Skocz do zawartości
IGNORED

TomBase Tomasz S. - jakość usług PODSTAWKI STANDY

gucio.

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek 1685, bez przesady. Uważasz, że niska cena usprawiedliwia sprzedaż standów w kolorze szarym, mimo że zamawiane były czarne? Nawet na takich poziomach ceny nie można godzić się na tego typu badziewie tym bardziej, że wystarczy tylko poważniej podejść do tego co się robi i do klienta.

Nie mogę jakoś zrozumieć w czym problem. Producent jaki jest każdy wie od dawna, a nawet jak nie wie to wystarczy krótka analiza rynku pod względem cen na danego rodzaju produkty i już wszystko wiadomo,

Co się gucio dziwisz? Zapłaciłeś niewiele i dostałeś produkt taki, jaki producentowi opłaciło się za taką kasę sprzedać.

Jeśli od patrzenia na to co kupiłeś cierpi Twoje poczucie estetyki, to pozostaje złożenie zamówienia gdzie indziej, są sprawdzeni producenci, fakt niezbyt tani, ale niestety jakość kosztuje i trzeba o tym pamiętać.

Nie bronię tutaj p. Skowronka i jego podejścia do sprawy, ale na naszym rynku jest miejsce dla każdego, a nie wszystkie produkty są dla wszystkich.

Tomek Sprzedawca zadeklarował że spawy będą niewidoczne, oszlifowane, zaszpachlowanie i odpowiednio wykończone, nie chodzi tu o cenę naprawdę, dodatkowo dziś zwróciłem uwagę że blaty są krzywe.

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

W dniu 22.10.2017 o 15:14, Tomek 1685 napisał:

Nie mogę jakoś zrozumieć w czym problem. Producent jaki jest każdy wie od dawna, a nawet jak nie wie to wystarczy krótka analiza rynku pod względem cen na danego rodzaju produkty i już wszystko wiadomo,

Co się gucio dziwisz? Zapłaciłeś niewiele i dostałeś produkt taki, jaki producentowi opłaciło się za taką kasę sprzedać.

Jeśli od patrzenia na to co kupiłeś cierpi Twoje poczucie estetyki, to pozostaje złożenie zamówienia gdzie indziej, są sprawdzeni producenci, fakt niezbyt tani, ale niestety jakość kosztuje i trzeba o tym pamiętać.

Nie bronię tutaj p. S i jego podejścia do sprawy, ale na naszym rynku jest miejsce dla każdego, a nie wszystkie produkty są dla wszystkich.

Opis aukcji i zdjęcia są jasne

Cena nie gra tu żadnej roli. Jak coś kupuje z danej aukcji chce dostać produkt wykonany przynajmniej jak na zdjęciach. A jest tak że dostajemy w ogóle co innego, wiele gorzej zrobionego.

Przypomniała mi się jedna sytuacja z odtwarzaczem CD. Kupiłem na allegro. Miał być sprawny. Okazało się że ledwo czytał płyty, a nawet przestawal i się zerowal. Napisałem do sprzedającego, w odpowiedzi dostałem - "kupil Pan sprzęt używany, nic nie poradzę." OK,używany nie znaczy nie sprawny lub zlom. Jak ktoś coś deklaruje na aukcji to powinien się tego trzymać, a nie potem odwracać kota ogonem.

?👈

Szpachlowanie spawów w tego rodzaju konstrukcjach świadczy o braku umiejętności spawacza. Po pozyskaniu takiej informacji należało od razu zrezygnować z zamówienia. Dobrze zrobionego i oszlifowanego spawu rzeczywiście nie widać, ale jest to bardziej pracochłonne niż "obsmarkać" i zaszpachlować. Szpachlowanie jednak przeważnie mści się paskudnie bo inaczej się szlifuje niż metal wokół niego. Poddane wysokiej temperaturze przy wypalaniu lakieru proszkowego pęka, itp. No chyba że maluje się spray'em. Blaty są krzywe bo pewnie nogi są nierówno przycięte, poza tym temperatura zrobiła swoje.

Kiedyś zajmowałem się wytwarzaniem regałów i standów i z mojego doświadczenia tego rodzaju konstrukcje najlepiej wychodziły skręcane z profili wyrównywanych za pomocą frezarki i blatów ciętych laserem.

Pan S  pewnie robi to na przysłowiowym kolanie za pomocą szlifierki kątowej i spawarki transformatorowej i stąd taka precyzja. Jest za to tanio.

Jak juz chcemy byc tacy doslowni to jeszcze dodajmy ze material na wykonanie kosztuje nie wiecej jak 150 zl, a nawet nie wiem czy az tyle.

