-q750.html). Są to konstrukcje, które dadzą Ci wyraźną poprawę jakości dźwięku i bardzo dobrze współpracują brzmieniowo z elektroniką Atoll.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, poza wymienionymi powyżej konstrukcjami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21 to do Was bo cenowo odlecieliście dla chłopaka ;) Ale po za tym reszta OK. Lepiej dać sobie siana i poskładać na wyraźna poprawę.

Wiem żeby pójść troszkę w górę to trzeba położyć znacznie więcej na porządne kolumny np Tannoy XT 6F lub XT8F - te dwa model bardzo mi się podobają (narazie jednak poza moim zasięgiem cenowym)

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Hej ja mam podstawkowe Heco Ascada 2 i maja duzo dolu i dociazona srednice. Dzwiek jest szczegolowy ale nie ostry takie przyjemne granie z dobra dynamika. Ogolnie dobre glosniki za rozsadne pieniadze

Ja bym jednak nie skreślał tych Heco... i na dodatek w takiej cenie. Mam co prawda niższy i starszy model bo Metas 501 xt, ale sygnatura brzmienia powinna być podobna. Dla mnie bardzo uniwersalne kolumny i warto dla nich pokombinować z różnymi wzmacniaczami. Atoll będzie dla nich bardzo dobrym kompanem. Jeśli zależy ci na ładnym wokalu to się nie zawiedziesz. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem było by dla Ciebie jakbyś mógł tych heco u siebie odsłuchać przed zakupem...choć i w ciemno (z uwagi na ich okazyjną cenę) nie bałbym się zakupu.

Orientuje się ktoś gdzie można w wielkopolsce odsłuchać kolumny Heco?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Heco Music Style to cieplejsze i bardziej liniowe kolumny niż tannoy. Średnica nie przoduje, dół z może słabszą kontrolą jednak napewno bardziej masywny. Jak dla mnie te kolumny graja klasę wyżej niż kosztują i wymiana na ten model jest dobrym pomysłem.

#DjTechnics możemy wypożyczyć Ci kolumny na odsłuchy w domu

Heco Music Style to cieplejsze i bardziej liniowe kolumny niż tannoy. Średnica nie przoduje, dół z może słabszą kontrolą jednak napewno bardziej masywny. Jak dla mnie te kolumny graja klasę wyżej niż kosztują i wymiana na ten model jest dobrym pomysłem.

#DjTechnics możemy wypożyczyć Ci kolumny na odsłuchy w domu

S4 a te Heco The New Statement też pożyczysz do słuchania pomimo wagi?

Nie miałem okazji mocno się przysłuchać tym HECO (tyle co posłuchałem grały OK), a czy coś używanego ewentualnie co nie będzie aż tak bardzo drogie a będzie lepsze od moich Tannoy V4 moglibyście polecić? Te HEco napewno będą miały więcej dołu, o to też głównie mi chodzi - Tannoy V4 grają bardzo ładnie jednak brak im trochę dołu - a co powiecie odnośnie kabli głośnikowych czy lepsze kabelki dodadzą coś więcej dołu czy to tylko wyrzucenie pieniędzy w błoto przy tych kolumnach?

Nie miałem okazji mocno się przysłuchać tym HECO (tyle co posłuchałem grały OK), a czy coś używanego ewentualnie co nie będzie aż tak bardzo drogie a będzie lepsze od moich Tannoy V4 moglibyście polecić? Te HEco napewno będą miały więcej dołu, o to też głównie mi chodzi - Tannoy V4 grają bardzo ładnie jednak brak im trochę dołu - a co powiecie odnośnie kabli głośnikowych czy lepsze kabelki dodadzą coś więcej dołu czy to tylko wyrzucenie pieniędzy w błoto przy tych kolumnach?
Można dać na dół basowy kabel Supra PLY 3.4, a na górę zwykły miedziak.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Aż takich cudów się nie spodziewaj, na pewno zmiana będzie na plus, nie wiem jak to wpłynie na Twoje kolumny, ponieważ, ten przewód ma charakter lekko zmiękczajacy bas, a Tannoy chyba już mają dość miękki bas. Mi nawet bardzo podszedł ten kabel bo mam go w subie w car audio i tam robi robotę.

Najlepiej wypożyczyć ze sklepu o zrobić test, bo Supra wg mnie do wysokich tonów zupełnie się nie sprawdza, nienaturalnie obcina górę.

Swoją drogą to gdzie znalazłeś Heco MS 900 poniżej 2k?

Moim zdaniem to warte zamiany kolumny z Tannoya. Poprawisz to czego Ci brakuje.