Mozna jeszcze tlumaczyc cala sytuacje tym, ze pewnie pracownik to wykonywal i niechcaco ominelo kontrole jakosci. Jesli takowa istnieje.

Klient nasz Pan .:))

Szpachlowanie spawów w tego rodzaju konstrukcjach świadczy o braku umiejętności spawacza. Po pozyskaniu takiej informacji należało od razu zrezygnować z zamówienia. Dobrze zrobionego i oszlifowanego spawu rzeczywiście nie widać, ale jest to bardziej pracochłonne niż "obsmarkać" i zaszpachlować. Szpachlowanie jednak przeważnie mści się paskudnie bo inaczej się szlifuje niż metal wokół niego. Poddane wysokiej temperaturze przy wypalaniu lakieru proszkowego pęka, itp. No chyba że maluje się spray'em. Blaty są krzywe bo pewnie nogi są nierówno przycięte, poza tym temperatura zrobiła swoje.

Kiedyś zajmowałem się wytwarzaniem regałów i standów i z mojego doświadczenia tego rodzaju konstrukcje najlepiej wychodziły skręcane z profili wyrównywanych za pomocą frezarki i blatów ciętych laserem.

Pan Skowronek pewnie robi to na przysłowiowym kolanie za pomocą szlifierki kątowej i spawarki transformatorowej i stąd taka precyzja. Jest za to tanio.

Widzisz ja nawet na szpachlowanie się zgodziłem a otrzymałem co otrzymałem :)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Jak juz chcemy byc tacy doslowni to jeszcze dodajmy ze material na wykonanie kosztuje nie wiecej jak 150 zl, a nawet nie wiem czy az tyle.

Mozna jeszcze tlumaczyc cala sytuacje tym, ze pewnie pracownik to wykonywal i niechcaco ominelo kontrole jakosci. Jesli takowa istnieje.

Klient nasz Pan .:))

Jeśli kupiło się kawałek blachy na złomowisku i kilka metrów profila to mogło to tyle kosztować,Do tego puszka spreyu kilka tarcz do szlifierki i jakas elektroda do spawarki i w 200zeta sie zmieścimy,Jesli natomiast kupimy profil w hurtowni to zapłacimy 39zł za metr (potrzebujemy 5 lecz trzeba kupić całą sztangę czyli 6).Zlecenie wypalenia na laserze czterech takich blach grubosci 8mm( 5mm się nie stosuje z wiadomych opisanych wyżej wzgledów) to około 80zł za sztuke jeśli mamy dojscie i ktoś wogóle sie podejmie wypalać taką mała ilość.Spawając metodą Tig kożystamy z argonu a ten tez tani nie jest.Po spawaniu trzeba to wyprowadzić tarczami papierowymi a nastepnie tarczami na szlifierke oscylacyjną ,zuzyjemy około 15-20.Jak juz wszystko spasowane zawieziemy na piaskowanie i malowanie proszkowe to nikt taniej niz za 300 zeta sie tego nie podejmie (chyba ze bez piaskowania wtedy zapłacimy około 200) ilosc godzin jakie trzeba poswiecic to około 10 plus ujezdzanie za materiałami ,lakiernikiem itp.Nie da się tego po prostu dobrze zrobić zgodnie ze sztuką w cenie 600-700 zł.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Jeśli kupiło się kawałek blachy na złomowisku i kilka metrów profila to mogło to tyle kosztować,Do tego puszka spreyu kilka tarcz do szlifierki i jakas elektroda do spawarki i w 200zeta sie zmieścimy,Jesli natomiast kupimy profil w hurtowni to zapłacimy 39zł za metr (potrzebujemy 5 lecz trzeba kupić całą sztangę czyli 6).Zlecenie wypalenia na laserze czterech takich blach grubosci 8mm( 5mm się nie stosuje z wiadomych opisanych wyżej wzgledów) to około 80zł za sztuke jeśli mamy dojscie i ktoś wogóle sie podejmie wypalać taką mała ilość.Spawając metodą Tig kożystamy z argonu a ten tez tani nie jest.Po spawaniu trzeba to wyprowadzić tarczami papierowymi a nastepnie tarczami na szlifierke oscylacyjną ,zuzyjemy około 15-20.Jak juz wszystko spasowane zawieziemy na piaskowanie i malowanie proszkowe to nikt taniej niz za 300 zeta sie tego nie podejmie (chyba ze bez piaskowania wtedy zapłacimy około 200) ilosc godzin jakie trzeba poswiecic to około 10 plus ujezdzanie za materiałami ,lakiernikiem itp.Nie da się tego po prostu dobrze zrobić zgodnie ze sztuką w cenie 600-700 zł.