S4 a te Heco The New Statement też pożyczysz do słuchania pomimo wagi?

Wtedy wysyłka idzie paletą. Przecież te wszystkie kolumny jakoś do salonów się "dostają "

Piciu36, może zamiast szukać winy w kolumnach, pochylisz się nad wymianą dacka?

W okolicach 2kzł można kupić porządnego dacka, który stanie się wyróżniającym elementem Twojego systemu.

Piciu36, może zamiast szukać winy w kolumnach, pochylisz się nad wymianą dacka?

W okolicach 2kzł można kupić porządnego dacka, który stanie się wyróżniającym elementem Twojego systemu.

Ale czy DAC tak dużo wniesie do systemu? Charakterystyki kolumn już raczej się nie zmieni

CO byś polecił rangefinder? co według ciebie poprawiłoby dźwięk w systemie

Moim zdaniem w Twoim systemie najsłabszym elementem jest Dac. Tannoye to dobre kolumny, mają trochę wypchniętą średnicę, ale niezła kontrolę na basie i mają stosunkowo równą charakterystykę.

Z DAC'ków które dzisiaj są dostępne na allegro wybrałbym następujące:

- Wadia 121

- Chord Mojo

- Teac UD-501

Kolejność malejąca.

A gdyby koniecznie musiały być to kolumny to może BMN?

Swoją drogą to gdzie znalazłeś Heco MS 900 poniżej 2k?

Moim zdaniem to warte zamiany kolumny z Tannoya. Poprawisz to czego Ci brakuje.

Wtedy wysyłka idzie paletą. Przecież te wszystkie kolumny jakoś do salonów się "dostają "

też racja. będziemy w kontakcie jak zbiorę pełną sumę

Moim zdaniem zmiana DAC wniesie jednak dużo dobrego. Pojawi się więcej powietrza, poszerzy się scena, będzie lepsza lokalizacja źródeł pozornych, jeżeli kolumny i wzmaczniacz pozwolą to pojawi się kontur. Dźwięk zyska jakościowo, ale nie ilościowo. Dopiero w następnym kroku brałbym się za kolumny.

Dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi, a co powiecie odnośnie kolumn Wharfedale Diamond 240 czy ktoś miał okazję ich posłuchać ??? w MM były podłączone i całkiem fajnie grały, dużo fajnego miękkiego basu miały w podobnej cenie są jak HECO MUSIC STyLE 900

Moim zdaniem zmiana DAC wniesie jednak dużo dobrego. Pojawi się więcej powietrza, poszerzy się scena, będzie lepsza lokalizacja źródeł pozornych, jeżeli kolumny i wzmaczniacz pozwolą to pojawi się kontur. Dźwięk zyska jakościowo, ale nie ilościowo. Dopiero w następnym kroku brałbym się za kolumny.
Tak ale nie poprawi się dolne pasmo o które koledze chodzi.

Dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi, a co powiecie odnośnie kolumn Wharfedale Diamond 240 czy ktoś miał okazję ich posłuchać ??? w MM były podłączone i całkiem fajnie grały, dużo fajnego miękkiego basu miały w podobnej cenie są jak HECO MUSIC STyLE 900
Moim zdaniem heco to lepsze kolumny szczególnie w górze pasma. Wharfedale jest w tej kwestii nieposkromiony

Pozbyłem się moich kolumn Tannoy V4 - mam jeszcze następujące pytanie otóż natrafiłem w sieci na kolumny Tannoy 7.4 to też zestaw dwu drożny ale ma zdecydowanie większe przetworniki średnio-niskotonowe bo prawie 18cm.

Czy ktoś słuchał tych kolumn ? czy ich brzmienie bardzo różni się od wersji kolumn Tannoy V4? Moje V4 grały jakby więcej średnicą jestem ciekaw czy w modelu Mercury 7.4 zostało coś zmienione w tej kwestii? Jesli ktoś miał przyjemność słuchać i byłby skłonny podzielić się swoją opinią będę bardzo wdzięczny

• 2 tygodnie później...

Słuchaliśmy tak, w sumie to je mamy :)

Tak Tannoy poprawił tu brzmienie. I nowe Mercury nie są do końca odpowiednikiem starszych V4. Wprowadzono jeszcze serie Eclipse.

7.4 gra większym basem. Ale zmieniono jego charakterystykę. Jest nieco twardszy. Góra i środek jest podobna. Tannoy kładzie na to nacisk od podstawowych modeli.

Możemy Ci je wypożyczyć do domu, abyś w tych samych warunkach mógł sprawdzić z V4.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.