No i wreszcie realne spojrzenie na sprawę!

I wiara w to, że za 740 zł kupimy piękne standy to naiwność. Wymaganie za takie pieniądze super jakości i później rozgoryczenie i bicie piany na forach to też trochę na wyrost.

A fachowiec jest nie w porządku bo zamiast grać czysto, uprawia jakąś fikcję, poprzez prezentowanie zdjęć lepiej wykonanych wyrobów, niż te które zamierza sprzedać.

Osobiście mi się takie rzeczy w głowie nie mieszczą. Może dla tego nie zrobiłem interesu na standach.

I wiara w to, że za 740 zł kupimy piękne standy to naiwność. Wymaganie za takie pieniądze super jakości i później rozgoryczenie i bicie piany na forach to też trochę na wyrost.

A fachowiec jest nie w porządku bo zamiast grać czysto, uprawia jakąś fikcję, poprzez prezentowanie zdjęć lepiej wykonanych wyrobów, niż te które zamierza sprzedać.

Osobiście mi się takie rzeczy w głowie nie mieszczą. Może dla tego nie zrobiłem interesu na standach.

Nadal to nie jest celem mojego postu, Uczepiliście się ceny a to nie o nią chodzi.

Czy naprawdę nikt tego nie rozumie, ja nie oczekiwałem super jakości, ale oczekiwałem jedynie wywiązania się z tego co deklarował usługodawca... kolor też jest czarny wg. Was ?

Widzę że jeszcze kilka stron wątku i to będzie moja wina iż dostałem taki produkt...

P.S nie bicie piany tylko kolejne ostrzeżenie dla innych i wymiana spostrzeżeń, co także obiecałem uczynić.

A kto z forumowiczów zna realne ceny wytworzenia takich standow?

?👈

Na zdjęciach widać, że na podstawkach stoją monitory.

Można zwracać używany produkt?

Może używałeś nie zgodnie z przeznaczeniem i uszkodziles

Na zdjęciach widać, że na podstawkach stoją monitory.

Można zwracać używany produkt?

Może używałeś nie zgodnie z przeznaczeniem i uszkodziles ������?

Nie używane, czarne monitory zostały dostawione w celu pokazania różnic w kolorze ;)

Dam znać jak się sprawa zakończy i jaki jest wynik.

Pozdrawiam serdecznie

Ja znam ,napisałem wyżej ceny .W sobote robiłem dla siebie identyczne.

A kto z forumowiczów zna realne ceny wytworzenia takich standow?

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Bo to robisz to znasz, ale. 99% nie zna więc skąd ma wnioski wyciągnąć i przewidzieć że jednak sprzedający kłamie i wysyła krzywy chłam.

?👈

Widzę że jeszcze kilka stron wątku i to będzie moja wina iż dostałem taki produkt...

P.S nie bicie piany tylko kolejne ostrzeżenie dla innych i wymiana spostrzeżeń, co także obiecałem uczynić.

Gucio w moim wątku było podobnie, nie przejmuj się ;)

A "miszczów giętkiej szpady" sobie odpuść :)))

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tak od siebie, z zupełnie innej produkcji, to dodam, że wyroby ze stali są absurdalnie drogie, zwłaszcza na to, jak wyglądają ;)

nagrywamy.com

Gucio, Szkoda, że wcześniej dokładnie nie prześledziłeś tego forum. Wystarczyło wpisać TomBase i wszystko byłoby jasne, po przeczytaniu postów na 99% niczego byś od dobrego wujka Tom'a nie kupił. Sam kiedyś interesowałem się jego produktami (podobnie jak i Rogoz), ale po dokładnej obserwacji wyszło jak na dłoni z czym naprawdę mamy do czynienia (czyli w reklamie słodkości, a finalnie brak jakości). Generalnie nie odpuszczaj mu, tacy cwaniacy liczą, że klient szybko odpuści, w końcu pewnie kasę zwróci, choć raczej nie przeprosi (to najwyraźniej typ w stylu pewnego producenta kolumn na literkę "H", do tego obaj niestety z Krakowa lub okolic :-/). Finalnie świetny stolik wykonał dla mnie (i nie tylko) jeden z naszych forumowych kolegów, który cieszy oczy jak i uszy - zdjęcia możesz zobaczyć w innych wątkach, od razu widać różnicę precyzję wykonania itp.

Zanim też coś zamówimy zastanówmy się zawsze ile oczekiwany przez na produkt o określonej wartości powinien być wart. Takie podliczenie też dużo daje do myślenia. Ja za same dwa spore drewniane blaty i kilka mniejszych zapłaciłem ok. 2000 PLN, co było i tak niezłą ceną. Zakup dobrego i kompletnego stolika audio w tej cenie lub taniej jest mało możliwe, chyba że wszystko zrobimy sami, włączają toczenie podkładek, kolców itd. :).

Od siebie napiszę, że po trafieniu na ten wątek i później kilka innych uznałem, że spróbuję anulować zamówienie. Na moje szczęście Pan Tomasz bez problemu zwrócił pieniądze.

Nie wiem jakiej jakości standy, bym dostał, ponieważ na allegro są również komentarze osób zadowolonych. Jednak uznałem, że nie mam ochoty ryzykować w tym temacie.

Dzięki gucio za poruszenie tematu.

Ale słuchajcie, mówienie że materiał drogi, żeby usprawiedliwić gniota jest bez sensu. Przecież tyle samo materiału zużyłby robiąc porządnie. To co widzimy to zwykłe niechlujstwo.

1. Widać że spoiny V, ale przecież to nie konstrukcja, nie musiał na pełen przetop. Więc mógł podfrezować mniej zrobić 1/2Y, położyć tyle samo spoiny tyle, że na wypukło (czyli tak jak powinno być) i zeszlifować nadmiar.

2. Podfrezowanie pod spoinę zrobione zupełnie z ręki, na rogach zjechała szlifierka i jest szersze niż po długości.

3. Spoina wklęsła - to jest zwykła wada spawalnicza. Dopuszczalna dla drugorzędnych konstrukcji, ale w tym wypadku miało być estetycznie. Można było nałożyć trochę więcej i wtedy zeszlifować. Albo jak pisałem powyżej, zrobić pół Y.

4. Spoina podłużna profilu - wypadałoby też zeszlifować, skoro obiecywał.

5. Można też było złożyć prosto, a jest krzywo.

6. No i kwestia koloru - to już zwykła porażka.

Podsumowując - tyle samo kosztowałby materiał gdyby robota nie była spieprzona. Czasu też właściwie tyle samo. Zabrakło tylko kompletnie staranności.

Uprzejmie informuję, iż standy zostały wysłane do Pana Tomasza S na reklamację ( dziś odebrał paczki osobiście od kuriera)

Czekam na stanowisko firmy w tej sprawie i ustosunkowanie się do reklamacji.

Na zachętę dodam, iż przed wysyłką zrobiłem dokładne pomiary, sprawdzenie poziomów itp itd i to wszystko mam udokumentowane na licznej fotorelacji. czekam kilka dni i pokażę Wam kolejne wyniki jakie zaobserwowałem ?

Dodam, że z Panem Tomaszem S od jego ostatniego telefonu komunikuję się jedynie drogą pisemną i e-mailową, Ten człowiek przesadził podczas ostatniej rozmowy i wydaje mi się, że po ochłonięciu sam to wie.

OK watek zawieszony na okres poprawek

po zakończeniu reklamacji odwiesimy aby wszyscy wiedzieli jak sie sprawa zakończyła

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• 2 tygodnie później...

Sprawa została zakończona, zatem otwieram watek aby zakładający mógł zamieścić informację dla wszystkich o jej finale.

Watek znów zostanie zamknięty, lecz pozostanie na Forum jako widoczny.

Witajcie

Moja sprawa dobiegła końca, pieniądze zostały mi oddane łącznie z powrotną wysyłką do Pana Tomasza.

Pan Tomasz stwierdził po otrzymaniu paczki, że mam rację zostały źle wykonane i nie tak jak ja to chciałem, stwierdził że błędem było oddanie ich do podwykonawcy w celu ich wykonania, co już jest śmieszne bo podczas rozmowy telefonicznej mówił co innego, kolejna rozmowa telefoniczna to już poziom dna absolutnego ( straszenie, wyzywanie ), nie ukrywam samemu nerwy mi puściły ale w żaden sposób nie obraziłem drugiej strony tak jak Pan Tomasz to uczynił - od tamtej pory zgodziłem się tylko na konwersację pisemną i elektroniczną co nadal podtrzymuje.

Pismo reklamacyjne wysłane, dwa dni później poszły standy kurierem i tak ponad tydzień od ich dostarczenia pieniądze są u mnie.

Sprawa dla mnie jest uznana za zakończoną i nie mam zamiaru dalej się szarpać z tym Panem, dodam tylko że pokazane prze ze mnie zdjęcia to kilka % tej partaniny, standy były krzywe, powykręcane, jeden wyższy o 6mm ?

Nowe standy zleciłem do wykonania naszemu forumowemu koledze @kamil79 - i tą jednostkę mogę śmiało polecić

Pozdrawiam serdecznie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.